Svet voćarstva

dixieland

Iskusan
Poruka
6.610
Šta sve imate u svojoj bašti .
Ako nedostaje tema o načinu sadnje voćaka , kalemljenju , pravilnim izborima podloge i plemke , da je imamo.
Znaima me Vaše iskustvo , kao i preporuke oko pravilnog orezivanja stabala voća kao i zaštite stabala do cvetanja i posle toga.
Gde mogu da se nabave autohtone ili posebne sadnice voćaka u Srbiji i okolini kao i da li bi neke egzotične voćke mogle uspevati i kod nas.

Imam jednu mrljavu trešnju, izgleda da od nje ništa neće biti... a u detinjstvu su tu bile dve, jedna majevača od 4-5m krošnje u širinu, krupna i bez crva, i druga malo kasnija i mnogo slađa, ali neprežaljene su obe.
Kupila sam i posadila tri višnje, dunju, male "špalir" jabuke pored staze;
Ne mogu da ne pomenem kupljene kajsije i breskve, a koje na mom području više prosto ne uspevaju. Nema više kajsija i bresaka nadaleko u ovom krugu.
Malo dalje od kuće imam dvadesetak mladih stabala šljiva... Imam tri vredna oraha na tri različita mesta... i...to je to.
Od svega toga višnje mi se iz godine u godinu razlome od roda, a ove godine, pitanje je šta će biti... bilo je toplo, pa sad minus... ako su spemile cvet, ni od njih ništa od sad neće biti, zar ne? :(
Višnja je u redu ruža... Zamislite da su mi ruže ucvetale u ovih mesec dana punim cvetom pred ove minuse!

Ne bih rekla da se razumem u voce.
Pustam da raste :rumenko: Znam da bi trebalo orezivati i prskati i tu trebam neku strucnu pomoc :)
Prskam samo plavim kamenom nekada.

A imam...
Kajsiju, orah, smokve, sibirski limun, pistace, pitomi kesten, sljivu...Mislim da je to to sto se tice vockica.
Како успева пистаћи у нашем поднебљу?

Trideset kolica juče i danas sam na bolovanju. Samo nešto čačkam
oko cveća.. Da sam trebala dnevnicu da zaradim, ne bih uspela, al
sam zadovoljna koliko sam uradila.

Nego.. Kajsije procvetale već.. z:(
Јављају снег и захлађење надамо се да ће бити ок. Мени стандардно прво у воћњаку процвета дрен. Жуте се стабла.

Šta sve imate u svojoj bašti .
Ako nedostaje tema o načinu sadnje voćaka , kalemljenju , pravilnim izborima podloge i plemke , da je imamo.
Znaima me Vaše iskustvo , kao i preporuke oko pravilnog orezivanja stabala voća kao i zaštite stabala do cvetanja i posle toga.
Gde mogu da se nabave autohtone ili posebne sadnice voćaka u Srbiji i okolini kao i da li bi neke egzotične voćke mogle uspevati i kod nas.
Имам стотинак воћки... Свега по мало. Најдраже су ми оскоруше које никако још да дају плода. Треба им дуго година да пророде, такве су. 😀

Јављају снег и захлађење надамо се да ће бити ок. Мени стандардно прво у воћњаку процвета дрен. Жуте се стабла.
Da, dren prvi procveta, ali njemu ne smeta hladnoća. Za kajsije
mislim da su baš poranile. Za četiri godine sam samo jednom
kajsije ubrala.

Како успева пистаћи у нашем поднебљу?
zavisi od vrste...mogu se vec kupiti sadnice koje uspevaju kod nas...moje su bile bas male kada sam kupila i pregurale su 2 zime do sada :)
navodno plod donose od pete godine

Домаћи кестен ме заинтригирао. Лори, јел то за јело 😀
jeste :)

Meni badem prvi procveta. Evo ga...sav u cvatu a stize sneg navodno :(

bbbb.jpg

Kad sam vec kod badema...tu mi stvarno treba pomoc. Nikada ranije nije imao toliko smole kao prosle i ove...Skoro pa se izliva iz njega.
Orezala sam ga ove godine posto je prilicno staro drvo u pitanju.
Da li neko zna zasto se javlja ta smola, da li je stetna i da li se takvo drvo tretira sa necim?

Apropo pistaca, sada imaju 2,5 godine i ove godine po prvi put imaju plod :heart:
Bez problema prezime napolju.
Samo je pitanje od koga nabavljate sadnice. Prve sadnice koje su mi prodali kao pistace mi ne lice na pistace, uslikacu ih pa ce valjda neko da ih identifikuje. Ja bih rekla da mi lisce vise lici na kivi i te sadnice jako slabo napreduju.
Ove druge koje sam kupila su vec i kao sadnice bile jace.

bs3.jpg

Moram da se pozalim....Ove gornje slicice su sljive kako se ispostavilo...Dakle prodane su mi kao pistaci...Naravno da je tada bila samo grancica a i moje prepoznavanje voca po listovima jednaka je 0.
Sadnice sljiva se prodaju po ceni od 200 din...Pistaci su 1200 din i tako neki ljudi zaradjuju...
Napisala bih vam odakle sam kupila da se secam...Na zalost ne secam se.
Kupujte iz proverenih rasadnika posto ce vam mozda nekada trebati vise godina da shvatite da ste kupili pogresnu sortu voca ili bilo sta...

Back