SVADBA / E (jednostavno) ....10 deo....aaaaaaaaaaaaaaaaaa a

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

SVADBA / E (jednostavno) ....10 deo....aaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Prekrasan dan....svetao, sunčan. Počeo je u zoru otvaranjem oka koje nije ni sneno, već budno. Zapravo i nije prestajao taj dan od prethodnih dana. Dani u nizu a kao jedan.
Svi još spavaju, samo nas dvoje pijemo kafu u tišini

Čudno jutro, i mirno i nemirno.Letnje lepo a 20.10.2012. je. Pomešano prekrasno leto i proleće. Dnevna soba bez nameštaja. Samo na mom ogromnom radnom stolu, preko lepih vezenih stolnjaka stoje čaše raznih oblika i veličina. Izgledaju kao vojnici različitih rodova.. Stolovi postavljeni istim, nežno zelenim stolnjacima. Na beloj površini tanjira leškari tamno zelena salveta na kojoj je druga, bela, smotana u oblik cveta. Negde u zoru sam ubrala ruže i ukrasila stolove, onako, diskretno. U čašama za viski, sa niskim stalkom, koje kupih još davno specijalno za cvetne aranžmane, ruže raznih boja sa kratko isečenim drškama, malo šlajera i ukrasnog lišća. Veselo, elegantno, raskošno i prirodno...bašta na stolu. Ne volim te ogromne vaze od kojih se ljudi koji sede jedno preko puta drugog ne vide.
Osam sati je. Jutro još hladnjikavo. Maca otvara kapiju da tako otvorena dobrodošlicom dočeka goste. Prva dvoja kola stižu iz Niša. Pogledah u starinski cvetni aranžman.....sinovi maminog rodjenog brata stižu, oni što žive svi skupa i sa njima dva sina mamine rodjene sestre ....“Vidi majke, ko je došao“.
Neobavezno obučeni vičemo, ljubimo se, pozdravljamo.
„E pa Žićo, mi stigosmo hahaha Nek je sa srećom brate“
„Ako ste, dobro nam došli, i nek vam se vrati“
„ Dabome, pa da i mi zapucamo odovud tam kude vas po istu poslu“ grleći se govorim.
„ A vas dvojica....napuniste mi bre deco dušu što dodjoste kod sestre na svadbu“ sagla se, bogme poprilično, dva lepa momka da bi ih zagrlila
„Mama i tata nisu mogli doći....znaš“ stidno govori jedan
„Na mladima svet ostaje, a mi matori se i znamo, sad vi deca da se upoznate...trebaćete jedni drugima“
Pa.....osećaj je kao da dolaze stalno....eto, tako, jednostavno.
„Di ćemo ove torbe snajka?“ ori se kroz dvorište
„Momci nek nose na sprat, zauzmite jednu sobu, koju ’oćete za presvlačenje, ali stvari pakujte u torbe jer vi svi spavate u motelu. A vi, ajd unutra na kafu, još je hladno za napolje“
Reči ispuniše kuću, žamor...pomeranje stolica i onopoznato šuškanje dok se svi smeste.
„Ej bre, mnogo ste lepo ovo sredili, svaka čast“
„A, šta kažete...ko u hotelu i to dobrom hahaha More da ne dodje pomoć sinoć, ne bi stigli sve sami“
Još dvoja kola stižu...Macin brat od strica, kuća do nas, ljudi za sve.
Još reči, ljubljenja.......južnjačka toplina....moravska.......eeeeeeeeh....kako je malo potrebno da se duša napuni
Zaova kuva kafe, mi dočekujemo još kola.....stiže Sombor i dva malena andjela...Vera i Nada...napuniše mi ruke i dušu.
Još kola....Aleksinac....Macina sestra, sećate se, žena onog Čoveka što ga posetismo u niškoj bolnici kad zvasmo familiju. Pustio je (naterao) da dodje bez njega, baš kao što mi je i obećao. Stiže sa ćerkom, zetom i starijom unukom.
„Muže bre, nismo se ni obukli“
„Čekaj da posedaju da jedu, pa ćemo onda, jer i ovako nemamo sobu hahahaha“
Dolazi moja snaja sa Malenom. Nestah u toplom zagrljaju a Malena.....brzinski cmok za tetku i odskakuta na sprat kod sestre koja se sprema.
„Šta da radim, rekla si da ti treba pomoć?“
„Postavljanje, sklanjanje stola...sudovi....snalazi se sama, al’ prvo da te predstavim pa sedi da jedeš nešto, dugo je do restorana“
„Dobro, ne brini“
Stiže muzika.....kontrabas, harmonika i gitara bez ozvučenja......mož se postavlja hahahaha

Niš, Aleksinac, Sombor začas išara astale sa mezetlukom, pečenjem, salatama. Domaćin služi piće. Muzika zasvira.....mmmmmmmm
„Ljiljana, presvlači sem prijatelji će doći....gde mi je garderoba?“
„1........2.........3.........4........5.......u našoj sobi, a gde bi bila“.....uz kez saopštavam...kakav čovek, može da uradi nemoguće stvari, i radi ih, ali za garderobu sve moram da mu stavim pred oči...i pokažem prstom hahahahaha

Muzika svira, priča, smeh, cupkanje.....ulazim sa rukama podignutim u vis .....eeee......ne udava majka ćerku svaki dan....op...op.op..sitnooooo
Odjednom, naši gradovi pomešani, počeše da ustaju. Muški odoše da se presvuku a ženski deo se podelio, mladjarija ode na sprat da se pripremi, a starije dame počeše da spremaju stolove. Jedne peru sudove, mašina za sudje je spora sad, druge brišu, treće rasklanjaju. Zatim rotiranje, ove presvučene postavljaju novu sovru, muški u letnjoj kuhinji preredjuju meze, pečenje, dopunjuju tanjire sa raznim salatama i prilozima sa sve onim elegantnim odelima. Zavuikli kravate u košulje, onako izmedju dugmića da ne landaraju po ovalima i činijama, opasali kecelje što stoje zakačene na zidu i da vidiš kako je sve očas gotovo uz smeh, šalu, zajebanciju. Kada sam ih videla......ma samo mi grunuše suze na oči bre......eto... Mladi jure od letnje kuhinje do dnevne sobe donoseći, odnoseći. Očas posla, zajedništvo juga povrati lepotu stolova. Toliko smo bili ponosni, sretni jer smo deo toga, deo ovih divnih ljudi kojima niko ništa nije rekao da radi već su sami.Tako je to.....jednostavno kad se ima duša koja vidi i oseća i drugog osim sebe. Ne treba da se kazuje ič.....samo se radi.
„Pile, oćeš da kuvaš kafe sad kad dodju svatovi?“
„Eeee, to li ti je za pričanje?“ ljutnu se kao malko mlada snajka grleći me.
Elegantna haljina je kuvala kafe, druga elegancija je iznosila, služila, treća skupljala šolje....nije dolazilo u obzir da se kafa služi u plastičnim čašama....kude men, to ne biva.
Pogled na mladu ženu preko čije se večernje haljine šareni kecelja dok ona nagnuta nad sudoperom pere sudove....pa.....kud ćeš lepši pogled na dušu Čoveka.
Tog dana, tri puta su postavljani stolovi. Kada smo pošli u opštinu, sve je bilo čisto i raspremljeno. Naši ljudi...neprocenjive i neponovljive duše.

Domaćin za napolje je već odavno tu. Divani sa gostima, nutka sa stolova napolju gde su razna testa, djakonije iz pekare, piće. Dvorište ispuni muzika, priča, smeh, kolo.....prelep dan. Dan kada duša kipi.

Stižu prijatelji, kolege, drugari. Mnogo njih će doći pravo u crkvu ili u restoran.
„Malo kasne prijatelji“
Pogledah ga pravilno......aman....“Nema veze Maco, uračunao sam ja i to u vreme“ kaže ovaj moj zadužen za sat.
Evo i svatova sa trubačima. Kola ostavili u velikoj ulici, pa u ovu našu peške igrajući. Nazdravlja se na kapiji....Što dobro sviraju, svaka čast.

Odjednom, meškoljenje na velikom tremu. Maki staje na ulazna vrata kuće sa dva druga...kabasta. Dever i kum se dovikuju, traže mladu.....nema mlade. Ovo naše muško ne dava da mladoženja udje u kuću
Svi trubači se načičkali na trema pa trube, a ono naše čedo, ljubi ga majka, kaže ne čuje.....oni jače.......on kaže „slabo je to“...oni jače
„Ama će ogluvi brljivče i šta ovo radi“ govorim Maci
„Ma ajde, ne brini. A šta radi....e, to ženo, ne znam. Nešto je smislio“
Naše sinče vadi pare pa tura u trube.....ona dvojica rmpalija stoje kraj vrata.... iznad svih glava probija se kamera snimajući
„Gde je mlada?......gde je mlada?“ Ori se dvorištem
Cigani duvaju u one trube za sve pare .....
„Slušajte, sestra je jedna i ne prodaje se, ali, za izvesnu svotu novca mogu da vam otvorim vrata, pa vi vidite šta ćete dalje“
Kum daje sat......dever mobilni....pare davaju.....vika, dreka...cigani duvaju iz sve snage....
„Otvaraj“ naredba za ovu dvojicu sa kojima je sin odrastao
Kad nagrnuše svi unutra.....kamerman, mladoženja, svatovi, cigani, barjaktar sa sve barjakom.....lele...će se ispokršu ametom na stepenište.
Eeee, al ima još jedna vrata hahahaha
Sinče stalo ispred, pa kaže
„Da vidim da li je mlada tu“
Kroz vrata proviri sestra......nije mlada.......pa Makijeva devojka smejući se dok landara ukras na njenoj glavi hahahah......nije ni ona mlada.....
Mladoženja uspe da se preko svih oni cigani i svatova probije do vrata....i kamerman je uspeo. Grunuše obojica u sobu, i barjak ulete. Mladoženja bez poljupca i bez ijedne reči, podiže zaprepašćenu mladu na rame (ona nije imala pojma o ovome), kao džak brašna, pa trk opet preko svi oni cigani načičkani po stepeništu sa sve duvaljke hahaha Ona se smeje i vrišti.....frizura za koju je moja druga klijentkinja ustala u cik zore da bi motala pundju i učvrstila sve landara. Izudara sve one ljude nogama dok je bila džak a bogami se plašila i da ne padnu jer je mladoženja sve trčao sa njom na ramenu niz stepenice pa do kapije hahaha
E lude dece.....sve improvizatori hahaha
Onda nasta opšte veselje obe familije. Sviraše malko duvači malko ovi naši. Prepuno dvorište. Toliko pozitive, toliko osmeha, opuštenosti....neverovatno. Bele trake ljube crno kovano gvoždje. Sunce kao u sred leta. Tek po neki dašak vetra uvije belo oko crnog.....nežno...
„Ovakvu atmosferu ne vido još, a znaš da sam svašta video“ šapnu kamerman....
Prija i prijatelj sa familijom posedaše da prezalogaje. Moj tatko se raspištoljio pa dava li dava na muziku hahaha
Naše žene sve raspremiše i ponovo postaviše a muški deo južne pruge opet preredi sve ovale.
Poseda omladaina, prijatelji, drugari....eh veselja. Bogami, dobro je što su jeli hahah

dsc6441.jpg

yes1301.jpg

ima daljeeeeeeeeeeeeeeeeeee :zcepanje:

Uspesmo da sa neprekinutom kolonom stignemo u Zemun. Stalno smo prebrojalavali ove naše nebeogradjane da ne izgubimo nekog, mada dosta oni znaju o gradu i zemunu, ali nije fazon da se kolona rasturi. Uspesmo i da se svi parkiramo baš kako je Maci obećao čovek na parkingu iako je to mom čoveku izgledalo kao naučna fantastika. I u crkvu stigosmo kompletni i sve na vreme. Ovaj moj bi precrko da nije tako. On i njegov sat....“stižem za sedam minuta“.....e, da izludiš ali samo ako obraćaš pažnju hahahahaah Šalim se, ali istina je da se medjusobno poštovanje različitosti nauči vremenom, naravno ako ti je stalo.

Svatovi idu u restoran a mladenci na Gardoš na slikanje.

yes9898.jpg

Kad svi svatovi posedaše, Maca i ja krenusmo da nazdravljamo sa svakim, počevši od prijateljske strane. Familije trebaju da se upoznaju, a u mom izvodjenju to izgleda ovako
Stanem pokraj stola.....svi me malko čudno gledaju
„Ja sam tašta, pa da se upoznamo familijo i ovoj našoj deci poželimo sreću. Živeli“.....cmok...cmok.....ja sam taj i taj..drago mi je....hahaha

Muzika, posluženje, posluga, uredjenje sale, svatovi....prelepo. Sve vreme se igralo, svi su igrali i pevali, obe familije skupa. Konobari su cupkajući i pevajući služili. Kažu da im je samo ovakvih gostiju više. Maca i ja s gostima, mešamo ih, ljudi se druže i vesele. Svima prija, svi nasmejani. Kažu da su se mnogo lepo proveli. Ni jedno dete nije zaplakalo, nije bilo ekscesa, namrštenog lica. Toliko smešnih situacija, zezanja, začikavanja. Moja familija je mala....malo ih je u zemlji, ali dodjoše i oni pravo u opštinu. Moj tatko....dovedosmo ga naknadno sin i ja kad sam pošla kući da se presvučem u ono šareno lepršavo aljinče. A on, sedi na malom tremu u odelu, štap pored njega i štrikano kapče za spavanje na glavu turio. Oči mu se cakle, uhvatilo ga pijenje, al’ sam lecka, mada ga ja poznavam.
„Pa gde ste svi otišli?“
„Kako gde tata, pa na venčanje“
„Aaaa....a kafana?“
„Sad su svi u kafani“ govorim trečeći po dvorištu
„Onaj komšija je sve čaše odneo u kuhinju, sve piksle ispraznio, po dvorištu skupio metlom pikavce i papiriće...vredan čovek“
„O bože, kakav čovek....neverovatno. To je naš domaćin tata, komšija, ova plava kuća. On je bio za unutra zadužen, sećaš se?“
„Znam, znam.....a kad će kafana? Mene niko ne zove u kafanu“
„Tata bre, nisi ti najpreči u ovome. Sad te vodimo Maki i ja, samo da se presvučem i uključim mašinu za sudove“
Zauzeo je busiju, ledja uza zid i da vidi sve.....iskustvo je iskustvo hahaha
U neko doba podviknuh da ustane i da ga Maki vrati kući. Ukrstio malko oči a i jezik mu se sapliće....opasan postaje s tu narav, znam ga.
Djipalo se uz blokove muzike, zabavne, narodne, starogradske. Igrala sam iiiiiiiiih.....more stala nisam, a i malko čoček s Macu....svega par vrca na tam, pa na vam....da se znae da znam hahahaah
Moja Malena s aparatom lomata se na onim štiklama. Sva deca su nam tu. Upoznaše se koji se poznavali nisu. Toliko ljudi različitih karaktera, navika, godišta, života, a svi isti....lepi dušom. Prelep dan, od lepih ljudi lep.

Muzikanti kažu, iako nije bilo naručivanja i bakšiša po njihovoj želji, da odavno nisu svirali ovako veselu i lepu svadbu gde su cele noći ljudi pevali i igrali. Nenašminkana, obučena sasvim pristojno, mladalački a s dušom koja peva, ne otaljava posao. Muzičari isto....kažu, ponela ih atmosfera. Ma.....duša je čudo.
Na kraju, posedasmo s gazdaricom i mužem joj.
„Mi bi pevali kad bi svi gosti bili ovakvi. Prelepa vam je svadba. Da li ste vi nama zadovoljni?“
„Jesmo, vala ste stvarno odlični. Sve čestitke kuvarima, a konobari su vam prva liga. Sve pod konac“

Svi gosti su smešteni....Maca i ja se strovalismo u krevet u kući komšinice, one što su otišle u inostranstvo......noge bride, peku....uuuuf

Jutro hladnjikavo....svi spavaju. Nas dvoje sedimo u letnjoj kuhinji i pijemo kafu sami. Tišina....utisci i bol u nogama pomešani sa ponosom, ljubavlju i još mnogo obaveza.

Zaova i zet ustaju prvi, za njima Macin brat sa ženom, sinom i snajom, pa Macina sestra sa unukom. Stiže i gazdarica iz restorana sa upakovanim sarmama, pečenjem i tortama i one dve ovčice hahaha Posle kafe, kreće postavljanje.
Naši nebeogradjani stižu prvi iz motela, neki od kumova gde prespavaše, pa prijatelji sa familijom. Jug, mlad i star, posle kafe postavlja, a nakon toga sklanja. Puno dvorište. Svi posedaše napolju na suncu kao gušteri
„E, sad možemo na miru da ogovaramo hahahah“ svečano izjavljuje ova moja gromada a oko mu se smeje i milo mu je zbog svega, zbog ljudi koji su ljudi, a sve naši.
Reči trče izmedju ruža, pa zaviju za smehom. Pa izmedju stolica, a kad uhvate zrak sunca pa prolete preko svih lica.....eeeh meraka. A kad grunu silne južnjačke duše da se takmiče u šalama, dostkama, kad reči krenu da se prepucavaju i trkaju.....lele....ori se avlija od smeha. Ako se ne čujemo čak do mesne zajednice ništa ne napravismo hahaha
„Ujna, nama se ne ide odavde.....mnogo nam je lepo“
„Da znaš sinko, mogli bi oni ovo češće da prave, baš im ide od ruke hahaha“
"Mnogo ste na pomogli, hvala od srca"
"Ajde mori, pa malo li ste vi nama pomagali, za koje god......to se brale ne meri, to se samo radi" zagrli ga stariji brat

Puna avlija duša pa sve kipi :heart:

img2186.jpg

dsc6226.jpg

dsc6175.jpg

img4167.jpg

PS Genetika i iskustvo je ono što smo mi. Iskustvo nas uči da genetiku uočimo, dobru unapredjujemo a lošu menjamo, i da se tako prepravljamo, popravljamo, da radimo na sebi. Samo tako postajemo sve bolji i jači, kvalitetniji i u tome trajniji, stabilniji i privlačimo druge takodje kvalitetne ljude, jer isto se sa istim prepoznaje, uvek i svagda.
Ono što takodje znam je da si jak onoliko koliko su jaki ljudi oko tebe.

PSPS I tako....šta da kažem više, mislim, mogu ja još mnogo, nego imam obzira prema publikumu :lol: a to je sve zato što sam mnogo dušeVna...ptreterano :manikir:
Samo još ovo............ŽIVELA LJUBAV i red je da se malo opustimo posle ovolikog rada
za izdržljiveeee :zurka:

Poslednja izmena:
Karen_Souza;bt245257:
Ja se najiskrenije nadam da imaš još puno priča na umu da nam ovde ispričaš! :heart:

Pođoše mi par puta suze na oči. :rumenka: (Smejte mi se slobodno. Nije me briga, ja sam uživala. :zplez:)

jaoooooooooooo imam....će bude ispričano, zato knjigica i služi......kad nestane snage, da je vrati

a saaaaaaaaaad veselooooooooo.....i živeli

LJILJA MMM;bt245270:
jaooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo di me potrefi.........po sred čelepnku.....s'g ću se ukačim na astal :lol:
moja pesma....msm za tu Ljiljanu..:zag:
:rotf:

Evo i mene na astalu zajedno sa tobom! :maramica: Valjda će nas ovi muški pohvatati ako popadamo u naletu ludila! :rotf:

Postaje kritično! :zcepanje:

Back