Svidjanje

Da li ste ikada razmisljali kako funkcionise mehanizam svidjanja?

Na primer, kada imate 20 godina, svidjaju vam se dvadesetogodisnjaci a oni koji imaju 30 su vam grozni (cast izuzecima). Posle kako starite dopadaju vam se ljudi vaseg godista i smatrate ih lepim. Dok kada ste bili mladji ne mislite tako. Ne pricam ovde o sponzoraju, nego mehanizmu dopadanja.

Takodje, uglavnom su parovi tu negde po fizickoj lepoti. Nema tu mnogo odstupanja, osim kada su neki drugi interesi u pitanju. I mislim da nije stvar spustanja kriterijuma, po principu "ja sam ruzan, pa biram ruzniju", nego je njemu ta objektivno ruznija zaista lepa. A lepom decku ta nikada nece biti lepa.

Da li ljudi nesvesno znaju gde pripadaju i kategorizuju sebe pa im se i ukus prilagodjava tome, jer ne verujem da je to svesno.
Tacno je da se osobi sto je starija siri spektar dopadljivosti kada se radi o godinama. I mi starimo pa nam samim tim stariji postaju prihvatljiviji. Ali, mislim da sa godinama i iskustvom neki kriterijumi opadaju (npr. fizicki izgled), a drugi rastu.

Ne mislim da se samo osobe slicnih godina poklapaju po interesovanjima i sklonostima. Licno podrzavam i male i vece i velike razlike u godinama. I verujem da moze da funkcionise kada se prepoznaju bez obzira na razliku.
A sto se pojave tice... Tek tu nema veze. Najvaznija je energija. Ili te opali ili ne. Moze biti najlepsi na svetu ali meni/tebi nekako mlak i nista. A moze biti sasvim ispod proseka i da kolena otkazu.
Odmah sam se setila dva primera. Vudi Alen koji izgleda kao karikatura, a takve zene su padale na njega! I samo neka niko ne spominje novac, uticaj... Imaju i drugi sve to pa i pristojnu pojavu ali nisu bili toliki zavodnici.
Drugi mi je na um pao Petar Bozovic. Ne kazem da nema harizmu i talenat, ali sta je on fizicki naspram jedne lepotice svetskih razmera, Savine Gersak Pogledajte prilog 339433 pa ju je ostavio bez daha toliko da je napustila i karijeru i zemlju.

Ljudi osete sta ih pomeri, ponese,... I pored takvih osoba dalje otkrivaju sebe, oslobadjaju se...
Sve ostalo je kalkulacija, vaganje, i ispunjavanje ocekivanja okoline- za moj pojam uzaludno tracenje, sebe i tog drugog.

Ljudi biraju slicne sebi, sto se fizickog izgleda tice, ne zato jer im je neko lep, lep (ne kazem da nije) vec jer su u istoj kategoriji.
Koga kog muskarca da pitas, da li bi radije bio sa nekom bubuljicavam i naocarima i nekom koja izgleda kao Stanija ili ko vec, sta bi rekli?

Ova bubuljicava sa naocarima je bolja, ima bolju licnost, ali ajde da kazemo da imaju istu licnost, skromne, nenapucane? Opet, prosecni muskarci bi odabrali ovu bubuljicavavu, jer devojka koja izgleda kao Stanija uvek ima izbora za bolje, strahuju da ce je muvati prilaziti stalno, i oni koji bolje izgledaju od njega, tako da proradi strah i nesigurnost tu malo.

Na primer, kada imate 20 godina, svidjaju vam se dvadesetogodisnjaci a oni koji imaju 30 su vam grozni (cast izuzecima). Posle kako starite dopadaju vam se ljudi vaseg godista i smatrate ih lepim. Dok kada ste bili mladji ne mislite tako. Ne pricam ovde o sponzoraju, nego mehanizmu dopadanja.

ona tema sa dedekima i zasto nam:bljak: se svidaju:bljak:…..nikada necu shvatiti:roll:

Mislim da nema realnog osnova za ovu tezu iz uvodnog posta. Ako i zavrsavaju slicni sa slicnima to svakako nije posljedica neceg nesvjesnog. Ako cemo samo o fizickom izgledu lijepo je lijepo i vecina se lozi na iste stvari ma koliko godina imali i kako izgledali

ona tema sa dedekima i zasto nam:bljak: se svidaju:bljak:…..nikada necu shvatiti:roll:
Pa tema je postavljena na pdf Žene. To su one što sve znaju, piju šveps i gledaju muškarce.
Misim ne bi mi palo na pamet da odem na Tinejdžere i mračim što postavljaju slike maloletnica jer pobogu otkud im ideja da mi se to sviđa. Znači to nije mesto za mene. Eto možda će ti pomoći da shvatiš.

Takodje, uglavnom su parovi tu negde po fizickoj lepoti. Nema tu mnogo odstupanja, osim kada su neki drugi interesi u pitanju. I mislim da nije stvar spustanja kriterijuma, po principu "ja sam ruzan, pa biram ruzniju", nego je njemu ta objektivno ruznija zaista lepa. A lepom decku ta nikada nece biti lepa.

Da li ljudi nesvesno znaju gde pripadaju i kategorizuju sebe pa im se i ukus prilagodjava tome, jer ne verujem da je to svesno.

Verovatno si u pravu.

Kod mene nije svaka simpatija seksualne prirode. Lako se dam ocarati, zaneti, zadrzati kraj ljudi koji mi ni po cemu nisu slicni ali daleko od toga da sa njima zelim da budem telesno intimna, mnogi od njih su interesantne zene, recimo. Vise sam prijatelj i sagovornik nego osoba koja u svakome vidi potencijalnog ljubavnika.

Najcesce se zaljubim u razumne vrsnjake sa razlikom od nula do par godina. Sa njima se osecam najprijatnije kada se svetla ugase, telesno, mirisno, dodirno:lol:...
Sto se lepote tice, kada malo bolje razmislim, vecina momaka su mi bila slatka deca. Kada gledam film neretko se vezem za najruznijeg glumca ali uzivo se nesto ne secam da sam bila sa naglaseno ruznim a porocno - tajanstveno - teskim muskarcima, mahom su ulazili u prosek sto se fizickog izgleda tice.

Kao starija cu verovatno sebi traziti parnjaka...ali to sam trazila i kao mladja. Nije mi potrebna kategoricnost da bih bila stimulisana niti uzivam u njoj.

Ja nemam predrasuda. Lepa devojka (žena) mi je lepa, pa imala ona 18 ili 48.godina. Nisu bitne godine bitni su interesi koje ljude spajaju i dobro funkcionisanje (da nema ili ne većih svadja i rasprava izmedju njih)

Oduvek mi je bilo čudno kako neke žene nepogrešivo znaju koja je žena lepa i kako neki muškarci nepogrešivo znaju da je neki muškarac lep.
Ja sam prema ženskoj lepoti ravnodušna ili pogrešno procenim šta je lepo.

Back