Sveštenstvo

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.177
Katolički sveštenici praktikuju doživotni celibat (nisam sigurna da li sve denominacije), dobar deo ga se u praksi ne pridržava.

Kakva je situacija u pravoslavlju? Ne pravila, znam da su oženjenim sveštenicima dozvoljeni seksualni odnosi u svrhu stvaranja porodice, nego praksa? Koliko su sveštenici zaista konzervativni po tom pitanju?

I uopšte, kakva je situacija sa seksom u crkvi, uključujući i manastire?

Ne nameravam da spopadam nikoga u odori, samo me zanima, ovaj pdf mi deluje kao najbolje mesto za takvo pitanje.

Budite obazrivi sa odgovorima.

Ako već moram da uprostim (a nismo ni počeli diskusiju) zanima me koliko se kler stvarno seksa.
Čula sam neki podatak za abortuse i monahinje, ali ne mogu da proverim (a i kako bih?), pa neću da iznosim.

Ako već moram da uprostim (a nismo ni počeli diskusiju) zanima me koliko se kler stvarno seksa.
Čula sam neki podatak za abortuse i monahinje, ali ne mogu da proverim (a i kako bih?), pa neću da iznosim.
Pa među starijima postoji da stara priča ( Ćosić u Korenima lepo opisao) da su popovi često činili uslugu mladicama kojima muževi nisu mogli napraviti dete.

to jedino da pitamo nekog ko se razume bliže u stvari u pojedinim manastirima i slično ... uostalom postoje već one neke poznate priče
sveštenici moraju da se ožene i neki imaju i mnogo dece tipa 4-7 ono ebo kontracepciju ... valjda nije uputno da se razvode

Katolički sveštenici praktikuju doživotni celibat (nisam sigurna da li sve denominacije), dobar deo ga se u praksi ne pridržava.

Kakva je situacija u pravoslavlju? Ne pravila, znam da su oženjenim sveštenicima dozvoljeni seksualni odnosi u svrhu stvaranja porodice, nego praksa? Koliko su sveštenici zaista konzervativni po tom pitanju?

Ne nameravam da spopadam nikoga u odori, samo me zanima, ovaj pdf mi deluje kao najbolje mesto za takvo pitanje.

Pravoslavnim monasima nisu! Oni su kad se zamonaše,u doživotnom celibatu. Monasi se ne žene, sa popovima je to druga priča.

Vrlo. Jer, ako se ne pridržavaju pravilima bivaju ekskoumirani. Samim tim - više nisu monasi. Tako bi trebalo da bude u teoriji. Da li su stvari uvek takve i u praksi... Moguće je i da nisu. Ali, koga taj monah zaista može da slaže, ako pokušava da služi Boga?

• Podržavam
Reactions: Red
Celibat koji je u Katolickoj crkvi uveden u 12.veku u novijem dobu je tema o kojoj se razgovara.. Crkve reformacije ne poznaju obavezu zivota u celibatu, u Pravoslavlju ga praktikuju samo monasi i vladike, dok popovi smeju da zive u braku sklopljenom pre zaređenja.

Iz primera znamo da se celibata sve manje pridrzavaju oni koji su se zavetovali na njega.Nije tajna da je katolicki svestenici imali domacicu koja je vodila brigu o kuci u kojoj su ziveli a ustvari bile su im zene.Isto tako zna se da postovi veliki broj homoseksualaca i pedofila medju svestenicima i katolickim i pravoslavnim

Celibat koji je u Katolickoj crkvi uveden u 12.veku u novijem dobu je tema o kojoj se razgovara.. Crkve reformacije ne poznaju obavezu zivota u celibatu, u Pravoslavlju ga praktikuju samo monasi i vladike, dok popovi smeju da zive u braku sklopljenom pre zaređenja.

Iz primera znamo da se celibata sve manje pridrzavaju oni koji su se zavetovali na njega.Nije tajna da je katolicki svestenici imali domacicu koja je vodila brigu o kuci u kojoj su ziveli a ustvari bile su im zene.Isto tako zna se da postovi veliki broj homoseksualaca i pedofila medju svestenicima i katolickim i pravoslavnim
Eurus je pitala da li pravoslavni popovi yebu bez namere da prave decu. Ispravite me ako grešim

Okej, super odgovor, ali ovaj momenat me ne zanima i mislim da ga ne treba uvrstiti u crkveni seks:

Isto tako zna se da postovi veliki broj [...] pedofila medju svestenicima i katolickim i pravoslavnim

Jer to nije seks, to je nasilje.

Eurus je pitala da li pravoslavni popovi yebu bez namere da prave decu. Ispravite me ako grešim

Pa da. I koliko se seksaju i pre braka, uopšte.

Vi kao da sam pitala je l' žrtvuju koze Luciferu, a ne je l' se seksaju. Pa kakav to stav imate o seksu onda :/

Okej, super odgovor, ali ovaj momenat me ne zanima i mislim da ga ne treba uvrstiti u crkveni seks:

Jer to nije seks, to je nasilje.

Pa da. I koliko se seksaju i pre braka, uopšte.

Vi kao da sam pitana je l' žrtvuju koze Luciferu, a ne je l' se seksaju. Pa kakav to stav imate o seksu onda :/
Imam drugara koji je sveštenik. Dok je studirao teologiju, devojka mu ostala trudna, uspaničio se. Baš je bila frka. Jer nije smeo da se ženi dok ne završi faks, a ne sme da je ženi trudnu. Znam da je bio očajan jer mi je rekao da mu sve propada što se školovao do tad. Sreća pa bila lažna uzbuna.

Imam drugara koji je sveštenik. Dok je studirao teologiju, devojka mu ostala trudna, uspaničio se. Baš je bila frka. Jer nije smeo da se ženi dok ne završi faks, a ne sme da je ženi trudnu. Znam da je bio očajan jer mi je rekao da mu sve propada što se školovao do tad. Sreća pa bila lažna uzbuna.
Eto to je odgovor skoro iz prve ruke.
Ja sa popovima imam sličnosti eventualno kad se ne brijem dve nedelje.
Otkud znam vade li ga popovi ili ne.

nisu oni odvojeni od društva, tj žive u gradu kao i mi ... neki su luđi neki su normalniji ... i plaćaju veću cenu dakle ako puca brak jer možda gube posao sveštenika ako ne smuljaju kako treba ... al meni deluje da ima normalnih i verovatno nekako uspevaju da se srećno kre-šu i sa svojim ženama
možda poste ... uvek il ponekad ali to se može preživeti ; )))
ovo jedino sad neke tračeve da vadimo ja sad neću da ih tražim
n eznam da li im neko proverava da li su postili ali post kad se sabere bude oko pola godine ... sad ne znam da li tu smeju malo da muljaju al po meni to se utrenira
tako da valjda crni veliki auto bude neki ventil kad se sabere ; ))
kao što ima i nesveštenika koji deluju da se srećno krešu sa svojim ženama

Taj moj drugar baš veruje u to za šta se školovao, ima sad i parohiju i sve, ne bih rekla da je on neko ko bi lagao boga, u koga veruje jelte. Al sa ovom devojkom je bio od srednje škole, ljubav velika, pa je ušao u yebanje iako mu to zapravo nije dozvoljeno.

Znam za jednu katolicku crkvu koja je donekle srusena za vreme drugog svetskog rata i u cijim su katakombama pronasli desetine skeleta novorodjencadi. Ne znam da li je neko odgovarao(bas cu da pitam sledeci put coveka koji mi je pricao o tome), ali monstrumi od popova i casnih sestara su stajali iza toga.

Back