Sva nova vozila će morati da imaju ovaj sistem

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.393

Sva nova vozila će morati da imaju ovaj sistem: Papučica vibrira, kada se sa gasom pretera!​

Ideja Evropske komisije je da sva nova vozila u zemljama EU budu opremljena inteligentnim sistemom koji očitava sve saobraćajne znakove uz put i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu​

Evropska komisija razmatra uvođenje uredbe kojom bi svi novi modeli vozila morali da se prodaju sa ugrađenim sistemom za sprečavanje prekoračenja brzine.
Nacrt uredbe predviđa da prve dve godine nakon usvajanja pravilo o obaveznoj ugradnji "inteligentnih sistema za pomoć pri kontroli brzine" (ISA) važi samo za nove modele vozila koji se prodaju na tržištu, a potom i za sva nova vozila koja se prodaju. Nacrt uredbe spominje jul 2022. i jul 2024. kao ta dva roka.
Ideja je da sva nova vozila budu opremljena inteligentnim sistemom koji očitava sve saobraćajne znakove uz put i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu. U nacrtu, Komisija predlaže da proizvođači dobiju mogućnost da sami odaberu između četiri načina na koji bi njihov ISA sistem upozoravao vozače, prenosi Večernji list.
https://www.telegraf.rs/auto/auto-vesti/3348158-sistem-za-sprecavanje-prekoracenja-brzine

Eto ti ga sad. S jedne strane kola su sve brža, a sad će nam elektronski blokirati da ne prekardašimo ograničenje. Pa zašto onda uopšte prave sve brža kola? Ok, u principu sve ovo deluje razumno, ali ako sistem bude tolerantan.

Pa zašto onda uopšte prave sve brža kola? Ok, u principu sve ovo deluje razumno, ali ako sistem bude tolerantan.
mene je ovo oduvek zanimalo.
ako se zna da prakticno na 99% puteva ne mozes da vozis brze od 130km/h zasto automobili to mogu?
trebalo bi da svi imaju softversku blokadu na 130km/h a da se na recimo nemackom autobanu elektronski otkljucava mogucnost brze voznje.

ako se zna da prakticno na 99% puteva ne mozes da vozis brze od 130km/h zasto automobili to mogu?
trebalo bi da svi imaju softversku blokadu na 130km/h a da se na recimo nemackom autobanu elektronski otkljucava mogucnost brze voznje.
Zato je fica bio car.Izgrvirano na 120,a na 110 se trese,kao avion u najgorim turbulencijama.

Ovo je odlična ideja, samo se mnogima ne bi dopala. Isti procenat, čak i veći od pomenutih 99% se može odnositi na vozače koji neće nikad u svom životu voziti nemačkim autobanovima. I koji je onda smisao auta koji mogu i preko 200?

Hakovali bi to po difoltu ko što skidaju kilometražu u carinskom magacinu, to bi išlo jedno sa drugim kada smo mi u pitanju.

Nema ništa od tog posla jer je cela industrija i uopšte ekonomija svetska zasnovana na ljudskoj pohlepi i gluposti. Tek o kolima da se ne govori tu muškarac sa relativno malom sumom novca kupuje samopouzdanje u 99% slučajeva.

I sad neko da ga ograniči nije nego. Meni je super kod navigacije da iskače ograničenje brzine i onda ja ignorišem ako nema nikoga u daljini :mrgreen:

Setite se samo kada su rusi uveli od neke godine obaveznu kameru u autu danas mi uživamo uurnebesnim saobraćajkama koje rusi prave :lol:

Poslednja izmena:
Pa kako može da poskupi leba mu, moj telefon mobilni ima sve te mogućnosti.
ma da..prepoznavanje znakova ..detekcija pesaka, vozenje uz liniju itd itd je prosto build in opcija u svim automobilima.

kad mi budes demonstrirao video klipom kako preko telefona detektujes znake tokom voznje i to povezujes sa automobilskim bord kompjuterom skidam kapu i javno cu reci da si najpametniji ovde....do tad otvoreno i iskreno ti kazem - ne lupaj :D
i to ne neki tamo YT klip, nego licno ti.

U Americi su odavno uveli te limitere na kamione i autobuse, pitanje dana kada ce preci i na obicne automobile. Verovatno nece biti zakon za to, ali ce te prisiliti osiguranje da ga ugradis, inace imas da placas duplo. Nas spasava to sto je prosecan auto 15 godina star, pa je primena novih tehnologija otezana.
.
Ne, u Americi tek sa tim kreću, a u Evropi odavno Šleperi imaju blokirano na 90, a busovi na 100. Dešavalo se da pametnjakovići to zaobiđu, ali kazne za vozača su zatvorske + desetine hiljada evra kazne.

ma da..prepoznavanje znakova ..detekcija pesaka, vozenje uz liniju itd itd je prosto build in opcija u svim automobilima.

kad mi budes demonstrirao video klipom kako preko telefona detektujes znake tokom voznje i to povezujes sa automobilskim bord kompjuterom skidam kapu i javno cu reci da si najpametniji ovde....do tad otvoreno i iskreno ti kazem - ne lupaj :D
i to ne neki tamo YT klip, nego licno ti.
Svemirska tehnologija jelda? Hajde da si rekao automatski pilot pa i da te razumem ali asistencija koja je odavno u podosta automobila e to vala ne mogu da te razumem kako je sedmo svetsko čudo.

Svemirska tehnologija jelda? Hajde da si rekao automatski pilot pa i da te razumem ali asistencija koja je odavno u podosta automobila e to vala ne mogu da te razumem kako je sedmo svetsko čudo.
ne prica se o sedmom svetskom cudu nego o dodatnoj opremi za kola..sve oni to ubace u nabijanje cene
bilo je svojevremeno price da ce volksvagen napraviti auto za 7.000 evra ali u njemu ne bi bilo ni air begova ni serva ni pola stvari...

jasno je da ce to dici cenu kolima ako postane obavezna oprema.

Sad razmisli koliko bi ljudi poginulo manje da nisu godinama tražili doplatu za suvozačev erbeg, abs i ostalo? Da se nisu pojavili japanci i koreanci sa paketima opreme gde je to bio standard, ovi bi i dan danas cedili kupce.

Isto tako će prvo istočnjaci uvesti u standardnu opremu, kao višegodišnju garanciju što su uveli.

Ipak na istoku izlazi sunce a zalazi na zapadu.

Deprimira me tvoja konstatacija auu to će da košta.

Naravno da imam i to na vise njih.
Ne na svima ali spomenuo sam opremu a od opreme zavisi da li ce ga imati ili ne a to sto si ti vozio pre 20 godina moze samo da znaci da si vozio auto u ful opremi. Tada nije bio standard ovo sto se danas dobija u standardnoj opremi.
Npr imao sam Astru Bertone 2.0T 2001 koja je pored ESP-a imala i TC tako da mani se panipulisanja ko je sta imao jer svi proizvodjaci su davali opremu na kasicicu pa kako je rasla cena tako je rasla o kolicina opreme.
A ti nam poredis nov Golf u osnovnom paketu sa polovnjakom starim dve godine sa drasticno jacim motorom i sa mnogo vise opreme i kazes kako je samo i exclusivno u Srbiji skuplji polovna nego nov auto.
E pa majstore,oprema je u pitanju kao i motorizacija.
Eto Toyota koju si okacio na drugoj temi nema parking senzore ni navigaciju. Dali je to dokaz da tvoji kosooki daju svu opremu u startu?
Pa eto vidis da ne daju i mora da se doplacuje.
Sve je u doplati a samo ono sto su u medjuvremenu uveli kao standard se ne doplacuje tj doplati se kroz cenu kola jer kola su sve skuplja i skuplja.

Back