Švedski sto

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.450
Švedski sto je pojam koji danas označava raznovrsno pripremljena hladna i topla jela od različitih namirnica koja se jedu zasebno u malim porcijama. Tako pripremljen sto se može složiti za doručak, ručak i večeru. Inače Šveđani hladna jela od riba, rakova i školjkaša pripremaju tako da namažu male kriške hleba maslacem na koji slažu navedene namirnice, pripremljene na različite načine. Otuda potiče i naziv švedskog stola, “Smörgåbord” – “Smörgås” – hleb s maslacem i “bord” – sto.

Pitanje na ovoj temi je sledece:

1.Šta mislite o švedskom stolu
2.Da treba da organizujete švedski sto kakav bi bio tj.koju vrstu hrane bi stavili na švedski sto za vase goste

Мислим да је то најбољи начин послужења.
Шта бих ја? Зависи који је оброк у питању. Чини се да ми је доручак најзанимљивији.

Слани део - путер, разне врсте сира, прашка шунка, пециво разно, сезонска салата.
Слатки део - путер, џемови, сечени колачи типа куглоф, корнфлејкс (са млеком).

1.Šta mislite o švedskom stolu
2.Da treba da organizujete švedski sto kakav bi bio tj.koju vrstu hrane bi stavili na švedski sto za vase goste
Za skoro sve prilike je njbolja varijanta.
Najbolji svedski sto sam video na Zlatiboru,sve nase nacionalne specijalitete su izlagali za dorucak,sve je bilo spremljeno vrhunski...Neki Rusi su se ubijali od hrane,zeleci da probaju sve po malo :D
Moj izbor bi bio-suvo meso,slanina,umesto kanapeja mini-kopmlet lepinje,peceno meso,povrce grilovano i sveze,mozda file (crvene) ribe za one koji ne vole meso,kiseli kupus kao salata,sopska salata,kajmak,sir,kackavalj...Mozda jaja na oko i kajgana,omlet za ljubitelje :D
Jedino ne bih dozvolio da se bilo sta sto se zove ili preziva 'vege' postavi na sto.
Ruska salata ne postoji u Rusiji, mi smo smislili. Klopam i to, kad ima 😆
Postoji pod drugim imenom.Jedino je mi zovemo ruska :)

Najbolji svedski sto sam video na Zlatiboru,sve nase nacionalne specijalitete su izlagali za dorucak,sve je bilo spremljeno vrhunski...Neki Rusi su se ubijali od hrane,zeleci da probaju sve po malo :D
Moj izbor bi bio-suvo meso,slanina,umesto kanapeja mini-kopmlet lepinje,peceno meso,povrce grilovano i sveze,mozda file (crvene) ribe za one koji ne vole meso,kiseli kupus kao salata,sopska salata,kajmak,sir,kackavalj...Mozda jaja na oko i kajgana,omlet za ljubitelje :D
Jedino ne bih dozvolio da se bilo sta sto se zove ili preziva 'vege' postavi na sto.

Pod kojim dr imenom 🙂

Pre petnaestak godina u Rafailovićima hrana je bila na bazi švedskog stola. Tu je bilo svakojakih salata posnih i mrsnih od ruske preko mimoze do paradajz i kupus i krastavac. Slatko i slano pecivo, jaja, maslac, salame, riba u nekoliko varijanti, a za večeru plus kuvana jela . Ja obožavam salate to sam jela a moj partner je oduševljen ribom. Pogledamo stranci jedu ono zrnvlje ili kornifleks. Žali bože što su uplatili pansion sa hranom. :zcepanje:

Pre par godina neki međunarodni seminar u Hajatu i posle toga ručak. E čega tamo nije bilo. Peciva kakvog hoćeš, salama, sireva i raznih drangulija da ne može u tanjir da stane, pečenje, roštilj, riba na raznorazne načine. Bolest za oči. A tek kolači, onakve kolače nigde nisam jela. Sve sam preskočila i pojela nekoliko kolača. Ma božanstveni. Voće kakvo god poželiš. E to je bio švedski sto za gledati i nahraniti se očima.

Da li i vi prvo pažljivo proučite ponudu pre nego što se poslužite? Čitam o ovim stolovima koje opisuje vecic, stvarno divota, ali realno ne može čovek sve da proba kad je tako bogata ponuda... ja uvek prvo jedem ono što ne umem ili ne volim sama da spremam, dakle ribu : )

Pre par godina neki međunarodni seminar u Hajatu i posle toga ručak. E čega tamo nije bilo. Peciva kakvog hoćeš, salama, sireva i raznih drangulija da ne može u tanjir da stane, pečenje, roštilj, riba na raznorazne načine. Bolest za oči. A tek kolači, onakve kolače nigde nisam jela. Sve sam preskočila i pojela nekoliko kolača. Ma božanstveni. Voće kakvo god poželiš. E to je bio švedski sto za gledati i nahraniti se očima.
Xaxa kad se setim burazerove svadbe,doso moj ortak koji tako skace u torte koliko je zeljan,iso redom sve da proba,bilo mu muka bacio peglu kolko se zaleteo :rotf:

Da li i vi prvo pažljivo proučite ponudu pre nego što se poslužite? Čitam o ovim stolovima koje opisuje vecic, stvarno divota, ali realno ne može čovek sve da proba kad je tako bogata ponuda... ja uvek prvo jedem ono što ne umem ili ne volim sama da spremam, dakle ribu : )

Ma gde da proučavam. Na jednom dočeku Nove godine svi se zaleteli misleći da je Karađorđeva šnicla a ono pohovana palačinka pa još punjena mlevenim mesom :sad2: što užasno mrzim. Nisam znala šta ću s njom pa sam jedva dočekala da probam kolače a ono sve sam margarin. Tako da ja tada ostadoh gladna pored lepog ukrašenog švedskog stola. Bilo mi glupo da trpam drugo a nisam pojela ono iz tanjira.

Praktičan je. Jedino što mislim da nije za svaku priliku.
Najviše mi odgovara za neku branč varijantu za društvo. Postavljen švedski sto sa slanim jelima i salatama, i slatkišima.
Par stolova za ručavanje i onda ko hoće jede ili pije, peta naokolo i razgovara ko sa kim hoće, nije uslovljen rasporedom sedenja za stolom.
Pa da ga udavi neko koga ne podnosi.

😂

Rusku salatu je izmislio francuz kuvar i originalni recept je sa pečenim mesom.
A zašto je nazvao ruskom, ne znam ili sam zaboravila. 😊

Rusku salatu je izmislio francuz kuvar i originalni recept je sa pečenim mesom.
A zašto je nazvao ruskom, ne znam ili sam zaboravila. 😊
Da,pomesao sam,sa mesom divljaci :)
Francuz koji je bio glavni kouvar u jednom Moskovskom restoranu,a sam naziv ruska se u Bugarskoj i kod nas (Jugoslavija bivsa) zapatio,verovatno recidiv komunizma i bratskta svih naroda-proletera :D

Back