Sve agencije za privatno obezbeđenje

Dok sam studirao godinama sam radio poslove FTO-a. Ako se ne varam G4S je nekada bio DMD. Firma je tada bila ozbiljna, za razliku od mnogih radnicima nisu dugovali plate, a vec tada su slali da obuke. Licno polozio sam tamo za pistolj, ali jos bitnije, imali smo pravnu obuku koju su nam drzali ljudi iz Instituta za kriminoloska istrazivanja. To govorim o vremenu pre nego sto ih je kupio G4S. Tu su pravnici lepo objasnjavali sta smes a sta ne smes da radis kao radnik obezbedjenja po nasim zakonima. Nakon sto sam zavrsio vojsku, nisam nasao posao u struci pa sam se vratio u firmu privremeno. Tada su uveli neke vacaroske fore, da ti obezbede radno odelo (pantalone, kosulja, sako), koji ti odbijaju od plate. Kratko sam se zadrzao jer sam nasao drugi posao, tako da sam izbegao to vacarenje za odelo. To je recimo bilo nisko od njih.

Inace kada mi je trebala potvrda za pistolj (koju jos nisam otplatio), nekoliko meseci nakon sto sam zavrsio sa tom firmom, dosao sam kod njih spreman da platim potvrdu. Dali su mi za dzabe. Zaduzio sam ih nesto kada su mi greskom uplatili dve plate, pa sam sam primetio gresku i vratio visak. Rekose da cene taj gest pa su mi dali potvrdu i ustedeli mi nekoliko hiljada dinara. Ne znam kakvi su danas kada nose ime G4S, nadam se makar da ne vacare sa platama, jer mnoge firme koje se bave FTO stoje jako lose.

Radio sam u jos jednoj firmi za obezbedjenje (paralelno sa poslom u struci). Firma je na daleko nizem standardu, bez ikakve discipline i obuke. Bili su korektni sa platama do krize 2008. godine, onda su krenuli da kasne i da vacare. U jednom trenutku dugovali su mi sest plata, a imao sam nenormalan broj prekovremenih sati koje nisu planirali da mi plate. Prijavio sam ih inspekciji rada, u roku od dva meseca su mi sve isplatili, zajedno sa prekovremenim satima. To je bilo 2012. godine, kada sam i napustio tu firmu, jer sam nasao drugi bolje placen posao (nije FTO). Kolege koje su ostale, nikada nisu izvukle zaradjene pare. Neke dve godine kasnije firma je skroz pukla, gazda klasika, ugasio firmu, otvorio novu na zenino ime i promenjenim nazivom. Kolega sa kojim sam radio, a koji je cekao penziju provalio da mu dve godine nisu uplacivali staz. Secam se da sam ga ranije nagovarao da zajedno prijavimo firmu inskekciji, ja sam bio spreman da mu sastavim prijavu, kao sto sam sebi napisao. Na zalost, on je mislio da ce ga ispostovati. Mnogo mi je zao, covek dobar i vredan, na kraju izigran.

Inace mladi direktor koji je vodio firmu, da se citaju njegove izjave nekim specijalizovanim casopisima, sav je u fazonu "stratesko planiranje", "kontrola kvaliteta" itd, a kada dodje u firmu, radnicima ne moze ni mizeriju od plate da isplati. Bruka.

Back