Муња меша неке ствари.....рецимо школски систем и наставни програм....а нема баш ни представу о начину функционисања школства у Србији....а није упознат ни са тиме да је сва власт и одлучивање у рукама министра просвете лично....и није упознат са тиме зашто су ти докони просветари штрајковали толико пута у последњих неколико година.....није упознат да су штрајковима тражили формирање Националног просветног савета, да је то учињено тек пре пар месеци, али је и даље само на папиру.....да ми годинама немамо Национални просветни савет као све друге земље, да сваки министар који заседне у фотељу каже:''А сад мало ЈА! Историја почиње од мене!''....па крене да уводи ''епохалне промене''....а суштина остаје иста, просвета тавори и каска деценијама......
Најлакше је професорима дати црвени картон што деца не читају (хвала за Б92, ја поседујем информације из прве руке, да првије не мож' бити!), а лектире су нам одавно превазиђене, неактуелне (свака част ''Доживљајима Николетине Бурсаћа'', ја јако волим ту књигу, али да књига једноставно не кореспондира са данашњим клинцима, они ту ништа не капирају и све то им ништа не значи)....
Тачно је да на љубав према читању могу да утичу и наставници....али ако живиш у Србији где ни родитељи у кући немају ни једну књигу, нити је дете икада видело родитеља са књигом у руци, где је сисата Цеца ''српска мајка'', где су нам идоли Есмералде, Касандре, Лупите и друге латино диве, где Чеда Јовановић без дана радног стажа вози бесне џипове, где министар полиције има криминални досије (опљачкало дете трафику, имао је само 21 годиницу, није му замерити), где министар просвете има 9 МЕСЕЦИ РАДНОГ СТАЖА у просвети, нема чак ни положен стручни испит....о каквој потреби за образовањем онда причамо? Какво читање? Како убедити децу да ће им књиге бити потребне у животу, када живот то на сваком кораку демантује???
Пре пар година причала сам ђацима како ће им образовање бити потребно у животу и како знање пружа значајан квалитет животу, један клинац је рекао:''Зашто? Шта, зар да будем као ви??? Само лова може да обезбеди квалитетан живот, а ви то никада нећете имати, џаба вам све књиге које сте прочитали!''