.Mada ne sporim ja postojanje RS niti se zalazem za njeno ukidanje samo to sto postoji RS ne cini opet njih boljim Srbima od nas ,mislim mi bar imamo svoju zastavu i himnu .
Ne čini njih to boljim Srbima, ali jesu nacionalno svesniji i više drže do srpstva.
Ali to je elimentarna logika opstanka, tamo gde dva naroda, kulture i civilizacije dolaze u kontakt,
i gde se oseća određena međusobna ugroženost.
Zaboravili su prečani koliko ste srbovali i bisali se u pravoslavna prsa, dok ste bili deo crno žute monarhije.
Poznato je da su krugovi unutar Matice Srpske, poslednji prihvatili Vuka, a do kraja su ga optuživali
da hoće da pokatoliči Srbe i propagirali ruskoslovenski jezik umesto narodnog. Većih rusofila od njih nije bilo.
Da ne pominjem Svetozara Miletića, Jašu Tomića, Đuru Jakšića i Zmaja i njihove pesme poput
''Otadžbine'', ''Padajte braćo, plin te u krvi'', ''Svetli grobovi''....
Opisao ih je lepo Sterija u ''Rodoljubcima''.
Toma Vučić je jdnom gomilu prečana proterao preko Save i Dunava zbog revolucionarnog i ratnohuškačkog delovanja.
Optuživali ste Srbe sa ove strane Save, da imaju palanački mentalitet, da gledaju samo sebe
najviši cilj u životu im je da dobiju neku činovničku platu,
da je u njima zacario ''cincarski duh'', da su nekulturni i ne razumeju revolucionarna zbivanja širom Evrope.....
Dok bi neki sitni smederevski trgovac na to odgovorio ''Vidi budale i zanesenjaka''.
Vraćali bi ste se duboko razočarani u Srbiju.
Nije slučajno da je dominantan umetnički i književni pravac u srpskoj kulturi severno od Save i
Dunava bio
romantizam, a južno
realizam.
Istorijske okolnosti su se promenile, pa su najveći romantičari postali zakleti realisti.
Ali princip je isti.