Suveniri :)

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.184
Šta obično kupujete od suvenira kad negdje odete na putovanje...i da li uopšte kupujete?
Ili ih smatrate skupljačima prašine? 🙂
Ja uglavnom kupim magnete i to je to...eventualno ako je nesto bas originalno i nije skupo (a to je rijetkost 🙂),a ne one kineske sitnice na kojima samo odstampaju ime doticnog mjesta.

Šta obično kupujete od suvenira kad negdje odete na putovanje...i da li uopšte kupujete?
Ili ih smatrate skupljačima prašine? 🙂
Ja uglavnom kupim magnete i to je to...eventualno ako je nesto bas originalno i nije skupo (a to je rijetkost 🙂),a ne one kineske sitnice na kojima samo odstampaju ime doticnog mjesta.
Magnete, figurice tog mesta, razglednice... to je za uspomenu.
Mda, kad idem u Tursku onda kupujem svašta.Garderobu, kožu, nakit, stvari za kuću...tamo je sve jeftinije i izbor je veliki.

Najčešće knjigu ili neki zanimljiv notes, pa odmah upišem datum i mesto gde je kupljeno.
Drangulije poput magneta i figurica ne volim.
Magneti mogu da izgrebu glatku površinu (obično frižidera, je l'te..., a moj još nije ni otplaćen! :thumbdown:)

Najčešće knjigu ili neki zanimljiv notes, pa odmah upišem datum i mesto gde je kupljeno.
Magneti mogu da izgrebu glatku površinu (obično frižidera, je l'te..., a moj još nije ni otplaćen! :thumbdown:)
Knjiga je takođe lep suvenir.
Obično kupim neku vezano to mesto u kome sam bila. Bitno da bude na engleskom,inače može samo biti lepa dekoracija. 😁

Obično magnete poklanjam.Kupujem suvenire i za druge, meni su dovoljne fotografije ili baš neki specifičan komad, koji mi bude dovoljno autentičan.

Knjige sam zaboravila...i njih kupim ponekad.
A kugle,otvaraci,upaljaci i slicne sitnice me ne privlace,jer to sve ima i kod nas i to daleko jeftinije.
Kad sam bila u Budimpešti,glavni suvenir koji su prodavali je bila kesica aleve paprike 😂,i to po cijeni pet puta skupljoj nego kod nas.
I sad treba ja kao turista da kupim tu papriku,koje ima u svakoj nasoj prodavnici.🙂
Mislila sam,koja budala ce to da kupi?😂
Ali kupuju ljudi.

Knjige sam zaboravila...i njih kupim ponekad.
A kugle,otvaraci,upaljaci i slicne sitnice me ne privlace,jer to sve ima i kod nas i to daleko jeftinije.
Kad sam bila u Budimpešti,glavni suvenir koji su prodavali je bila kesica aleve paprike 😂,i to po cijeni pet puta skupljoj nego kod nas.
I sad treba ja kao turista da kupim tu papriku,koje ima u svakoj nasoj prodavnici.🙂
Mislila sam,koja budala ce to da kupi?😂
Ali kupuju ljudi.
Da...ali zato Turska kafa, pa oni njihovi začini, pamučna garderoba... :zaljubljena: takav kvalitet pamuka se ne može naći svuda. I ako ga i nađeš, daleko je skuplji.
Mda, to je već klasičan shoping.
Koliko god para ponela iz Turske sam se uvek vraćala bez prebijene pare, ali puna stvari i utisaka. Dok, negde prosto ne znaš šta ni od suvenira kupiti.Toliko bude neko mesto dosadno i bezlično. Jedino što volim putovanja, pa vredi obići sa ili bez suvenira.

Ja sam u Grckoj obavezno kupovala njihovu alvu,jer je bas dobra...bolja od turske.
Iznenadilo me je jedino sto u Istanbulu gdje "nema sta nema" skoro nigdje nije bilo alve.
Ima kolaca,poslastica svih vrsta,baklava i slicno...ali alva samo ponegdje.Ja sam je ocekivala na svakom cosku.

Ja sam u Grckoj obavezno kupovala njihovu alvu,jer je bas dobra...bolja od turske.
Iznenadilo me je jedino sto u Istanbulu gdje "nema sta nema" skoro nigdje nije bilo alve.
Ima kolaca,poslastica svih vrsta,baklava i slicno...ali alva samo ponegdje.Ja sam je ocekivala na svakom cosku.
I ja...Grčka alva je bolja!
Mda, ja to ne volim, kao ni Turske baklave. Naše su mi bolje. Ali su zato ratluci i kafa...vrh! 🤩
Imaju Turci one "Cotton" robne kuće. To je njihova modna marka, pamučna garderoba je jeftinija nego kod nas, a njihov pamuk je me'k k'o duša. Svega ima(posteljina, peškira, majica, piđžama, spavaćica,...a, tek donji veš! Fantazija! 😁

Poslednja izmena:
Ni meni se ne svidjaju turske baklave zbog onog njihovog specificnog ukusa,maslo,sta li je,ali su zato imali neku poslasticu sa pistacima koja je bila za deset.
Ja sam kolegama iz firme donela baklavu sa pistaćima. Oduševili se, ja nisam mogla jesti.Ali su im dobri čajevi i žačini. Najviše mi se ipak dopala njihova tradicionalna kafa.I kožne stvari (raj za kupoholičare).Koža uopšte nije skupa, možeš naći bundu, jaknu ili monton kakav zamisliš!Kupila sam crni Monton za 110e.

Ja sam kupila neke začine,ali slabo ih koristim,tako da ne znam kakvi su.Eno stoje,cekaju da ih se neko sjeti.🙂
😆
Ja sam donela skoro 1 kg kafe. Sve sam razdelila, neki su mi tražili da kupe...sebi sam ostavila 200 gr.To se ofc, brzo popilo.
Ko voli, imaju prelepe ešarpe i marame. Videla sam neku od kašmira, ručni rad...prelepa ali preskupa.I oni Turski đevreci su jako ukusni.Meni je tamo hrana problem, jer ne podnosim onu mast na kojoj pripremaju hranu, niti jagnjetinu.Užasno miriše!

Poslednja izmena:
Ne može se reći da su suveniri, ali obavezno proharam inostranim drogerijama tipa Lilly i DM kod nas. E, tu volim da kupim ponešto i za drage ljude.
Da, i čokolade.
Sad promolih nos napolje, i setih se:
imam desetak vrsta ukrasnog bilja sa putovanja.
Najdraže mi je ovo, i to baš sa crnogorskog primorja od pre neku godinu:
IMG_20210618_192215.jpg

Ovo mu je prvo cvetanje, a vrućine mu ništa ne mogu! :zaljubljena:

Ne može se reći da su suveniri, ali obavezno proharam inostranim drogerijama tipa Lilly i DM kod nas. E, tu volim da kupim ponešto i za drage ljude.
Da, i čokolade.
Sad promolih nos napolje, i setih se:
imam desetak vrsta ukrasnog bilja sa putovanja.
Najdraže mi je ovo, i to baš sa crnogorskog primorja od pre neku godinu:
Pogledajte prilog 956571
Ovo mu je prvo cvetanje, a vrućine mu ništa ne mogu! :zaljubljena:
Prelepo je! 🤩

Rashlađujem se nekad ovim suvenirom iz Grčke.Stoji mi u ladici, na poslu. 😁
Pogledajte prilog 956584
Divno!:zaljubljena:

Ja sam probala sa smokvom, ali šipak.Ne daje plodove.
Pa, dobro, možda joj treba više sezona da proradi, a sve i da ne da, ima lepe listove i može da prođe kao ukrasno drvce.
Ovo cveće čuči već tri godine kao običan grmuljčić. Nismo ni očekivali da će ikad da cveta kao na primorju, ali ajd' ipak je i takvo bilo nekakva dekoracija, i nikom nije smetalo. ;)

Divno!:zaljubljena:

Pa, dobro, možda joj treba više sezona da proradi, a sve i da ne da, ima lepe listove i može da prođe kao ukrasno drvce.
Ovo cveće čuči već tri godine kao običan grmuljčić. Nismo ni očekivali da će ikad da cveta kao na primorju, ali ajd' ipak je i takvo bilo nekakva dekoracija, i nikom nije smetalo. ;)
Smokva mi je u bašti. Listovi su dekorativni, mda, kuvam i čaj ponekad. Ovo tvoje cveće je nežno... prelepo!

Back