Sve o Grckoj mitoligiji

• Začetnik teme Začetnik teme Arej
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ovako... Prvo nije Zevs proterivao Apolonovu majku vec Hera jer je znala sudbinu Apolonovu i Artemeidnu. Zanla je da svakog koga Hera bude mrzela, Apolon ce ga stititi i voditi. Drugo hteo si bese pricu jer sam u pravu. Naime prica koju cu ti ispricati se zove kralj Mida. Mida je obozavao Dionizija ,boga vina, i uvek mu je prinosio bogate zrtve. Dionis mu je rekao da ce mu ispuniti bilo koju zelju. Mida je trazio da sve sto dobije bude pretvoreno zlato. Tako je i bilo. Bio je sav srecan u ruci je uvek imao zlato bilo da je trava ili kamen. Trcao je i pozlacivao sve sto je stigao. Ali eto nesrece zbog svojih ruku nije mogao da jede i pije jer sve sto je dodirivao pretvaralo se u zalto. Mida se obrati Dioniziju za pomoc. Bog vina je rado dosao u pomoc i uputio Midu da opere ruke u reci Paktola. mida je poslusao i oprao ruke i opet sse vratio na staro. Od tada se veruje da reka Paktola zlatonosna. Eto nadam se da sam te zadovoljio. Pisi ako zelis jos nesto

E hvala ti. Jer se majka Apolonova i Artemidina zvala Leto i citao sam negde da je cuvala zmija koju je kasnije ubio Apolon kada je odrastao. Jer znas pricu o Eho ili Psiho ili Andromedi, puno puta sam cuo za njih ali nisam znao ko su.

Naravno da znam. Ali prvo da te malcice ispravim. Apolonova majka se zvala Letona a zmija je bio strasan "zmaj" koji se zvao piton. A sada cu ti ispricati pricu o Eho. Eho je bila prelepa nimfa koju je hera kaznila da moze da izgovara samo poslednje reci nekog putnika koji se oglasi. Narcis je jednom naisao na nju zbog koga se kasnije Eho od nesrece skriva u pustim kanjonima i pecinama.

e, super je ova tema!
Vec mi se duuuugo vrzma po glavi jedan mit> neko bese izvajao statuu Afroditinu, u koju se ona useli, vodi ljubav sa umetnikom/skulptorom, bla, bla.
Pliz, ispricaj mi mit!
Jedini problem / zaboravila sam IME, ali je u pitanju spoj m, i z. imena povezanih reccom I, a zensko je veoma lepo.
Mit je magican!
Pozdrav i hvala do neba!

Betty:
e, super je ova tema!
Vec mi se duuuugo vrzma po glavi jedan mit> neko bese izvajao statuu Afroditinu, u koju se ona useli, vodi ljubav sa umetnikom/skulptorom, bla, bla.
Pliz, ispricaj mi mit!
Jedini problem / zaboravila sam IME, ali je u pitanju spoj m, i z. imena povezanih reccom I, a zensko je veoma lepo.
Mit je magican!
Pozdrav i hvala do neba!
misim da je to mit o Pigmalionu, iz "metamorfoza", autor je Ovidije

Arej:
Naravno da znam. Ali prvo da te malcice ispravim. Apolonova majka se zvala Letona a zmija je bio strasan "zmaj" koji se zvao piton. A sada cu ti ispricati pricu o Eho. Eho je bila prelepa nimfa koju je hera kaznila da moze da izgovara samo poslednje reci nekog putnika koji se oglasi. Narcis je jednom naisao na nju zbog koga se kasnije Eho od nesrece skriva u pustim kanjonima i pecinama.
Mrzim kad neko ispravlja nekoga ko je u pravu! Apolonova i Artemidina majka se JESTE zvala Leto, a Nije Letona! I, jedan prijateljski savet (od nekoga ko ispolagao bas dosta ispita na temu grckih mitova): Robertu Grevsu svaka cast, samo NIKAKO NE u slucaju grckih mitova! Bolje konsultuj N.A. Kuna ili naseg Srejovica i Kuzmanovicku.Najzad, tu su i Oxford classical dictionary i Neue Pauly...pa ko voli... :D

lillit:
Betty:
e, super je ova tema!
Pliz, ispricaj mi mit!
Mit je magican!
Pozdrav i hvala do neba!
misim da je to mit o Pigmalionu, iz "metamorfoza", autor je Ovidije

:wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back