Svetski dan dijabetesa

Poruka
4.292
Danas je bio svetski dan dijabetesa. Skoro nista neznam o toj bolesti koja kazu sve vise postaje epidemija ali imam neko zanimljivo iskustvo pa da ga podelim sa vama.

Svojevremeno, pri kraju osmog razreda osnovne skole, konkurisao sam za pilota u vojsci. Nisam proso jer ne razlikujem dovoljno nijanse boja. Pao sam na zadnjem sestom danu pregleda. Bio sam u grupi iz Nisa, i bili smo oko stotinak kandidata. Prvog dana su otpali na pregledu vise od pola. Glavni razloga je bio taj sto su bili predisponirani na dijabetes. Doktor im je pojasnio da na testovima nisu nasli nikog ko ima dijabetes ali da ovi koji su otpali imaju nalaze koji ukazuju da su potencijalni dijabeticari. Reko je da to da li ce neko od nih i da oboli od dijabetesa u toku daljeg zivota ili nece zavisi od ishrane, stresa i slicno ali da oni koji nisu na osnovu pregleda potencijalni dijabeticari oni bez obzira na bilo kakve uslove zivota nikad nece oboleti od dijabetesa.

Znaci ovo pisem jer mislim da nigde na internetu niti u ove civilne knjige za medicinare necete naci da pise da postoji organska predispozicija za dijabetes. Oni kazu da razlog za dijabetes moze biti genetski, nacin zivota, gojaznost, fizicka neaktivnost i slicno ali da li neznaju ili nece da kazu da postoje ljudi koji su potencijalni dijabeticari i ljudi koji nikad ne mogu da obole od dijabetesa i da se to lako moze videti medicinskom analizom. A vojni lekari su to znali jos davno!!!! A to nije lose kao preventivu da svako jos u detinjstvu odradi taj test na dijabetes i da ako slucajno jeste potencijalni dijabeticar da se bar jednom godisnje pregleda na dijabetes a jos vaznije da se obavezno celog zivota bavi sportom i da vodi racuna o ishrani kako ne bi postao i dijabeticar. Medjutim mozda je to i zbog para jer ovako medicina ne radi te testove i krije to jer farmakomafiji je i u interesu da se ljudi sto vise razboljevaju od bolesti pa i od dijabetesa jer ce celog zivota kupovati njihove proizvode i samim tim imace profit.

Ја имам дијабетес 2
пијем Глукофаж и друге неке пилулице ...

Што се исхране тиче једем све што ми је забрањено
и пијем Кокаколу.

Ја сам прави пример одложеног самоубице.

Ипак, препоручујем и сведочим да је могуће :

1. Не пушим (пушио 30 година)
2. Кафу не пијем (никад нисам)
3. Алкохол не пијем (никад нисам)
4. Пијем искључиво Кокаколу, Пепси, ретко Кокту али без шећера ! (до 2л дневно)
5. Не солим
6. Чоколаду свакодневно 100 - 400 грама или неки други слаткиш
7. Све пржим, печем у рерни на папиру, дакле немасно !

Ето, нешто ми је добро, а нешто самоубилачки.
Када бих се одрекао слаткиша и претераног једења, ја бих био савршен човек.

Back