Svemir

sta je zapravo ta tamna materije ... moze li neko reci?!

Jednostavno materija koja se ne moze registrovati,ali se moze osetiti njeno prisustvo,zbog njenog gravitacionog delovanja.
E sad,treba postaviti jasnu granicu izmedju tamne materije i tamne energije.Tamna energija je jos veca misterija,i ne zna se mnogo o njoj,to je za sada jednostavno energija cije se delovanje moze ocitati ali ne i pripisati necemu poznatom.

Jednostavno materija koja se ne moze registrovati,ali se moze osetiti njeno prisustvo,zbog njenog gravitacionog delovanja.
E sad,treba postaviti jasnu granicu izmedju tamne materije i tamne energije.Tamna energija je jos veca misterija,i ne zna se mnogo o njoj,to je za sada jednostavno energija cije se delovanje moze ocitati ali ne i pripisati necemu poznatom.

pa dajte da malo razradimo temu o tamnoj matriji i tamnoj energiji ... mislim da bi to bio pravi potez prevashodno sto je tema zanimljina a i zbog toga da ova tema (svemir) nebi otisla u kantu , stvarno bi bila steta...

Neko vreme nisam bio na forumu, pa nisam bas u toku o cemu ste raspravljali, ali pokusacu da citiram misao diva fizike Stivena Hokinga cije misljenje je bar za mene Amin:)

On je rekao da je ovaj nas svemir u kome se nalazimo samo jedan od bezbroj drugih koji su razliciti, u nekima postoje crne rupe, a u nekima ne, negde je prostor 3D negde6D itd. itd.

To znaci da je svemir u celovitom smislu strahovito neispitan, i za mene je teorija velikog praska pre filozofska, nego naucna.

A sto se tice tamne materiije Oximoron je u pravu, njeno prisustvo se moze detektovati samo kada ista deluje svojom gravitacijom.
Evo jednog zanimljivog citata:
Americki astronomi objavili su da su pronasli dokaz o postojanju takozvane tamne materije,neobicne vrste materije za koju se veruje da je u svemiru ima u znatno vecim kolicinama od obicne materije koju mozemo da vidimo.

Postojanje tamne materije predlozeno je pre vise od 70 godina kao objasnjenje zasto se neke galaksije, koje se krecu kroz svemir neobicno velikim brzinama, medjusobno ne udaljavaju. Naucnici su postavili hipotezu da neka nevidljiva materija ima dovoljno jaku gravitaciju da ih drzi na okupu. Ali do sada, njeno postojanje nije bilo dokazano. Grupa americkih naucnika osmatrala je, uz pomoc orbitalnog Nasinog teleskopa ÄŒandra, sudar dva ogromna grozda galaksija - toliko snazan da je razdvojio normalnu od tamne materije. Njeno postojanje izmereno je kao gravitaciona sila razlicita od gravitacione sile vidljive materije. Krecuci se brzinom od 16 miliona kilometara na sat, posmatrane galaksije prolaze jedna kroz drugu. Vidljiva materija, u obliku vrelih gasova, sudarala se medjusobno Sto je usporavalo njeno kretanje. Ali tamna materija nastavila je da se krece istom brzinom jer se ne ponasa kao vidljiva materija. Svemirskim teleskopom Habl i teleskopima na zemlji uoceno je da njena ogromna gravitaciona sila zakrivljava svetlost koja je dolazi od udaljenih nebeskih tela iza mesta sudara. Naucnici kazu da ta pojava ne moze da se objasni nikako drugacije nego postojanjem tamne materije.
http://www.astronomija.co.yu/forum/index.php?action=printpage;topic=967.0

Neko vreme nisam bio na forumu, pa nisam bas u toku o cemu ste raspravljali, ali pokusacu da citiram misao diva fizike Stivena Hokinga cije misljenje je bar za mene Amin:)

On je rekao da je ovaj nas svemir u kome se nalazimo samo jedan od bezbroj drugih koji su razliciti, u nekima postoje crne rupe, a u nekima ne, negde je prostor 3D negde6D itd. itd.

To znaci da je svemir u celovitom smislu strahovito neispitan, i za mene je teorija velikog praska pre filozofska, nego naucna.

A sto se tice tamne materiije Oximoron je u pravu, njeno prisustvo se moze detektovati samo kada ista deluje svojom gravitacijom.
Evo jednog zanimljivog citata:

http://www.astronomija.co.yu/forum/index.php?action=printpage;topic=967.0

smatras li da ce mo ikada moci da ispitamo tu tamnu materiju , dali mozda znas dali mozda vec sada mozemo da je sintetizujemo u laboratorijama...

Pa najidealnija laboratorija za takvo ispitivanje je vec napravljena u CERN-u.
Ove godine bi trebao da bude pokrenut onaj njihov cuveni akcelerator koji bi nam dao mnoge odgovore na to pitanje.

Pa najidealnija laboratorija za takvo ispitivanje je vec napravljena u CERN-u.
Ove godine bi trebao da bude pokrenut onaj njihov cuveni akcelerator koji bi nam dao mnoge odgovore na to pitanje.

hm... vrlo interesantno... samo meni u glavu ne ulazi sta je zapravo ta tamna materija ali te necu zamarati mojim filozofskim dilemama i misterijama...

kako to da nesto moze da ima veliku gravitacionu silu a da pri tome kaoliko sam shvatio moze da bukvalno prodje kroz obicnu materiju... poput nekog duha iz crtanih filmova...

meni je recimo interesantno na ovu temu ovo sto se desava ovih dana , navodno cuo sam da je Americka sonda potvrdila da na Marsu ipak mogu postojati neke primitivnije oblike zivota...

tako da... pored temne materije i energije mozemo malo popricati i o toj sondi...

pozdrav!

..

kako to da nesto moze da ima veliku gravitacionu silu a da pri tome kaoliko sam shvatio moze da bukvalno prodje kroz obicnu materiju... poput nekog duha iz crtanih filmova...

Zaista ne znam,fascinantno je to da ona ne reflektuje niti apsorbuje nikakve elektro magnetne talase,ne moze se detektovati direktnim putem, a svojim gravitacionim delovanjem drzi ceo svemir na okupu.

Bilo bi lepo kada bi jos neko izneo jos neki podatak o njoj, iako se i u nauci kao sto sam rekao veoma malo zna o njoj.

PS.

Koliko sam shvatio (mozda pogresno) ona ima dosta slicnosti kao i crna rupa, sto bi znacilo da je ta materija ostatak nekog ogromnog nebeskog tela ili vise njih, tipa neke velike zvezde ili sl.
Ne znam nisam pametan :think:

Poslednja izmena:

Back