Svajcarski model za Srbiju

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parun

Poznat
Poruka
7.760
Svajcarska je postala federalna drzava donosenjem Federalnog Ustava 1848 kojim su tada (labavo) ujedinjeni tzv kantoni. Federalna vlast je zadrzala prerogative vodjenja spoljne politike i odbrane. Ko zeli da vise upozna strukturu i organizaciju drzave Svajcarske moze da pogleda ovde:

http://www.bk.admin.ch/dokumentation/02070/index.html?lang=en

Sta mislite da li bi "kantonizacija" Srbije na celoj teritoriji ukljucujuci i Kosovo bila dobro reesenje za Srbiju ili ne?

Svajcarska je postala federalna drzava donosenjem Federalnog Ustava 1848 kojim su tada (labavo) ujedinjeni tzv kantoni. Federalna vlast je zadrzala prerogative vodjenja spoljne politike i odbrane. Ko zeli da vise upozna strukturu i organizaciju drzave Svajcarske moze da pogleda ovde:

Sta mislite da li bi "kantonizacija" Srbije na celoj teritoriji ukljucujuci i Kosovo bila dobro reesenje za Srbiju ili ne?

Шта мене, бре, заболе за Швајцарску..... стварно не разумем разлоге за покретање овакве теме!!!:evil: Шта је ово??? "Иницијатива" ЗА РАСТУРАЊЕ СРБИЈЕ??? "Иницијатива" ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА.....

п.с. Дефинитивно ћу променити мишљење и почети да се залажем за враћање смртне казне!!!

Шта мене, бре, заболе за Швајцарску..... стварно не разумем разлоге за покретање овакве теме!!!:evil: Шта је ово??? "Иницијатива" ЗА РАСТУРАЊЕ СРБИЈЕ??? "Иницијатива" ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА.....

п.с. Дефинитивно ћу променити мишљење и почети да се залажем за враћање смртне казне!!!

Bas obratno, inicijativa za SASTAVLJANJE vec podosta rasturene Srbije ....

Ne. Drzave velicine Srbije i Svajcarske nisu dovoljno velike za federalizaciju iz ekonomskih razloga (po mom misljenju naravno, nisam ekspert i ne garantujem :) ). Svajcarska je federacija zbog razlicitih etnickih grupa (razliciti jezici i slicno). Njihov uspjeh je vezan za stotine i stotine godina mira, a ne za federalni sistem.

Ne. Drzave velicine Srbije i Svajcarske nisu dovoljno velike za federalizaciju iz ekonomskih razloga (po mom misljenju naravno, nisam ekspert i ne garantujem :) ). Svajcarska je federacija zbog razlicitih etnickih grupa (razliciti jezici i slicno). Njihov uspjeh je vezan za stotine i stotine godina mira, a ne za federalni sistem.

pa ima velikih slicnosti, i u Srbiji ima puno etnickih grupa i jezika, madjarski, albanski, vlaski, ..... koliko hoces. Mir sam pravis ne pada sa neba Sto onaj rece "Ti si vodio svoj rat a ja svoj mir"

Švajcarska nacija ne postoji. Postoje samo Italijani, Nemci i Francuzi koji su stanovnici Švajcarske.

A Srbija je država Srba i dvadesetak nacionalnih manjina kojih ima 5 puta manje nego Srba.

Kad neko postavi neko ovako nebulozno pitanje to znači da je neobrazovan, nenačitan, bezobrazan ili glup !

Šta si ti ?

Kakva Švajcarska!
Nema šanse da u Srbiji se promene ništa na bolje, i dalje komunjarizam jaše, sve intenzivnije!
Taj predlog Švajcarskog sistema je bio još negde začet konretno 1992 godine, i zamalo komunjare nisu linčovale ljude koji su hteli da bilo šta promene u Srbiji.
Sad je još opasnije da se bilo šta menja, komunjarizam je sad najžešči! :)

U svakoj iole normalnijoj državi smrtna kazna postoji i to sa posebnim osvrtom oko najtežeg krivičnog dela izdaje i terorizma.
To bi takozvane demokrate i liberali trebali odlično da poznaju i znaju a pogotovo što za ta krivična dela smrtna kazna nije ukinuta ni u državi kojom se najviše ponose i fabrici demokratioje SAD-u.

Podržavam vraćanje smrtne kazne u Srbiji za najteže zločine izdaje i kriminala.

Mislimo da je vreme da te Platin banuje zbog histericnog otvaranja idiotskih tema .. :D

Kad nam mentalitet bude švajcarski.
Do tada bi bilo kao kada bi atomsku bombu dao Mudžosu- BUUUUM!

Tačno.
Mentalitet je u pitanju.
Švajcarski sistem je najteži za zivot običnog čoveka, i malo koji Srbin može izdrzati da živi i radi po tim pravilima. :)

Slažem se - Švajcarski sistem se bazira na poptpuno ne-korumpiranoj vlast, potpunoj slobodi čoveka ali i strogim zakonima i strogim sprovodjenjem zakona - medjutim uz sve to i izuzetnim pokoravanjima gradjana zakonima koja su sami izglasali.

Primera radi- imamo neki spor sa opštinom i žalili smo se nekim organima (uspešno) - medjutim sve vreme je moj ćale vikao "Pa nemoj da se žališ na tu osobu, ona nije kriva sigurno je njen šef kriv" - a reč je o osobi koja nije htekla da izvrši svoju zakonsku obavezu i zbog čega smo trpeli štetu.
Sve dok se nisam pobunio i rekoa "Ne interesuje me da li je to dobra osoba ili ne, jednostavno niej uradila što je morala da uradi"

Dok je tog mentaliteta "Pa nemojd a talasaš" - nema boljitka.
Ko je državni službenik mora da radi svoj posao a dužnost svakog gradjanina je da proganja službenika koji ne radi svoj posao.

Švajcarski mentalitet je da će on za svaku sitnicu da pozove policiju, Državnu bezbednost, opštinu ili komunalnu inspekciju.
I to mi se svidja.

Slažem se - Švajcarski sistem se bazira na poptpuno ne-korumpiranoj vlast, potpunoj slobodi čoveka ali i strogim zakonima i strogim sprovodjenjem zakona - medjutim uz sve to i izuzetnim pokoravanjima gradjana zakonima koja su sami izglasali.
Tačno.
Sve u okviru normalnih ljudskih potreba i sistema življenja sa jednakim pravima, ali su jako strogi po pitanju zakona. Što je i poželjno svuda, a najviše ne dostaje Srbiji.
Kada bi uporedili Švajcarsku i Srbiju, dobili bi dve planete koje su u sasvim drugim galaksijama. :)

Tačno.
Sve u okviru normalnih ljudskih potreba i sistema življenja sa jednakim pravima, ali su jako strogi po pitanju zakona. Što je i poželjno svuda, a najviše ne dostaje Srbiji.
Kada bi uporedili Švajcarsku i Srbiju, dobili bi dve planete koje su u sasvim drugim galaksijama. :)

Smatram da bi smo mi u Srbiji mogli da postanemo takvi veoma brzo - kada bi smo doneli veoma stroge zakone - i kda bi smo uvezli i na odgovorna mesta postavili strance.
Naime na mesta tužioca, sudija i slično postavio bih strance eksperte u svojim poljima pod ugovorom na 5+5 godina.

Pogeldaj recimo Tursku danas koliko je uznapredovala od onog zaostalog naroda? Ako su oni mogli možemo i mi.
A Nemci - zar nisu bili horda nepismenih ovco**baca? :D

Meni se svuđa u Švajcu to što se poštuje REČ, od koje se polazi kao stav, kao najbitnije nešto što se najviše ceni.
LAŽ iz prve ne prolazi! Veoma su strogi po tom pitanju, i zbog jedne obične laži, može čovek sebi da zapečati sudbinu za sva vremena!

Poslednja izmena:
Smatram da bi smo mi u Srbiji mogli da postanemo takvi veoma brzo - kada bi smo doneli veoma stroge zakone - i kda bi smo uvezli i na odgovorna mesta postavili strance.
Naime na mesta tužioca, sudija i slično postavio bih strance eksperte u svojim poljima pod ugovorom na 5+5 godina.

Pogeldaj recimo Tursku danas koliko je uznapredovala od onog zaostalog naroda? Ako su oni mogli možemo i mi.
A Nemci - zar nisu bili horda nepismenih ovco**baca? :D
Svakao, i ja sam uvek bio za to.
Ali ovdašnji karakter Naroda to nemože sprovesti, jer je u pitanju i zaostala nasleđena prevara u sistemu koji funkcioniše i dan danas, i potrpali bi po zatvorima nevine ljude, stanovništvo. Ovde su nameštene igre da ako bi došlo do takvog slučaja, oni koji bi trebali stati pred lice pravde, izvukli bi se bez imalo trzavica. :)

Vecina zemalja u svetu je podeljena na republike,drzave,pokrajine,kantone,provincije...tako da postavljac teme ne gresi mnogo.Srbija od 1945.g. u svom sastavu ima dve pokrajine,no ja se odavno pitam sta predstavlja Centralna Srbija i sa kojim pravom poslanici iz pokrajina odlucuju o pitanjima iz okvira njene nadleznosti!?
Sistem kantona bi bio dobar za Tursku,Hrvatsku i Kosovo i Metohiju,jer bi na taj nacin Kurdi i Srbi imali svoje samoupravne kantone.
Sve u svemu visevekovno i visedecenijsko iskustvo Svajcarske ne treba lako odbaciti kao neprimenjivo.Ono moze biti dobro za uredjenje mnogih drzava.

Imao sam jedan slučaj u Švajcarskoj, gde sam ja bio oštečena strana, i gde se sud završio posle 2 ročišta, u roku od mesec dana, a ovde, u Srbiji, kao oštečena strana, u mnogo jednostavnijem slučaju, i posle 20 godina maltretiranja i terorisanja pod kojima sam bio izložen, nisam uspeo da ostvarim ništa, a pravosuđe daje sebi za pravo da odbrani kriminal.

Vecina zemalja u svetu je podeljena na republike,drzave,pokrajine,kantone,provincije...tako da postavljac teme ne gresi mnogo.Srbija od 1945.g. u svom sastavu ima dve pokrajine,no ja se odavno pitam sta predstavlja Centralna Srbija i sa kojim pravom poslanici iz pokrajina odlucuju o pitanjima iz okvira njene nadleznosti!?
Sistem kantona bi bio dobar za Tursku,Hrvatsku i Kosovo i Metohiju,jer bi na taj nacin Kurdi i Srbi imali svoje samoupravne kantone.
Sve u svemu visevekovno i visedecenijsko iskustvo Svajcarske ne treba lako odbaciti kao neprimenjivo.Ono moze biti dobro za uredjenje mnogih drzava.
A za Srbiju?
Da Bosnjaci(Sandzak),Albanci(Presevska dolina),Bugari(Bosilegrad dobiju svoj kanton.

..nebi bio !!!...:D

Švajcarska nacija ne postoji. Postoje samo Italijani, Nemci i Francuzi koji su stanovnici Švajcarske.

A Srbija je država Srba i dvadesetak nacionalnih manjina kojih ima 5 puta manje nego Srba.

Kad neko postavi neko ovako nebulozno pitanje to znači da je neobrazovan, nenačitan, bezobrazan ili glup !

Šta si ti ?

Grešiš kao što greši većina, jedno je nacija a drugo narodnost. Kod nas je sve to pobrkano i izmuljano. Odgovor ti je nebulozan kao i ova tema....

Back