Све већи број младих је ментално болесно!

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
На нашу велику жалост, да је време накарадно данас како јесте а поготово по нас младе говори чињеница да је број менталних болести све већи а да је психолошко здравље младих све крхкије. То су чињенице које се и виде а поткрепљују их студије. Много је чинилаца и криваца за ово: разводи и нестабилни бракови, технологије и друштвене мреже (које су врло јак чинилац), крш музика уметност и агенде које се сервирају клинцима који немају искуства да разликују шта ваља а шта не пре него што буде касно. Свет улази у велику кризу а то се највише одражава на младе, тако да, шта нам је чинити?

murderous-psycho-smile-crazy-killer-lunatic-man-murderous-psycho-smile-crazy-killer-lunatic-man-grinning-portrait-young-guy-120453586.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
  • Светска здравствена организација (СЗО) је у свом извештају из 2022. године истакла да је ментално здравље младих у кризи. Према њиховим проценама, око 1 од 7 младих људи у свету има неки облик менталног поремећаја.
  • Студија из 2021. године, објављена у часопису "The Lancet Psychiatry", показала је да је стопа депресије код младих у САД порасла за 50% у периоду од 2005. до 2019. године.
  • Студија из 2022. године, објављена у часопису "JAMA Pediatrics", показала је да је стопа анксиозних поремећаја код младих у САД порасла за 31% у периоду од 2007. до 2019. године.
Разлози за ову тенденцију су сложени и укључују:

• Друштвене промене: Млади људи данас живе у свету који је бржи, сложенији и неизвеснији него икада раније. Ове промене могу бити изазовне за њихово ментално здравље.
  • Технолошки напредак: Технологија може бити корисна за младе људе, али може бити и извор стреса и анксиозности.
  • Пандемија COVID-19: Пандемија је имала значајан утицај на ментално здравље младих. Многи млади људи су се осећали изоловано и изгубљено током пандемије.

• Најчешћи ментални поремећаји код младих су:
    • Депресија
    • Анксиозност
    • Повреде у детињству
    • Злоупотреба супстанци
    • Агресија
Мере за побољшање менталног здравља младих укључују:

• Побољшање приступа услугама за ментално здравље
  • Едукацију о менталном здрављу
  • Стварање подржавајућих окружења

Naravno da su bolesni kad vise po telefonima i kompjuterima. Žive u jako užurbanom svetu, sa svih strana bombardovani raznoraznim događajima. Evo, pre neki dan sa studentkinjom radimo Alisu u zemlji čuda i dok čitam početak knjige, vidi se lagodnost njenog detinjstva. Sve je tako opušteno, jednostavno, gradivo u školi (od onoga izrečenog) čini se fer. Igra se sa sestrom pored reke, ima svoju mačku itd. Opuštanje.

To je ono što treba ljudima, više prirode, manje stresa.

Naravno da su bolesni kad vise po telefonima i kompjuterima. Žive u jako užurbanom svetu, sa svih strana bombardovani raznoraznim događajima. Evo, pre neki dan sa studentkinjom radimo Alisu u zemlji čuda i dok čitam početak knjige, vidi se lagodnost njenog detinjstva. Sve je tako opušteno, jednostavno, gradivo u školi (od onoga izrečenog) čini se fer. Igra se sa sestrom pored reke, ima svoju mačku itd. Opuštanje.

To je ono što treba ljudima, više prirode, manje stresa.
И нажалост то је нашим генерацијама све мање замисливо. Све нам то делује баш као бајка и измишљена прича. Као да је немогуће имати нормално детињство

И нажалост то је нашим генерацијама све мање замисливо. Све нам то делује баш као бајка и измишљена прича. Као да је немогуће имати нормално детињство
Ako nisi čitao "Alisa u zemlji čuda", preporučujem ti. Roman iz 1865. Tačno imaš uvid u tok misli devojčice iz tog vremena. Fascinantna je to stvar.

Ne samo mladih Bernardo, i ljudi "do juče" psihički stabilni, sad pod 'stare dane pucaju'. Sve veći broj.
Знам, важи то за све људе свих генерација. Али на младе се нажалост највише одразило. А зашто нажалост, јер ће млади са тиме живети много дуже. Ови што су по старе дане попуцали, бар су имали колко-толко психички здраву младост

Pa jel kapirate sta znaci kliktanje koje nista ne znaci,tona bespotrebnih nebuloza dok im zivot prolazi,to je takva guarana tenzija ne znam ko moze biti normalan
Баш тако, све си у праву. Само кликћемо, листамо, "скролујемо". Ја сам стварно ове технологије искористио на најпаметније начине, правио песме радио са музиком, са звуком, писао, научио све то... Но код већине није тако

Ako nisi čitao "Alisa u zemlji čuda", preporučujem ti. Roman iz 1865. Tačno imaš uvid u tok misli devojčice iz tog vremena. Fascinantna je to stvar.
Наравно да јесам, тојест, гледао сам цртаћ дизнијев као мали више пута. :) ма детињство све до појаве друштвених мрежа је било донекле нормално, ако изузмемо ратове. Чак је лепше детињство било за време бомбардовања и хиперинфлација него данас, бар како кажу они који су тада били деца

Наравно да јесам, тојест, гледао сам цртаћ дизнијев као мали више пута. :) ма детињство све до појаве друштвених мрежа је било донекле нормално, ако изузмемо ратове. Чак је лепше детињство било за време бомбардовања и хиперинфлација него данас, бар како кажу они који су тада били деца
Crtać nije isto što i knjiga. Ni približno. Ovde imaš Alisine monologe :D

Crtać nije isto što i knjiga. Ni približno. Ovde imaš Alisine monologe :D
Слажем се да ниједан филм ни цртаћ нису ни приближити књигама. Али ја због свог слабог и временом ограниченог фокуса јако тешко могу изнети књигу.

Можда да не користим друштвене мреже, онда бих

Слажем се да ниједан филм ни цртаћ нису ни приближити књигама. Али ја због свог слабог и временом ограниченог фокуса јако тешко могу изнети књигу.

Можда да не користим друштвене мреже, онда бих
Pitka je knjiga. Nije to "Ana Karenjina" pa da ti treba pun fokus. Ovo je lagan roman. Vodi te kroz avanture jedne devojčice.

Ljudska vrsta je sve bolesnija iz bioloških i evolutivnih razloga. I fizički i mentalno.
Тачно је то што си рекао. Све смо и физички болеснији. Еволутивни разлог мислим да је разлог животног стила, јер ипак еволуција од њега највише зависи, тј прилагођавања или у овом случају одлагођавања...

Nisam rekao da sam radio na fakultetu. To je za srednju školu lektira :P
Него видео сам да си нешто спомињао студенткињу... Па зато рекох, обично се тај израз користи за факултеџије, но ако исфилозофирамо, сви школарци су студенти

Него видео сам да си нешто спомињао студенткињу... Па зато рекох, обично се тај израз користи за факултеџије, но ако исфилозофирамо, сви школарци су студенти
Predajem engleski online.

Тачно је то што си рекао. Све смо и физички болеснији. Еволутивни разлог мислим да је разлог животног стила, јер ипак еволуција од њега највише зависи, тј прилагођавања или у овом случају одлагођавања...
Evolutivno mislim na ukidanje prirodne selekcije kao osnove evolucije. Nastankom medicine posebno moderne, prirodna selekcija je potpuno ukinuta. I to prosto vodi u biološku degeneraciju. Ali da me pogrešno ne shvatiš, ja podržavam medicinu. Humanost je prosto odlika ljudske vrste. Ili bi bar trebalo da je. Ja ću prvi pomoći i bolesnom čoveku i bilo kom biću. Meni lično je medicina spasla život. I nadam se da ćemo razvojem medicine, posebno genetskog inženjeringa, moći da popravimo posledice ukidanja PS.

Evolutivno mislim na ukidanje prirodne selekcije kao osnove evolucije. Nastankom medicine posebno moderne, prirodna selekcija je potpuno ukinuta. I to prosto vodi u biološku degeneraciju. Ali da me pogrešno ne shvatiš, ja podržavam medicinu. Humanost je prosto odlika ljudske vrste. Ili bi bar trebalo da je. Ja ću prvi pomoći i bolesnom čoveku i bilo kom biću. Meni lično je medicina spasla život. I nadam se da ćemo razvojem medicine, posebno genetskog inženjeringa, moći da popravimo posledice ukidanja PS.
Има логике али и медицина неретко отклања те здравствене проблеме који би могли да касније оскрнаве развој детета... Разумем логику да је било да најјачи опстају раније и све али данас на том нивоу због медицине могу да опстану многи. Иако се медицина данас нажалост не бави и лечењем узрока и последица истовремено, већ само лечењем последица. А да се и узроци лече, мислим да бисмо еволутивно још више напредовали

Има логике али и медицина неретко отклања те здравствене проблеме који би могли да касније оскрнаве развој детета... Разумем логику да је било да најјачи опстају раније и све али данас на том нивоу због медицине могу да опстану многи. Иако се медицина данас нажалост не бави и лечењем узрока и последица истовремено, већ само лечењем последица. А да се и узроци лече, мислим да бисмо еволутивно још више напредовали
Da. Medicina ne popravlja genetiku. Samo posledice loše. Što opet proizvodi još goru i tako u krug. Nadam se da će popravku uzroka moći u budućnosti da reši genetski inženjering.

Back