Svi su im krivi...

OziOziOzi

Zainteresovan član
Poruka
231
Citam na portalima kako se pljuju banke u Srbiji... Iz nekog razloga stanovnistvo Srbije se smatra bogomdanim, te da im je Univerzum duzan i ruzan, pa na svakakve pogodnosti imaju pravo za dzabe.

Eto recimo - banke. Zasto banke naplacuju kamatu, zasto naplacuju usluge, sto naplacuju otvaranje racuna, odobravanje kredita... Ne mogu da shvatim da su se ljudi u Srbiji toliko razmazili?! Nakon svega sto je taj narod preturio preko glave u poslednjih 20-25 godina, poslednju stvar koju bih ocekivala je da se razmaze. Ali, eto, razmazeni su.

Taj neki nadobudni stav da im sve pripada i da ceo svet ima da im pruzi i da im da, a da ne dobije nista zauzvrat. Boze sacuvaj!!! Kao, dali su nam pare ali su nam uzeli fabriku. Ne, nego ce pare da daju za dzabe?!

Mislim da se to preko medija filuje, taj osecaj NEPRAVDE (razlog zasto postiram bas ovde), i osecaj da ceo svet Srbiji nesto duguje.

Infantilno. I samodestruktivno.

Mislim da nisi upravu.
ž
Evo jednog primera, a ima ih kolko hoćeš

Ja imam novac u Pireus banci. Izabrao sam nju zbog najveće kamate koju su davali za štednju u eurima.

Ove godine kad budem trebao da produžim ugovor na oročena sredstva daće mi kamatu manje od tri posto na godišnjem nivou. A ako mi nekim slučajem zatreba novac za bilo šta-mogu uzeti keš kredit koji će me izaći najmanje 20 % na godišnjem nivou. Pa jel to uredu ????

Mislim da nisi upravu.
ž
Evo jednog primera, a ima ih kolko hoćeš

Ja imam novac u Pireus banci. Izabrao sam nju zbog najveće kamate koju su davali za štednju u eurima.

Ove godine kad budem trebao da produžim ugovor na oročena sredstva daće mi kamatu manje od tri posto na godišnjem nivou. A ako mi nekim slučajem zatreba novac za bilo šta-mogu uzeti keš kredit koji će me izaći najmanje 20 % na godišnjem nivou. Pa jel to uredu ????

"da li je to u redu" je komplikovanije pitanje nego sto mozda lici na prvi pogled.

#1: Moguce je da nije u redu. Nisu sve banke koser, kao sto nisu svi frizeri dobri niti svi poljoprivrednici mare hoce li brati voce pre ili posle karence. Srbija je neorganizovana po mnogim pitanjima a kada ranjena zirafa padne hijene se ocas posla skupe.

#2: Moguce je da deo odgovornosti pada i na onoga ko uzima kredit. Takvo je vreme doslo da moras da otvoris 4 ociju, da sve pitas po 100 puta ako ti nije jasno. Za ono sto je napisano malim slovima ne mozes nikog drugog do sebe da krivis sto nisi procitao.

#3: Moguce je da ima banaka koje posluju koser i po propisima. Moguce je i da ih neces naci u prvom cugu. U jednom trenutku mora da prestane osudjivanje drugih i preuzimanje sopstvene odgovornosti. Los izbor - MOJ los izbor, ne losa banka. (Ne kazem da je banka losa, ali me je u g'na ugurao MOJ LOS IZBOR a ne losa banka).

Dalje, vernost do groba je potrosena kategorija. Ne valjaju ti u jednoj banci - a ti hop u drugu.

Na kraju krajeva, musterije su potrebne bankama, ali su i banke potrebne musterijama. Ti uvek mozes da sve placas kesom i da cuvas pare u slamarici. A ako ti treba USLUGA oko cuvanja, sakupljanja, potrosnje, pozajmice novca - usluga se PLACA. Moj je utisak da bi ljudi svasta jos gorega istrpeli da je za dzabe. To za dzabe - toga vise nema.

Citam na portalima kako se pljuju banke u Srbiji... Iz nekog razloga stanovnistvo Srbije se smatra bogomdanim, te da im je Univerzum duzan i ruzan, pa na svakakve pogodnosti imaju pravo za dzabe.

Eto recimo - banke. Zasto banke naplacuju kamatu, zasto naplacuju usluge, sto naplacuju otvaranje racuna, odobravanje kredita... Ne mogu da shvatim da su se ljudi u Srbiji toliko razmazili?! Nakon svega sto je taj narod preturio preko glave u poslednjih 20-25 godina, poslednju stvar koju bih ocekivala je da se razmaze. Ali, eto, razmazeni su.

Taj neki nadobudni stav da im sve pripada i da ceo svet ima da im pruzi i da im da, a da ne dobije nista zauzvrat. Boze sacuvaj!!! Kao, dali su nam pare ali su nam uzeli fabriku. Ne, nego ce pare da daju za dzabe?!

Mislim da se to preko medija filuje, taj osecaj NEPRAVDE (razlog zasto postiram bas ovde), i osecaj da ceo svet Srbiji nesto duguje.

Infantilno. I samodestruktivno.

Cena, sretjo, cena bankarskih usluga je problem. A i margine banaka su bezobrazno visoke. Pozajme pare, a onda očekuju da im neko duplo više vrati. E pa netje da može.

"da li je to u redu" je komplikovanije pitanje nego sto mozda lici na prvi pogled.

#1: Moguce je da nije u redu. Nisu sve banke koser, kao sto nisu svi frizeri dobri niti svi poljoprivrednici mare hoce li brati voce pre ili posle karence. Srbija je neorganizovana po mnogim pitanjima a kada ranjena zirafa padne hijene se ocas posla skupe.

#2: Moguce je da deo odgovornosti pada i na onoga ko uzima kredit. Takvo je vreme doslo da moras da otvoris 4 ociju, da sve pitas po 100 puta ako ti nije jasno. Za ono sto je napisano malim slovima ne mozes nikog drugog do sebe da krivis sto nisi procitao.

#3: Moguce je da ima banaka koje posluju koser i po propisima. Moguce je i da ih neces naci u prvom cugu. U jednom trenutku mora da prestane osudjivanje drugih i preuzimanje sopstvene odgovornosti. Los izbor - MOJ los izbor, ne losa banka. (Ne kazem da je banka losa, ali me je u g'na ugurao MOJ LOS IZBOR a ne losa banka).

Dalje, vernost do groba je potrosena kategorija. Ne valjaju ti u jednoj banci - a ti hop u drugu.

Na kraju krajeva, musterije su potrebne bankama, ali su i banke potrebne musterijama. Ti uvek mozes da sve placas kesom i da cuvas pare u slamarici. A ako ti treba USLUGA oko cuvanja, sakupljanja, potrosnje, pozajmice novca - usluga se PLACA. Moj je utisak da bi ljudi svasta jos gorega istrpeli da je za dzabe. To za dzabe - toga vise nema.

Možda ja nisam najbolje razumeo ono što si napisala. Ali ako jesam, moj odgovor bi ti bio sledeći "Šta ti pričaš, pa sve banke kod nas ti ove godine nedaju više od tri posto kad im ti daš novac (koji izmedju ostalog koriste i za davanje keš kredita), a kad treba da uzmeš keš onda kamata 20 % (ja čak mislim da se kreće i od 30, pa naviše) što je više od 6 puta veća zarada banke u odnosu na ono što daju za štednju "
Čak im je prošle godine i država pomogla koja je im je otvoreno rekla da neprivlače gradjane kamatnim stopama na štednju u nedelji štednje

Cena, sretjo, cena bankarskih usluga je problem. A i margine banaka su bezobrazno visoke. Pozajme pare, a onda očekuju da im neko duplo više vrati. E pa netje da može.

Pa ne moras da zajmis, ko te tera da zajmis? Cinom pozajmice ti u stvari opravdavas njihovo postojanje.

Ja moju kucu nebi mogla da kupim da nije bilo banke. Zivle bih kao podstanar. Kad bih ja skupila ceo iznos da kupim kucu? Nebi nikad. I kad za 30 godina isplatim banci 2.5 puta vise nego sto mi je dala ja cu reci - hvala lepo, sad je kuca moja. Da sam skupljala u slamaricu nebih nikad skupila.

Druga stvar, bankarske kamate su direktno povezane sa rizikom koje banka ima da bi pozajmila novac. Opet da uzmemo kredit za kucu kao primer. Ovde kada banke pozajme pare da se kupi kuca das 10-20% depozita. Taj depozit je zapravo osiguranje banci da ako stvari krenu u q'c mogu da vrate svoje pare nazad. Banke ne postoje da bi ja mogla da kupim kucu nego da naprave proft. I dokle god one prave profit ja cu moci da kupim kucu! U Australiji je trziste nekretnina uredjeno tako da se zna otprilike vrednost kuce. Kada nesrecni vlasnik prestane da placa kredit, izlazi napolje iz kuce i kuca se vrati banci. Stave je na market. Kuca se proda za 2 meseca i banka dobije gro svojih para, a ako ima resto da se plati juri se duznik sudski.

U Srbiji koliko citam trziste nekretnina je jos u povoju. Nisu sve kuce i stambene jedinice upisane u katastar sto je za Ozi uslove nezamislivo - nezamislivo je za bilo kakvo ozbiljno trgovanje nekretninama. Kuca ili stan moze da stoji na marketu mesecima. To je za banku gubitak. Znaci: kamata ce biti veca i depozit ce biti veci. I nema tu ni kapitalizam, ugnjetavanje ni pcke materine - to market govori. Za razliku od socijalizma u kojem je sve bilo pod sedativima, samo da se narod ne potresa i da ih ne uznemiravamo pravnim zivotom, sedeli smo sa djokom u ruci pod staklenim zvonom decenijama i setali kozicu dok je plata stizala svejedno. Radio ne radio, svira ti radio, jel tako?

Znaci nije kriv kapitalizam sto je pokazao svoje ostre zube vec socijalizam sto nas je uljuljkivao u bajku koja veze sa mozgom nema.

U ona vremena, kralo se i razvlacilo jer nije bilo nicije. Tile nam je bio kao tata, davao nam dzeparac i pazio da oci ne iskopamo jedni drugima. Od koga je zajmio da svi imamo za more niko nije pitao niti nas je interesovalo.

Ovo sada je realnost od koje smo bili zasticeni decenijama. Kao mamin i tatin sin, koji je 2014 izasao ispod staklenog zvona svojih roditelja sa kojima zivi od rodjenja pa do danas kada mu je 42. Namodjen i zacesljan dosao prvi dan na posao, svoj prvi posao, a moda s kraja 80-tih. Pa zamisli sta ce mu u surovom svetu reci za njegove lokne, njegove spilhozne i bele dokolenice? Doope ce mu pomeriti.

E pa tako i nama, svet koji je u kapitalizmu decenijama doope pomera za nase spilhozne u kojima smo prvi put zakrocili u taj svet.

Banke...to su najveci hostapleri sto postoje.pogledajte lisabonski sporazum.nije samo u srbiji,svudje narod propada aa bogami i drzave sve zbog banaka.sve zemlje procentualno davaju bankama(mmf)a kasnije te svoje pare pozajmljuju od tih banaka.nema logike nikakve al tako je.u berlinu na glavnoj stanici hauptbahnof postoji broj njemackih dugova,i taj broj tolikom brinom raste da se nemoze ni izgovoriti a vec je veci.i zasto?lisabonski ugovor

Kad već govorimo o bankama - ko će u ovoj Državi da odgovara (a zna se ko bi trebalo), zato što su planski i sistematski zatvorene najveće domaće banke, sa dugogodišnjom tradicijom, uspešne i stabilne. Ma kakvegod da su bile, a bile su solventne... i naše. Većina tih domaćih banaka još uvek (zamislite!) nije ugašena. Od 2002. su u stečaju/likvidaciji. A zašto? Pa ne mogu da ih ugase... Još uvek stižu prilivi od nekih investicija u inostranstvu, a to onda ode na plate zaposlenih u Agenciji za sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka. Mislim da su sad promenili naziv u Agencija za osiguranje depozita. Njima je najbolje. Provešće ceo radni vek u stečaju. Nikakav posao, samo kaplje lova. Milina... S druge strane, bankarski sistem trulog zapadnog kapitalizma je zasitio sopstveno tržište i poput kancera teži da se širi. To širenje i upliv stranih banaka su prošle i neke druge države, ali nigde ovako gangsterski. Dokle god se vlast ne pozabavi onima koji su dobili nalog iz inostranstva da sprovedu u delo ovde sve to i pritom obezbedili i svoje praunuke.... nema šta dalje.

Back