Svetsko boksersko prvenstvo u Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.431
Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu održaće se od 26. oktobra do 6. novembra, a a prvi put u 75-godišnjoj istoriji Međunarodne bokserske federacije ( AIBA) osvajači medalja imaće značajne novčane nagrade.

vladan-babic4-815x458.jpg

Novčani fond iznosi 2,6 miliona dolara. Nagrada za prvo mesto je 100.000 dolara, srebrna medalja donosi 50.000, a obe bronze u svakoj težinskoj kategoriji po 25.000 dolara.

- Nalazimo se u foto-finišu brušenja forme za Svetsko prvenstvo u Beogradu. Prošli smo dugačak, iscrpljujući put intenzivnih treninga, gde smo kombinovali izdržljivost, snagu, brzinu, radili smo predano na cilju koji smo sebi zacrtali, a to je da budemo psihofizički najobučenija selekcija na svetu, izjavio je selektor bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski.

- Znamo da će mnogi reći to je nerealno, ali isto tako i mi kažemo da nismo ovde da budemo bez ambicija i to onih najvećih, da budemo bez snova. Naprotiv, ovde smo da sebi zadamo najveće ciljeve, što smo i učinili, ovde smo da maštu i želju pretvorimo u stvarnost i na tome radimo svakodnevno. Naša ambicija je da u budućnosti budemo svetska boks velesila, a radom, redom i disciplom sve se stiže i postiže”, rekao je Piperski, a preneo Bokserski savez.

Pripreme se obavljaju pod nadzorom selektora Piperskog, kao i stručnog štaba, koji je ojačan čuvenim kubanskim trenerom Horhe Luis Frometom, kondicionim trenerom Igorom Tomaševićem, ruskim trenerima Stanislavom Golubevim i Davidom Georgijem, Zoranom Didanovićem, Ljubom Marjanovićem i Rašidom Dibirovim.

Na pripremama na Zlatiboru su bokseri Veljko Gligorić, Omer Ametović, Tamir Galanov, Aleksa Marković, Semiz Aličić, Pavel Fjedorov, Džejlan Toskić, Sandro Poletan, Almir Memić, Slobodan Jovanović, Vladimir Mirončikov, Stefan Camović, Sadam Mamedov, Sergej Kalčugin, Vladan Babić, Nemanja Gavrilović i Veljko Ražnatović.

- Zlatibor je već dve nedelje naša kuća, spremamo se za sve ono što nam dolazi, a to je najpre pojedinačno seniorsko prvenstvo Srbije, koje je pripremni turnir za nas reprezentativce. Treninzi su raznovrsni, kvalitetni, jakog tempa, radimo sa ozbiljnim trenerima, sa ozbiljim pristupom svemu što se vidi kako kod najmlađih, kod boksera koji su tek prešli u seniorske vode pa do mene koji sam tu najstariji već godinama unazad.

- Nadamo se svi dobrim rezultatima i verujemo da ćemo spremni dočekati Svetsko prvenstvo, gde verujemo da možemo da napravimo nemoguće, da uzmemo nekoliko medalja", izjavio je kapiten reprezentacije Vladan Babić.

Telegraf

Nego, da elaboriram ovo oko gancija boksera. Ne znam je li im to u genima ili šta, ali imam utisak kao da tamo svi umeju da udaraju. Sećam se kada sam gledao jednog svog drugara gancija u masovnoj tuči, dok ostalima treba vremena i vremena da završe svoju tuču, taj je samo išao i obarao jednog po jednog iz udarca, a čovek čak nije ni trenirao boks...

Tajson Fjuri dolazi u Beograd! Šampion sveta će UVELIČATI Svetsko prvenstvo u Srbiji​

profimedia-0637527979.jpg

Šampion sveta u teškoj kategoriji Tajson Fjuri dolazi u Beograd na Svetsko prvenstvo u boksu, prenosi hrvatski Večernji list.

Britanac je nedavno odbranio titulu VBC šampiona sveta, savladavši nokautom u 11. rundi Dionteja Vajldera, nanevši treći uzastopni poraz Amerikancu u međusobnim mečevima.

Osim Fjurija, u srpski prestonicu bi trebalo da dođe i Ukrajinac Oleksandar Usik, sjajni bokser koji je krajem septembra pobedio Britanca Entonija Džošuu i tako mu preuzeo četiri pojasa (VBA, IBF, VBO, IBO) u teškoj kategoriji.

SD

Svetsko prvenstvo u boksu odigraće se od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu koji će biti domaćin za više od 1500 zvanica koje će u našu zemlju stići iz svih delova sveta.

svetsko-prvenstvo-u-boksu-758x426.jpg

Iz Međunarodnog bokserskog saveza (AIBA) su potvrdili da se za Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu u njegovom 21. izdanju prijavilo 105 zemalja učesnica, sa do sada rekordnim brojem boksera na jednom SP – 650, u 13 težinskih kategorija.

Glavni akteri svih 105 selekcija sveta složni su u izjavama u kojima poručuju da će konkurencija biti nikad jača i da su svi spremni da pruže partije života kako bi stigli do jedne od tri medalje u našoj Areni koje će prvi put u istoriji imati i novčanu vrednost što je motiv više za svakog boksera.

U celom svetu vlada veliko interesovanje za ovaj planetrani boks šampionat, a čak 42 zemlje su otkupile TV prava.

Prodat prvi kontigent ulaznica​

O interesovanju za Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu najbolje govori podatak da je odmah po puštanju u prodaju ulaznica za glavni AIBA događaj i najveću planetarnu smotru plemenite veštine “planuo” prvi kontingent od 1.000 karata.

Cena ulaznica za eliminacione mečeve iznosi od 700 do 1.200 RSD (6,5-11 evra), za svečano otvaranje, kao i za polufinale, 1.200-1.800 RSD (11-16,6 evra).

Najskuplje karte prodavaće se za finale 5. i 6. novembra, od 1.800 do 18.000 RSD (16,6-166 evra). AIBA Svetsko prvenstvo u boksu počinje 24. oktobra 2021. svečanom ceremonijom otvaranja. Finale je zakazano za 5-6. novembar.

Prvaku sveta sledi pravo bogatstvo​

Po prvi put u istoriji, Svetsko prvenstvo u boksu doneće novčane nagrade osvajačima medalja. Na ovaj momenat čekalo se 47 godina, jer od prvog šampionata sveta u boksu za muškarce koje je održano 1974. godine na Kubi, sve do sada novčane nagrade nisu postojale.

Međunarodni bokserski savez (AIBA) odlučio se na potez koji je uzburkao ceo bokserski svet i to u pozitivnom smislu. Bokseri širom meridijana jure vizu za Srbiju u kojoj će se za zlato i slavu svoje zemlje, za pobedničko postolje i intoniranje himne u čast države iz koje šampion stiže, ovaj put boriti i za novac koji će mnogima od njih značiti za dalji nastavak karijere, ali i za rešavanje životnih pitanja.

Prvaku sveta u Beogradu sledi pravo bogatstvo koje ni u mašti nije mogao zamisliti. Nagrada bokserima i svi troškovi idu iz kase AIBA, Srbiju ovaj novitet u boksu neće koštati ni dinar.

Krovna svetska organizacija napravila je pravi bum ovom odlukom, postavila je novčani fond na 2,6 miliona dolara, nakon čega je usledila lavina prijava boksera iz celog sveta, što garantuje izuzetno kvalitetne borbe, jaku konkurenciju i do samog kraja neizvesnost po pitanju šampiona.

Nagrada za prvo mesto je 100.000 dolara, srebrna medalja donosi 50.000, a obe bronze u svakoj težinskoj kategoriji 25.000 dolara.

Srbija i grad Beograd su počastvovani što će taj pozitivan događaj u istoriji svetskog olimpijskog boksa krenuti upravo ove godine.

Juče je otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu, koje se održava u Beogradu od 24. oktobra do 6. novembra.

Svečana ceremonija je počela i zvanično je otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu.

Ceremonija je održana u "Štark areni".

133702998661759e392d891515582995_w640.jpg

Srbija će predstavnike u 12 kategorija, takmičiće se Omer Ametović u kategoriji 46 kilograma, Veljko Gligorić (57 kilograma), Semiz Aličić (60 kilograma), Dandija Džejlan Toskić (71 kilogram), Almir Memić (75 kilograma), Slobodan Jovanović (86 kilograma) i kapiten Vladan Babić (preko 92 kilograma).

Na prvenstvu će nastupati preko 600 boksera iz celog sveta.

Šampionima koji osvoje zlatnu medalju obezbeđeno je 100.000 dolara po medalji, dok se za srebro dobija 50.000 i bronzanu 25.000 dolara.

b92

VELIČANSTVEN POČETAK SRBIJE Het-trik naših boksera na Svetskom prvenstvu!​

Dominantna Srbija prvog dana takmičenja naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u omladinskom boksu za muškarce 2021. koje se održava pod svodovoima beogradske Arene.
Prvu pobedu Srbije na ovom takmičenju izvojevao je Pavel Fjodorov savladavši rezultatom 5:0 reprezentativca Nemačke Davida Gevorkijana.
Drugu pobedu Srbiji doneo je mladi srpski as Almir Memić u srednjoj kategoriji (75kg) protiv Engleza Levisa Ričardsona rezultatom 4:1.

boks.jpg
- Meč je bio veoma težak. Boksovao sam protiv Engleza koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Tokiju i jako sam zadovoljan i srećan što sam pobedio, Zahvaljujem se publici koja je došla da me podrži i svojim trenerima koji su mi ceo meč davali podršu i govorili šta treba da radim. Sledeći meč boksujem protiv veoma dobrog Engleza, već smo jednom imali međusobni duel koji sam izgubio, ali sad sam mnogo spremniji, boksujem pred domaćom publikom i nadam se pobedi – rekao je Memić.

Memiću koji je poznat po nadimku Mali Tajson sledi susret sa Nemcom Kevinom Šumanom 30. oktobra. Četiri pobede donose mu sigurnu, bronzanu medalju. Zlatni dečko srpskog boksa nam stiže iz Prijepolja.

Srbiji je doneo zlato sa međunarodnog turnira u Sofiji marta 2021. u kateogiji 75 kilograma. Bronzu za Srbiju osvojio je na Evropskom šampionatu za omladince novembra 2020. Zlatom se okitio i na omladinskoj “Zlatnoj rukavici” 2021. koja je održana u Rakovici.

Treći predstavnik Srbije drugog dana takmičenja na SP u Beogradu biće Sadam Magomedov u teškoj kategoriji (92kg) slavio je protiv predstavnika Turske Emira Bujukdaga 4:0. Naredni meč Sadam boksuje protiv Brazilca Tešeire, dok bi ga meč za sigurnu medalju čekao 2. novembra.

- Prva runda je bila izuzetno teška i zbunjujuća, pokušavao sam da pronađem pravi ritam i sebe, što sam uspeo u naredne dve runde. Nakon dve godine sam se vratio u ring, ova pobeda je velika i mnogo mi znači. Podrška drugova iz reprezentacije, kompletnog tima našeg, navijača je bila izuzetna i to je prelomilo da kako je meč odmicao budem sve jači i bolji i time dođem do pobede za Srbiju - zaključio je Mogamedov.

U sredu 27. oktobra boje Srbije u Areni braniće Omer Ametović u kategoriji minimum (48kg) koji je na rasporedu kao prvi meč od 18 časova protiv Turčina Muhameda Unlua, dok će Semiz Aličić u lakoj kategoriji (60kg) izaći u ring kao 10 meč od 18 časova protiv Irca Džona Halea, Džejlan Toskić u polusrednjoj kategoriji (71kg) protiv Tanzanijca Kasim Mundbukive kao sedmi meč od 13 časova, dok će Slobodan Jovanović u kruzeru (86kg) snage odmeriti sa Kubancem Heriha Ruiza Kordobe kao 11 meč od 13 časova.

Kurir sport

Abasov u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Beogradu​

abasov.jpg

Vahid Abasov, reprezentativac Srbije, plasirao se u četvrtfinale na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu.

Rus sa srpskim pasošem je u kategoriji do 67 kilograma jednoglasnom odlukom sudija pobedio Zasjulka Talebekova iz Kirgistana, rezultatom 5:0.
U meču za prolaz u polufinale i sigurnu medalju, Abasov će se boriti protiv Japanca Sevona Okazave.

U večernjem delu programa u Areni će boksovati Vladimir Mirončikov. Reprezentativac Srbije u kategoriji do 80 kilograma u osmini finala boriće se protiv Bugarina Kristijana Nikolova.

Sport klub

Vidim ima dosta gancija u reprezentaciji. Ako, oni su uvek bili dobri bokseri... A sad videh i Cecinog sina tu, mislio sam da je on kikbokser, a ne bokser?
Ganci su uvek bili u boksu, kad im karate ne ide da budu brus li ajde da se biju..

No nema naaih belih da kazemo dobrih velicina, kao nekadpa smo spali na te novopazarce gancije i ruse da nas dignu... Mnogim nasim bokserima nijr onogucen sparing za ulazak u reprezentaciju... Odabrani su rusi sto nikako ne podize nas sport koji je ocito u kanalu...

Treba struku dati pod nadzor tadiji...

Sto se atkanovog pulena tice to je cirkus...

SP je završeno..
Bronzanu medalju za Srbiju, prvu psole 26 godina na velikim takmičenjima, osvojio je mladi 23-godišnji Vladimir Mirončikov, u kategoriji do 80 kilograma.

sp boks.jpg
Posle svečane ceremonije dodele medalja, gde je bronzu dobio iz ruku ministra sporta Vanje Udovičića, Mirončikov je izašao pred novinare, a pre obraćanja medijima Vladimiru je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin uručio zastavu Republike Srbije i himnu Bože pravde, dok mu je selektor Milan Piperski uručio ikonu Belog Anđela.

"Ponosan sam na medalju. Hvala Srbiji, volim Srbiju. Hvala na ljubavi koju svaki dan dobijam u ovoj divnoj zemlji koja je i moja zemlja. Moje srce je ovde, boriću se uvijek za Srbiju svim srcem. Neću stati dok ne osvojim zlato za Srbiju", rekao je Mirončikov.

Od prvog dana otkad sam došao u Srbiju osjetio sam da je ovo moja zemlja, da ovde pripadam, dodao je on.

"Srbi su ljudi divne duše, topli, puni ljubavi, ali i hrabri i za svoju zemlju će dati sve od sebe. Svakim danom se sve više osjećam kao Srbin, čast mi je i zadovoljstvo i sreća što sam dobio priliku da budem dio ovog plemenitog naroda, koji je bratski sa mojom rodnom Rusijom. Vi ste velika sportska nacija, ne volite da gubite, priznajete samo pobjede, veliki ste borci i heroji, volite istinu i za nju se uvijek borite svim srcem i to me potpuno oduševilo. Pokazujete osjećanja otvoreno, kada se veselite vi to radite na najbolji način, kada tugujete isto tako to direktno pokazujete, kod vas nema jedno mislim drugo pričam. Ponosni ste i velikog srca, duše, a moje srce i duša su sada zajedno sa vama", istakao je Mirončikov.

Vladimir će zauvijek ostati upisan u istoriju sporta Srbije, zemlje sporta, zemlje svjetskih asova.

"Ušao sam u istoriju sporta Srbije, male zemlje, ali velike sportske sile i šampiona, ogromna mi je čast. Medalja svjetskog prvenstva u boksu, medalja za Srbiju je ovdje, borio sam se svim srcem za nju, želio sam zlato, borio se do posljednjih atoma snage, ali jednostavno viša sila je odlučila drugačije. Sada slavimo bronzu, već sljedeće godine nadam se i zlato sa Evropskog prvenstva. Cilj mi je zlato sa Olimpijskih igara u Parizu 2024, pobjedničko postolje i srpska himna. Radiću na tome svaki dan, vjerujem da ću ostvariti taj san, sve za Srbiju", zaključio je Mirončikov.

Nezavisne

Back