Suprug i ja radimo, a svekrva nam cuva dvoipogodisnjeg sina. Cesto primetim da pokusava da demotivise mog sina, njenog unuka, da dodje kod mene, ili podje sa mnom i slicno.. Na primer, ja ga zovem da idemo da se prosetamo, a ona mu onda prica "ajde idi, a kad se vratis baba ce da ti da jagode..", ili baba ce ..bla bla nesto sto znamo da on voli da radi vise od setnje. Ili na primer kad ga zovem da se igramo, ona mu i sama govori "ajde, idi, idi", ali mu u isto vreme pruza parce kolaca ili torte - i on se naravno vrati i trazi jos.. Dakle, uvek se trudi da mu ona ponudi nesto "vise". U pocetku me to nije mnogo nerviralo, valjda zato sto ju je ignorisao.. Ali u poslednje vreme se sve vise necka u takvim situacijama, pa cak i odbije da dodje kod mene uz objasnjenje da hoce da bude sa njom (!), ili sto je jos gore - da hoce to zbog cega ga zovem da radi sa njom!. E, a to me uzasno nervira! Osecam se kao da sam predugo bila "slepa" i naivna i da mi je oduzela privrzenost sina. Zanima me koliko je cest ovaj tip ponasanja svekrva i kakva je reakcija snajki?!
..nemoj da zaboravish da ta zena provodi dve trecine dana sa tvojim sinom..
..verovatno se u pochetku jako trudila da je on zavoli i da rado ostaje sa njom kada vi odete na posao..
..da li bi ti bilo lakshe kada bi preplakao svaki tvoj odlazak, odbijao da jede ili spava dok ne dodjesh,
a kad dodjesh kuci sedeo panichno u tvojoj blizini i bezao od babe?

..da li bi ti saznanje da te otvoreno voli vishe od babe bilo vredno traume u njegovoj glavi i srcu?
..budi srecna shto se vole, mama je samo jedna i nema potrebe da se takmichish sa njom oko
kolichine njegove ljubavi..deca, nazalost, vole i one majke koje ih potpuno zanemaruju ili i zlostavljaju

pa kako ne bi one koje svo vreme koje su fizichki prisutne posvecuju njima..
..baba ochigledno zivi sa vama ili je bar tu i neko vreme kad vi dodjete,
planiraj aktivnosti sa njim u koja baka nece biti ukljuchena..ako ne ide, planiraj zajednichke aktivnosti sa bakom..
..reci babi otvoreno svaki put - "hocu ja da mu dam kolach/jagode/vecheru, da sa njim crtam/proshetam/valjam se po podu,
nisam ga videla ceo dan i bash mi je nedostajao",
a dete ispitaj detaljno - shta je radio sa bakom, gde su bili, shta je ruchao, kako se igrao i odushevljavaj se svim shto ti ispricha..
..on treba da bude siguran da si jedva chekala da saznash shta je sve novo u njegovom zivotu tog dana bilo,
..onda ce i baka da se trudi da tebe njemu shto vishe spominje, makar da bi kad on tebi pricha o svom danu
ispala dobra "starateljka" (ako joj je sluchajno u glavi "bolja od tebe", boli te uvo, to ne moze da bude tachno

),
pa ce da mu u toku dana ponavljati "da posle damo/pokazemo/isprichamo mami" etc, etc..
..uostalom, uskoro, kad dodje vreme za vrtic, opet cesh prvih meseci ti biti muchiteljka koja ga vodi,
a baka spasiteljka koja ga uzima u 14-15h, osim ako imash bash zgodno radno vreme..
..deca brzo porastu, a ako su zasipana ljubavlju od svih koji ih okruzuju - sve dodje na svoje..