Svaki peti kućni ljubimac uhvati COVID od svojih vlasnika

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
Doktor univerziteta Utrect, Els Broens, otkrio je da značajan broj mačaka i pasa možda zaražen od svojih vlasnika.

"Otprilike jedan od pet kućnih ljubimaca zarazit će bolest od svojih vlasnika, jer se najverovatnije prenosi sa čoveka na kućnog ljubimca. Ovo je prilično velika prevalencija, ali s druge strane, srećom, životinje od toga ne obolevaju . "

Broensova studija testirala je 156 pasa i 154 mačke iz 196 domaćinstava u kojima je poznato da su ljudi oboleli od koronavirusa.

Oko 17% životinja - 31 mačka i 23 psa - imalo je antitela na COVID-19.

To sugeriše da su prethodno imali infekciju.

Šest mačaka i sedam pasa zapravo je imalo aktivnu infekciju, kako je utvrđeno PCR testom.

Broens kaže da je virus dobro prilagođen ljudima, ali manje prilagođen životinjama.

"Za PCR pozitivne životinje vratili smo se da bismo ih ponovo testirali i videli smo da to nisu preneli ostalim kućnim ljubimcima u domaćinstvu, a takođe i da su sve prilično brzo očistile bolest. Izgleda da su samo što nisu dugo širili virus i još uvek nisu opisani slučajevi u kojima vidimo da se prenosi kućni ljubimac sa čoveka. "

Iako već neko vreme znamo da drugi sisari mogu da zaraze virus, druge vrste se ozbiljno ne razbole.

Veruje se da su ljudi zarazili samo kanadske kune, a zatim ih one prenele na druge ljude.

Ali, ako se ne osećate dobro, verovatno je najbolje da se klonite svojih dlakavih prijatelja.
https://www.yahoo.com/news/one-5-pets-catch-covid-193051731.html
....................
još ne znaju. Možda i može sa kućnog ljubimca na ljude?

file-20200309-118956-1cqvm6j.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Postoji varijanta korona virusa koji cirkuliše među psima nekoliko decenijama, nije zabeležen prelazak na ljude.
Dobiju proliv i sve što pojedu ili popiju povrate, to traje nekih 72 sata. Ako ne uginu od dehidracije obično prežive - tj ako ne dobiju sekundarnu infekciju. Kod njih obično stradaju creva ali se dešava i upala pluća u nekim slučajevima.
Meni je štene uginulo od toga a odrastao pas bolovao nekoliko dana uz dug oporavak. Ta varijanta za njih veorvatno opasnija nego ovo što mi imamo sad.

https://moj.pet-centar.rs/Pitajte-nase-veterinare-Psi/7072-Corona-virus.html

Back