СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

http://www.mondo.rs/s164963/Vesti/Facebook_siri_novu_zarazu_-_sifilis.html

Za korisnike Facebook-a
U oblastima Velike Britanije gde je korišćenje čuvene društvene mreže Facebook za 25 odsto veće od proseka, konstatovano je povećanje broja slučajeva polno prenosive bolesti sifilis za čak četiri puta.
v164963p0.jpg

Britanski naučnici ovaj rast objašnjavaju olakšanim organizovanjem susreta i avantura "za jedno veče".

To je potvrdilo više osoba zaraženih sifilisom, koje su priznale da su najmanje jednog partnera pronašle preko Facebooka.

U Facebooku su, međutim, istakli da se polno prenosive bolesti ne prenose Internetom, kao i da su opasnosti od prenošenja tih bolesti iste i tokom klasičnijih susreta.

U Facebooku, ipak, upozoravaju na potrebu obazrivosti prilikom susreta sa drugim veb korisnicima.

„Srbija protiv raka”

2010_31_03_srbijarak.jpg
Kampanja „Srbija protiv raka” predstavlja Nacionalni program čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnog ponašanja i pregleda.

Od 6.000 žena pregledanih na pokretnim digitalnim mamografima u okviru kampanje „Srbija protiv raka”, zloćudni tumor dojke operisan je kod 31 žene, a dobroćudni u 28 slučajeva, rekao je u utorak ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

Predstavljajući rezultate te kampanje, koja je pokrenuta u aprilu prošle godine, ministar je naveo da je od jula 2009. do februara ove godine na dva pokretna mamografa pregledano 15.000 zdravih žena starosti od 45 do 69 godina i da su navedeni rezultati sumirani za prvih 6.000 pregleda.

Milosavljević ja najavio da će tokom ove i naredne godine biti uveden organizovani skrining programi u cilju ranog otkrivanja najčešćih oblika malignih bolesti kod žena i muškaraca, odnosno raka dojke, materice i debelog creva kod žena i pluća i debelog creva kod muškaraca.

Skrining programom protiv raka grlića materice, od kog godišnje oboli 1.400 žena u Srbiji, biće obuhvaćene žene starosti od 25 do 69 godina, dodao je on.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, 1.500 od raka debelog creva i 1.400 od raka materice, a 3.900 muškaraca od raka pluća i 2.200 od raka debelog creva.

Ministar je najavio da će od 1. juna biti uvedena telefonska linija za podršku obolelma i članovima njihovih porodica, koja će biti otvorena svakog dana od osam do 22 časa.

„Oboleli i članovi njihovih porodica moći će na taj način da dobiju savete od psihologa i stručnjaka za lečenje malignih bolesti”, rekao je Milosavljević.

Kampanja „Srbija protiv raka” nije vremenski ograničena i predstavlja Nacionalni program čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnog ponašanja i pregleda.

U Srbiji svake godine oboli 32.000 ljudi od različitih oblika malignih bolesti, a umre 20.000 ljudi. Rak je drugi uzrok smrtnosti, posle bolesti srca i krvnih sudova.

Rizik za oboljevanje od raka može se smanjiti prestankom pušenja i izbegavanjem izloženosti duvanskom dimu, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem sunca, održavanjem zdrave telesne težine, izbalansiranom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i zaštitom od infekcija povezanih sa nastankom raka.

http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/29/72531/srbija-protiv-raka.html

Још један подвиг руских научника.:ok:

Руски лекари су учинили пресудан корак у правцу приступачног лечења онколошких обољења. У подмосковском граду Протвино завршава се монтажа и подешавање уређаја за протонско-зрачну терапију.Физичари су још пре 50 година открили да је код онколошких обољења протонска терапија знатно ефикаснија од зрачне. За разлику од гама-зракова, протони тачно гађају малигни тумор и сасвим незнатно оштећују здрава ткива. Али до сада ова метода није нашла широку примену. „Јер, за добијање неопходног снопа протона неопходни су уређаји огромних димензија који коштају од 100 до 300 хиљада долара“ – објашњава директор Физичко-технолошког центра у оквиру Физичког института, дописни члан РАН Владимир Балакин.

Успели смо да кардинално решимо овај проблем стварањем за десетине пута јевтинијег и компактног уређаја који производи протоне за масовно лечење пацијената са малигним туморима.Пуштање новог уређаја у рад планирано је за април. Затим ће бити додат медицински део и почети испитивање уз коришћење макета и манекена са различитим дозиметрима. Чим се уређај свестрано провери, почеће рад са пацијентима – говори аутор идеје и један од конструктора протонског уређаја Владимир Балакин.Помоћу овог комплекса може се успешно борити са свим врстама онколошких обољења, осим рака крви. Чак и организам са бројним туморима лечи се протонима. Док физичари не подигну на потребан ниво, односно модернизују све што треба да се усаврши, протонски уређаји ће стајати на располагању посленицима Физичког института Академије наука, а не Министарства здравља. Али онда ће терапија њиховом помоћу бити приступачна свим становницима земље – нагласио је Владимир Балакин.

Не предвиђамо комерцијалну делатност на основу ових уређаја. Зарађиваћемо новац њиховом продајом у САД и Европу. Све категорије болесника којима лекари препоручују овакву терапију ће се лечити овде. При томе, што је запуштенија болест, то је актуалније лечење помоћу наших уређаја.Први уређају за протонско-зрачну терапију ће прорадити у обичним градским болницама Подмосковља – најпре у Протвину, а затим у Пушчину. Већ крајем о. г. први руски пацијенти ће моћи да добију неопходну помоћ. При томе, један уређај већ се испитује у САД, док се други монтира у Словачкој. Они ће прорадити идуће године.

извор информације:
http://serbian.ruvr.ru/2010/03/19/5466416.html

Otvoren SOS telefon za kockare
utorak, 20 april 2010 18:00 Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Kristos Cemperas, predsednik Upravnog odbora „Grand kazina” potpisali su danas u „Beokom servisu” Protokol o odgovornom kockanju.
Osobe koje imaju problem s kockanjem, kao i članovi njihovih porodica, od danas će moći da pozovu besplatan telefonski broj 0800-110-011 (sa mobilnog telefona: 3090-007) i u razgovoru sa lekarima i obučenim osobljem pokušati da prevaziđu zavisnost od igara na sreću.

http://www.bgdnovine.com/bgd/index....on-za-kockare&catid=54:aktuelnosti&Itemid=172

http://vesti.krstarica.com/index.ph...sifra=908a8e77d4eef77ad05bc947429ea0f0&lang=0

Naučnici: Majčino mleko ubija rak!!!

Majke bi trebalo da doje svoje bebe jer supstanca u njihovom mleku ubija rak, tvrde naučnici, prenosi "Telegraf".

Oni su otkrili da majčino mleko prirodnim putem jača imuni sistem dece. Ljudski protein alfa laktalbumin koji je smrtonosan po ćelije tumora (HAMLET), mogao bi postane uobičajen vid terapije odraslih u roku od pet godina.

Ispitivanja na ljudima su pokazala da HAMLET može da ubije rak bešike, a laboratorijskim testovima je otkriveno da ova supstanca ubija čak 40 različitih vrsta tumora.

Ključno je to što HAMLET ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne uzrokuje mučna sporedna dejstva poput hemoterapije.

Profesor Rodžer Karlson, sa univerziteta u Gotenburgu, rekao je da ovo otkriće doliva ulje na vatru debatama da li je za bebe bolje dojenje ili hranjenje na bočicu.

"HAMLET je proizveden kombinovanjem alfa laktalbumina u mleku i oleinske kiseline koja se nalazi u stomacima beba", objasnio je on. "Stoga je dojenje povezano sa smanjenjem rizika od raka kod beba".

Karlson je rekao da su testovi pokazali da HAMLET napada "proizvodni centar" ćelija raka.

Ispitivanja na muškarcima obolelim od raka bešike pokazala su da su tumori smanjeni bez bolnih sporednih dejstava nakon svega pet dana tretmana.

"Pacijenti sa rakom bešike primili su rastvor HAMLET preko katetera. Supstanca je ubila ćelije raka, a veličina tumora se smanjila u roku od pet dana", precizirao je Karlson.

On je, međutim, ukazao da je ovakav tretman ograničen, jer rastvor mora da se ubaci tačno na lokaciju na kojoj su ćelije raka, ili, kako je ukazao naučnik, u venu koja nosi krv direktno do tog mesta.

"Ljudsko telo bi probavilo pilulu ili tečni rastvor, kao normalnu hranu", dodao je Karlson.

On je ocenio da bi ovakav vide tretmana bio idealan kao dodatak hemoterapijama.

Karlson je takođe rekao da su naučnici slučajno otkrili HAMLET-a, dok su istraživali prednosti majčinog mleka.

http://www3.serbiancafe.com/lat/ves...nistar-zdravlja-preporucuje-redovan-seks.html

Brazilski ministar zdravlja preporučuje redovan seks

2010_04_27_ministar.jpg
Uopšte se ne šalim, pored ostalih fizičkih aktivnosti, redovno vodite ljubav kako bi izbegli hronične bolesti poput visokog krvnog pritiska, kaže Brazilski ministar zdravlja Žoze Gomeš Temporao.

„Ljudi moraju da budu fizički aktivni. Fudbalska utakmica vikendom ne treba da bude jedina fizička aktivnost Brazilaca. Treba raditi vežbe, hodati, plesati i upražnjavati sigurni seks”, izjavio je ministar zdravlja Žoze Gomeš Temporao povodom pokretanja kampanje protiv visokog krvnog pritiska.

Kako prenose brazilski mediji, ministar je izjavio da se „uopšte ne šali”.

„U rukama imamo tempiranu bombu, pošto će za 20 godina ogromni procenat našeg stanovništva patiti od hroničnih bolesti, kao što su povišeni krvni pritisak, dijabetes i holesterol”, rekao je ministar.

Prema zvaničnim podacima, od ukupno nešto više od 190 miliona Brazilaca, njih 25 odsto pati od povišenog krvnog pritiska.

http://vesti.krstarica.com/index.ph...sifra=71b5e56bec5af92bcb305ce71249a462&lang=0

Smešno mi je kada kažem da imam 38 godina i da sam magistar, lekar specijalista i uskoro doktor nauka, a da sam još nezaposlena. Magistrirala sam u Beogradu, usavršavala se u Rimu i Atini, a trenutno spremam doktorat na Univerzitetu Sari u Engleskoj. Želja mi je da radim u Nišu, na Medicinskom fakultetu - kaže dr Ivana Šarac iz Niša, jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji na Medicinskom fakultetu u Beogradu. U Nišu lekari na posao čekaju pet godina, u Pirotu dve godine...

Ona je samo jedan od primera kako mladi lekari teško dolaze do posla, a samo u Nišu, primera radi, ih je 370, dok radnih mesta nema ni u seoskim ambulantama.

Jedan od glavnih razloga zašto mladi lekari teško dolaze do posla jeste veliki broj studenata medicine. Prema procenama Ministarstva zdravlja, u Srbiji se godišnje upiše oko 1.500 studenata medicine, a oko 1.200 ih diplomira.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u Nišu, koja pokriva sedam gradova (Niš, Aleksinac, Svrljig, Ražanj, Doljevac, Merošina, Gadžin Han) bez posla je oko 370 lekara. Lekari u niškom kraju na posao čekaju pet godina.

Dr Ivana Jovanović je diplomirala pre tri i po godine i od tada je bez posla.

- Kada sam završila fakultet, bilo je posla za lekare u Vojvodini i u Timočkoj krajini. Pokušavala sam da nađem posao u Nišu ili okolini kako ne bih morala da se selim, ali u Nišu je gotovo nemoguće naći posao. Sada sam spremna da idem i u neki drugi grad, ali posla nema - kaže dr Jovanović. U Domu zdravlja u Nišu posla za lekare ima samo povremeno.

- Konkursa u dogledno vreme neće biti. Sva mesta su popunjena i u seoskim ambulantama, a nismo imali slučaj da je neko odbio posao na selu - kaže direktor Doma zdravlja u Nišu dr Milan Manojlović. Novih radnih mesta nema ni u opštini Ražanj.

- Na spisku imam dvadesetak lekara koji pristaju da rade sve - noćne smene, dežurstva, u seoskim ambulantama... Ali novih radnih mesta nema ni u seoskim ambulantama - kaže direktor Doma zdravlja u Ražnju dr Novica Savić.

Dok 47 mladih lekara u Kraljevu čeka na posao u struci, državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama potrebna je bar polovina tog broja, ali nemaju novca da ih zaposle.

- Poslednje veliko primanje mladih lekara desilo se prošle i pretprošle godine kada je na određeno vreme u Zdravstvenom centru "Studenica" posao dobilo 16 doktora - kaže Srbislav Antonijević, portparol kraljevačke filijale NSZ.

Kraljevačkom Zdravstvenom centru mladih lekara i te kako treba.

- U poslednjem primanju imali smo od Ministarstva odobrenje da zaposlimo tri, a primili smo šest mladih lekara sa po 50 odsto radnog vremena - kaže dr Dragan Arsić, direktor ZC "Studenica".

Mladi lekari prihvatili bi posao bilo gde.

- Više od godinu dana sam lekar u ambulanti u Studenici i, ako izuzmemo to što svaki dan do posla i nazad prelazim 120 kilometara, ne mogu da se žalim - kaže dr Ivan Pilipović.

Na pitanje da li bi pristala da živi i radi u nekom udaljenom selu, mlada doktorka Marija Vasović kaže da bi to uradila bez razmišljanja.

I pored nedostatka lekara opšte prakse, pre svega u seoskim ambulantama, Zdravstveni centar Negotin ne može da ova radna mesta popuni mladim medicinarima.

- Nezaposleni lekari bi prihvatili i rad na selu, međutim, trenutno su popunjena sva radna mesta. S druge strane, nadležnost nad domovima zdravlja uskoro preuzimaju lokalne samouprave, što će, u zavisnosti od finansijske moći opštine, diktirati nove uslove zapošljavanja - kaže dr Tihomir Milovanović, direktor ZC Negotin.

Jedan od retkih koji su se trajno opredelili za rad na selu jeste Zlatko Dobrić, lekar iz Crnomasnice. Da bi ispunio normu od 1.200 pacijenata, on ordinira u 10 seoskih ambulanti koje su udaljene i do 60 kilometara.

- U Crnomasnici sam rođen i nigde ne bih imao bolje uslove za život. Osim što sam svakodnevno "na točkovima" budući da dnevno ordiniram u po dva sela, specifičnost je i to što, i pored propisane norme od 36 pacijenata, dnevno pregledam i po 80-90 jer ne mogu da ih ostavim ispred vrata kad znam da sledeći put dolazim tek za nedelju dana. Za ovakav "prekovremeni" rad nema stimulacije, a istu zaradu dobiju i kolege koje su tog dana imale tri pacijenta - priča dr Dobrić.

Pored lekara opšte medicine, u Zdravstvenom centru Negotin deficitarni su i specijalisti anesteziologije i radiologije.

Prema podacima filijale NSZ, na posao u Pirotskom okrugu čekaju 32 lekara. Ako je suditi po izjavama čelnika zdravstvenih ustanova iz sve četiri opštine okruga, oni će teško doći do posla.

U selu Temska već šest godina radi mladi lekar opšte prakse dr Bojan Savić.

- Nije bilo posla u gradu i prihvatio sam da radim u seoskoj ambulanti. Nije teško raditi u selu, jedini problem je putovanje - kaže dr Savić. Mnogi nezaposleni lekari bi radili u selima, ali posla nema. Aleksandra Petković je studije medicine završila pre dve godine.

- Čula sam da će se na nivou Srbije zaposliti 180 lekara. Međutim, problem je što nezaposlenih ima daleko više i što stalno stižu novi. Prihvatila bih i volonterski rad i da radim po selima - kaže Petkovićeva. Lekar opšte prakse dr Maja Petrović bez posla je četiri godine. Ni ona ne vidi neku veliku šansu da će se zaposliti.

- Završila sam staž, položila stručni ispit i od tada sam na evidenciji NSZ. Raspitivala sam se, ali posla nema - kaže Maja.

Ništa bolja situacije nije ni u opštinama Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica. Direktor Doma zdravlja u Dimitrovgradu dr Bojan Davitkov kaže da u ovoj ustanovi nemaju potrebe za zapošljavanjem lekara. Direktor Doma zdravlja u Babušnici dr Dragan Kostić kaže da je ova ustanova kadrovski oslabljena.

- Imamo potrebe za još pet lekara - tri u Hitnoj službi i po jednog u Stacionaru i primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ta radna mesta bi finansirao Zavod za zdravstveno osiguranje, ali sve zavisi od Ministarstva zdravlja - kaže dr Kostić. Dr Aca Spasić, direktor Doma zdravlja u Beloj Palanci, kaže da ni ova ustanova nema potrebe za lekarima, iako sa postojećim brojem teško pokriva opštinu.

- Čak su Ministarstvo zdravlja i Zavod za zdravstveno osiguranje utvrdili da kod nas ima i viška 12 lekara, mada to ne odgovara stvarnom stanju. Imamo pet lekara na specijalizaciji i jedan broj specijalista koji ne mogu da budu izabrani lekari, i tu se javlja višak - kaže dr Spasić.

Na evidenciji nezaposlenih valjevske filijale NSZ je 10 lekara, ali, kako kažu u toj službi, praktično tek polovina njih ne radi. Četvoro nezaposlenih lekara trenutno obavlja pripravnički staž u Regionalnoj opštoj bolnici, dok jedna doktorka treba da zasnuje radni odnos u privatnom domu zdravlja.

- Očekuje se da uskoro i ostalih pet lekara bude angažovano kroz javne radove. Očekujemo da posle toga nađu i stalan posao, s obzirom na osnivanje domova zdravlja - kažu u NSZ, dodajući da jedno vreme na evidenciji uopšte nisu imali nezaposlenih lekara, te da oni na posao čekaju najduže pola godine. U valjevskom Zdravstvenom centru kažu da im nedostaju specijalisti anestezije i radiologije.

Na konkursu 450 kandidata

U niškom Kliničkom centru procenjuju da će u ovoj godini biti posla najviše za dva ili tri lekara.

- Prošle godine konkursa je bilo u dva ili tri navrata i tada se po svakom konkursu javi po 450 lekara - kaže direktor Kliničkog centra dr Srbobran Trenkić.

Na put i posao ode 16 sati

Dr Milan Elenkov (30) iz Niša na posao putuje u Pirot.

- Javio sam se na konkurse za lekare u Pirotu, Leskovcu, Despotovcu i Brusu. Prihvatio sam posao u Pirotu jer mi najviše odgovara za putovanje. Kada radim ujutro, krećem u 5.30, a uveče sam kod kuće oko 21 čas. Bolje je da putujem, nego da sedim u Nišu bez posla - kaže dr Elenkov. On dodaje da je veliki broj lekara iz njegove generacije napustio Niš i da rade u Dimitrovgradu, Ivanjici, Žagubici, Majdanpeku, u Vojvodini...

Nezaposlenih lekara

Niš 370

Kraljevo 47

Negotin 3

Pirot 32

Valjevo 10

ZUBI I DESNI
Jedan americki stomatolog, dr. Paul Keyes iz Medunarodne stomatološke zdravstvene fondacije iz Restona, Virginija, tvrdi da soda bikarbona koja se koristi za izradu tijesta (pretpostavljam da je to prašak za pecivo?), tri postotni vodikov peroksid i sol otklanjaju bolesti desni i ubijaju štetne bakterije. Evo njegovog recepta: uronite cetkicu za zube u peroksid, a zatim u sodu bikarbonu i išcetkajte zube temeljito prelazeci cetkicom i preko desni tako da smjesa može doprijeti u sve udubine.
Kako proizvodaci tri postotni vodikov peroksid, koji je najcešce dostupan, stabiliziraju kemikalijama koje je najbolje držati podalje od usta, preporucam sljedece: nabavite u ljekarni bocicu 35%-tnog vodikovog peroksida za ispiranje usta (možda ce ga biti potrebno naruciti). Kako nije stabiliziran kemikalijama, višak cete morati pohraniti u frizer. Upozorenje: nemojte ga koristiti cistog, i držite ga podalje od kože. Razrijedite vrlo malu kolicinu (jedan udio peroksida na devet dijelova vode) i koristite ga sa sodom bikarbonom kako je opisano u prethodnom odlomku.
Nakon temeljitog cetkanja, isperite usta slanom vodom. Ne obicnom solju, molim. Upotrijebite keltsku sol. Dr. Keyes kaže da su njegovi pacijenti ovim postupkom spasili klimave zube, smanjili upalu desni, zaustavili krvarenje, riješili se neugodnog zadaha i riješili druge probleme povezane s bolestima desni. Pocne li se ovo primjenjivati kod djece, dr. Keyes kaže da se bolesti desni koje dovode do propadanja zubi vjerojatno nikad nece ni razviti. Možda se vama i vašoj djeci nece svidjeti okus ali, vjerujte mi, to je daleko bolje od podvrgavanja bolnoj i skupoj operaciji desni. Vidjela sam neke odlicne rezultate kod upotrebe ovog postupka; ipak, nemojte zanemarivati redoviti odlazak zubaru.

http://www.drpaulhkeyes.com/

Естонија: Магија најстарије апотеке у Европи

Најстарија фармација и апотека у Европи која се налази се у естонској престоници и данас, као и пре неколико векова, обећава лек за сломљено срце у виду тајне мешавине бадема.
„Од Средњег века се овде спрема специјални рецепт за марципан и продаје онима чије срце је сломљено, како би одагнало љубавну бол“ – каже Уле Ноодапера, апотекарка у Раеаптек апотеци која је отворена на старом тргу у Талину 1422. године. Верује се да је то најстарија европска апотека која није престала са радом скоро шест векова, тачније 588 година.
„Ми и даље правимо специјални марципан јер се потреба за оваквом врстом медицине наставила током векова, пацијенти са симптомима љубавног бола и даље долазе код нас да потраже лек“ – додаје она. Наравно, овај древни лек је вековима љубоморно чувана тајна.
„То није обичан марципан, овај који ми правимо садржи 72 процената бадема и скоро 28 одсто осталих састојака које нећемо откривати“ – Ноодапера каже. Једна доза овог чуднок лека садржи 40 грама и кошта један евро. Улазак у древну талинску апотеку наликује путовању кроз време. Уз лек за сломљено срце, у просторији су изложени други средњовековни напитци који су вековима узимани због својих наводних чудесних утицаја.
Већина узорака се више не продаје, али њихова поређаност на полицама изгледа импресивно: сушене жабље ноге, очи од штуке, прах за који се тврди да је од једнорога, крв црне мачке, печене пчеле, црева од вука, делови мумије и зечије срце – иначе преписано да поврати здрав разум.

pic1.png

„Можемо ми да мислимо да је ово забавно и смешно али у то време је увек постојао разлог зашто се неки лек препоручује од стране доктора и продаје у апотеци“ – напомиње Ноодапера.
„На пример, људи са проблемима са видом су саветовани да купе валеријану (мачја трава) јер се веровало да мачке, познате по добром виду, то имају захваљујући валеријани“ – наводи она. Још један артикал који је остао у продаји од Средњег века је јагњећа вуна под називом Росе, која је коришћена за олакшавање бола у леђима.
Апотека такође презентује и колоритну мултинационалну историју Талина током протеклих векова. Отворена 1422. године од стране немачког доктора Јохана Молнера, фармација је прешла у руке мађарског доктора под именом Јохан Бурчарт Белавари де Сјикава 1580., и под управљањем његове фамилије је радила у наредна три века. Током тог времена место је постало познато и као елитни ноћни клуб где је алкохол текао потоцима – буквално. Током Средњег века, наводи Ноодапера, апотека је такође продавала алкохолна пића што је захтевало да се одређена количина да бесплатно градским властима. У то време фармација је функционисала као нека врста затвореног клуба за градске руководиоце у Талину. Они су волели да се окупе након састанака у Градској већници, која се и даље налази на другом крају трга у старом граду, наводи домаћица апотеке. „Састанци иза затворених врата фармације дали су им више приватности него што је то био случај у локалним кафанама“.
Данас, талинска апотека такође продаје и модерне лекове и фармацеутске производе. Туристи се најчешће „лече“ вином под називом Кларет које се прави коришћењем медицинских рецепата. Има осам различитих укуса и 14 процената алкохола а флаша тог пића од пола литре кошта 16 евра.

Извор: e-Novine.com

http://vesti.krstarica.com/index.ph...sifra=bbb87b6378d5e64266f0af15b2d009be&lang=0

piksel.gif

Otkrivena bakteriju koja ubija izazivača meningitisa

Blic - Pre 38 minuta Bakteriju koja se često nalazi u ljudskom nosu i na koži, a može da izazove bolesti kao što su meningitis i zapaljenje pluća, u stanju je da uništi jedna druga bakterija, koja takođe obitava u nosnoj šupljini, utvrdili su japanski stručnjaci.
Ovo otkriće može da pomogne naučnicima da pronađu nove načine borbe protiv prve bakterije - stafilokoke aureus (s. aureus) koja je poslednjih godina sve opasnija jer stiče otpornost na mnoge jake antibiotike, prenosi Rojters.
Tako je nastala i tzv. "na meticilin otporna stafilokoka aureus" (MRSA), koja zadaje velike probleme lekarima jer je odgovorna za mnoge infekcije koje je teško lečiti.
MRSA naročito zadaje glavobolje u bolnicama, kod pacijenata s otvorenim ranama, invazivnim uređajima ili oslabljenim imunološkim sistemom.
U istraživanju obavljenom na tokijskom Univerzitetu Džikei ispitano je 88 dobrovoljaca i utvrđeno je da kod 60 odsto njih nema s. aureus u nosnoj šupljini.
Daljim analizama je ustanovljeno da u nosnoj šupljini ovih ispitanika obitava jedan podtip bakterije stafilokoke epidermis (s. epidermis), koja proizvodi izvestan enzim sposoban da uništi s. aureus.
"Ovi nalazi ukazuju da bi kod ljudi prisustvo s. epidermis u nosnoj šupljini moglo da bude odlučujući faktor za odsustvo kolonizacije s. aureus", objavio je japanski tim u stručnom časopisu "Nature".
Vođa ovog istraživanja,Tadajuiki Ivase, napominje da je enzim s. epidermis u njihovom istraživanju bio u stanju da uništi i na više lekova otpornu bakteriju, kao što je MRSA.
Ovo otkriće moglo bi da vodi razvoju novih terapeutskih sredstava, kojima bi se sprečila kolonizacija s. aureus i infekcija ovom bakterijom.
Oko 20 odsto svetskog stanovništva su dugoročni nosioci bakterije s. aures, koja se često može naći u nosnoj šupljini. Ova bakterija može da izove manja oboljenja kao što su bubuljice i čirevi, ali i meningitis, zapaljenje pluća i septikemiju.
Tanjug

Čokolada protiv starenja
5427.jpg

Zenska populacijo evo lepih vesti, pogotovo ako se brinete za zdravlje dok klopate čokoladu. Mnoge žene stvarno obožavaju čokoladu, a sve one će sada biti posebno zadovoljne jer stiže čokolada koja uklanja bore.

Dva najveća proizvođača čokolade na svetu osmislili su novu vrstu koja je bogata antioksidansima. Nova čokolada će tako da uspori proces starenja, ali i da ulepša kožu. Samo 20 grama čokolade dnevno biće dovoljno za sprečavanje nastanka bora.
“Iako nam je teško da povežemo čokoladu i zdravlje, činjenica je da ona može da bude itekako dobra za zdravlje, posebno za kožu. Najnovija čokolada može čak i da uspori proces starenja”, istakao je Hans Vriens, predstavnik kompanija.
Izvor

http://vesti.krstarica.com/?rubrika...2b6c2abe81864525e&dan=29&mesec=05&godina=2010

Hrana koju treba da izbegavate!!!!

http://www.blic.rs/ Kad bismo iz ishrane izostavili, ili drastično smanjili, unos šećera, belog brašna, margarina, grickalica, suhomesnatih proizvoda, neuporedivo manje bismo patili od srčanih i malignih bolesti. Srpski lekari upozoravaju da je nepravilna ishrana jedan od glavnih razloga zbog kojeg 57 odsto ljudi u Srbiji umire od bolesti srca i krvotoka, a 19 odsto od malignih bolesti. Slatkiši razaraju srce
- Svi ovi činioci bezbolno napadaju organizam i tiho pletu "metabolički milje" koji pogoduje nastanku bolesti. Upravo zato je pravilna i redovna ishrana preventivna terapija ne samo za pomenute već i druge bolesti koje nisu smrtonosne - objašnjava za "Blic" prof. dr Branko Jakovljević, specijalista za ishranu u Institutu za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Za mnoge velika je dilema šta je pravilna ishrana, jer o tome stalno dobijamo različite, često i suprotne informacije.
Izbegavajte šećere
- Najveća greška u našoj ishrani, koja direktno ugrožava zdravlje, jeste prekomerni unos ugljenih hidrata. Namirnice bogate ovim sastojcima su šećer i belo brašno, grickalice, čips, keks, kolači, čokolada, slatkiši, pite, testa i razni pekarski proizvodi. U poslednjih pedeset godina, od kada su šećer i belo brašno počeli da se koriste u ogromnoj količini, dramatično je povećan broj obolelih od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Antropološka istraživanja su pokazala da Eskimi, dok su se hranili masnom ribom, nisu imali nijednog obolelog od infarkta, malignih tumora, dijabetesa, karijesa, čak ni akni! Od ovih bolesti su počeli da boluju tek kada su počeli da koriste namirnice bogate šećerima - ističe dr Jakovljević.
Voće da, ali umereno
Druga velika zabluda je da se voće može uzimati u neograničenim količinama, navodi dr Jakovljević. Voće jeste dobar izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, ali je bogato i prostim šećerima. Ako ga jedemo previše, unosimo i veliku količinu šećera, pa ga treba ograničiti na 400 do 600 grama dnevno.
Gazirana pića
- I sva gazirana pića, kao i kupovni voćni sokovi, imaju visok sadržaj šećera, čak i oni na kojima piše da su "bez šećera". Sokovi su daleko siromašniji vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima nego voće. U većim količinama mogu da utiču na pojavu gojaznosti i dijabetesa. Kada se popije pola litre takvog soka, to je kao da se pojeli četiri kašike belog šećera - objašnjava dr Jakovljević.
Suhomesnati proizvodi
Na listi nepoželjnih namirnica, svakako su i suhomesnati proizvodi u koje spadaju salame, viršle, kobasice, paštete. Kako kaže dr Jakovljević, oni se prave od ne mesnih delova životinjskih otpadaka, koji su lošeg sastava.
- Dnevne potrebe za natrijumom postoje u samo 200 grama neke salame. Bitno je znati da u organizam unesemo 77 odsto ukupnog natrijuma iz industrijske hrane, a to naravno doprinosi stvaranju hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti - navodi on.
Sa dr Jakovljevićem se slaže i kardiolog, dr Siniša Pavlović iz Kliničkog centra Srbije, s tim što on tvrdi da je zdravija hrana manje dostupna mnogim građanima zbog finansijske situacije.
- Činjenica je da se naši ljudi teško odriču visoko kalorične ishrane, što ima za cilj porast broja srčanih bolesnika. Stoga svako treba da povede računa šta jede. Primera radi, većina smatra da ukoliko pojede tovljenog šarana da je to zdravo. Ali, to je greška, jer ne zna da je to isto kao da je pojeo pečenje - ističe dr Pavlović.
Kardiovaskularna oboljenja i dijabetes
Prema najnovijem istraživanju obavljenom u 10 svetskih država, suhomesnati proizvodi povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja 47 odsto, a recimo, mortadela i dimljena slanina uvećavaju rizik od dijabetesa 19 odsto. Medicinski stručnjaci utvrdili su i da prerađeno meso sadrži četiri puta više soli od potreba organizma.
Opasne namirnice
1. Gazirana pića
Šećer, konzervans, veštačke boje, zaslađivači koji su kancerogeni... sve se to nalazi u gaziranim pićima. Gaziranost, odnosno dodavanje CO2 dovodi do nadimanja, oštećenja sluzokože organa za varenje, skupljanja vode u telu, razvoja degenerativnog masnog tkiva i povećanje pritiska.
2. Grickalice - čips, štapići, krekeri, flipsi
Prehrambeno bezvredni proizvodi. Direktno debljaju, skupljaju vodu i masti u organizmu, povećavaju pritisak, i remete hormonski balans.
3. Slatkiši - čokolade, bombone, kolači…
Čista kombinacija masti i šećera u slučaju čokoladnih proizvoda i 100 odsto šećer i skrob u slučaju bombona su najveći krivci za aterosklerozu, kardiovaskularne bolesti, propadanje zubiju, kose i kostiju, i epidemiju gojaznosti.
4. Mesne prerađevine - salame, viršle, paštete, kobasice
Ubitačna kombinacija masti i životinjskih proteina sa mnogo začina, soli i nitrata i ostalih konzervansa. Preterana upotreba dovodi do stalnog skupljanja tečnosti u organizmu, kardiovaskularnih bolesti, gihta, ateroskleroza. U kombinaciji sa gaziranim pićima neumitno vode visokom pritisku.
5. Industrijski sosovi i supe iz kesice
Izuzetno bogati natrijumom.
6. Kisela testa - kroasani, pogačice
Loša kombinacija ugljenih hidrata i masti.
7. Margarin
Masnoća se uglavnom dobija hidrogenizacijom biljnih ulja kojim se stvara poseban oblik mononezasićenih masnih kiselina. Talože se na zidovima krvnih sudova i predstavljaju veliki rizik za razvoj ateroskleroze i karcinoma.
Guarana smanjuje apetit
Biljni dodaci ishrani koji su bazirani na guarani smanjuju apetit i želju za slatkišima, tvrde britanski stručnjaci.
Istraživanje Univerziteta Kent, u kojem je učestvovalo 58 zdravih žena normalne težine, pokazalo je da biljni dodaci na bazi guarane smanjuju unos kalorija, i to za 17,6 odsto po obroku.
Ovaj procenat je sasvim dovoljan da se za mesec dana vidi drastično smanjenje telesne mase.
Žene su tokom istraživanja jele hranu koju su želele i niko im nije određivao veličinu porcija. Jedino je bilo obavezno da pre doručka svakog dana uzimaju biljne dodatke.
Pokazalo se da su žene koje su koristile dodatak guarane imale slabiji apetit i manju želju za slatkišima.

http://www.svevesti.com/a173442-vitamin-d-ubica-infekcija

Vitamini imaju važnu ulogu u ostvarivanju i održavanju normalnog zdravog stanja organizma.

Većina vitamina se unosi hranom. Nedovoljan unos hrane bogate vitaminima može uzrokovati teška oboljenja, oštećenja organizma i poremećaja metabolizma.
Naučnici dugo znaju da je vitamin D izuzetno važan u apsorpciji kalcijuma i da postoji direktna veza između nivoa ovog vitamina i oboljenja kao što su rak i multiple skleroza ali bez njega nema ni takozvanih T-ćelija, neke vrste "ubica" infekcija.
Nedavno otkriće danskih naučnika o ključnoj ulozi vitamina D u aktiviranju T-ćelija pomoćiće u borbi protiv infektivnih bolesti i globalnih epidemija a biće posebno značajno u traganju za novim spasonosnim vakcinama.
Danski istraživači otkrili su da aktiviranje T-ćelija u potpunosti zavisi od vitamina D jer će ostati "uspavane" i potpuno nesvjesne mogućih infekcija ili prijetnji patogenih neprijatelja različitih vrsta - ako u krvi čovjeka nema vitamina D.
"Kad T-ćelija bude izložena napadu stranog patogena, ona aktivira 'signalni uređaj' ili 'antenu' poznatu pod imenom 'receptor vitamina D' kojim traga za ovim vitaminom", kaže doktor Karsten Gajsler, stručnjak Departman za međunarodno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju Univerziteta u Kopenhagenu.
"To znači", precizirao je Gajsler, "da T-ćelija mora imati vitamin D ili će, u protivnom, biti spriječeno njeno aktiviranje a ako T-ćelije na nađu dovoljno vitamina D u krvi, one jednostavno neće biti aktivirane".
Najveći dio vitamina D organizam proizvodi kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu, pa otuda i njegovo pomalo pjesničko ime - "vitamin Sunca". On se, takođe, može naći u ribljem ulju, jajima i masnim ribama kao što su losos, haringa i skuša ili se može uzimati kao dijetetski proizvod.
Gotovo polovina svijetske populacije pati od manjka vitamina D te stoga naučnici upozoravaju da problem postaje sve izraženiji jer ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru.
Mnogi eksperti se slažu da da bi mlade žene trebale u organizam dnevno unositi od 800 do 1.000 IUs vitamina (IUs-International unit- međunarodna jedinica za korištenje vitamina).
Ovaj omjer se može lako nadomjestiti pomoću svakodnevnih dodataka jelima, ili korištenjem obogaćene hrane vitaminom D tokom dijete.

Potrošnja lekova u Srbiji svake godine se poveća za pet do deset odsto. U 2009. godini je izdato čak pet miliona kutija lekova više nego u prethodnoj godini. U proseku, svaki pacijent podigao je 17 kutija medikamenata. Stručnjaci tvrde da je to zato što smo kao nacija sve stariji i bolesniji. Ipak, ima i onih lekara koji naglašavaju i činjenicu da volimo da pijemo medikamente na svoju ruku.
Gotovo 4,5 miliona ljudi je u 2009. godini podiglo jednom ili više desetina puta lekove na recept. Može se reći i da svakoga dana u Srbiji se napiše 250.000 recepata, a podigne skoro 400.000 kutija lekova, kažu u RZZO.

U prilog teoriji o starosti nacije ide i podatak da su lekovi koji se koriste kao terapija za bolesti srca i krvnih sudova apsolutno najtraženiji. Protekle godine kardiovaskularni bolesnici podigli su čak 24,6 miliona recepata, odnosno 36,5 miliona kutija lekova. Troškovi za ove medikamente u 2009. godini iznosili su 12 milijardi dinara. Zvanična statistika Instituta za javno zdravlje „Batut” pokazuje da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u Srbiji, čak 55,8 odsto.

Osim medikamenata za srce, troše se i oni, narodski rečeno, za živce. Podaci Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) pokazuju da je, u proseku, svaki zdravstveni osiguranik u Srbiji tokom prošle godine popio dva pakovanja sedativa. Tako se lekovi za neurološke i psihičke bolesti, po broju izdatih recepata, nalaze na drugom mestu. Za njih je propisano 9,5 miliona recepata, a osiguranici su u apotekama podigli 15,5 miliona kutija. Na trećem mestu su lekovi za bolesti digestivnog sistema i poremećaj metabolizma, kao što je dijabetes. Izdato je 10,3 miliona pakovanja lekova i u tu svrhu RZZO je izdvojio 4,4 milijarde dinara.

Dr Vesna Janjušević, upravnica Sektora za zdravstvenu zaštitu stanovništva u Domu zdravlja „Savski venac”, kaže da je velika potrošnja lekova razlog što su građani sve bolesniji.

- Starimo. Ljudi su sve bolesniji. Svaki dan u ordinaciji imamo pacijente koji imaju problema sa visokim pritiskom. Što je još gore, najveći broj njih ne pije samo jedan lek. Uglavnom im se terapija sastoji od dva ili tri leka. To su najčešće medikamenti za snižavanje pritiska, za izbacivanje tečnosti i za smirenje - objašnjava dr Janjušević.

Doktorka objašnjava da ima i onih pacijenata koji imaju udružene bolesti, kao što su visok pritisak i dijabetes. I za svaku od tih bolesti prepisuju im se po dva leka. Zato se i dešava da pacijenti kući odlazi sa deset i više kutija lekova.
Da smo sve bolesniji, ali i da volimo da pijemo lekove na svoju ruku smatra dr Ljiljana Jandrić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja „Novi Beograd”.

- Mislim da građani piju lekove onda kada ne bi trebalo. Više se plašim kućnih apoteka, gde se lekovi gomilaju, a piju se i onda kada nije indikovano. S druge strane, lekari u domovima zdravlja moraju da vode računa o broju prepisanih lekova na recept. Svakog meseca dobijamo informacije koliko smo novca potrošili
Za uvećanje kliknite ovde [+]
za te lekove. S druge strane, činjenica je da naša populacija sve više stari, stoga ima sve više hroničnih bolesnika - objašnjava dr Jandrić.

Ipak, dodaje dr Jandrić, lekari se trude da pacijentima terapiju usklade sa što manje lekova, jer preveliki unos medikamenata nikako ne valja za zdravlje.

http://www.svevesti.com/a174442-građani-podignu-400-000-kutija-lekova-na-dan

U Srbiji sve više obolelih od polnih bolesti

Mondo 07.07.2010 15:21

Zdravstvena kultura građana je na niskom nivou ako je suditi po podacima koji svedoče o porastu broja obolelih od polnih bolesti u Srbiji. Prošle godine zabeleženi su čak i slučajevi obolevanja od sifilisa i tripera u mlađoj populaciji, odnosno kod dece do 14 godina.

U letnjem periodu zbog sunca, dobrog raspoloženja, novih poznanstava i seksualnih kontakata sa različitim i nepoznatim osobama dolazi do porasta broja polnih infekcija. Zbog toga lekari apeluju da se vodi računa o higijeni i zaštiti pri seksualnim odnosima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut“, tokom prošle godine prijavljene su 2.254 osobe obolele od polnih bolesti. Od 2005. do 2009. godina jedino se smanjuje broj zaraženih HIV-om, dok se povećava prijavljivanje slučajeva inficiranih hlamidijom.

Zanimljivo je da broj inficiranih sifilisom i tripera oscilira. Međutim, stručnjaci kažu da prijavljeni slučajevi ne prikazuju realnu sliku, jer privatne ordinacije ne prijavljuju svoje pacijente, tako da se pretpostavlja da je broj mnogo veći.

Dermatovenerolog dr Gorana Isailović tvrdi da se najviše pacijenata žali na polne bradavice, poznatije kao kondilomi.

"Kondilomi su mekane polne bradavice, obično veličine čiode, izduženog ili karfiolastog oblika. Javljaju se po koži i sluzokoži genitalija, u predelu čmara, a ponekad i na sluzokoži usne duplje. Moraju da se uklone laserom ili radiotalasima, odnosno visokofrekventnom strujom. Lečenje može biti dugotrajno i naporno, a virus koji ih izaziva posebno je opasan za žene jer može izazvati maligne promene na grliću materice", kaže za "Blic" dr Isailović.

Doktorka apeluje, posebno na mlade da vode računa o seksualnom zdravlju, jer ono što je najopasnije jeste to što mnoge polne bolesti najčešće nemaju simptome. Dodatna opasnost jeste što neke od ovih bolesti, ako se ne otkriju na vreme i ne leče, mogu dovesti do steriliteta ili maligniteta.

Prema podacima koji se sakupljaju u Institutu "Batut“, najčešća polna infekcija jeste ona koju izaziva bakterija hlamidija. Bolest počinje nedelju-dve nakon seksualnog odnosa sa inficiranom osobom, a prvi simptomi su žarenje i peckanje u mokraćnom kanalu i blago zamućen ili beličast iscedak. Hlamidija se leči antibioticima.

Dr Isailović dodaje da je najbolja preventiva odlazak kod urologa i ginekologa bar dva puta godišnje.

Registrovan je i znatan porast broja obolelih od tripera, i to najviše u populaciji starosti od 20 do 29 godina. Simptomi gonoreje pojavljuju se u roku od dva do sedam dana nakon infekcije. Kod žena je to žućkasti ili beličasti gnoj iz vagine, može da ima neprijatan miris, zatim peckanje ili bol tokom mokrenja, grčevi i bolovi u donjem stomaku. Simptomi kod muškaraca su žućkasto ili beličasto kapanje iz penisa i peckanje ili bol tokom mokrenja.

"Treba voditi računa i o sifilisu koji može da zahvati sve organe i sva tkiva u organizmu. Ova polna bolest, pak, najčešća je kod osoba starih od 30 o 39 godine, ali i kod starijih od 50 godina. Simptomi oboljenja su različiti i zavise od mesta infekcije, starosti zaraze i lečenja. Ne postoji ni urođeni ni stečeni imunitet na ovo oboljenje koje može da bude čak i smrtonosno ako se ne leči", upozorava dr Isailović.

Ona kaže da se u svoj praksi susretala sa zanimljivim slučajevima, kada je u pitanju sifilis. Tako su u Zavod za kožne i venerične bolesti došla četiri gimnazijalca kod kojih je otkriven sifilis. Pošto se kod ovih bolesti uvek utvrđuje izvor zaraze, lekari su saznali da su ti momci za seksualne usluge platili prostitutku, koja je radila kod parka u blizini Ekonomskog fakulteta.

Pošto mladići nisu imali njen kontakt, bila je angažovana i policija kako bi je našli. Ali, sve je bilo bez uspeha. Ipak, desila se slučajnost. Momci su u Zavod za kožne bolesti dolazili svakodnevno da bi primali terapiju. Slučajno su opazili devojku koja je vodila dete kod lekara. Prepoznali su prostitutku. Ispostavilo se da je to ta devojka, koja je inače preko dana bila bebisiterka.

http://www.svevesti.com/a177385-u-srbiji-sve-više-obolelih-od-polnih-bolesti

http://vesti.krstarica.com/index.ph...sifra=f16ae48fe85c011262dbde86b6a3fa86&lang=0

Estradiol kriv za neverstvo

Blic - Pre 34 minuta Žene sa povišenim nivoom estradiola, takozvanog "hormona seksa", izuzetno su sklone takozvanim "daj šta daš" seksualnim odnosima - zaključili su psiholozi u toku istraživanja na američkom Univerzitetu Ostin u Teksasu. Hemijska formula estradiola
Doktorka Kristina Durante i profesor psihologije, doktor Norm Li, upravo su rezultate svojih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis Sajens.
"Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene" - tvrdi doktorka Durante.
Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, hormona kojeg luče jajnici i koji je tesno povezan sa plodnošću, i seksualne motivacije posle
anketiranja 52 studentkinje koje nisu koristile kontracepciju. Učesnice su bile stare između 17 i 30 godina.
Istraživači su, zatim, merili nivo hormona u njihovom organizmu u dve "tačke" u toku ovulacionog ciklusa a zatim zatražili da svaka od žena oceni sopstvenu fizičku privlačnost.
Nezavisni posmatrači su, zatim, takođe merili njihovu fizičku atraktivnost.
Učesnice su takođe u toku istraživanja odgovarale na pitanja koja su merila njihovu sklonost ka neverstvu i prevari stalnog partnera.
Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o sopstvenoj fizičkoj privlačnosti.
Žene sa visokim nivoom hormona takođe su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u ozbiljne seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile izuzetno raspoložene za "seks za jednu noć".
Međutim, nivo estradiola bio je negativno povezan sa ženinim seksualnim zadovoljstvom koje joj pruža "glavni partner".
"Naši nalazi pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi stalni, 'partneri na duži rok', retko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne da 'utehu i
zadovoljstvo' potraže u zagrljaju drugog muškarca.
Ipak, to ne znači da su sve žene 'prebogate estradiolom' spremne da uleću u 'seks na brzaka'. Umesto toga, opredeljuju se za neku vrstu 'serijske mogomije'" -
zaključila je Duranteova u izjavi za Sajens.
FoNet

http://vesti.krstarica.com/?rubrika...a24ad375ba15994e4&dan=17&mesec=08&godina=2010

Mobilni telefoni leglo zaraze

Blic - Pre sat i 3 minuta Mobilni telefoni su pravi rasadnici bakterija i virusa. Na sebi imaju čak 18 puta više mikroba od WC šolje. - Pozajmljivanje mobilnog telefona nije bezazleno jer bakterije koje na njima žive lako ulaze u uši, usta i prodiru u kožu, upozorava - mikrobiolog Hju Penigton sa Univerziteta Kolumbija. Bakterije sa slušalice lako mogu da izazovu i trovanje želuca
- Ovo je naročito opasno za one ljude koji imaju oslabljen imunitet, jer lako mogu da dobiju upalu uha, naročito ako čvrsto prislone slušalicu - dodaje on.
Mobilni leglo zaraze
Kampilobakter "kampuje" na tastaturi i izaziva simptome trovanja želuca. Može danima da živi na tipkama telefona sve dok je neko ne pokupi prstima. Nisu bezazleni ni pametni telefoni sa ekranom osetljivim na dodir. Oni kao sunđer upijaju bakterije s najrazličitijih površina koje mogu čas posla da uđu u organizam.
Blutut slušalice, MP3 plejeri
Bakterija ešerihija koli koja živi u debelom crevu, norovirus (glavni krivac za takozvani crevni grip), stafilokok epidermis koji se često nalazi na koži i u nosu i izaziva meningitis samo su deo "veselog društva" koje "divlja" na slušalicama i može da vas zarazi. Dovoljno je da stavite slušalicu u uho, prljavim prstima protrljate oči ili da ih prinesete ustima.

Svaki treći nosi zlatni stafilokok
Što više ljudi dotiče tipke ili ekran gedžeta, to je veći rizik za zarazu. Zlatni stafilokok nosi svaki treći čovek. Kliconoše ne moraju neophodno da razviju infekciju, ali mogu da zaraze druge.

Back