Sveznalice

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.082
a-photograph-of-three-individuals-engage_9CZOK_tpTeK8o3DYFUQG3A_NOS4ILrOR7mVwtl-YzcoMg.jpeg

Ljude delimo na dobre i loše. Čvrsto sam se držala ove podele, dok oko sebe nisam zapazila još jednu zanimljivu podelu. I među dobrim i među lošim ljudima postoje oni koji žele sve da znaju, koji misle da sve da znaju i koji imaju stav o svakom pitanju iz života.

Pohvalno je kada se ljudi dodatno obrazuju, kada žele da prošire svoje znanje i nauče nešto novo.

Međutim, značenje reči "sveznalice" ima i negativna značenja. Sveznalice žele da znaju sve o drugima, i misle da sve znaju i dele svoja saznanja o drugima. Takođe, u svakoj diskusiji oni moraju da istaknu svoj stav.

Te osobe ogovaraju. Za njihovo ponašanje ne postoji dijagnoza. Oni su samo..previše radoznali. Ljubazni su prema vama i bez obzira što su samo poznanici, oni žele da vam postanu prijatelji, kako bi sve saznali o vama.

Da li u vašem okruženju postoje takvi ljudi?

Da li postaju vaši prijatelji, a tek kasnije saznate da oni nisu pravi prijatelji?

Kako ih prepoznajete i da li odmah prekidate kontakte sa njima?

Imala sam priliku da upoznam takve ljude, i u svakodnevnom životu, ali i onlajn, na svim društvenim mrežama.

Nisam ih odmah prepoznala i sigurno sam pogrešila kada sam, sa njima delila neke informacije o svom životu.

Postepeno sam prekidala kontakte sa takvim osobama i nije me više zanimalo da li nekome pričaju o meni.

Mislim da nemamo znanje o svim životnim oblastima. Ili je to znanje u nekim oblastima površno.

Ne delim svoje stavove u svakoj diskusiji. Na primer: nisam lekar i znam da ne mogu da diskutujem o zdravlju iz ugla stručne osobe. Mogu da podelim, ako treba, svoje mišljenje i svoje lično iskustvo.

Zašto sveznalice moraju da iznose svoje stavove o svakoj temi? Šta mislite?

Mislim da je važno napraviti razliku između ljudi koji imaju široko znanje i radoznali su u intelektualnom smislu, i onih koji su radoznali u tuđu intimu i bave se ogovaranjem.

Poznajem ljude koji zaista mnogo znaju i uvek imaju svoje mišljenje o nečemu, ali to mišljenje je najčešće utemeljeno, jer su obrazovani, načitani i vole da razmišljaju. Nikada ih ne bih nazvala sveznalicama u negativnom smislu, jer ne pokazuju potrebu da zadiru u tuđe živote.

Zato mi se čini da su "sveznalice" koje ti opisuješ više primer ljudi koji vole da su mirođija u svakoj čorbi, a ne nužno onih koji znaju mnogo.
Znanje i ogovaranje su po meni potpuno nespojivi.

Mislim da je važno napraviti razliku između ljudi koji imaju široko znanje i radoznali su u intelektualnom smislu, i onih koji su radoznali u tuđu intimu i bave se ogovaranjem.

I napravila sam.

Pohvalno je kada se ljudi dodatno obrazuju, kada žele da prošire svoje znanje i nauče nešto novo.

U nastavku, ove ljude nisam spominjala. Postoji ogromna razlika između obrazovanih ljudi koji su radoznali, i onih koji misle da sve znaju, a ne znaju,

Nisi jasno napravila distinkciju između jednih i drugih sveznalica.

Zato što pametni i obrazovani ljudi koji su radoznali, nisu sveznalice.

Ova tema je posvećena osobama koje vole sve da znaju, i da to što saznaju podele sa nekim ( to je ogovaranje ) i onima koji misle da su kompetentni i da sve znaju.

Back