Svađa

Bespotrebno trošenje energije.
Kad jednom porastu tenzije, pa krene prepucavanje, dokazivanje svojih stavova... pa padnu teške riječi, često i nešto zbog čega im kasnije bude žao, nema tu opravdanja.
Ne svađam se nikada, ako neke stvari ne mogu riješiti normalnim razgovorom, okrenem se i odem i nemam namjeru, a ni neku posebnu potrebu, povišenim tonom dokazivati da sam u pravu.

E narode, ajde vi definišite šta je za vas svađa. :mrgreen:

Kada počinje svađa, i kako je smatrate, da li zato što neko povisio ton pa odma kažete 'a što se svađaš?' ili 'što se nerviraš?' Da li je to znak da je to početak svađe ili na putu da preraste u svađu? A šta je sa žustrom raspravom, galamom, je li to svađa?

Recimo ovo, ja svađu smatram kada neka situacija zagusti i bude nešto krupno i zahteva hitno rešenje. Ovako sitnice, povišen ton ili mala rasprava nije to u poređenju sa krupnim razgovorom, nego radi raspoloženja da budete malo glasni a pri tom vam ne pada na pamet da se svađate s nekim.

Ajde da vas čujem kako vi gledate na svađu iz vaše perspektive.
:)

Sto se mene tice svadja je jedna ruzna stvar koju treba izbegavati u sirokom luku.Po meni ona se deava zbog necijeg nezadovoljstva.Ali kada se vec desi u dosta cesto slucajeva preraste u uvrede u neke price koje budu cak i lazen.Tada covek "odlepi",nevolim tu rec jer je prosta,ali u neku blaksu ruku to je to.Tada se koristi sve da bi sebe opravdao,a dokazao da drugi gresi.Cesto se tada mozak,racionalno ,objektivno razmisljanje iskljuce i ide neka buica koja nema veze sa vezom a sve sa ti pomenutim ciljem,dokazati da rugi gresi,a da ste vi u pravu.Svak racuna da ce njome nesto promeniti,da ce ispraviti stvar,medjutim iz mog iskustva nika se nista ne promeni,vec vremenom bude samo gore.Ali zato dobra rec,smirenost,,pa cak i povlacenje iz takvih situacija mnogo je delotvornije u resavanju te "greske"koja je bila povod za svadju.Svadja je samo gubljenje vremena sa tendencijom da napravi nesto jos gore.Mada je neki put djavoljski tesko izbeci.

E narode, ajde vi definišite šta je za vas svađa. :mrgreen:

Kada počinje svađa, i kako je smatrate, da li zato što neko povisio ton pa odma kažete 'a što se svađaš?' ili 'što se nerviraš?' Da li je to znak da je to početak svađe ili na putu da preraste u svađu? A šta je sa žustrom raspravom, galamom, je li to svađa?

Recimo ovo, ja svađu smatram kada neka situacija zagusti i bude nešto krupno i zahteva hitno rešenje. Ovako sitnice, povišen ton ili mala rasprava nije to u poređenju sa krupnim razgovorom, nego radi raspoloženja da budete malo glasni a pri tom vam ne pada na pamet da se svađate s nekim.

Ajde da vas čujem kako vi gledate na svađu iz vaše perspektive.
:)

kolicina žuči, kad dara predje meru.
rasprava je doza netrpeljivosti kapnuta u diskusiju.

diskusiju vode argumenti, raspravu takodje, svadja ne barata argumentima vec povredjenostima, cist emocionalitet, afekti, kao najnakaradniji proces ciscenja, odnosno emocionalno praznjenje koje je za takvog coveka u tom trenu najadekvatnije.

svadja se ravija sa tacke povredjenosti i njen tok prati hodnike iduci ka najdubljim povredama
nema za cilj da ista razresi, osim neizdrziv pritisak u emocionalnoj ravni i u tome joj je afekat jedna od glavnih alatki.

Recimo ovo, ja svađu smatram kada neka situacija zagusti i bude nešto krupno i zahteva hitno rešenje. Ovako sitnice, povišen ton ili mala rasprava nije to u poređenju sa krupnim razgovorom, nego radi raspoloženja da budete malo glasni a pri tom vam ne pada na pamet da se svađate s nekim.:)

Загусти? Коме загусти? Теби или ономе који се свађа са тобом?? Има овде разлике. СУШТИНСКЕ!
Јер у свакој свађи постоје две стране (дакле може бити више особа, али су УВЕК две стране), од којих једна је јача а друга слабија! Она страна која је јача се свађа не би ли свађом лакше добила оно што свакако може отети!, Док друга слабија страна се свађа, јер схвата да је слабија, те се нада да ће свашом успети да одагна другу страну да је не покраде, ороби, отме, убије, оштети на било који начин!

Дакле, СУШТИНА СВАЂЕ ЈЕСТЕ БОРБА ДВЕ СТРАНЕ ОД КОЈИХ ОНА ЈАЧА УВЕК ЗНА ДА ЈЕ ЈАЧА, те се свађа не би ли тако добила од слабије стране оно што ће свакако отети, само тражи метод да испадне да та страна нијесилеџија, већ, ето, анђелак.

Back