Svete li se deca?

nesvesna

Zainteresovan član
Poruka
160
Veceras sedim sama...on spava..otisao u krevet rano razocaran i zalostan...tesko mi je da ga gledam tavog a opet ne znam vise ni sta da mu kazem...I on je jedan od mora razvedenih ciju decu gleda majka a on ima pravo da ih vidja vikendom...u stvari on ima pravo da ih vidi kad hoce oni vise nisu tako mali znaju gde stanuje znaju da mogu da pozvone kad hoce...ali nece...sve su dalji kako vreme prolazi...on panicno smislja nacine da se ne udalje i pored redovnog obaveznog placanja uvek organizuje nesto gde sve plati jer zeli da im ugodi...plan je bio da za rodjendan nj sina idemo u inostranstvo na jedno mesto koje im se dopalo sa interneta...medjutim ne javljaju se ne odgovaraju na njegove pozive i ne znam hocemo li uopste ici..Vidim da mu je tesko da se preispituje gde je pogresio a ja ga tesim da su oni vec veliki i da im je prece njihovo drustvo od nas...slaba vajda jer on misli da majka vrsi uticaj na njih..tako se sve krece u zacaranom krugu...meni ga je zao ali kako ja tu da se mesam...pitam se samo eto da li se oni to njemu podsvesno svete zbog razvoda...Napominjem da su sa mnom u korektnim odnosima da smo se uvek slagali i da nikad nisam osetila da imaju nesto protiv nas...imali smo 5 god otkako smo zajedno vrlo lepih putovanja i dozivljaja...:think:

evo sta bih ja uradio..otisao tamo kod njih i majke i pitao u cemu je problem..da ona kaze ili oni prvi..pa onda pred svima lepo kulturno da im je otac i da nema razloga da se tako ponasaju..ako oni imaju razlog i izbor na koji majka ne utice sve ok..ako provali da im je neprijatno i da majka nesto muti onda se okrece drugi list i nju po usima

evo sta bih ja uradio..otisao tamo kod njih i majke i pitao u cemu je problem..da ona kaze ili oni prvi..pa onda pred svima lepo kulturno da im je otac i da nema razloga da se tako ponasaju..ako oni imaju razlog i izbor na koji majka ne utice sve ok..ako provali da im je neprijatno i da majka nesto muti onda se okrece drugi list i nju po usima
U pravu si i ja sam nesto slicno veceras rekla besna zbog nemoci...ima tu sigurno nesto svoj razlog ali on je vise osoba koja ce da popusti i skloni se nego da ulazi u neku diskusiju...nekad mislim veruj mi da bi im rekla: Da sam ja dete sada volela bi da imam ovakvog oca koji je kao vas..nikad nije zagalamio nikad udario...njega sva deca obozavaju...kad odemo u goste on zabavlja svu decu dok mi svi pricamo...uopste ne znam zasto ga ne cene...

Veceras sedim sama...on spava..otisao u krevet rano razocaran i zalostan...tesko mi je da ga gledam tavog a opet ne znam vise ni sta da mu kazem...I on je jedan od mora razvedenih ciju decu gleda majka a on ima pravo da ih vidja vikendom...u stvari on ima pravo da ih vidi kad hoce oni vise nisu tako mali znaju gde stanuje znaju da mogu da pozvone kad hoce...ali nece...sve su dalji kako vreme prolazi...on panicno smislja nacine da se ne udalje i pored redovnog obaveznog placanja uvek organizuje nesto gde sve plati jer zeli da im ugodi...plan je bio da za rodjendan nj sina idemo u inostranstvo na jedno mesto koje im se dopalo sa interneta...medjutim ne javljaju se ne odgovaraju na njegove pozive i ne znam hocemo li uopste ici..Vidim da mu je tesko da se preispituje gde je pogresio a ja ga tesim da su oni vec veliki i da im je prece njihovo drustvo od nas...slaba vajda jer on misli da majka vrsi uticaj na njih..tako se sve krece u zacaranom krugu...meni ga je zao ali kako ja tu da se mesam...pitam se samo eto da li se oni to njemu podsvesno svete zbog razvoda...Napominjem da su sa mnom u korektnim odnosima da smo se uvek slagali i da nikad nisam osetila da imaju nesto protiv nas...imali smo 5 god otkako smo zajedno vrlo lepih putovanja i dozivljaja...:think:
Koliko deca imaju godina?
Ako su u tinejdz dobu mozda su samo zaokupljeni vrsnjacima i matorci im trenutno nisu u fokusu interesovanja.

Imaju 18 i 16...jesu u tinejdz dobu i naravno razumemo mi to ali i ne vidimo da imaju neko drustvo...i kad dodju u poslednje vreme drze mobilni i uglavnom su na fejsu...mozda stvarno ne kapiramo da im nismo potrebni zaboravljamo nase doba kad smo izlazili vec uveliko ali mislim da se minut vremena ima da se ocu jave jer vise ne zive zajedno i nece ga videti uvece kad dodju kuci...mislim to je malo zaista bezveze...

Imaju 18 i 16...jesu u tinejdz dobu i naravno razumemo mi to ali i ne vidimo da imaju neko drustvo...i kad dodju u poslednje vreme drze mobilni i uglavnom su na fejsu...mozda stvarno ne kapiramo da im nismo potrebni zaboravljamo nase doba kad smo izlazili vec uveliko ali mislim da se minut vremena ima da se ocu jave jer vise ne zive zajedno i nece ga videti uvece kad dodju kuci...mislim to je malo zaista bezveze...

..ako je za utehu, isto tako bi se ponashali i da zive zajedno i da ga vidjaju svaki dan..
..u godinama su kada ste nebitni i nepotrebni, osim kao saznanje da ste tu, kad god treba..
..i tako treba da se postavite..

Kapiram ja oca i da se oseca povredjenim ali ja se secam kad sam bio u njihovim godinama i ja sam malo fermao matorce, a kao sto kazes stalno drze mobilni i vise na fejsu znaci da imaju drustvo makar virtuelno a to moze jako da zaokupi ne samo klince vec i matorce.
Trebao bi on sa njima da poprica i da ih pita jel ima neki poseban razlog sto se vise ne javljaju no ako je sve bilo ok 5 godina od razvoda ne vidim razlog sto bi se oni sad poceli svetiti ocu i tebi.

Ne znam da li je u korektnim odnosima sa bivsom zenom pa da porazgovaraju. Bitno je iskljuciti to da li ona utice na njih.
Mada ne verujem da utice. Deca su u takvim godinama da ih i putovanje sa roditeljima "smara", bilo kakva duza prica, previse pitanja i podpitanja...
A mozda su se malo i otudjili, jer bez obzira na ceste kontakte sa ocem ipak ne zive skupa, nije to vise isto..

..ako je za utehu, isto tako bi se ponashali i da zive zajedno i da ga vidjaju svaki dan..
..u godinama su kada ste nebitni i nepotrebni, osim kao saznanje da ste tu, kad god treba..
..i tako treba da se postavite..
Definitivno je ovo u pitanju.
Pa setimo se sami sebe kakvi smo bili u tim godinama i šta nas je tada zanimalo. Roditelji su samo bili smarači i uopšte nas nisu zanimali.
Kad se setim kako sam bila bezosećajna i bezobzirna tada, dođe mi da plačem.:sad2:

Definitivno je ovo u pitanju.
Pa setimo se sami sebe kakvi smo bili u tim godinama i šta nas je tada zanimalo. Roditelji su samo bili smarači i uopšte nas nisu zanimali.
Kad se setim kako sam bila bezosećajna i bezobzirna tada, dođe mi da plačem.:sad2:

Potpuno isto, ponekad pomislim da je prava sreca da su moja deca dosta drugacija prema meni nego sam ja bila prema svojim roditeljima a onda primetim njihov odnos prema ocu i kazem da je ipak to to...

Možda se deci uopšte ne ide u inostranstvo. Možda bi potrošili novac na drugačiji način. Ja bih ih ipak pitala šta oni žele da dobiju za rođendan. Govorim ovo iz iskustva. Kad je moj sin dobio skupocenu košulju od rođaka koja mu se nije dopala, rekao mi je u poverenju, bolje da su mu uplatili 200 dinara kredita za mobilni. Nekada iz kurtoazije oćutimo na svoju štetu da ne bi povredili druge.

Iskreno ni ja ne bih voleo da provodim vreme sa nekim kome su važne isprazne stvari tipa trošenja para na nepotrebne izlaske i pokazivanje svetu kako je super tata. Ovo jedno dete je punoletno a drugo se priprema da postane, i oni treba da postanu sopstvene posebne osobe a ne produžetak ličnosti nasmejanog tate. Ti fazoni "idemo u diznilend pa ćemo se voziti na svim vožnjama tri puta i jesti tortu" su i uvreda inteligencije za toliko staru decu.

Sto?
Ja bih i ovako mator opet isao u Diznilend. :mrgreen:

Pa ne bi išao sa tatom pa da veselo dotrčavaš do njega i pitaš "tata, tata, mogu na veliki ringišpil" ili "hajde da trčimo oko bazena, cičimo i pljuskamo vodom" a on se odsmehuje nazad i kaže "samo napred, zlato" kao u porodičnim filmovima.

Postoje stvari koje se rade kada imaš osam godina i koje radiš kada pokušavaš da postaneš posebna odrasla osoba. Tinejdžersko doba je vreme za bunt. Prođeš kroz taj hodnik blještećih svetala i izađeš sa druge strane, pa kad se posle nekoliko godina smiriš onda se okreneš i kao odrasla osoba posmatraš svoje roditelje

Pa ne bi išao sa tatom pa da veselo dotrčavaš do njega i pitaš "tata, tata, mogu na veliki ringišpil" ili "hajde da trčimo oko bazena, cičimo i pljuskamo vodom" a on se odsmehuje nazad i kaže "samo napred, zlato" kao u porodičnim filmovima.

Postoje stvari koje se rade kada imaš osam godina i koje radiš kada pokušavaš da postaneš posebna odrasla osoba. Tinejdžersko doba je vreme za bunt. Prođeš kroz taj hodnik blještećih svetala i izađeš sa druge strane, pa kad se posle nekoliko godina smiriš onda se okreneš i kao odrasla osoba posmatraš svoje roditelje
Znam ja sta ti hoces da kazes ali ne kapiram sta je isprazno ukoliko otac hoce da povede tinejdzera na neku destinaciju, da zajedno recimo provedu negde odmor, nadam se da si procitao temu, roditelji razvedeni, deca zive kod majke i slabo se vidja sa decom a nekad su putovali zajedno.

evo ja cu iz drugog ugla da ti kazem nesto
ja sam razvedena i moj sin je mnogo mladji od te dece ali ne zeli da ide kod oca na vikend.
ne zato sto ga ja trujem (nemam pametnija posla, radim toliko da ga i sama jedva vidjam) nego zato sto pored placanja alimentacije moj bivsi ne ume da se igra sa njim, da mu posveti vreme, da ga odvede u bioskop ili u pozoriste, ni da bilo sta zanimljivo organizuje za njih dvojicu.
kad je kod njega, vreme provede u svojoj sobi cekajuci da vikend prodje i da se vrati kuci i vec sada mi je rekao da jedva ceka da napuni 12 godina pa da trazi da se te vikend posete ukinu...
kada bude imao ne samo 16/18 nego i 30/ 40 secace se vremena koje je formalno proveo sa ocem a prakticno sedeo sam ispred tv-a. da li se to vraca? pa vraca se, naravno - ne kao osveta zbog razvoda nego zbog vremena, ljubavi i truda koje smo ulozili ili nismo u dete kad je bilo malo. dodje vreme kad oni odrastu znajuci sta im je pruzeno pa to i vrate.

realno uglavnom majka koja je dobila decu posle razvoda
pljuje oca na sva usta, svesno ili nesvesno
i klinci kupe taj kompleks
to je u suštini nepopravljivo i neka ih
znam primera gde se ti očevi stavrno trude
prave ručkove, kupuju stvari a klinci ih ne je.bu dva posto
mada ne je.bu ni majku tu se usadi taj bes
nije da nema i drugih primera
ali tako mi deluje
a vi lepo sami u beč na vikend
kakvo crno dete
bezobrazno i nezahvalno

Па зато ја и кажем да је фразетина боље добар развод него лош брак, највећа подметачина промашених родитеља.
Можда је истина у 10% разведених бракова. И што сам старији, гледајући, пре свега, децу, и боље сагледавам ствари, видим да је тако.

Decu u tom uzrastu najmanje od svega interesuju roditelji i provodjenje vremena sa njima, i to je sasvim normalno za taj period. Tako da je sasvim moguće da je to u pitanju i ništa drugo.
A može biti i da majka s kojom žive svesno ili nesvesno utiče na njihov odnos i stav prema ocu.
U svakom slučaju, najbolje bi bilo da ako je u koliko toliko ok odnosima sa majkom svoje dece, sa njom otvoreno porazgovara o tome, i reši dilemu.

Па зато ја и кажем да је фразетина боље добар развод него лош брак, највећа подметачина промашених родитеља.
Можда је истина у 10% разведених бракова. И што сам старији, гледајући, пре свега, децу, и боље сагледавам ствари, видим да је тако.

Научно је доказано да су лоши бракови мнооого бољи!
Боље да се родитељи лепо бију, пљују, макљају и псују (их, још и римујем!:lol:) све те године пред децом, него да доживе да пунолетна деца неће са њима у Дизниленд!:mrgreen:

Новембарка ти је већ лепо рекла...а ја могу из личног искуства које управо проживљавам:
Последњих месеци мојим тинејџеркама кућа служи само да се пресвуку, истуширају и одспавају! Чак и не клопају у кући ако их не натерам! Стално зује негде са друштвом и не фермају нас, маторце!

Мени се све нешто срце цепа када се сетим како смо до пре пар година толико путовале заједно, увече играле карте, ''не љути се човече'' или земљописа...лети ишле заједно на купање...па ми се све нешто плаче када схватим да тога више неће бити, да им ја више нисам интересантна као друштво, да им се дешавају многе бурне и занимљиве ствари у животу и да им не пада на памет да проводе време са мном, па чак и за време недељног ручка оне куцкају поруке на мобилном!
И ја сам, као и ти сада, почела да помишљам да нешто можда није у реду, ју, па зашто деца више неће са мном?!

А онда сам срела најбољег друга (удовац је) који ми се изјадао како им је његова ћерка упропастила летовање, како је све време била бесна и надрндана јер јој је било смооор да буде на мору са ћалетом и малим братом, без адекватног тинејџерског друштва...

Па сам се онда сетила каву сам сцену имала са својим ћалетом у тим годинама, када сам ја данима јурила да снимим на касети неку песму која је била Хит недеље 202, и баш кад сам чекала да је пусте и да притиснем снимање, мој ћале је осетио потребу за очинским разговором са мном, за мало дружења и пажње...а ја га отресла у фазону:''Али тааата, хит недеље је!''...:lol:..а он, замисли, уопште није могао да схвати како је могуће да ми снимање неке песме буде важније од разговора са оцем?! :lol: И био је страшно увређен и повређен...

Деца расту, у тим годинама немају потребу да проводе време са нама...
То боли, али добро је, значи да је све у реду и да су сасвим здрави и нормални тинејџери - осамостаљују се! :)

Научно је доказано да су лоши бракови мнооого бољи!
Боље да се родитељи лепо бију, пљују, макљају и псују (их, још и римујем!:lol:) све те године пред децом, него да доживе да пунолетна деца неће са њима у Дизниленд!:mrgreen:

Па да, али шта је у ствари у интересу детета, то што двоје људи који се не трпе одлуче да неће ни да се потруде јер, не постоји боља алтернатива за одрастање од функционалне породице. Тих породица са насиљем, болестима зависности нема толико колико хировитих, себичних и непромишљених родитеља.

Back