ŠVEDSKI STO

(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime.....)

ŠVEDSKI STO

Želela sam da pišem o nečem drugom, mnogo važnijem od ovog o čemu ću sad ispisati svoje mišljenje. Ipak, odlučih da to važnije ostavim za kasnije, za neki drugi put, kada budu jača osećanja koja pišu reči.
Unapred molim da se niko u ovom tekstu ne pronalazi, da ne smatra da je njemu lično upućen.....jer nije. OVO NIJE KRITIKA, VEĆ SAMO MOJE MIŠLJENJE....ono nikoga ne obavezuje da po njemu postupi.......ako nekoga i podstakne da razmisli to je njegova odluka.......ja sam svoju već donela.
Dakle.......blog. Lepo mesto da se piše, iskaže emocija putem slike, reči, muzike, da se kaže mišljenje, da se ljudi upoznaju, druže, razmenjuju stavove, nade, osmehe, suze, daju jedni drugima podršku i snagu. Doduše, ima znatno više suza nego osmeha, ali stvar je svakog od nas da izabere, pročita, odsluša ono što mu se dopada.....kao švedski sto. Ovde mi je lepo, volim da pišem, volim da čitam.........divnih stihova i proznih stvari čovek ovde može naći.....takodje, može naći i divne ljude.
Ipak, nešto mi nije jasno od samog početka......

1. Zašto neki blogeri ne odgovaraju na komentare koje drugi ostave na njihovom blogu a pri tom je opcija za komentare otvorena. Izvinite, ali, smatram da je to nekulturno. Ako sam nešto objavila, to sam uradila da bi drugi pročitali.........i sad, kad taj neko drugi pročita i ostavi komentar, ja se na taj njegov lep gest ne obazirem.....šta poručujem time "Ne zanima me šta ti misliš.....baš me briga što si pročitao i baš me briga za tvoj stav......neću da ti odgovorim jer je tvoje mišljenje toliko nevažnoda ne želim da se trudim da odgovaram pa čak i kada je pohvala u pitanju (a većinom jeste)". Ja ovo ne razumem........

2. Ako ne želim komentare isključiću opciju komentara........mada to onda povlači pitanje zašto sam uopšte objavila nešto ako me niko ne zanima.......mogla sam slobodno da ostavim tekst u svom računaru i da sa velikom ljubavlju gledam u njega bez bojazni da će neko prokometarisati. Čemu onda objavljivati........

3. Opcija provere komentara od strane blogera ili administratora. Šta to znači.......napiši ti svoj komentar, pa samo ako se meni kao autoru bloga svidi, ja ću ga odobriti. Da li to znači da želim samo pozitivne, lepe komentare........znači ne zanimaju me sva mišljenja, nego samo ona koja meni odgovaraju.

Da se razumemo.......shvatam da su pod tačkom 2 i 3 opcije koje nudi Krstarica, opcije koje su uvedene u smislu zaštite privatnosti blogera i svako ima pravo da ih koristi. Ja ne sporim pravo korišćenja ovih mogućnosti, već samo izražavam svoj stav da po meni ne služe ničemu osim odbijanju drugih da čitaju napisane tekstove. Što se tiče tačke 1, takodje ne osporavam pravo neodgovaranja.......samo ne razumem razlog.
Možda ja blog ne posmatram na pravilan način, možda sam zastarelih shvatanja te smatram da ljude ne treba dodatno vredjati svojim ponašanjem kada oni već nisu uvredili vas, možda sam ja preosetljiva za ovaj virtuelni svet, možda sam previše otvorena za imaginarni svet avatara, nickova, zaključanih profila i blogova (možete da pričate šta hoćete, ali katanac na profilu se jednako teško pogrešno tumači kao i katanac na blogu)......jasno mi je da su sve ovo individualne odluke......ali, zar je tako teško biti fin?
Kako god........ja sam svoju odluku donela........a ako ove reči nekog makar i podstaknu da razmisli biće mi drago.

[DODATAK AUTORA
1. Ja ne kažem da treba komentarisati svaki blog.......ja kažem da je kulturno odgovoriti na već napisane kometare čitaoca

2. Ja ne kažem da ne treba zaključavati blogove......ja samo kao čitalac kažem da mi nije jasno čemu onda služe......meni kao čitaocu ne

3. Ja ne kažem da ne treba sprovesti cenzuru komentara.........ja samo kažem da se kao čitalac osećam glupo i kao nabedjeni huligan

Verovatno nisam precizno napisala, ili niste tačno pročitali (mada su reči jako precizne), ali dragi pisci blogova..........akcenat je na vašem odnosu prema ČITAOCU.naravno ukoliko pišete zbog čitalaca.....ukoliko pišete iz nekog drugog razloga, nema potrebe ni da čitate ovaj tekst

Grešna mi duša Ljiljo ...
zmurke-498.jpg

Pročitah naslov i vidim sliku stola sa đakonijama za
neko slavlje a naša Mazuljka iskoristila priliku,
popela se na sto, na Švedski sto...onaj koji se nudi
sam od sebe i prosto zove da jedete i preko svojih mogućnosti, mami da probate ovo pa ono pa još...
a ona se služi i jede sa apetitom.

Aauuuuuuu
nono.gif

Oprosti mi Mazo ....

* * * * * * * * * * * * * ** * *

Meni ne smetaju zatvoreni ni otvoreni blogovi, poštujem zamisao koju autor sledi
ne komentarišem ako vidim da to ne rado prima....
ima dovoljno dobrih blogera koje rado čitam i rado komentarišem i u tome uživam.
Postoje teme o kojima nema šta da se komentariše. Fakat ili obaveštenje...

Pely, hvala što si ostavila komentar.......ni mene ne nerviraju zatvoreni blogovi, takva je volja autora, samo pitam čemu služe...vrlo praktično pitanje.

Poslednja izmena:
med_i_zaoka;bt53969:
pa ne zeli svako da svi komentarisu njegov/njen blog.Mozda ga pisu za odredjene osobe...ili u mom slucaju samo za jednu....

Nisi morao/la ovo da napišeš, ali si odlučio/la ipak da napišeš, kao i ja što sam donela odluku da napišem ovaj blog. A ja ti odgovaram......Pa i ta jedna ne može da ga komentariše.....a ako je za jednu osobu, zašto je javni tekst.......ne zanimaju me tvoji lični razlozi........samo jednostavno kažem da ja te nelogičnost ne razumem......nije ni bitno, idemo dalje

Poslednja izmena:
E, jednom sam se zaključala na početku početka kada sam stigla na krstu...:eek:
jedva sam uspela da se otključam:dontunderstand:...a nisam ni znala da sam zaključana:tajna:...
samo vidim svi me izbegavaju kao da imam svinjski grip:zcepanje:.

Možda kao i ja neznaju da su zaključani, a i nije nešto važno.....svako ima svoju vožnju

DODATAK AUTORA
1. Ja ne kažem da treba komentarisati svaki blog.......ja kažem da je kulturno odgovoriti na već napisane kometare čitaoca

2. Ja ne kažem da ne treba zaključavati blogove......ja samo kao čitalac kažem da mi nije jasno čemu onda služe......meni kao čitaocu ne

3. Ja ne kažem da ne treba sprovesti cenzuru komentara.........ja samo kažem da se kao čitalac osećam glupo i kao nabedjeni huligan

Verovatno nisam precizno napisala, ili niste tačno pročitali (mada su reči jako precizne), ali dragi pisci blogova..........akcenat je na vašem odnosu prema ČITAOCU.

Poslednja izmena:
djurdja5;bt54011:
E, jednom sam se zaključala na početku početka kada sam stigla na krstu...:eek:
jedva sam uspela da se otključam:dontunderstand:...a nisam ni znala da sam zaključana:tajna:...
samo vidim svi me izbegavaju kao da imam svinjski grip:zcepanje:.

Možda kao i ja neznaju da su zaključani, a i nije nešto važno.....svako ima svoju vožnju

hahahaahaha
Djurdja........ti zaista nisi iz ove priče, kao i mnogi drugi........hvala što si ostavila komentar......možda će se neko i otključati :cmok2:

Pročitah ovaj tekst i nasmeših se,jer pronadjoh sebe negde,ali u onom delu "moram baš o svemu i uvek progovoriti ";)
Ne komentarišem uvek,ali redovno čitam blogove ljudi koji mi po nekom svom senzibilitetu leže.To naravno ne znači da ne čitam i druge,ali redje.Komentar ostavim onda kada mi tekst ,bilo proza ili poezija pogodi "žicu"....ponekad ostanem bez komentara,na blogovima onih koje redovno čitam,i evo koristim priliku sad da kažem,da sam u tim situacijama možda više pogodjena napisanim,.....i da ne bih kvarila rečima osećaj,odćutim.
Različiti smo ljudi,i različita su nam iskustva,kako na blogu,tako i na profilu,kao uostalom i u realnom životu....ali,ne želim da sudim.......verovatno svak ima neki svoj,samo njemu poznat razlog,prihvatam ljude onakvima kakvi jesu.
U svakom slučaju,kako god, zasladila sam se na ovom tvom švedskom stolu :):ok:

REVELIN;bt54023:
Pročitah ovaj tekst i nasmeših se,jer pronadjoh sebe negde,ali u onom delu "moram baš o svemu i uvek progovoriti ";)
Ne komentarišem uvek,ali redovno čitam blogove ljudi koji mi po nekom svom senzibilitetu leže.To naravno ne znači da ne čitam i druge,ali redje.Komentar ostavim onda kada mi tekst ,bilo proza ili poezija pogodi "žicu"....ponekad ostanem bez komentara,na blogovima onih koje redovno čitam,i evo koristim priliku sad da kažem,da sam u tim situacijama možda više pogodjena napisanim,.....i da ne bih kvarila rečima osećaj,odćutim.
Različiti smo ljudi,i različita su nam iskustva,kako na blogu,tako i na profilu,kao uostalom i u realnom životu....ali,ne želim da sudim.......verovatno svak ima neki svoj,samo njemu poznat razlog,prihvatam ljude onakvima kakvi jesu.
U svakom slučaju,kako god, zasladila sam se na ovom tvom švedskom stolu :):ok:

Ama ljudi, ja ne kažem da treba svaki blog čitati, da na svakom treba ostaviti komentar........ja kažem da
ja kao pisac bloga treba da budem kulturna i da onom ko je moj blog pročitao i ostavio komentar samo odgovorim makar sa jednim "hvala". Taman posla da svima ostavljamo komentare.....pa ja prva to ne radim.
kažem da treba poštovati čitaoca.
Zaključane i cenzurisane blogove neću da komentarišem jer je to indivisualna odluka svakog blogera koju ja treba da poštujem, ali to ne značl i da treba da se osećam prijatno.
Hvala na komentaru....i drago mi je što si se zasladila ;)

parker 71;bt54030:
bas bezveze tekst... dajem ti keca za ovo... drugi put potrudi se vise...
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=10327

Parkeru..ima da budeš vukovac do kraja života.
I ne citiraj moj komentar na tvoj post jer ja ovde govorim o kulturi pisanja, objavljivanja i ponašanja prema čitaocima........a ne o prijateljima, poznanicima i slučajnim prolaznicima.......prijatelji su tu bez obzira šta ja napisala u svom blogu :cmok2:

Ljiljo, slazem se s tobom sto se tice kulture blogera...a isto tako mislim da ipak svako od njih treba da odluci sam kako ce se ponasati sa citaocima...Postujem njihovu odluku...iako nekad ne razumem...:ok:

gagili48;bt54038:
Ljiljo, slazem se s tobom sto se tice kulture blogera...a isto tako mislim da ipak svako od njih treba da odluci sam kako ce se ponasati sa citaocima...Postujem njihovu odluku...iako nekad ne razumem...:ok:

Pa to sam i rekla.......poštujem je i ja i nemam nameru nikoga da ubedjujem da menja svoj stav.......samo kažem da ne razumem i kako to utiče na mene lično kao čitaoca ....možda ovo sve i nije za mene....hvala :)

Јеси ли покушала да размишљаш у другом правцу , заправо додоги се да немам времена да погледам коментаре, или сам самозадовољна постигнутом реакцијом код читаоца па не желим да се јавим одмах, већ уживам у ономе што сам поделила са вама.
Коментарима капирам да смо се препознали и .... међу пријатељима не мораш бити куртоазан, ХВАЛА се подразумева.
п.с. Ја увек одговорим, али не замерам када се мени тако не узврати , просто не обраћам пажњу..понекад се све зна и када се не проговори !

Poslednja izmena:
srna4;bt54193:
Јеси ли покушала да размишљаш у другом правцу , заправо додоги се да немам времена да погледам коментаре, или сам самозадовољна постигнутом реакцијом код читаоца па не желим да се јавим одмах, већ уживам у ономе што сам поделила са вама.
Коментарима капирам да смо се препознали и .... међу пријатељима не мораш бити куртоазан, ХВАЛА се подразумева.
п.с. Ја увек одговорим, али не замерам када се мени тако не узврати , просто не обраћам пажњу..понекад се све зна и када се не проговори !

Razmišljala sam i na taj način.......da neko nema vremena ili da ne želi da odgovori......i nije me zadovoljio odgovor......tačno je da smo različiti.....eto, ti ne obraćaš pažnju a ja obraćam....obraćaš i ti čim odgovoriš........za mene to nije kurtoaznost, već pažnja prema prijatelju.......kurtoazna sam sa poznanicima, slučajnim prolaznicima, ali sa prijateljima ne......ma ne zameram ja nikom ništa, samo sam iznela svoje mišljenje........

Back