Svetski, a nas: Slavko Vorkapic, genije montaze...!

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
30.823
SV-mladi-dani.jpg
1623392782482.jpeg

Rodjen u selu Dobrinci, gde mu je jedina spomen ploca, kod Rume, gde se trenutno u njegovo ime odigrava festival kratkometraznog filma, Slavko Vorkapic,
ili Mister Vorki, kako su ga zvali Holivudjani, emigrira ranih 20-tih godina XX veka iz Pariza u Ameriku, nadahnut studijama i filmovima Carlija Caplina. Ubrzo ce ga, pak, i upoznati, preko svog prvog filma "Zivot i smrt holivudskog statiste 9813" (gde je broj kombinacija posl.2 cifre njegove godine rodjenja-1898.i 13 dolara koliko je ukupno imao u dzepu tek dosavsi u Novi svet...! ) na koji je Caplin bio potpuno odusevljen, pitajuci se kako je to sto gleda na platnu uopste moguce.:D
Ubrzo, za Mr. Vorkija saznaje sav tadasnji Holivud.:) Njegova nadrealna montaza osvaja svet filma, do te mere da mu nas reditelj Boro Draskovic na spomen obelezju u rodnome selu upucuje reci: "Vorkapic je u krvotoku svakog reditelja u svetu - znao on to ili ne...":cool: U Americi Vorkapic upoznaje Ajnstajna, druguje sa Teslom, cak ga i intervjuise, ali se nazalost zapis toga razgovora u istoriji gubi...:confused:
Vratio se u Beograd 50-ih godina, nakon 2.sv.rata, gde postaje jedan od glavnih ljudi tadasnje produk.kuce Avala, kao i redovan profesor filmske umetnosti na FDU... Snimio je i jedan domaci film, "Hanka", prvi nas film ikad kandidovan za Zlatnu palmu u Kanu...
Umro je u Spaniji, od srcanog udara tokom partije saha, prilikom posete svome sinu Edvardu, 20.oktobra, 1976. Pogledajmo video-klip sastavljen od isecaka iz njegovih filmova, gde su mnogi filmovi zapravo i vrem.duzine 1 isecka.:cool:

Poslednja izmena:
@Ipposthenis , nisam dalje zagledao, ali smatras li da Vorkapic prethodi proboju nadrealista u Americi? Bez njega, jedan Linch bi samo mastao o svom filmu..
Ne znam da li je u Parizu imao ikakvog dodira sa Bunjuelom mozda, da ne kazem s celom tom prvom postavom nadrealista, Aragonom, mozda Pikasom, itd.
Pretpostavljam da je unekoliko znao za njih, samo se pitam koji splet uticaja ga je doveo u Ameriku pre njih...On im je maltene tamo pripremio sav teren.:)

Oprosti na previdu. Pa, lepo pitanje, ali daleko sam od nekoga ko bi mogao dati adekvatan odgovor. Mene je kod Vorkapića fasciniralo to uverenje odnosno verovanje u film kao formu umetnosti u doba kada je to bio kontroverzan stav. Iz svega što sam čuo o njemu, a to istina nije nešto ne znam koliko detaljno, mislim da je odlazak u SAD bio njegova vizija budućnosti i da je zato završio tamo i dočekao taj traznitni period.

A da je značajan, naravno da jeste, nesumnjivo, 'preko bare' možda i više nego ovde, mada sam siguran da će me neki student režije i sl. demantovati.

Back