Svo licemerje srpskih privatnika

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Postoji 1 matrica a to je da se svi veći srpski privatnici i biznismeni čim upadnu u neke nevolje i probleme sa državom, inspekcijom (koju btw redovno podmazuju) ili biznisom odmah počnu da se vade na radnike i kriju iza radnika njihovih firmi i pričaju kako će eto ako se ta firma zatvori ili se nešto desi toliko i toliko radnika ostati bez posla tj. na ulici. Kao odjednom se setili da brinu za svoje radnike.

Ovamo 365 dana u godini ih maksimalno je*u, izrabljuju, iskorišćavaju, teraju ih da rade dan-noć i prekovremeno za džabe i plaćaju ih bednih 20-30 000 dinara mesečno a čim se nađu u nekom problemu, odmah postanu dušebrižnici za te iste radnike, počinju da se zaklanjaju iza broja radnika i navodno se sekiraju što će njihovi radnici da izgube posao. A ustvaru se brinu samo za svoje du*e i pare!

Poslednji takav čist primer je govedo od tajkuna Miroslav Mišković i njegovi plaćeni novinari i mediji koji pričaju na TV kako eto on zapošljava 7 000 radnika i ako se nešto desi njemu i Delti ti ljudi će da ostanu bez posla. Kao oni se sekiraju za njih. A pravo pitanje je koliko je radnika u Srbiji ostalo bez posla upravo zbog Miškovića i Delte i njegove plačkaške privatizacije cele Srbije? Pa mnogo više od tih famoznih 7 000. A drugo, koliko se sekira za radnike govori činjenica koliko plaća te iste radnike. Znam da je dok je Mišković držao Tempo u Ćupriji plata radnika bila 15 000 dinara ili oko 150 evra, čini mi se. I o čemu mi pričamo?

A drugo, pa niko ne goni i optužuje tih 7000 radnika nego se gone i drže u zatvoru lično Mkišković i njegov lopovski sin. Ja još nisam čuo da je neko od tih 7 000 radnika dosad uhapšen ili otpušten. Znači Delta i dalje radi a i ako propadne zato je sama kriva, tj. Miško.

Postoji još 1 lažna teza a to je da vlasnik neke firme ili fabrike hrani svoje radnike tj. hrani 50, 100 ili više radnika i njihovih porodica pa ispada da 1 čovek hlebom hrani 500 ljudi. A kako ih plaća samo za taj hleb i hranu i imaju para.

A ustvari ne hrani privatnik hlebom radnike nego se oni sami hrane tj. svojim poštenim i teškim radom sami zarađuju za svoj hleba i plus što hrane oni njega. Jer da nije njihovog rada ni on ne bi imao hleba i milione. A taj posao obezbeđiju zajedno radnici radom a privatnik parama. Nedavno sam pričao sa majkom vlasnika 1 velike firme u Ćupriji koji je btw moj rođak i ona kaže kako njen sin eto hrani i obezbeđuje plate za toliko i toliko radnika i porodica i kako ih hlebom hrani. I priča tako kao da su ti radnici debili i mentoli i kako bi maltene pocrkali gladni bez njega. A ja joj kažem da ne hrani on njih hlebom nego oni njega i da oni sami svojim teškim radom zarađuju za sebe, svoj hleba i svoje porodice. I plus što mnogo više zarađuju za njega tj. daju njemu nego što ostaje njima. I nervira me ta glupa logika!

A evo, sigurno ste primetili odma čim su uhapsili Miškovića, odmah se u medijima pojavila cifra od 7000 ljudi odma su dušebrižni novinari i analitičari počeli da se brinu za sudbinu svih tih radnika! To je najveće licemerje!!!

Pa to jeste tako.
Da izrabljuju izrabljuju ali lakse je podneti izrabljivanje nego glad ili nemogucnost lekarskih usluga, nemogucnost skolovanja dece. Ako radnik vec radi na mestu gde je izrabljivan znaci da tako zeli ili mora a ima izbor, moze da ode. Ako se zatvore firme to nije njegov izbor, ostao je bez posla i primanja ne svojom voljom.
U redu je pohapsiti kriminalce, zatvoriti im firme, oduzeti imovinu ali pre toga obezbediti radnike koji ce ostati na ulici.

Postoji 1 matrica a to je da se svi veći srpski privatnici i biznismeni čim upadnu u neke nevolje i probleme sa državom, inspekcijom (koju btw redovno podmazuju) ili biznisom odmah počnu da se vade na radnike i kriju iza radnika njihovih firmi i pričaju kako će eto ako se ta firma zatvori ili se nešto desi toliko i toliko radnika ostati bez posla tj. na ulici. Kao odjednom se setili da brinu za svoje radnike.

Ovamo 365 dana u godini ih maksimalno je*u, izrabljuju, iskorišćavaju, teraju ih da rade dan-noć i prekovremeno za džabe i plaćaju ih bednih 20-30 000 dinara mesečno a čim se nađu u nekom problemu, odmah postanu dušebrižnici za te iste radnike, počinju da se zaklanjaju iza broja radnika i navodno se sekiraju što će njihovi radnici da izgube posao. A ustvaru se brinu samo za svoje du*e i pare!

Poslednji takav čist primer je govedo od tajkuna Miroslav Mišković i njegovi plaćeni novinari i mediji koji pričaju na TV kako eto on zapošljava 7 000 radnika i ako se nešto desi njemu i Delti ti ljudi će da ostanu bez posla. Kao oni se sekiraju za njih. A pravo pitanje je koliko je radnika u Srbiji ostalo bez posla upravo zbog Miškovića i Delte i njegove plačkaške privatizacije cele Srbije? Pa mnogo više od tih famoznih 7 000. A drugo, koliko se sekira za radnike govori činjenica koliko plaća te iste radnike. Znam da je dok je Mišković držao Tempo u Ćupriji plata radnika bila 15 000 dinara ili oko 150 evra, čini mi se. I o čemu mi pričamo?

A drugo, pa niko ne goni i optužuje tih 7000 radnika nego se gone i drže u zatvoru lično Mkišković i njegov lopovski sin. Ja još nisam čuo da je neko od tih 7 000 radnika dosad uhapšen ili otpušten. Znači Delta i dalje radi a i ako propadne zato je sama kriva, tj. Miško.

Postoji još 1 lažna teza a to je da vlasnik neke firme ili fabrike hrani svoje radnike tj. hrani 50, 100 ili više radnika i njihovih porodica pa ispada da 1 čovek hlebom hrani 500 ljudi. A kako ih plaća samo za taj hleb i hranu i imaju para.

A ustvari ne hrani privatnik hlebom radnike nego se oni sami hrane tj. svojim poštenim i teškim radom sami zarađuju za svoj hleba i plus što hrane oni njega. Jer da nije njihovog rada ni on ne bi imao hleba i milione. A taj posao obezbeđiju zajedno radnici radom a privatnik parama. Nedavno sam pričao sa majkom vlasnika 1 velike firme u Ćupriji koji je btw moj rođak i ona kaže kako njen sin eto hrani i obezbeđuje plate za toliko i toliko radnika i porodica i kako ih hlebom hrani. I priča tako kao da su ti radnici debili i mentoli i kako bi maltene pocrkali gladni bez njega. A ja joj kažem da ne hrani on njih hlebom nego oni njega i da oni sami svojim teškim radom zarađuju za sebe, svoj hleba i svoje porodice. I plus što mnogo više zarađuju za njega tj. daju njemu nego što ostaje njima. I nervira me ta glupa logika!

A evo, sigurno ste primetili odma čim su uhapsili Miškovića, odmah se u medijima pojavila cifra od 7000 ljudi odma su dušebrižni novinari i analitičari počeli da se brinu za sudbinu svih tih radnika! To je najveće licemerje!!!

Sasvim se slžem. Tu treba država da stupi na scenu i da reformiše inspekcije - tako da raspusti postojeće i oformi nove pod kontrolom države a ne opštine.
Pa kad krenu da lete kazne samo tako ima svi privatnici da se dovedu u red.

A šta reći kada je topli obrok - 500 dinara - Mesečno!
Znači oko 19 dinara dnevno. Eto. Srpski radnik dobije 19 dinara dnevno da jede.

Treba doneti oštre zakone - da citiram reči koje privatnici sami vole da upotrebljavaju. Ako nećeš nadji drugi posao. E isto tako, ako neće da se povinuju novim, oštrijim propisima, neka zatvore firme i neka sami lepo idu na biro. Čisto sumnjam da će neko da se dobrovoljno odrekne miliona Evra godišnje. Buniće se tri dana četvrti će da ućute.

Prosto rečeno, u Srbiji uvek treba odredjen broj prodavnica, fabrika ili čega god -a sad nije svako ni za gazdu - ako nećeš ima ko hoće.

Pošto za život zarađujem radeći za gazdu, o odnosu poslodavaca i radnika u Srbiji mogu da kažem samo jedno:

Prema svecu i tropar...

A o državi i (ne)radu njenih organa ne bih ovom prilikom...

A ja tebi da kažem:
Kakva plata takva vrata.

Pošto Srbi rade ko budale i za mizerne plate, tako će i da rade.
Danas ako niste svesni, klinci u opšte i neće da se zapošljavaju. Suviše je teško i ima suviše posla.

Polako dolazimo u vreme gde ljudi jednostavno neće da se javljaju na posao. Mi starija generacija i hoćemo, mladi čak i kad se zaposle, mesec- dva u vrh glave i daju otkaz.

Iako to izgleda bezazleno - nije i jako je nepovoljno po poslodavce - moraće stalnod a obučavaju nove radnike koji maltene kada se završi obuka, odlaze dalje.

Ogromnu zaradu tajkunima su doneli iskusni i obučeni radnici koje su "dobili" uz firme koje su "dobili" od države - i koje su plaćali mizerno malo.
Takvih radnika je sada jako malo - i oni koji dolaze na njihova mesta su neobučeni i lošeg kvaliteta. Što znači da propada posao.

Pitaj svakog u svetu - u Srbiji sada su potrebna tri radniak da obavljaju posao koji je nekada obavljao - jedan.

Uz sve to - odnos poslodavaca prema radnicima "ako hoćeš hoćeš ako nećeš marš napolje" doveo je do toga da ne postoji više lojalnost firmi.
Iako mislite da je to smešno - to je osnova kapitalizma - pitajte Japance.

U Srbiji pošto radnici znaju da mogu uvek da popiju otkaz - čim nadju malo bolji posao - odmah ga uzimaju i gazdi ne daju čak ni otkazni rok, samo se sutra ne pojave na poslu. Živ sam bio svedok toga. Gledam kako jedna gazdraica kuka jer su joj 4 radnice napustile radnju. Dobile su posao u Frezenijusu (400 Evra mesečno) a kod nje radile za 120 evra!
- Jaaaao kako su bezobrazne, ja ih primila, davala platu, a one meni tek tako!

Kada sam ja napuštao stari posao i odlazio na novi, gazdarica je morala da preuzme moj posao. Posle godinu dana zatvorila je trgovinu. "Nije joj se isplatilo". Itekako se isplatilo samo lepo je kad sediš kući i čekaš da stigne lova, a kad treba da odradiš celu smenu i budeš i šef i poslovodja - eeee.. en isplati se.

A sistem rada bolje da ni ne pominjem.
Evo recimo kako se odnose u "srpskom korporativnom svetu" prema trgovcima.
Jedan veći lanac trgovine. Trgovkinja dolazi sa kolicima do rafa sa šećerom, da usluži mušteriju koja želi 10 kila šećera. Iza trgovkinje ide ženska iz "Maloprodajne služne" (nadzorni organ svih lanaca trgovina koji pišu izveštaje direktorima i gazdama).
Radnica stavi 10 pakovanja po kilo šećera u kolica i krene ka mušteriji koja je čeka kod kase.
U tom trenutku kada je radnica stavila šećer u kolica i krenula ka kasi , ženska iz Maloprodajne Službe se okrene i ode do kompjutera. Sedne, i u izveštaj napiše "Nepopunjen raf sa šećerom".

Trgovkinja ima 11 godina iskustva u trgovini i dvoje dece kući. Ženska iz maloprodajne službe ima 2 godine iskustva u trgovini, srednju šnajdersku. Trgovkinji nije produžen ugovor, bez objašnjenja.

Uz sve to - svaki poslodavac prenosi podatke i paušalne ocene o svojim bivšim radnicima. Imenovani lanac trgovina isto to čini - radnike na upit potencijalnog poslodavca opisuje kao "lenja", "Nesposobna", "Nije radnik od poverenja".
I te informacije i klevete se redovno razmenjuju izmedju velikih lanaca trgovina. Putem običnog maila.

Pa sad vi vidite.

Prvi su oni plaćeni za to 'dušebrižništvo' i licemerje. Ja sutra mogu naći novinara koji će za 100 evra da napiše da sam najveći talenat za fudbal koji se poslednjih decenija pojavio na našim ternima... i *ebe mu se šta će narod reći na to.
I ti svašta čitaš, i svašta te pogađa.

Nagledao sam se svačega u dosadašnjoj karijeri.

Uključujući i radnike izašle iz socijalizma koji su i dan-danas temelj privatne firme za koju radim, ali i gomilu (ne)radnika iz socijalizma koji nisu radili ni tada, a neće ni za gazdu.

Takođe, nagledao sam se klinaca koji ne biraju sredstva da se proguraju, uključujući i podmetanja, ogovaranja, cinkarenja, ali i klinaca koji su došli da nauče, i koji vredno i pošteno obavljaju svoj posao.

Zato i kažem: "Prema svecu i tropar"

Naravno, mnogo toga zavisi i od određenih karakteristika ličnosti poslodavca, tj. onog koji diriguje atmosferom u firmi.

Srbi nisu narod kome je poštovanje drugih u mentalitetu. Uspešnije od nas mrzimo zato što su uspešniji, a manje uspešne od nas preziremo i ismevamo zato što su manje uspešni.

Nema nikakvog jedinstva ni solidarnosti. I to nije od juče, nego od raspada socijalizma nema više čvrste ruke koja nas je držala pod kontrolom.

A što se tiče lojalnosti firmi, tu se slažem.

Malo je kod nas gazda, ali i radnika, koji su svesni da je lojalnost dvostran proces, i da ona nije Bogom dana, nego da se zaslužuje.

Onaj ko ti non stop govori "ima ko će ako ti nećeš" nema nikakvo pravo da kukumavči kada mu radnik danas kaže da sutra više neće doći na posao.

Nagledao sam se svačega u dosadašnjoj karijeri.

Uključujući i radnike izašle iz socijalizma koji su i dan-danas temelj privatne firme za koju radim, ali i gomilu (ne)radnika iz socijalizma koji nisu radili ni tada, a neće ni za gazdu.

Takođe, nagledao sam se klinaca koji ne biraju sredstva da se proguraju, uključujući i podmetanja, ogovaranja, cinkarenja, ali i klinaca koji su došli da nauče, i koji vredno i pošteno obavljaju svoj posao.

Zato i kažem: "Prema svecu i tropar"

Naravno, mnogo toga zavisi i od određenih karakteristika ličnosti poslodavca, tj. onog koji diriguje atmosferom u firmi.

Srbi nisu narod kome je poštovanje drugih u mentalitetu. Uspešnije od nas mrzimo zato što su uspešniji, a manje uspešne od nas preziremo i ismevamo zato što su manje uspešni.

Nema nikakvog jedinstva ni solidarnosti. I to nije od juče, nego od raspada socijalizma nema više čvrste ruke koja nas je držala pod kontrolom.

A što se tiče lojalnosti firmi, tu se slažem.

Malo je kod nas gazda, ali i radnika, koji su svesni da je lojalnost dvostran proces, i da ona nije Bogom dana, nego da se zaslužuje.

Onaj ko ti non stop govori "ima ko će ako ti nećeš" nema nikakvo pravo da kukumavči kada mu radnik danas kaže da sutra više neće doći na posao.

Da, to sam isto lično video.
Podmetanja, ogovaranja, širenaj dezinformacija - ali to je jedini načind a napreduješ u karijeri u Srbiji. Lepo si rekao "Prema svecu i tropar"

To sam i opisao- u Srbiji je najvažniej da zadržiš posao - i da okriviš svakog drugog za nešto što ne ide dobro. Jedini način da poikažeš kako si ti uspešan je da pokažeš kako su svi drugi neuspešni i loši.
Ne postoji drugi način.

Solidarnost je osnova i države i nacije i rada i zapošljavanja. Naravno - ne postoji.
Za sada. Iskreno rečeno sve do sada od 1945-2012 imali smo komunizam na vlasti. U Obliku SKJ, SPS ili DS.

To što su rasprodali firme ne znači ništa jer niej bilo rpave prodaje nego preraspodele firmi raznim "drugovima direktorima".
Nikad mi nismo imali pravog psolodavca.

Tek sada (možda) nakon čišćenja u državi (možda) treba da se oforme pravi sindikati, pravo sindikalno organizovanje - i videćeš vrlo birzo tu će biti i solidarnost i ostalo.

To je komesarski sistem - ne cene se zasluge - jer bože moj moraš da budeš odan Titu i Partiji jer se to podrazumeva (gazdi i firmi u našem slučaju) pa će da te spomenu jedino ako nešto - ne valja.

Loši radnici iz socijalizma će napredovati jer su provalili foru - uvek se svadjaju, uvek dižu prašinu i uvek prete nekom i nešto - e takve nikad neće da diraju jer šefovi neće zbog svoje (opet male) plate da se biju sa budalama. E, onda će svoj bes da iskale ne onom radniku koji ćuti i radi svoj posao.

Tema je vrlo široka i vrlo ozbiljna. Današnje vreme je čudno i ljudi se ponašaju često veoma nelogično. Od gazda koji uopšte ne mare za dobre radnike, nemaju nikakvu želju da ih stimulišu i zadrže (samim tim sebi kopaju jamu) preko gomile ljudi koji su naučili da ne rade i iako vide da je prošlo vreme da se može džabalebariti u nekom gigantu i čekati prvi da dođe da pokupe platu, i dalje pokušavaju tako da rade. Ima gazda koji poštuju radnike, nije da nema. Međutim i oni gledaju svoj interes i eventualno malo više plate te ljude, naravno da im ne pada na pamet da ih plate 3 x više nego što moraju.
Ja nisam ekonomista ali da se ja pitam, ja bih uveo da je minimalna plata 500 evra u Srbiji. Uveo bih kontrolu toga. Svakog građanina bih proveravao kolika su mu primanja, preko njegovih računa u bankama. Nema vrdanja. Nama privreda nikako da dobije zamajac, oni koji nešto i proizvode namaju kome da prodaju. Za to vreme gazde zarađuju milione godišnje a radnici 20-30000 mesečno. Ovim potezom bi se izvukle pare iz džepa gazda za pokretanje zamajca. Naravno, to bi im se kasnije sve vratilo pošto bi im i proizvodnja porasla tako da ni oni dugoročno ne bi izgubili, samo bi se njihov kapital iskoristio za pokretanje proizvodnje..
Čovek koji zarađuje 500 evra mesečno, može ipak nešto kupiti, može potrošiti. Ne radi za dadžbine, hleb i mleko. Porasli bi i prihodi države od poreza i samim tim i standard prosvetara, medicinara, vojske, policije. Bilo bi novca za lečenje, školovanje. Ne može se to očekivati kada narod nema kupovnu moć, kada se obrće sa malom količinom novca.
Što se tiče gazda, i ja sam za reformu inspekcijskih službi, trebalo bi da redovno posećuju firme i da vrše individualne razgovore sa radnicima, anketiraju ih i tako to. Mnoge bi stvari isplivale.

Ja nisam ekonomista ali da se ja pitam, ja bih uveo da je minimalna plata 500 evra u Srbiji. Uveo bih kontrolu toga.

У том случају би одмах могао да затвориш много - вероватно већину - предузећа у Србији којима се не би исплатило да на тај начин послују.

Мањи трошкови, већи профит, то је идеологија капитализма...

Што се мене тиче нек' затворе, али онда неће бити ни оволиког буџета колики је сад па ће маса пензионера и незапослених умрети од глади.

Не можеш да превазиђеш сиромаштво тако што свима изгласаш велику плату непокривену продуктивношћу. Тј можеш, али добијеш инфлацију која ту плату брзо спусти на реалан, тј мизеран ниво.

Srpski privatnici su u 99% slucajeva najobicniji olos koji da je ovo normalna pravna drzava nikada privatnici ne bi ni bili

Они су олош у оноликој мери у коликој им држава омогућава. Коме је дупе зинуло за паре користи све благодети позитивних законских прописа...:)

A ja tebi da kažem:
Kakva plata takva vrata.

Pošto Srbi rade ko budale i za mizerne plate, tako će i da rade.
Danas ako niste svesni, klinci u opšte i neće da se zapošljavaju. Suviše je teško i ima suviše posla.

Uz sve to - odnos poslodavaca prema radnicima "ako hoćeš hoćeš ako nećeš marš napolje" doveo je do toga da ne postoji više lojalnost firmi.
Iako mislite da je to smešno - to je osnova kapitalizma - pitajte Japance.

Srbi su prinuđeni da rade za malu platu. Nije to stvar izbora u većini slučajeva. Jer prvo inspekcije ne rade dobro svoj posao. Drugo mnogo firmi je propalo a ljudi od nečega moraju da izdržavaju porodicu. Treće realno pokretljivost radne snage je nikakva iz prostog razloga što platom ne možeš da pokriješ podstanarski život u iole većem mjestu. Što se tiče toga da ljudi tj klinci neće da se zapošljavaju nije to baš tako. Nenma baš toliko posla. Da su poslodavci spremni da izrabljuju radnu snagu ne razmišljajući o tome da se lojalnost radnika i njihov dobar odnos prema poslu i poslodavcu stiče prije svega poštovanjem radnika jesu.

Што се мене тиче нек' затворе, али онда неће бити ни оволиког буџета колики је сад па ће маса пензионера и незапослених умрети од глади.

Не можеш да превазиђеш сиромаштво тако што свима изгласаш велику плату непокривену продуктивношћу. Тј можеш, али добијеш инфлацију која ту плату брзо спусти на реалан, тј мизеран ниво.

Буџет? Знаш ли ти како се пуни буџет? ПДВ плаћају грађани, куповали они код Мишка или неког другог. Мишко је власник Делте преко своје офшор фирме тако да Делта не плаћа ни једног јединог динара пореза овој држави. Ако ти мислиш да ће порез од 3000 динара по глави запосленог који Делта плаћа на зараде попунити буџет Србије, онда имаш озбиљан проблем са сагледавањем реалне ситуације и прилика у земљи...:)

Pa neka se iscisti malo....ili da se radi kako treba ili nikako pa makar niko ne radio i svi pocrkali od gladi ako su vec nesposobni da rade kako treba da se radi. A ne da im radnici za 20000 neprijavljeni ili prijavljeni na minimalac rade po citav dan, bez prava na bolovanje,godisnje odmore i sl.

Nasi privatnici rade po sistemu ...prodje mesec...namire sebe e onda ako ostane nesto za radnike i drzavu ok ako ne ostane onda nista. E tako ne moze vec prvo mora da namiri radnike i drzavu a njemu ako ostane ok ako ne ostane katanac

Srbi su prinuđeni da rade za malu platu. Nije to stvar izbora u većini slučajeva. Jer prvo inspekcije ne rade dobro svoj posao. Drugo mnogo firmi je propalo a ljudi od nečega moraju da izdržavaju porodicu. Treće realno pokretljivost radne snage je nikakva iz prostog razloga što platom ne možeš da pokriješ podstanarski život u iole većem mjestu. Što se tiče toga da ljudi tj klinci neće da se zapošljavaju nije to baš tako. Nenma baš toliko posla. Da su poslodavci spremni da izrabljuju radnu snagu ne razmišljajući o tome da se lojalnost radnika i njihov dobar odnos prema poslu i poslodavcu stiče prije svega poštovanjem radnika jesu.

Типична транзицијска прича која је већ виђена - велика стопа незапослености, мизерне плате, смањење броја дана годишњег одмора, најмањи број нерадних државних и црквених празника у Европи (скоро и у свету), Закон о раду који фаворизује послодавца, мобинг, и ето идеалног амбијента за инвестиције и страна улагања...

Back