Suze radosnice: Zašto ponekad plačemo od sreće?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
forum.jpgSuze nisu uvek povezane sa negativnim trenucima u životu. Naprotiv, one nam pomažu da proživimo i najdublju radost. Iako se suze najčešće doživljavaju kao izraz tuge, one su u stvari neverovatan mehanizam koji povezuje sreću sa snažnim emocionalnim iskustvima. Zašto nam onda u najradosnijim trenucima života ponekad krenu suze na oči? Prema istraživanju iz 2018. godine, 68% ispitanika je potvrdilo da su plakali tokom srećnih i uzbudljivih događaja.

Naučnici već dugo pokušavaju da objasne zašto ljudi plaču kada su srećni. Naime, takva reakcija organizma obično se povezuje sa besom, tugom ili povredom, ali tokom radosnog događaja takođe možemo proliti suze dok doživljavamo snažne pozitivne emocije. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu pojavu.

Potisnute negativne emocije

Jedna od prvih pretpostavki bila je da u srećnim trenucima osoba zapravo doživljava tugu koju potiskuje. Međutim, nakon brojnih istraživanja i anketa, ova teorija nije dobila naučnu potvrdu.

Demonstracija ranjivosti za uspostavljanje društvenih veza

Plakanje, bilo da je izazvano negativnim ili pozitivnim emocijama, signalizuje ljudima oko nas našu ranjivost kao ljudskih bića. Suze izazivaju instinktivnu želju da se pruži podrška i saosećanje prema osobi koja plače. Na taj način, mi uspostavljamo društvene veze.

Nemoć pred emocijama

Pretpostavlja se da plakanje nastaje iz osećaja nemoći, razočaranja ili nemogućnosti da se kontrolišu snažne emocije. Telo tako reaguje na ono što osoba ne može da kontroliše.

Ceo tekst možete pročitati ovde: https://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje-wellness/psiha/suze-radosnice/

Da li su suze ok?

Koliko često plačete, zbog tuge koje osećate, ili zbog iznenadne sreće?

Da li se slažete sa mnom, da nekad te suze radosnice zameni smeh?

Foto: Unsplash.com

Suze su potpuno ok. Suze su lekovite, kao što je smeh lekovit.

Kada je sestrić išao na malu maturu, plakala sam od sreće. Isto se desilo kada je sestričina išla na malu maturu.

Suze radosnice često zameni smeh.

Primetila sam da u poslednje vreme više plačem, kada gledam video klipove sa starim mačkama i psima koji umiru. Plačem i zbog tužne radnje nekog romana.

Ali se osećam mnogo bolje posle tih suza.

Hvala za like @Džudi S . Očekivao sam atak da ti trolam temu. :heart2:

Molim te da ne troluješ temu..I ovu i svaku drugu na ovom ptf-u. 🙂

Da li su suze ok?

Koliko često plačete, zbog tuge koje osećate, ili zbog iznenadne sreće?
Skoro da ne plačem uopšte.
Ugravirana mi je od ranog detinjstva ideja o ženskim i krokodilskim suzama, pa sam dosta kao dečaci kojima je podvlačeno debelom linijom kroz odrastanje da je plakanje za neke beskičmenjake i sl.
Poniženje mi je da me ljudi vide u suzama.

Nakon nekih položenih ispita sam suzbijala svoju radost da ne bih stajala na muku kolegama koji su omanuli, i dobro se sećam da sam u tim momentima imala poriv da zaplačem-od sreće i tuge istovremeno, ali kako pa zaplakati kad samo neki hipersenzitivci plaču???

Da li se slažete sa mnom, da nekad te suze radosnice zameni smeh?
Imala sam skoro doživljaje neprikladnog smeha, da u situaciji koja nije nimalo smešna pokušavam valjda da relaksiram tenziju upravo smehom.
Moguće je da su suze radosnice takođe neka momentalna relaksacija tj. automatska zaštita našeg bića od sebe samog.
Mnogo toga je u nesvesnom.

Poniženje mi je da me ljudi vide u suzama.

U potpunosti se slažem sa tobom. Ja sam samo jedan jedini put plakala u prepunom tramvaju. Zbog posla sam se osećala loše i nisam mogla da izdržim. Posle me je bilo sramota jer je u tramvaju bilo mnogo, mnogo ljudi.

Ko šta radi žene samo plaču.

Nikada, ni kao dete nisi imao potrebu da zaplačeš, kada te nešto boli, npr?

Da li je plakanje od sreće u redu ukoliko plačemo pred ljudima koje ne poznajemo?

Suze su potpuno ok. Suze su lekovite, kao što je smeh lekovit.

Kada je sestrić išao na malu maturu, plakala sam od sreće. Isto se desilo kada je sestričina išla na malu maturu.

Suze radosnice često zameni smeh.

Primetila sam da u poslednje vreme više plačem, kada gledam video klipove sa starim mačkama i psima koji umiru. Plačem i zbog tužne radnje nekog romana.

Ali se osećam mnogo bolje posle tih suza.

Molim te da ne troluješ temu..I ovu i svaku drugu na ovom ptf-u. 🙂
Kada sam bio mladji,da me deru ne bi zaplakao.Kako sam stariji,kada vidim neki momenat na filmu,ili seriji,suze same krenu.To je valjda nesto jace od nas.

Da li je plakanje od sreće u redu ukoliko plačemo pred ljudima koje ne poznajemo?
Plakanje je u redu u nekom utopijskom svetu za sad.
Danas sam pogledala klip u kom osoba istetovirana u satanske simbole od glave do pete traži posao i žali se da ga ne nalazi. Pritom spominje da je sve to povreda religijskog prava... Onako, zamislila sam se, ali, naravno, njena priča nije popila vodu, zaradila je vrlo malo razumevanja za svoje izbore.
tako i sa suzama-javno nije OK. Manjina ljudi se zapita šta je, a većina misli-lud/a, drogiran/a, X-ti razlog, ni štapom prići.
Nikom nije do takvih prizora. Sa čim god da se nosimo, nosimo se bolje sa tim u svojoj privatnosti.

tako i sa suzama-javno nije OK

Dobro, u pravu si, samo ja teško mogu da kontrolišem suze, i one tužne i suze radosnice.

Placemo od srece kad smo ganuti dobrotom i necijom zrtvom .Kad uprkos svim mukama i preprekama,pobedi ljubav.

Kad smo nagradjeni (velikom) miloscu.

Hvala ti na ovom odličnom komentaru.

Back