"Sve bi bilo u redu da nisi ostala trudna!"

ПОБЕДНИК

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
288
BILJANA NAJVIRT (29) ČEKA OTKAZ U DRŽAVNOJ FIRMI
"Sve bi bilo u redu da nisi ostala trudna!"

Trudnici i porodilji Biljani Najvirt (29), masteru mikrobiologije iz Novog Sada, visi otkaz nad glavom i to, kako tvrdi, samo zato što je rodila dete.

Ne treba im doktorand sa detetom: Biljana sa ćerkicom

Ne treba im doktorand sa detetom: Biljana sa ćerkicom | Foto: N. N. Travica

Biljana je ponovo trudna i samo zahvaljujući tome, ističe, uspela je da na jedvite jade zadrži radno mesto u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, gde je radila kao istraživač pripravnik. Međutim, ona je uverena da joj posle isteka ovog porodiljskog odsustva ne gine otkaz, iako je u međuvremenu položila sve ispite na doktorskim studijama sa ocenom 9,63, koje joj je firma i stipendirala.

MENTORKA SE NE JAVLJA

Alo!“ je juče pokušao da dođe u kontakt sa mentorkom Jelenom Marinković, ali se ona do zaključenja ovog broja nije javljala na telefon.

- Još krajem juna, pred istek prvog porodiljskog, otišla sam u firmu da popričam o svom povratku na posao, jer su obećavali da će mi ugovor biti produžen. Na pitanje šta će biti s tim, moja mentorka Jelena Marinković mi je odgovorila: „Sve bi bilo u redu da nisi ostala u drugom stanju“ i dodala „da u njenom sektoru za mikrobiološke preparate nema potrebe za još jednim doktorom nauka“ - započinje svoju priču za „Alo!“ Biljana, inače, jedna od 16 najboljih studenata koji su aprila 2012. primljeni u Institut za ratarstvo i povrtarstvo na godinu dana.

Posle razgovora sa mentorkom, mlada naučnica se za pomoć obratila upravniku odeljenja i direktoru Instituta, ali je od njih, tvrdi, dobila odgovore „da će podržati izveštaj mentorke“. Međutim, Biljana napominje i da su sve njene kolege koje su sa njom počele da rade, po isteku ugovora od godinu dana dobili stalno zaposlenje, a da je njoj rečeno da će ga i ona dobiti po povratku s porodiljskog, ali se to nije desilo.

Nekada je sve bilo drugačije: Biljana na prijemu povodom zaposlenja

Nekada je sve bilo drugačije: Biljana na prijemu povodom zaposlenja | Foto: ALO!

- Na trudničko bolovanje sam otišla decembra 2012. Ali nisam sedela skrštenih ruku, već sam se posvetila nauci i pre roka položila sve ispite na doktorskim studijama Poljoprivrednog fakulteta na smeru agronomije - odsek mikrobiologija, koje sam i upisala na zahtev firme - objašnjava Biljana i pita zašto su je uopšte slali na dalje školovanje ako im ne treba još jedan doktor nauka. Ova Novosađanka ističe i da je „videla da joj je otkaz bio spremljen, ali da su, pošto je dostavila dokumentaciju o novoj trudnoći, pristali da joj produže ugovor, i to do isteka porodiljskog“.

- Kada su saznali da sam opet u drugom stanju, nastao je pravi haos, jer po Zakonu o radu moraju da me zadrže u radnom odnosu. Počeli su da me prisiljavaju da idem na održavanje trudnoće i otvorim bolovanje, iako sam zdrava i mogu da radim - zaključuje Biljana.

INSTITUT: TU JE SAMO ZATO ŠTO JE TRUDNA

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo juče nismo uspeli da dobijemo zvaničan stav povodom slučaja Biljane Najvirt. Nezvanično nam je potvrđeno da po sistematizaciji, Biljana više nije potrebna, ali su joj zbog nove trudnoće izašli u susret i ponudili novi aneks ugovora na određeno.

- Biljana nije dobila otkaz zato što je trudna, već naprotiv. Ona je još u Institutu samo zato što je u drugom stanju, pošto je njen pripravnički staž istekao aprila 2013. - objašnjeno nam je u ovoj ustanovi, uz napomenu da nije tačno ni da su sve ostale njene kolege dobile produženje ugovora.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/quot-sve-bi-bilo-u-redu-da-nisi-ostala-trudna-quot/60304

Како вас није срамота! А после кажу рађајте и правите децу! :evil:

Ovo je stvarno sramota, diskriminisati ljude, u ovom slučaju radnike, po bilo kome osnovu. Pravo svakog građanina jeste da se reprodukuje, ili ne reprodukuje, i to ne bi trebalo da ima uticaja na njegov poslovni status. Posebno bi to na umu trebali da imaju u Srbiji, jer za svoju brojnost, Srbi imaju velike gubitke stanovnika na godišnjem nivou.

Она није била стално запослена.

Била је приправник коме је истекао приправнички стаж.

И да није у другом стању, већ би одлетела заједно са онима који су дошли у исто време.

Некако имам утисак да је "спонтано" затруднела и сада користи медијски притисак да остане на послу.

Штета што и њене мушке колеге нису могле да затрудне, па да остану на послу.

Ствари на том институту не стоје баш најбоље задњих пар година.

Са одласком претходног директора у пензију, поотпуштали су много људи, тако да ме и не чуди што нема посла за приправнике и нове раднике.

На страну то што су приправници доведени по политичкој линији, а ветар се променио у задње две године.

Back