Sve više pravoslavaca u Nemačkoj, sve manje katolika i protestanata: "Pravoslavna vera ima neverovatan potencijal u ovoj zemlji"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.543
U Nemačkoj se već godinama smanjuje broj katolika i protestanata, dok je broj pravoslavnih hrišćana u porastu. Srpska Pravoslavna Crkva u Nemačkoj broji više stotina hiljada vernika.

https://www.kurir.rs/planeta/4417917/pravoslavci-u-nemackoj
3933073_nemacka_ls.jpg

Zašto se ovo dešava?
Navala Ukrajinaca?

Crkveni predstavnici se muče da nađu objašnjenje za odlazak vernika, ali retko se govori da se broj pravoslavnih hrišćana u Nemačkoj godinama značajno povećava. Za razliku od katolika i protestanata, koji svoje članstvo precizno evidentiraju zbog zakonske regulative, za pravoslavne crkve postoje samo procene.

Trenutno u Nemačkoj deluje devet "kanonskih" pravoslavnih jurisdikcija, razne eparhije pomesnih pravoslavnih crkava bez starokalendaraca, egzilaša...
Ruska crkva je prisutna u Nemačkoj još od vremena Petra Velikog, dakle već trista godina i zato bi ona trebala da ima isključivo pravo na jurisdikcijsku nadležnost u Nemačkoj, isto kao što je nekada imala u Severnoj Americi dok se nisu Grci umešali i počeli postavljati episkope i deliti vernike po nacionalnom ključu.
Treba formirati Pravoslavnu Crkvu Nemačke isto kao što postoji Pravoslavna crkva Amerike (OCA) i pomagati njenu misiju. Znači povući sve nacionalne episkope poput našeg nekanonskog Grigorija i sličnih. Tako su i svi u Americi izvan OCA tamo nekanonski, parohije treba predati OCA koja ima i niz parohija za etno zajednice.
Bez toga nema pravog napretka za pravoslavlje i misije.

Jevreji su neprijatelj lukav kao zmija i opasan“. U tom listu objavljene su i ove izjave tadašnjeg pravoslavnog patrijarha Varnave dane njemačkim novinama 1937. godine: „ Fuhrer vodi borbu koja služi na korist celom čovečanstvu“, „Bog je poslao nemačkom narodu jednog dalekovidnog Fuhrera. Mi verujemo njegovoj iskrenoj reči.“ Nešto prije toga Varnava je nazvao sovjetsku vlast „židovskom varaličkom bandom“.

Jevreji su neprijatelj lukav kao zmija i opasan“. U tom listu objavljene su i ove izjave tadašnjeg pravoslavnog patrijarha Varnave dane njemačkim novinama 1937. godine: „ Fuhrer vodi borbu koja služi na korist celom čovečanstvu“, „Bog je poslao nemačkom narodu jednog dalekovidnog Fuhrera. Mi verujemo njegovoj iskrenoj reči.“ Nešto prije toga Varnava je nazvao sovjetsku vlast „židovskom varaličkom bandom“.
Da, samo, o Hitleru je te 1937 na isti način razmišljao i izjašnjavao se i Čerčil.

Smanjio bi se u Srbiji broj pravoslavaca kad bi im se odbijalo od plate.
Pucao bi ateizam samo tako......
odbija se od plate i pravoslavcima, muslimanima, ....
Stvar je u tome što država odmah otme od plate 10% da plati crkvi kojoj pripadaš ako se deklarišeš. Zato se masovno ispisuju a novi se ne upisuju
ne uzmu 10% mesečno, nego godišnje otprilike 10% od jedne plate, tj. oko 1% mesečno, ali svakako nije malo.
koliko god neko da zarađuje radi se o minimum 300-400€ godišnje.
taj porez je "dobrovoljan" i može vrlo lako da se otkaže.
ja sam i inače ateista i taj porez od prvog dana u Nemačkoj ne plaćam. mislim da su debili svi koji to plaćaju bez obzira da li su vernici ili ne!

To se zovu nazivni pravoslavci....
To je sasvim ocekivana pojava...
Ne mozes ocekivati da za jedan dan promene naziv pravoslavlje, a ako pogledas sustinu praktikovanja , kao i odnose koje uglavnom prave, to je neka od katolickih religija....ili neki ateisticki pravoslavni kulturalizam....

Tesko je bas naci pravoslavca i u Srbiji i van Srbije...
Van Srbije je lakse naci zbog distance od jeresi i svih prljavstina kojima se sluze pravoslavci u Srbiji...posto van Srbije imamo bafer zonu , imamo druge religije...
ali svejedno, opet je to vise kulturalno pravoslavlje...

Posto ga ima puno , nisam siguran da ce ista osim toga i opstati...
Recimo ja sam sad svedok da ljudima ne smeta da redovno potkradaju , i cak kradu i na veliko , a da slave slavu ,privlace uticaj preko slave, ponasaju se kao SPS clanovi koji obozavaju bas taj deo ,da glumataju socijaliste koji nisu , pravoslavce koji nisu , i nacionalnu struju , koja su valjda ali su prepuni kriminala i caka za prezivljavanje zvanih tranzicija i bez tranzicije..

Opravdanje da je sve to pravoslavlje nije opravdano ...opravdanje da je ovakvo stanje koje je sad u Srbiji zlatoljubljeno pravoslavlje takodje nije opravdano..
Da seljaka ni oko cega ne mogu da se dogovore...ej a seljaci su , ista zemlja, verovatno i ista proizvodnja, ali ne mogu...sto znaci da im interesi uopste nisu isti...
A koji su ....?

Povećava se jer iz pravoslavnih zemalja svi lete u Nemačku. I deklarisaće se pravoslavci dok ne skapiraju da im se skidaju pare za crkvu, a zatim će da se brišu iz registra vernika. Ipak su Pravoslavci najdekadentnija zajednica među Hrišćanima.
Povecava se broj nepisemenih koji znaju da pisu pa kad zaokruzuju tamo koja veroispovest zaokruze pravoslavna, inace da pise 3% ce ti uzmemo maloumnice, da vidis kako bi svi bili ateisti...

Vernici sto vise para daju bolje se osecaju :ok:
Zato verske staresine voze najluksuznije automobile:super:
Ovo stvarno postoji ,
Ja sam par puta video najvece kriminalce koji daju nekoj dobroj pitchoki , ex tutki novac i kazu hoces li da molis i zapalis svecu za mene i moje zdravlje i ona kaze hocu....
Sta je za njega 30 000e , kaze daje joj da plati skolovanje i da postane neko i ona se primi ili ne primi na to zavisi koliko je tvrdih zajahala pre toga...

Ali eto to je samo jedan deo od jedne isplate a kupi molitvu za zivot i zdravlje jedne vernice...

Back