Svemocna SPC

Бајо, сама одредница ''богумил'' није примерена за рашке и босанске (условно речено)- јеретике.
ње се још увек држе само понеки сарајевски залуђеници попут Филиповића и Имамовића.

Бајо, сама одредница ''богумил'' није примерена за рашке и босанске (условно речено)- јеретике.
ње се још увек држе само понеки сарајевски залуђеници попут Филиповића и Имамовића.

Kolega, ja se polomih to objašnjavajući ljudima... ali teško ide...

Kad spomenu već Tunju i Imamovića, meni su oni smjehotresni likovi... ja kući imam Imamovićevu "Historiju Bošnjaka", pa to je šou od knjige, kad god sam loše razpoložen ja uzmem tu knjigu da čitam i uvijek me nasmije do suza i oraspoloži... a Tunjo Filipović se izjašnjavao kao Srbin u mladosti (to znam iz prve ruke) a kasnije je pričao da je katoličkog porijekla... :roll:

Баш сад гледам, био сам убеђен да Стефан помиње Богумиле у Симеоновом житију. А кад ја тамо, а оно међутим. :)

Зашто "условно речено јеретике"? И православни и римокатолички извори их редовно називају разним јеретичким именима, што сугерише да су и једним и другима били (на)страни, дакле нешто треће.

Баш сад гледам, био сам убеђен да Стефан помиње Богумиле у Симеоновом житију. А кад ја тамо, а оно међутим. :)

Зашто "условно речено јеретике"? И православни и римокатолички извори их редовно називају разним јеретичким именима, што сугерише да су и једним и другима били (на)страни, дакле нешто треће.

To je toliko komplikovano i zamršeno pitanje, i imaš 100 teorija, ali ono što treba da ti je jasno je da bosanski krstjani nemaju sa bogumilima iz Bugarske nikakve veze... pisao sam detaljno o tome na temama o bogumilima...

Bosanski bogumili priznaju krst i svete tajne, sveto trojstvo, sve svece koje se poštuju i u pravoslavnoj crkvi... sve to bugumili iz Bugarske ne priznaju, ni krst, ni svete tajne, ne poštuju ni sve svece (Jovana Krstitelja npr. pogrdno nazivaju Hristovim Vodonošom a Povelja Bana Kulina je napisana baš na dan Usjekovanja glave Jovana Krstitelja :) )... bogumilska sekta je po onome što sam ja čitao o njima jedna prilično mračna vjera, koja sa hrišćanstvom ima vrlo malo a bavili se se i "ćiri bu, ćiri ba"...

Ponovo kažem da nikakve veze crkva bosanska i bogumili nemaju i nevjerovatno je kako je to poistovjećivanje ušlo i u nauku (na sreću polako, ali sigurno iz nje i izlazi)...

Međutim, kod nas se taj naziv toliko odomaćio, da je vrlo teško "istjerati bogumile iz Bosne"!

Pozdrav Bajoni! ;)

Не, пази нисам ни мислио да су крстјани у Босни и Богумили иста ствар - ево само пар постова раније кад пишем о Босни стављам Богумиле под наводнике. Али сам мислио да је Немања заиста прогањао Богумиле, међутим Стефан те прогнанике назива "триклетом јереси".

Не, пази нисам ни мислио да су крстјани у Босни и Богумили иста ствар - ево само пар постова раније кад пишем о Босни стављам Богумиле под наводнике. Али сам мислио да је Немања заиста прогањао Богумиле, међутим Стефан те прогнанике назива "триклетом јереси".

ili poluvijercima

Back