Sve o vladici Nikolaju Velimiroviću

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

proka

Legenda
Poruka
57.100
HITLEROV ORDEN, CIGARETE, ANTISEMITIZAM : Sve o vladici Nikolaju Velimiroviću!

Na današnji dan 1881. rođen je kontroverzni srpski teolog. Jedni ga smatraju za ikonu, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Zameraju što je poistovetio delo Svetog Save sa delima Adolfa Hitlera. Patrijarh Pavle se protivio njegov kanonizaciji

Vladika1.jpg

- - - - - - - - - -

Skoro nikada se među teolozima ne digne prašina, kao kada se raspravlja o vladici Nikolaju Velimiroviću. Godine 2003. proglašen je za svetitelja, a njegov život je pun kontroverzi. Rođen je 4.januara 1881.godine.

Dok ga jedni smatraju za najznačajnijeg srpskog teologa 20.veka, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Kritičari Nikolaja Velimirovića najviše mu zameraju što je poistovetio delo Svetog Save sa delima Adolfa Hitlera.

Kada je u mladosti još kao dečak oboleo dizenterije, verovatno ni slutio nije šta mu život sprema. Zakleo se, ako preživi, da će život posvetiti bogu.

Ubrzo je svoje svetovno ime Nikola promenio u Nikolaj, jer se zamonašio u manastiru Lelić.

- - - - - - - - - -

Školovao se na Zapadu i za kratko vreme postao je bitna ličnost u SPC. Bio je osnivač desničarske političke ideologije “svetosavskog nacionalizma”.U međuratnom periodu, bio je predvodnik antievropejaca.

Kada su u Drugom svetskom ratu Nemci okupirali Srbiju, prvo je bio u kućnom pritvoru, a kasnije je odveden u logor Dahau, gde je proveo tri meseca.

Pošto je pušten iz logora, nije želeo da se vrati u Srbiju gde su na vlasti bili komunisti, već je odlučio da ode u Ameriku gde je i umro 1956.godine.

Naizgled, kratka biografija ovog čoveka ne otkriva previše kontroverzi, ali njegova dela i danas izazivaju velike polemike i dele teologe na dva tabora: za i protiv Nikolaja Velimirovića.

Šta je to toliko kontroverzno u liku ovog novokanonizovanog svetitelja? Navešćemo neke činjenice.

Još pre nego što je Hitler došao na “veliku scenu” i započeo svoj pokolj širom sveta, vladika Nikolaj je imao kontakt sa Nemcima. Naime, kao episkop ohridsko-bitoljski, blagoslovio je da se groblje nemačkih vojnika uredi i ogradi, zbog čega je kasnije bio odlikovan.

- - - - - - - - - -
Orden dobijen od strane Firera 1934.godine stvorio je kasnije Nikolaju velike probleme, jer se svi njegovi protivnici iznova i iznova pozivaju na to. Međutim, nije to jedini razlog zašto ga usko povezuju sa Hitlerom

U leto 1941, nakon što su Nemci uhapsili Velimirovića, Dimitrije Ljotić, sa kojim je vladika imao prisne odnose, je tri puta apelovao da puste Nikolaja. Zanimljivo je da je Ljotićev glavni argument za puštanje Nikolaja bilo to da je “on mnogo puta u svojim govorima pohvalno govorio o delu Vođe i Kancelara gospdodina Hitlera”.

U istom pismu Ljotić je spomenuo Nikolajevo delo “Nauka o zakonu” kao knjigu u kojoj on veliča Hitlera i nacizam. Međutim, mnogo je poznatiji Nikolajev govor sa Kolarca iz 1935. godine, kada je on zaista spomenuo Hitlera u pozitivnom kontekstu. Nikolaj je tada rekao:

– Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju - naveo je tada Velimirović.

Ako kažete da su Adolf Hitler i Sveti Sava imali istu ideju, među vašim prijateljima, smatraće vas možda za čudaka. Ali ako to, kao Nikolaj, kažete na predavanju, javno, a pritom ste episkop, koji kasnije postaje svetac, to je garant da ćete večno nositi neizbrisivu mrlju.

- - - - - - - - - -

Da li je mislio nešto drugo, ili nije dobro protumačen, taj njegov govor ostaje upamćen kao jedan od onih gde veliča Hitlera. Međutim, da zlo bude veće, po Nikolaja, u njegovim delima primetna je velika doza antisemitizma.

– Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kaptalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

– Za čuđenje je da su se Evropejci, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe – napisao je Nikolaj u zarobljeništvu ovaj rad i on je objavljen u Lincu, u Austriji, 1985. godine.

Ali, ako ovo zvuči kao antisemitizam, kako onda objasniti sledeće navode Ele Trifunović. Ona je 2001. godine pisala Srpskoj pravoslavnoj crkvi tvrdeći da je nju i njenu porodicu 18 meseci Velimirović skrivao od Nemaca u manastiru Ljubostinji.

Episkop Atanasije Jevtić koji, u podsećanju na logorske dane Nikolaja Velimirovića, stavlja jednakost između nacista i nekih sadašnjih političara navodi zanimljivu činjenicu: “Kad je vladika Nikolaj bio u Dahauu, kako je tamo živeo vidi se iz događaja: On i patrijarh Gavrilo iznose kiblu da prospu i prolaze kraj naoružanog nemačkog stražara. Patrijarh Gavrilo nešto odbrusi, na srpskom. Švaba odmah za pušku: “Šta je rekao?” A Sveti Nikolaj kaže blago: “Hvali kako je Hitler sve ovo lepo sredio”. Možda bi danas rekao Nikolaj kako su danas sve lepo sredili ovi današnji, manje-više, cinici: Klinton, Buš, Genšer, Milošević i ostali, da ih ne brojim, koji su tako lepo sredili taj svet u koji nas zovu, razno-razni “evroslinavci”, kako ih ja zovem”, rekao je vladika Atanasije.

http://www.telegraf.rs/vesti/910771...semitizam-sve-o-vladici-nikolaju-velimirovicu

preneto sa : https://svetosavlje.org/sr/biblioteka-index/
- - - - - - - - - -

zašto ga patrijarh pavle protivio njegovoj kanonizaciji?

zašto je poredio svetog savu i hitlera?

zašto, zašto.... je uopšte aktuelan danas umesto da ga je prekrio veo zaborava?

Poslednja izmena:
Да је овај новинарчић било шта прочитао од владике Николаја не би уопште био новинар "Телеграфа" као прво.
А најбољи је са последњом реченицом:
"Šta je za vas vladika Nikolaj? Imate reč…"

(M.Babić)
дакле постоји то да је он за једне једно, за друге друго, за треће пето, шта је историјска истина то га не интересује одлучите сами.
А овај олош се ухватио прво краља Петра па са владике Николаја, следећи је претпостављам патријарх Гаврило јер и он је сумњив сарадник окупатора..........:pop2:
Сад је још и логор смрти Врњачка бања .:dash:

Nacionalizam Svetoga Save

"U žalosnoj zabludi žive oni naši ljudi, koji misle da je odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa"... Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anolmalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u nasoj istoriji.

Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče nego pre 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi."

Nikolaj Velimirović "Nacionalizam Svetoga Save", u: Nikolaj Velimirović San o Slovenskoj Religiji: Odabrane misli i besede, Slobodna Knjiga-izdanja Vladimira Maksimovića, Beograd 1996 (str. 36)
(Nacionalizam Svetoga Save predavanje održano na proslavi Nedelje pravoslavlja u Beogradu 1935)

Proko,ne znam sto ti vladika smeta.Onda vjerovatno nisi pravoslavan.Ovo je jos jedan u nizu tendenciozno napisanih tekstova a sve sa istim ciljem da ocrni Srbe i pravoslavnu crkvu.Da li si pogledao film o vladici ili procitao ijednu njegovu knjizicu barem?Zar on nije imao pravo da iznosi svoj stav?Bio je desnicar i monarhista,mada mislim da je bio i centralni donekle jer je smatrao da Srbima nije potreban ni kapitalizam ni komunizam vec centralizam koji je ukljucivao ne preveliku saradnju sa Nijemcima,a u cilju da se sacuva srpska populacija.Otuda i njegovo prijateljstvo sa Ljoticem.Pretjerao je priznajem upoređujuci naseg sv.Savu sa Hitlerom jer je sv.Sava bio prosvjetitelj koji je bez maca ucio narod zivotu a ovaj je bio vojskovođa koji je velicajuci njemacki nacionalizma vidio sansu da se Njemacka i cijeli evropski kontinent otrgne od vlasti britanske krune kao i Napoleon uostalom.Jesi li ti ikada cuo za Napoleonovu kontinentalnu blokadu?Da li je Evropa ikada i imala neku samostalnost i ujedinjenost a da tome nisu kumovali ostrvljani?Jesi li se zapitao da floskulu Velika Srbija je samim Srbima podmetnula Drzava koja u svom nazivu nosi naziv Velika.Vrhunac liceemjerja ,zar ne? Vrlo vjesto upakovanog....
On nije bio anti semita jer da je tako zar bi uopste i spasio ovu Jevrejku gore spomenutu vec je naveo da su totalitarne ideologije proizasle od strane izopacenih Judeja koji i danas globalizuju svijet

Је л' ово проко утук на тему о Алојзију Степинцу? Кад се напада усташки викар, да се одмах нађе неки пандан и међу Србима, па се одмах дохватимо владике Николаја Велимировића? Да јадни мали Хрвати не страдају сами, од злочестих хомогена Срба, већ да се истакне и српска клерикална фашистичка клика? Нема шта, све у најбољем духу титоизма и братства и јединства, могли бисте и који редак преписке њега и Љотића да поставите. Чисто да се мало удубимо у њихове личности, јер били су блиски, а и врло писмени и вољни да пишу, томови књига осташе иза обојице.

Него кад помену те томове, да у питам, је л' неко од вас икад прочитао нешто од тог Николаја, или само попут неких малих националних заједница са ових простора, копи-пејстујете наводне доказе великосрпског фашизма?

prvo, ja sam još pre ove teme postavio na politici i temu o stepincu, slobodno svrati i ostavi neki pisani trag :rtfm:

- - - - - - - - - -

drugo, hvala ti što me podseti na ljotića, pa da nastavimo sa temom

- - - - - - - - - -

Govor na odru Dimitrija V. Ljotića

Na putu iz Ilirske Bistrice u Sv. Petar kod Gorice u automobilskoj nesreci poginuo je 23. aprila 1945., oko 22 časa, Dimitrije Ljotić. On je išao u štab vojvode Momčila Ðuića da se pozdravi sa Episkopom Nikolajem uoči njegovog odlaska iz Slovenije. Mrtvo telo Dimitrija Ljotica preneseno je u kapelu Dinarske četničke divizije gde je posle pomena Episkop Nikolaj održao govor u kome je rekao sledeće:

"Da je odsečena samo jedna grana, stablo ne bi mnogo osetilo, ali stablo je odsečeno do korena, i nama je nanesen veliki bol. Aj, Bože! To je Tvoja volja i mi joj se moramo pokoravati.

Kada se jedan kamen baci u vodu, on pravi koncentrične krugove koji se šire. Tako i smrt Dimitrija Ljotića ide tugom njegovoj porodici, njegovoj majci Ljubici, tamo daleko u Smederevu, njegovoj supruzi Ivki, njegovom bratu Jasi, njegovim sinovima i njegovoj kćeri. Drugi krug ide krugu dobrovoljaca, njegovim saputnicima i jednomišljenicima u miru i ratu, u dobru i zlu, u radosti i zalosti. Treći krug ide sa dičnim četnicima, k onom kome je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač. I sad dolazi i četvrti krug, koji obavlja ceo svet, jer Ljotić nije bio samo naš, on je pripadao čovečanstvu, Evropi, svetu.

Dimitrije Ljotić bio je državnik, učitelj i hrišćanin. On nije bio samo državnik, on je bio hrišćanski državnik. Za poslednjih sto pedeset godina, mi smo imali velikih političara, velikih ljudi kao što su Garašanin, Jovan Ristić i Nikola Pašić, ali to su ljudi bili veliki za svoje vreme, i u granicama Srbije dok je Dimitrije Ljotić zašao u velike krugove svetske politike. To je bio političar sa krstom. Imao sam prilike da ga čujem u manastiru Žiči kada je rekao: "Srpski narod neće biti srećan dok sav svet ne bude srećan." On je bio učitelj koji je učio najpre delima, pa teko onda rečima, upućivao je, i sam je bio primer. Nikada nije govorio a da delom nije pokazao. Ništa nije bilo da je govorio, a da nije delom ostvario. O, da su takvi bili naši učitelji! Hristos je rekao: "Treba raditi pa učiti, a ne samo učiti." O njemu će se govoriti kao čoveku, državniku i dubokom hrišćaninu, i tu je on bio najveći. On počinje od sebe, a to koristi svetu. Ako pocinješ od periferije, od drugog, a ne od sebe onda ne koristiš nikome. To je bilo njegovo geslo, Dimitrije Ljotić je bio čovek duboke vere. On je kao ministar Pravde dodavao kadionicu svešteniku u crkvi. Mnogi su se tome rugali, ali on se nije stideo. On je govorio: "Ja idem da ispitujem volju Gospodnju, pa kad je saznam ići ću za njom, ne obazirući se ni levo ni desno." Bez Dimitrija Ljotića oseća se velika Praznina, a to je praznina koja se ne može lako popuniti.

Drvo je odsečeno, ali Bog zna šta radi i mi se moramo pokoriti Njegovoj volji. Ako je drvo odsečeno, ali iz odsečenog drveta nikle su mnoge mladice, a to su mnogi i mnogi Ljotići. Ako je pao Dimitrije Ljotić, desetine hiljade srpskih junaka pod oružjem zajednički sjedinjeni, ne pojedinci, nego zajednički su zamenici Dimitrija Ljotića. Dimitrije Ljotić je čovek koji je nadahnjivao ljude. Nosio je teški krst i u ratu i u miru, jer ni u miru mu ljudi nisu hteli dati mira. A u ratu je izvršio svoju dužnost i kao vojnik i kao građanin. Baš oni koji su bili na površini i koji su bili glava narodana nisu ga razumeli. Zato smo i propali što nismo znali ceniti takve vrednosti.

Bog ga je uzeo baš u svoje vreme. Reći će neko: uzeli su nam ga. Ali ga nisu uzeli, jer je on dao uput svojim životom i svojim trudom do sada. Koliko poniznosti, kakav asketizam, isposnik Svetogorski, kakve molitve, dečje miline!

Mi blagodarimo njemu, njegovoj Svetosti i ja, zahvaljujem mu što smo došli iz zatočenja do Beča, i od Beča ovamo. Mi ne možemo to nikada zaboraviti najvernijem sinu Srpstva.

Kad sam govorio sa njim u Beču o sjedinjenju naših narodnih nacionalnih snaga, on je, govoreći o onome za koga sam rekao da mu je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač, smerno odgovorio: "On neka zapoveda, ja ću slušati. On neka bude na vrhu, ja ću na dnu. Ja ću mu noge prati." I došlo je jedinstvo.

Ko je poznavao tog čoveka, morao ga je voleti. On je bio ideolog, svetski, široke duše, lav u hrabrosti a jagnje u krotkosti. Govorio je: "Ako učinim sve narode srećnim, bićemo i mi srećni. Čedo Milić veliki mostarski junak, rekao je: "Još sam video junaka, ali junaka kao Ljotića nigde." O njemu će se zato pisati knjige. Pisaće ne samo Srbi, nego i svi Evropljani koji su ga poznavali.

Bilo je ljudi koji su govorili da on voli da prima od nekud, da sakuplja, da gomila. Ali gde su njegove kuće? Gde su mu polja? Ja toga ne vidim. Ali je bio veliki bogataš duhom, poštenjem, verom. Duhovan čovek, karakteran, pošten odlučan i religiozan. On je bio toliko bogat dušom, da je od nje mogao dati i drugom, pozajmiti ostalima uvek spreman da dade saveta i lepu reč. Za njega politika nije bila akrobatika, nego etika. On je bio reprezentator duše i srca srpskog, čari i istine srpske. On je bio ideolog hrišćanskog nacionalizma.

O je voleo svoje vojvode. On je to meni pričao, a isto o njemu pričale su mi i vojvode, i kružile pohvalnice o njemu.

Jedan veliki vojvoda, koji je ovde među nama, rekao mi je jednom prilikom pre kratkog vremena: "Ne mogu se od njega odvojiti. Reči iz njegovih usta teku kao med. On je pravi reprezentator srpske politike." On je dao toliko od sebe, pa da je živeo još pedeset godina, on ne bi imao šta više da da. On je u svojoj ideologiji obuhvatao sve grane narodnog života.

Žalimo ga svi, žale ga svak. Žale ga i Nemci. Mnogi su mu prebacivali da se suviše naslanja na Nemce. I to baš oni koji nisu bili narodni ljudi, koji poseduju vile i bogatstva, i koji kao jazavci pripremaju sebi unapred bogatstvo za sto godina. Ali, on je najviše kritikovao Nemce, i baš zato su ga oni poštovali. Kritikovali su ga samo oni koji ga nisu poznavali.

Koliko je samo voleo svoje vojnike. Pričao mi je jedan oficir iz njegove pratnje: "Kada smo odstupali iz Beograda, na putu smo zastali i delili hranu vojnicima koji su bili gladni. Kada smo podelili hranu, prišao sam Ljotiću i rekao mu da je još ostalo hrane samo za mene i njega. Našta mi je on rekao: "Podeli i to. Mi ćemo lakše. Sada i tako idemo da spavamo, a lakše se spava kad se ne jede." I tako sam učinio." On je poštovao čoveka iznad vega, samo najpre i iznad svega - Boga.

On je bio veliki čovek. Ono što je posadio, uhvatilo je duboka korena. I sve što je uradio, mirisaće. Dobrovoljci, pevajte u slavu Dimitrija Ljotića! Četnici, pletite vence slave! Srbi, spominjite Dimitrija Ljotića!
Pala je najveća žrtva. Bože, ne traži više. Bože, dosta, molimo Te: uzeo si mnogo i kao najveću žrtvu, njega! Bože, neka bude dosta.

Ja verujem da je ova velika žrtva kapija koja će nas dovesti do slobode. Dimitrije Ljotić je kapija naše nove Otadžbine.

Zato svi, braćo, molimo se za dušu velikog čoveka i neka ga primi u carstvo svoje. Neka nam Bog usliši molitve, a njemu neka da mesto koje zaslužuje.

Bog da prosti dušu Dimitrija Ljotića! Vo vjek i vjekova, Amin.

Nije mrtav Dimitrije Ljotić. On sada pripada čitavom Srpstvu. On sada pripada nebeskoj Srbiji. A mrtvi su jači nego živi. On je sada jači, nego kada je bio živ. On je sada jači, nego kada je bio živ i sputan. On sada još više radi i poseduje više snage. On tek sad radi. Hvala mu."

(April 1945)

NIkolaj Velimirović "Govor na odru Dimitrija V. Ljotića" u:

Nikolaj Velimirović San o Slovenskoj Religiji: Odabrane misli i besede, Slobodna Knjiga-izdanja Vladimira Maksimovića, Beograd 1996 (str. 57 do 61)

prvo, ja sam još pre ove teme postavio na politici i temu o stepincu, slobodno svrati i ostavi neki pisani trag :rtfm:

Није утук на тему о Степинцу, али све остало јесте, политика усташе=четници, Павелић=Михаиловић, Степинац=Велимировић. Једино су комунисти били цвеће и хипици Другог светског рата у Југославији (наравно, фигуративно речено, јер су хипици углавном имали дуге косе и дуге браде).

Zato sto ljubav ocugledno nije bila obostrana.
Zasto je patrijarh Pavle bio protiv njegovog proglasenja za sveca?

To sam prvi put cula ovdje.Zar Srbi imaju samo patrijarha Pavla?Zar ovaj covjek u svoje vrijeme nije bio i znacajniji negoli blazenopocivsi patrijarh?Patrijarh je bio primjer licnog podviga a Nikolaj neko ko je imao hrabrosti i da povede narod u odsutnom trenutku....Nije bitno samo stvarati mir treba i istinu reci.Evo danas imate toliko mirotvonih pokreta ali zar se sve moze strpavati u isti kos?Uvijek je u pozadini materijalizam i borba za vlast i ko to nece da prizna ne zasluzuje da se nazove Srbinom i pripadnikom svog naroda uopste.

Ne razumijem, zašto je tema o Velimiroviću za istoriju a Stepincu za politiku..?

Велимировић нема изложбу ових дана у ЕУ парламенту, па није дневна тема, али било је потребно због реакције из Београда, ублажити незгодни положај у ком се нашао блажени Алојзије Степинац.

Ne razumijem, zašto je tema o Velimiroviću za istoriju a Stepincu za politiku..?

zato što je priča o stepincu trenutno goruće pitanje, kako ovde tako i u briselu gde je u toku izložba o njegovom životu

a o velimirovicu, nema ništa tekuće novo, nego sve staro :D

- - - - - - - - - -

Велимировић нема изложбу ових дана у ЕУ парламенту, па није дневна тема, али било је потребно због реакције из Београда, ублажити незгодни положај у ком се нашао блажени Алојзије Степинац.

daće bbog da stepinac nikad neće biti svetac-blažen, nego će ostati zapamćen kao ratni zlikovac i neprijatelj srba

- - - - - - - - - -

Zato sto ljubav ocugledno nije bila obostrana.
Zasto je patrijarh Pavle bio protiv njegovog proglasenja za sveca?

dakle, da ponovimo pitanje, zašto nikad nije proglašen za sveca vladika velimirovic??

možda zbog cigareta?? :think:

Свети владика Николај није ,,готивио Хитлера", а није био ни антисемита. Не верујте глупој пропаганди, него се упознајте са чињеницама, па онда пишите о томе.

- - - - - - - - - -

dakle, da ponovimo pitanje, zašto nikad nije proglašen za sveca vladika velimirovic??

možda zbog cigareta?? :think:

А још си и неинформисан тотално. Владика Николај Велимировић ЈЕСТЕ проглашен за Свеца. Људи, прочитајте нешто пре него што почнете да пишете.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back