Sveti Sava - školska slava

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Sveti Sava (1175 - 1235) je bio srpski princ,monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, prosvetitelj i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve. Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovenčanog.
Od oca je dobio Zahumlje na upravu. Međutim, pobegao je na Svetu goru i zamonašio se u ruskommanastiru Svetog Pantelejmona gde je dobio monaško ime Sava. Sa ocem, kojise kasnije zamonašio i dobio monaško ime Simeon,podigao je prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori---Hilandar
Najznačajnija dela su: Žitije Svetog Simeona, Hilandarski tipik, Studeniki tipik...
Umro je na povrtaku sa jednog od hodočašća u tadašnjoj bugarskoj prestonici, Velikom Trnovu.1236. godine.
Dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru (27.januar), a zbog njegovog velikog presvetiteljskog rada se u Srbiji proslavlja kao Školska slava--Sveti Sava.
sv-sava-hilandar.jpg

Taj dan se u školama obeležava raznim manifestacijama, prigodnim programom, priredbama itd.
U školi u koju idu moja deca biće priredba, deca koja pohađaju veronauku su obavezna da dođu na prirednu i u crkvu.

Kako će se ovaj dan obeležiti u školama vaše dece?

Ja bih to ukinula. Priredba uglavnom jedna te ista, nista ne cujes od decijeg zamora i price kolega koji gledaju jednu te istu svar po 100 put. Onda se prigodni porgram zavrsi, deca se posalju kuci, a nastavnici ostanu na icu i picu.
U principu je ovako svugde, mada negde manje negde vise svecano zavisi od mogucnosti koje ima skola.
A da pitas decu ko je bio Sveti Sva retko da bi neko dete umelo da navede 10% deo ovoga iz uvodnog posta.

Ja bih to ukinula. Priredba uglavnom jedna te ista, nista ne cujes od decijeg zamora i price kolega koji gledaju jednu te istu svar po 100 put. Onda se prigodni porgram zavrsi, deca se posalju kuci, a nastavnici ostanu na icu i picu.
U principu je ovako svugde, mada negde manje negde vise svecano zavisi od mogucnosti koje ima skola.
A da pitas decu ko je bio Sveti Sva retko da bi neko dete umelo da navede 10% deo ovoga iz uvodnog posta.

mozda zato sto kuci takodje nailazi na nezainteresovanost

Najlakse je nesto ukinuti, teze je nesto ostvariti.Zato sto se odricemo svojih korena zato smo tu gde jesmo.

slažem se.
Šta će školama slava?

Najlakse je nesto ukinuti, teze je nesto ostvariti.Zato sto se odricemo svojih korena zato smo tu gde jesmo.

Ne radi se o odricanju korena, nego dan kada bi se treba slaviti najznacajniji srpski prosvetitelj se koristi da deca ne idu na nastavu, a nastavnici malo prolumpuju. Nemam nista protiv da se na taj dan jedan ili dva casa odvoje da se nesto procita ili isprica o Sv Savi jer to bi imalo efekta, ali ne ovako kako se po skolama slavi.
Da ne pricam o tome sto je to radni ali ne nastavni dan (znaci upsuje se u dnevnik, ali nema nastave) koji onaj deo dece koja ne ucestvuju u predstavi iskoriste da ne privire u skolu, a i pola nastavnika ne dodje taj dan u skolu.

- - - - - - - - - -

slažem se.
Šta će školama slava?

To je tek posebno pitanje. A i ovako postoji dan skole. Koji ima istu svrhu kao prosalva Sv Save - da se eskivira nastava.

Zavisi kako gdje, ja vec godinama prisustvujem kao gost u jednoj osnovnoj skoli i mogu se pohvaliti da osim 2-3 recitacije koje se ponavljaju skoro svake godine, uciteljice i ucitelji se bas trude da svake godine program bude razlicit, graja i nije tako strasna mada sed radi o relativno maloj skoli sa nekih 12-15 odjeljenja.

Uh, komplikovano pitanje. Meni je drago da je Sveti Sava opet skolska slava (kao i pre 2. sv. rata) ali mislim da bi nacin praznovanja i obelezavanja stvarno trebalo promeniti. Varijanta priredba u kojoj ucestvuje najvise 1/4 ucenika i nastavnika sigurno nije dobra. Volela bih recimo da se u skole uvedu neke svetosavske nagrade, mozda i igre... Inace se uvek pitam kako se Vidovdan uvukao u prosvetu, (osim kao "djacki rastanak"), ali tad se dobijaju diplome, nagrade i sl. Npr.
Ovako kako se sad obelezava Sv. Sava u skolama, tako smo nekad obelezavali dan armije, praznik rada i slicno... pa valjda niko ne sme da promeni sablon - samo se datumi menjaju.
ps
ovde deca danas, na skolsku slavu dobijaju perece :aha2:

Uh, komplikovano pitanje. Meni je drago da je Sveti Sava opet skolska slava (kao i pre 2. sv. rata) ali mislim da bi nacin praznovanja i obelezavanja stvarno trebalo promeniti. Varijanta priredba u kojoj ucestvuje najvise 1/4 ucenika i nastavnika sigurno nije dobra. Volela bih recimo da se u skole uvedu neke svetosavske nagrade, mozda i igre... Inace se uvek pitam kako se Vidovdan uvukao u prosvetu, (osim kao "djacki rastanak"), ali tad se dobijaju diplome, nagrade i sl. Npr.
Ovako kako se sad obelezava Sv. Sava u skolama, tako smo nekad obelezavali dan armije, praznik rada i slicno... pa valjda niko ne sme da promeni sablon - samo se datumi menjaju.
ps
ovde deca danas, na skolsku slavu dobijaju perece :aha2:

Slazem se sa ovime sto si napisala. Tako bi slava imala neku svrhu. Ako nista drugo neka se nagradi najbolji istrazivacki rad o Sv Savi. Namerno kazem istrazivacki jer bi onda deca morala malo da aktiviraju svoje sive celije da ne kazem doope. I da nagrada bude nak primamljiva - ne diploma jer to tamo skuplja prasinu - nesto tipa slatkisi, mesec dana treninga u teretani/fitnesu, ili recimo jedna direktorka ima obicaj da uceniku koji osvoji jedno od prva 3 mesta na opstinskom, gradskom ili republickom takmicenju da slobodan petak pa dete ima produzeni vikend.

Наш град има дугогодишњу традицију доделе Светосавске награде најбољој установи, професору (наставнику, васпитачу), ученику и студенту.

Тек онда схватимо колико добре деце има.

И колико су просветни радници сујетни.

Никада не предложе колегу који је претходне године имао фантастичне резултате.

Вероватно иду логиком: а што мене неко не предложи.

Баш у духу светосавља.

Наш град има дугогодишњу традицију доделе Светосавске награде најбољој установи, професору (наставнику, васпитачу), ученику и студенту.

Тек онда схватимо колико добре деце има.

И колико су просветни радници сујетни.

Никада не предложе колегу који је претходне године имао фантастичне резултате.

Вероватно иду логиком: а што мене неко не предложи.

Баш у духу светосавља.

kad bi predlagao svako po npr. pet kandidata, a nagradu dobijalo max tri kandidata, verovatno bi dodela bila pravednija... ili da postoje jasni kriterijumi, a ne kao "nagrada za zivotno delo"... ali...

kad bi predlagao svako po npr. pet kandidata, a nagradu dobijalo max tri kandidata, verovatno bi dodela bila pravednija... ili da postoje jasni kriterijumi, a ne kao "nagrada za zivotno delo"... ali...

Нема награде за животно дело.

Награда је за прошлу годину, и добија је само један.

Добијају је људи као Ванда: посвећени послу, активни, објављују радове, деца освајају награде...

Критеријуми су врло јасни.

И ако таквих нема у предлогу, онда је не додељујемо.

Ne radi se o odricanju korena, nego dan kada bi se treba slaviti najznacajniji srpski prosvetitelj se koristi da deca ne idu na nastavu, a nastavnici malo prolumpuju. Nemam nista protiv da se na taj dan jedan ili dva casa odvoje da se nesto procita ili isprica o Sv Savi jer to bi imalo efekta, ali ne ovako kako se po skolama slavi.
Da ne pricam o tome sto je to radni ali ne nastavni dan (znaci upsuje se u dnevnik, ali nema nastave) koji onaj deo dece koja ne ucestvuju u predstavi iskoriste da ne privire u skolu, a i pola nastavnika ne dodje taj dan u skolu.

- - - - - - - - - -

To je tek posebno pitanje. A i ovako postoji dan skole. Koji ima istu svrhu kao prosalva Sv Save - da se eskivira nastava.

Слажем се. Дошла сам прекјуче из школе огорчена и дубоко разочарана. По ко зна који пут, али овог пута сам очајна.
Прво, да одмах кажем, могу се назвати верником, ако ништа друго, повремено одлазим у цркву, поштујем свачију веру и проповеедање исте на местима намењеним за проповедање вере.
Свети Сава је, између осталог, био просветитељ, и тај његов световни део би требало да се слави у школи! А да се ја у школском холу молим за здравље владике (о којем немам лепо мишљење, али небитно), не видим ни сврху ни смисао!
Затим, ако је то школска слава, требало би да је посвећена школи и нама који смо у њој, а не дан посвећен Сави. :(
Ни своју кућну славу не посвећујем Ђурђу, него својој породици.

Елем, прво смо се сви у холу молили и крстили (као и сваке године, али ми већ кап одавно прелива чашу), а онда је почела приредба која је, гле чуда, поново била посвећена Светом Сави, а не школи!
Још док је приредба трајала, око стола на којем су били кољиво, бомбоне и сокови, формирао се ред ученика 7. и 8. разреда, који су наглас причали, довикивали се, и буквално 20 минута стајали чекајући да дограбе сок и бомбоне, јер нема за све!
Пришла сам им и згађена питала да ли су заиста толико жељни залогаја кољива, једне бомбоне и џмрљавог сока који кошта 20 динара? Јер, ако јесу, ићи ћу да им свима купим сокове и бомбоне, само да се склоне одатле, да не газе по нечему што треба да је радост и традиција!
Њихови наставници нису реаговали, а деца су се смејала и добацивала простоте на мој рачун.
Једино што ме је радовало, било је то што у том реду није било ниједног мог бившег ђака.

Одох после у зборницу, да не гледам грабеж за сокове и бомбоне.
Две године нисам ишла на ,,послужење'' у зборницу, а сад сам се покајала што сам отишла.
Колегинице, и нажалост морам рећи, младе колегинице, заузеле су места за столовима тако што су на столице ставиле своје ташне. Нас неколико смо сели тамо где није било ,,заузето'', али смо наишли на негодовање колегиница чије у ташне уредно чекале власнице.
Кад су стигле, коментарисале су у стилу:,,Зар ОВИ нису видели да је сто заузет?'' и слично.
Јасан ми је био ред њихових ђака који чекају сок.
Иначе, на ,,трпези'' су биле жу жу погачице и кисела вода.
Ми ,,матори'' смо устали, отишли у ресторан и о свом трошку попили кафу и сок.
Толико о православљу и светосављу које нам се проповеда.

Poslednja izmena:
Слажем се. Дошла сам прекјуче из школе огорчена и дубоко разочарана. По ко зна који пут, али овог пута сам очајна.
Прво, да одмах кажем, могу се назвати верником, ако ништа друго, повремено одлазим у цркву, поштујем свачију веру и проповеедање исте на местима намењеним за проповедање вере.
Свети Сава је, између осталог, био просветитељ, и тај његов световни део би требало да се слави у школи! А да се ја у школском холу молим за здравље владике (о којем немам лепо мишљење, али небитно), не видим ни сврху ни смисао!
Затим, ако је то школска слава, требало би да је посвећена школи и нама који смо у њој, а не дан посвећен Сави. :(
Ни своју кућну славу не посвећујем Ђурђу, него својој породици.

Елем, прво смо се сви у холу молили и крстили (као и сваке године, али ми већ кап одавно прелива чашу), а онда је почела приредба која је, гле чуда, поново била посвећена Светом Сави, а не школи!
Још док је приредба трајала, око стола на којем су били кољиво, бомбоне и сокови, формирао се ред ученика 7. и 8. разреда, који су наглас причали, довикивали се, и буквално 20 минута стајали чекајући да дограбе сок и бомбоне, јер нема за све!
Пришла сам им и згађена питала да ли су заиста толико жељни залогаја кољива, једне бомбоне и џмрљавог сока који кошта 20 динара? Јер, ако јесу, ићи ћу да им свима купим сокове и бомбоне, само да се склоне одатле, да не газе по нечему што треба да је радост и традиција!
Њихови наставници нису реаговали, а деца су се смејала и добацивала простоте на мој рачун.
Једино што ме је радовало, било је то што у том реду није било ниједног мог бившег ђака.

Одох после у зборницу, да не гледам грабеж за сокове и бомбоне.
Две године нисам ишла на ,,послужење'' у зборницу, а сад сам се покајала што сам отишла.
Колегинице, и нажалост морам рећи, младе колегинице, заузеле су места за столовима тако што су на столице ставиле своје ташне. Нас неколико смо сели тамо где није било ,,заузето'', али смо наишли на негодовање колегиница чије у ташне уредно чекале власнице.
Кад су стигле, коментарисале су у стилу:,,Зар ОВИ нису видели да је сто заузет?'' и слично.
Јасан ми је био ред њихових ђака који чекају сок.
Иначе, на ,,трпези'' су биле жу жу погачице и кисела вода.
Ми ,,матори'' смо устали, отишли у ресторан и о свом трошку попили кафу и сок.
Толико о православљу и светосављу које нам се проповеда.

Ја сам пре неки дан причала ћеркици како је моја мајка прослављала школску славу.

Свака породица донесе шта и колико има, све се постави на трпезу, трпеза се освешта и онда креће приредба.

Мама је говорила да је била част учествовати на приредби.

Након приредбе сви се послуже, виде се, попричају и разиђу се.

Не умем да пренесем са колико је носталгије она причала о томе, ваљда је то заиста било нешто посебно.

Данас се све свело на отаљавање и ждрање.

Што се тиче толиког инсистирања на духовном аспекту Светог Саве у школама, исто нисам за то.

То се ради у цркви, а у школи се прича о њему као о просветитељу, прича се о светосављу као начину живљења.

Ако су се твоје колегинице тако понашале (а тако се понашају и у нашим школама), онда оне ни С од светосавља нису усвојиле.

Као ни њихови ученици.

Иначе, награде добијају чланови неке странке, или миљеници директора школе :)

Код нас је награда на нивоу града, у Одбору и Комисији су чланови свих странака у власти, професори, директори школа које немају кандидате, представници Министарства и просветни инспектори, тако да нема "политичког деловања".

Сви су става да награду не треба доделити ономе ко је не заслужује, јер се она тако деградира.

За сада функционише.

Jovan će učestvovati u Svetosavskoj priredbi. Dobio je tekst (jednu od priča o Svetom Savi) da nauči napamet...

Nije se baš oduševio, al dobro sad, što se mora, mora se.

Дивно!

И моја учествује у школској представи на нивоу града.

Ово јој је прва представа, сви једва чекамо, а највише се радује она.

Свиђа ми се кад почну ове припреме за Светог Саву, некако живну школе.

- - - - - - - - - -

Е, видим да смо причали прошле године и о наградама.

Од ове године код нас се додељује награда и најбољој васпитачици, најбољој учитељици, а награде за ученике су подељене на основне и средње школе.

Свако у свом рангу.

Ваљда ће бити добро као и раније.

Vi ćete prisustvovati priredbi i to je super i za roditelja koji gleda dete, a i za dete je to velika podrška.

Pošto je ovo u školi, ne znam da li mogu roditelji da dođu, ne znam da li roditelji uopšte dolaze,
pošto je to samo za više rarzede,odn viši razredi samo učestvuju, pa je Jovanu to prvi put
Rekla sam mu da pita nastavnicu,aliu ona danas nije bila u školi.

Back