Svinjska mast

Ponekad koristim mast mangulice.
Pretezno zimi i za tacno odredjena jela.
Podvarak, recimo. Pravim kako sam naucila od svekra a to podrazumeva slaninu i svinjsku mast.

Taj isti svekar mi je par puta pretopio nesto, kao mleveni cvarci pomesani sa nesto masnoce. Pravila sam lisnatu pogacu sa cvarcima po receptu iz Slavonije, preklapala pola dana ali rezultat je bio savrsen.

Znam da deca treba ponekad da pojedu svinjsku mast pa uzmem kilogram od mangulice i na kraju sezone bukvalno pola bacim ali se trudim da ponekad i ponesto napravim zbog deteta.

Iz detinjstva najvise pamtim kalup za galate od kovanog gvozdja iz detnjstva moje bake a koji bi baka nekada vadila na vikendici da mi napravi bakin kolac.
Bio je preukusan!
Obozavam mast ili puter u kolacima, tu sipkavost je nemoguce postici bilo kojim uljem.
То се зове дрождина и са тим су погачице, али може и једна погача, најукуснији.

Овде је била једна пекара, имали су погаче, велике- обична са крупном сољу, са сиром и са чварцима. Та са чварцима, тј. дрождином се топила. Није било комада чварака, него се листала премазана тим и имала шмек на чварке без крцкања ичега под зубимима. Листа се а топи, баш тако замишљам и ову Фрејину.

nekada,kada su frizideri bili retkost a i konzerve,meso se cuvalo potopljeno u mast.przeni komadi mesa se ture u teglu i zaliju mascu.peceno pile kad se negde islo na dug put,obicno vozom,se iskomada pa se isto turi u teglu pa se zalije sos mast.pa neznas dal je lepsa ona mast ili meso.e to su bila vremena a ne ona IN pokondirena devicanski neukaljana ulja.

ima i osigurac.tromi i brzi,da prosirim vidike mraka crkavanja osiguraca.prekidac je preliminarna faza.ako mast smrdi u komsiluku kad se kuva to su novi dometi.dobacaji i prebacaji.lepota je u oku posmatraca.analogija sa smradom je nesto povezano sa nosem a nije nos...

nekada,kada su frizideri bili retkost a i konzerve,meso se cuvalo potopljeno u mast.przeni komadi mesa se ture u teglu i zaliju mascu.peceno pile kad se negde islo na dug put,obicno vozom,se iskomada pa se isto turi u teglu pa se zalije sos mast.pa neznas dal je lepsa ona mast ili meso.e to su bila vremena a ne ona IN pokondirena devicanski neukaljana ulja.
Моји бака и деда су тек када су ушли у брак купили први фрижидер, друга половина педесетих. Чувало се и у земљи.
Гледала сам видео где и дан данас чувају грожђе у неким глиненим посудма и по годину дана. Буде свеже као тек убрано. Невероватно. Хајде јабуке, крушке... али грожђе!
Људи су пре били паметнији, практичнији и у складу са природом. Данас што више могућности имамо све смо већи дебилчићи.

Što mi dade ideju da aktiviram onu stakleniku ili balon za višnje iz balona.
Mast ne koristim jer sam se odvikao od mirisa masti. Padne mi teško i neprirodno, al recimo znam da svadbarski kupus spremaju na masti i tad rado jedem. Al to se kuvalo dok se ne raspadne u zemljanom loncu od 30 kg i preuzeli su je drugi mirisi.

Poslednja izmena:
Моји бака и деда су тек када су ушли у брак купили први фрижидер, друга половина педесетих. Чувало се и у земљи.
Гледала сам видео где и дан данас чувају грожђе у неким глиненим посудма и по годину дана. Буде свеже као тек убрано. Невероватно. Хајде јабуке, крушке... али грожђе!
Људи су пре били паметнији, практичнији и у складу са природом. Данас што више могућности имамо све смо већи дебилчићи.
Čuvalo se ugl u korpi na konopčetu spušteno u bunar tik iznad površine vode. Dobro umotano u krpe tu je oko 5-10°

I u podrumu naravno tu je 10-12 idealno za vino.

jedno je niska temperatura a drugo je odsustvo kiseonika - meso u mast . odredjene vrste grozdja su se kacile ispod strehe i tu su visile dugo,dugo.jedna sorta je bila drenak.bostan se sacuvao do iza bozica zatrpavanjem u zito isto ko neke sorte krusaka i jabuka.nekad su bolje stojece kuce imale jednu vrstu frizidera koji je bio integrisan u neki kredenac.u dupli zid se stavljao led koji se prodavao na ulici.isli ljudi ,ko sakadjije ,nosili led i prodavali.po selima se u pogodnim rupama,pecinama stavljao led koji su sekli po rekama zimi a skladistili tako da je trajao do duboko u leto.i prodavao se tako.tesko je sacuvati sveze meso,pogotovo leti.zato se meso susilo i slanina i to moze da opstane na s.temp.

Back