Sveta Rita

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
14.103
Danas naša zapadna braća hrišćani proslavljaju svetu Ritu, kod nas slabo poznati svetiteljku.

rita.jpeg

Sveta Rita (Rokaporena, 1381 – Kaša, 22. maja 1457), rimokatolička svetiteljka, zaštitnica bespomoćnih i beznadežnih slučajeva, poćnica pri bračnim problemima i majčinstvu.

Rodila se u Rokaporeni kraj Spoleta u centralnoj Italiji. Imala je vremešne roditelje, kojima je bila poslušna. Udana je po dogovoru s dvanaest godina. Njezin suprug Paolo Mančini, bio je žestokog i neugodnog karaktera. Rita ga je voljela i ponašala se kao dobra supruga. Imali su dva sina. Nakon 19 godina braka, Paolo je ubijen iz zasjede. Rita se bojala osvete, molila je Boga, da radije uzme njene sinove k sebi, nego da se osvete za očevu smrt i počine zločin. Uskoro su obojica umrli. Rita je ostala sama, željela je ići u manastir avgustinki u Kaši. Odbili su je, jer nije bila djevica, no naknadno su je ipak primili 1413. godine. Iskazala se molitvama, isposničkim životom, brojnim dobrim djelima. Ljudi su je već za života, smatrali svetiteljkođ. Imala je vizije, a 1441. godine nakon propovijedi o kruni od trnja zadobila je ranu na čelu. Bila je poštovalac muke Hristove. Umrla je 22. maja 1457. Nakon njene smrti, dogodila su se brojna čuda. Postala je jedna od najomiljenijih svetiteljka u Italiji. Papa Lav XIII proglasio je Ritu svetom tek 1900. godine. Njeno svetilište nalazi se u Kaši. Zbog brojnih uslišanja i zadobivenih milosti, prozvana je svetiteljkom nemogućeg i zagovornicom u bespomoćnim i beznadežnim slučajima. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto.

U Italiji se razvila narodna pobožnost petnaest četvrtaka sv. Riti.

Molitva svetoj Riti u nevolji:

Sveta zaštitnice nevoljnika, sv. Rito, bila si ponizna, čista i strpljiva. Tvoje molbe nebeski Vjerenik ne odbija, stoga te molim da isprosiš za me od našeg Vakrsnuloga Isusa molbu koju ti upućujem…
Milostiva mi budi na veliku slavu Božju, da te slavim i hvalim u vijekoe vjekova. Slavna sv. Rito, ti si čudesno učestvovala u muci Gospoda našega Isusa Hrista. Isprosi za me milost da pokorno podnosim teškoće ovog života i zaštiti me u svim mojim nevoljama. Amin.

Litanija svetoj Riti

Gospode, pomiluj!
Hriste, pomiluj!
Gospode, pomiluj!
Hriste, čuj nas!
Hriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, pomiluj nas!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, pomiluj nas!
Duše Sveti, Bože, pomiluj nas!
Sveta Trojice, jedan Bože, pomiluj nas!

Marijo Neporočna, Mati Božja, moli za nas!
Marijo, Majko i utjeho ožalošćenih, moli za nas!
Marijo, carice svih svetih, moli za nas!
Sveta Rito, naša moćna zagovornice, moli za nas!
Sveta Rito, odabrani dare Neba, moli za nas!
Sveta Rito, zaljubljenice samoće, moli za nas!
Sveta Rito, uzore čistoće, moli za nas!
Sveta Rito, primjere ljubaznosti, moli za nas!
Sveta Rito, savršena suprugo i majko, moli za nas!
Sveta Rito, divna u odvažnosti, moli za nas!
Sveta Rito, darežljiva u praštanju, moli za nas!
Sveta Rito, hrabra u pokajanju, moli za nas!
Sveta Rito, udovice mira, moli za nas!
Sveta Rito, darežljiva siromasima, moli za nas!
Sveta Rito, gorljiva za Božji poziv, moli za nas!
Sveta Rito, uzore monaškog života, moli za nas!
Sveta Rito, odabrana svih vrlina, moli za nas!
Sveta Rito, ispunjena ljubavlju za Raspetoga Hrista, moli za nas!
Sveta Rito, probodena Isusovim trnom, moli za nas!
Sveta Rito, snažna u Božjoj ljubavi, moli za nas!
Sveta Rito, ukrašena nebeskom slavom, moli za nas!
Sveta Rito, ponose avgustinskog reda, moli za nas!
Sveta Rito, bogata jedinstvenom snagom, moli za nas!
Sveta Rito, zvijezdo vodiljo zalutalih, moli za nas!
Sveta Rito, pouzdana utjeho ožalošćenih, moli za nas!
Sveta Rito, sidro sigurnosti, moli za nas!
Sveta Rito, sigurnosti u opasnostima, moli za nas!
Sveta Rito, svetiteljko nemogućega, moli za nas!
Sveta Rito, zagovornice beznadežnih slučajeva, moli za nas!
Sveta Rito, moćna pomoćnice svih koji te zazivaju, moli za nas!

Jagnje Božje, koji oduzimaš grijehe svijeta,
Oprosti nam Gospode!
Jagnje Božje, koji oduzimaš grijehe svijeta,
Usliši nas, Gospode!
Jagnje Božje, koji oduzimaš grijehe svijeta
Smiluj se nama!

R. Gospode, označio si Ritu,
O. znakom svoga milosrđa i svoje muke!

Pomolimo se: Bože, u Svojoj si se beskrajnoj dobroti udostojio s ljubavlju osvrnuti na Svoju vjernu službenicu svetu Ritu i uslišati njene molitve za ono što je nemoguće ljudskim naporima i nastojanjima. Smiluj nam se i pomozi nam u našim nesrećama, kako bi svi upoznali da si Ti nagrada poniznih, odbrana napuštenih i snaga onih koji vjeruju u Tebe. Amin.

Sveta Rita se cijelog svog života držala kao putokaza riječi svetog apostola Pavla: “Ne dopusti da te svlada zlo, već zlo svladaj dobrim” (Rim 12,21).

Molitva svetoj Riti za zdravlje

Sveta Rito, zastupnice u bezizlaznim situacijama, ti koja si u životu nosila trpljenje s neizmjernom vjerom i ljubavlju, prinesi moj vapaj pred lice Gospoda.

U svojoj patnji nisi tražila izbavljenje, nego snagu – danas te molim da mi izmoliš i zdravlje tijela, i mir u duši.

Gospod zna teret koji nosim, bol koja mi oduzima snagu i radost. Ti, koja si poznala rane, približi me Onome koji liječi svaku bolest.

Isprosi mi, sveta Rito, da u ovom iskušenju ne izgubim vjeru, da u nemoći pronađem milost, a u ozdravljenju slavim Njegovu dobrotu.

Ako me Gospod poziva da s Njim nosim krst, daj da ga nosim ustrajno i ponizno, kao ti.

Ali ako je Njegova volja da ozdravim, neka se to dogodi po tvojoj svetoj zagovornoj moći.

Amin.

Sveta Rito, zastupnice u bezizlaznim situacijama, ti koja si u životu nosila trpljenje s neizmjernom vjerom i ljubavlju, prinesi moj vapaj pred lice Gospoda.

U svojoj patnji nisi tražila izbavljenje, nego snagu – danas te molim da mi izmoliš i zdravlje tijela, i mir u duši.

Gospod zna teret koji nosim, bol koja mi oduzima snagu i radost. Ti, koja si poznala rane, približi me Onome koji liječi svaku bolest.

Isprosi mi, sveta Rito, da u ovom iskušenju ne izgubim vjeru, da u nemoći pronađem milost, a u ozdravljenju slavim Njegovu dobrotu.

Ako me Gospod poziva da s Njim nosim krst, daj da ga nosim ustrajno i ponizno, kao ti.

Ali ako je Njegova volja da ozdravim, neka se to dogodi po tvojoj svetoj zagovornoj moći.

Amin.

ovo ti je dokaz da je hrscanstvo paganska religija, koja nema veze nikakve sa izvornom religijom koju je Isus propovjedao....u njegovoj relgiiji nemaju nikakvi sveci kojima ces se moliti...to je mnogobostvo kojeg vi niste svjesni, cisti paganizam...

kada se molis mrtvacu, ti si otkinuo Bozije karakteristike od Boga i prilijepio ih na mrtvaca koja ni sam sebi ne moze pomoci ako je u kazni Pakla....

Otkinuo si karakteristiku da Bog sve cuje, dajes je sad i mrtavcu, da cuje tvoje molitve, dajes mu svemogucnost , to samo Bog ima, ali eto kroz molitvu ti prisijes SVEMOGUCNOST i mrtvacu.

A ja ti garantujem svim i svacim, da sad ta rita ozivi, ubila bi momentalno tu osobu koja joj se moli....jer ta Rita zna itekako dobro kao mrtvac sta znaci ogrijesiti se od boga da te neko drugi podigne na nivo Boga....pa bi te zadavila ko pile, ma glavu bi ti odsjekla momentalno......na tom je to nivou koliko je katastrofa moliti se nekome drugom mimo Bogu koji sve cuje i sve moze....

Zato vas Bog u Kuranu hrscane naziva zalutalim narodom kome treba uputa, i jos vam prijetim zestokim kaznama na buducem svijetu zbog paganizma. upravo zbog ovakvih stvari bogohulnistva.

ovo ti je dokaz da je hrscanstvo paganska religija, koja nema veze nikakve sa izvornom religijom koju je Isus propovjedao....u njegovoj relgiiji nemaju nikakvi sveci kojima ces se moliti...to je mnogobostvo kojeg vi niste svjesni, cisti paganizam...

kada se molis mrtvacu, ti si otkinuo Bozije karakteristike od Boga i prilijepio ih na mrtvaca koja ni sam sebi ne moze pomoci ako je u kazni Pakla....

Otkinuo si karakteristiku da Bog sve cuje, dajes je sad i mrtavcu, da cuje tvoje molitve, dajes mu svemogucnost , to samo Bog ima, ali eto kroz molitvu ti prisijes SVEMOGUCNOST i mrtvacu.

A ja ti garantujem svim i svacim, da sad ta rita ozivi, ubila bi momentalno tu osobu koja joj se moli....jer ta Rita zna itekako dobro kao mrtvac sta znaci ogrijesiti se od boga da te neko drugi podigne na nivo Boga....pa bi te zadavila ko pile, ma glavu bi ti odsjekla momentalno......na tom je to nivou koliko je katastrofa moliti se nekome drugom mimo Bogu koji sve cuje i sve moze....

Zato vas Bog u Kuranu hrscane naziva zalutalim narodom kome treba uputa, i jos vam prijetim zestokim kaznama na buducem svijetu zbog paganizma. upravo zbog ovakvih stvari bogohulnistva.
Svetiteljima se moli za zastupništvo, da nas zastupaju pred Bogom. A sveci itekako postoje, pitaj mnoge muslimane koji traže pomoć po manastirima za sebe i svoje bližnje, pa suze rone i mole se pred ćivotima svetaca. I mnogima od njih su uslišane molitve.

bRLo15SlH_Sotonski stihovi.jpg

Danas naša zapadna braća hrišćani proslavljaju svetu Ritu, kod nas slabo poznati svetiteljku.

Pogledajte prilog 1731393

Sveta Rita (Rokaporena, 1381 – Kaša, 22. maja 1457), rimokatolička svetiteljka, zaštitnica bespomoćnih i beznadežnih slučajeva, poćnica pri bračnim problemima i majčinstvu.

Rodila se u Rokaporeni kraj Spoleta u centralnoj Italiji. Imala je vremešne roditelje, kojima je bila poslušna. Udana je po dogovoru s dvanaest godina. Njezin suprug Paolo Mančini, bio je žestokog i neugodnog karaktera. Rita ga je voljela i ponašala se kao dobra supruga. Imali su dva sina. Nakon 19 godina braka, Paolo je ubijen iz zasjede. Rita se bojala osvete, molila je Boga, da radije uzme njene sinove k sebi, nego da se osvete za očevu smrt i počine zločin. Uskoro su obojica umrli. Rita je ostala sama, željela je ići u manastir avgustinki u Kaši. Odbili su je, jer nije bila djevica, no naknadno su je ipak primili 1413. godine. Iskazala se molitvama, isposničkim životom, brojnim dobrim djelima. Ljudi su je već za života, smatrali svetiteljkođ. Imala je vizije, a 1441. godine nakon propovijedi o kruni od trnja zadobila je ranu na čelu. Bila je poštovalac muke Hristove. Umrla je 22. maja 1457. Nakon njene smrti, dogodila su se brojna čuda. Postala je jedna od najomiljenijih svetiteljka u Italiji. Papa Lav XIII proglasio je Ritu svetom tek 1900. godine. Njeno svetilište nalazi se u Kaši. Zbog brojnih uslišanja i zadobivenih milosti, prozvana je svetiteljkom nemogućeg i zagovornicom u bespomoćnim i beznadežnim slučajima. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto.

U Italiji se razvila narodna pobožnost petnaest četvrtaka sv. Riti.
A sta briga istocnjake za zapadnu baba Ritu?
I kazes nisi?
Kobajagi zapadna rita a promovises latine.

Svetiteljima se moli za zastupništvo, da nas zastupaju pred Bogom. A sveci itekako postoje, pitaj mnoge muslimane koji traže pomoć po manastirima za sebe i svoje bližnje, pa suze rone i mole se pred ćivotima svetaca. I mnogima od njih su uslišane molitve.

dzaba sto se moli za zastupnistvo vi ste pagani po tom pitnaju, niste monoteisticka rleigija, jer karakteristike BOga dajete mrtvacima...kao da su oni kji sve cuju a ne Bog kao da su oni koji sve mogu a ne Bog pa da vas lijece ili sta vec.

Bog kaze o tome vasem moljenju nekom mimo BOgu kako bi se zastupali:

39:3 Iskreno ispovijedanje vjere dug je Allahu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: "Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili" – Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na Pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.

i jos kaze:

10:18

„I obožavaju, mimo Allaha, ono što im ne šteti niti koristi, i govore: 'Ovo su naši posrednici kod Allaha.' Reci: 'Zar ćete obavještavati Allaha o onome što On ne zna ni na nebesima ni na Zemlji?' Slavljen neka je On i uzvišen iznad onoga što Mu pripisuju!“

(46:5) A ko je zabludjeliji od onoga ko priziva, mimo Allaha, onog ko mu se neće odazvati do Dana sudnjeg, a oni su o molitvi njihovoj nemarni?“

(2:254) „O vjernici! Udjeljujte od onoga čime smo vas opskrbili prije nego dođe Dan u kojem neće biti ni trgovine, ni prijateljstva, ni posredovanja. A nevjernici – oni su zulumćari.“

a na sudnjem danu kada svi ljudi stanu pred Boga Bog ce reci oovo:
28:64 Pozovite božanstva vaša!" – reći će im se, pa će ih oni pozivati, ali im se ona neće odazvati, i patnju će doživjeti i zažaliće što na Pravom putu nisu bili.

A davno sam čitao pa sam zaboravio detalje.

citao si zabludu da bi te Bog kao kaznu ostavio u zabludi, pa se sad mrtvim kostima molis.......i ne samo to nego ces platiti to mnoostruko kad stanes pred Boga zbog mnogobostva, gdje se molitve trebaju samo Bogu upucivati a ti si ih mrtvima kostima koje ni sebi ne mogu pomoci.....a kud ce veca zabluda od toga....nije zaista cudo sto vas je Bog nazvao zalutalim narodom....samo vidim sta radite sad i sve mi je jasno zasto ste u zabludi.

citao si zabludu da bi te Bog kao kaznu ostavio u zabludi, pa se sad mrtvim kostima molis.......i ne samo to nego ces platiti to mnoostruko kad stanes pred Boga zbog mnogobostva, gdje se molitve trebaju samo Bogu upucivati a ti si ih mrtvima kostima koje ni sebi ne mogu pomoci.....a kud ce veca zabluda od toga....nije zaista cudo sto vas je Bog nazvao zalutalim narodom....samo vidim sta radite sad i sve mi je jasno zasto ste u zabludi.
Čitao sam i Kuran u prevodu Ljube Ljubibratića na i Brdima Korkuta, pa mi nije baš oduševio. Nikakvog reda, bacamo zbrda dola.

Kako se postavis prema Kuranu tako se i Kuran postavi prema tebi, to je ziva knjiga, koja ti cak i misli cita.
Muhamedovo učenje je zaostalo učenje koja poziva na osvetu, ubistva i slične zaostale i okrutne stvari. Divna sveta Rita se molila Bogu da uzme njena dva sina da ne bi išli osvetiti svog oca, da ne počine zločin. I Bog je uslišio njenu molitvu. Obadva njena sina su ubrzo umrla. To je hrišćanstvo. A ne kamenovanja, odsecanja ruku, bičevanja, ponižavanje ženskog roda...
+++
„Marko sine, jedini u majke, ne bila ti moja rana kleta, nemoj, sine, govoriti krivo: ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga.
Nemoj, sine, izgubiti duše; bolje ti je izgubiti glavu nego svoju ogr’ješiti dušu“."
+++
Bolje svoju izgubiti glavu nego svoju ogrešiti dušu.

Muhamedovo učenje je zaostalo učenje koja poziva na osvetu, ubistva i slične zaostale i okrutne stvari. Divna sveta Rita se molila Bogu da uzme njena dva sina da ne bi išli osvetiti svog oca, da ne počine zločin. I Bog je uslišio njenu molitvu. Obadva njena sina su ubrzo umrla. To je hrišćanstvo. A ne kamenovanja, odsecanja ruku, bičevanja, ponižavanje ženskog roda...
+++
„Marko sine, jedini u majke, ne bila ti moja rana kleta, nemoj, sine, govoriti krivo: ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga.
Nemoj, sine, izgubiti duše; bolje ti je izgubiti glavu nego svoju ogr’ješiti dušu“."
+++
Bolje svoju izgubiti glavu nego svoju ogrešiti dušu.

Muhamedovo učenje je zaostalo učenje koja poziva na osvetu, ubistva i slične zaostale i okrutne stvari.

nista od tog nije tacno, znaci u zabludi si ocitoj.

a to sto takvo imas misljenje o Bozijem poslaniku, vec te Bog kaznio samim tim sto ti je uskratio pravi put, pustio te da lutas putevima zablude , cim se ti molis mrtvim kostima a ne Bogu direktno, je ocit znak da si pusten niz vodu.

nista od tog nije tacno, znaci u zabludi si ocitoj.

a to sto takvo imas misljenje o Bozijem poslaniku, vec te Bog kaznio samim tim sto ti je uskratio pravi put, pustio te da lutas putevima zablude , cim se ti molis mrtvim kostima a ne Bogu direktno, je ocit znak da si pusten niz vodu.
To je tvoje mišljenje. Baš ti znaš Božje sudove.

To je tvoje mišljenje. Baš ti znaš Božje sudove.

znam Bozije sudove jer ih je pojasnio.....

kazna za blebetanje gluposti na racun Bozijeg poslanika, da budu blokirani od pravog puta.

evo o tome Bog kaze u Kuranu:

17:47-48
Mi dobro znamo šta oni(nevjernici) žele čuti kada te dolaze prisluškivati(Muhammede), i o čemu se sašaptavaju kad nevjernici govore: "Vi slijedite samo opčinjena čovjeka!"
Vidi šta o tebi(Muhammede) oni govore, pa onda lutaju i ne mogu naći Pravi put.

tako i ti kad blebeces gluposti na racun Bozijeg poslanika, blokiran si od pravog puta.....zato ti se cini lijepim moliti se mrtvima kostima koje ni sebi ne mogu pomoci.

Back