Sushi

Sushi je hrana sa najvećom marginom zarade.

Jeftin da se napravi, skup da se proda.

Preporučujem sushi svim vlasnicima restorana, ako hoće dobro da zarade.

sve dok je sushi sa originalnim sastojcima (i naravno svez) - OK je.
Nazalost sushi je postalo nesto sto nije originalan sushi nego vesternizovan i internacionalizovan.
U Beogradu na primer na jako malo mesta ima originalan sushi a i kad se i pojavi negde, ne odrzi se dugo.
Zakljucak - Beogradjani generalno ne cene sushi a tek ne cene originalni, sto je tuzno.
Kao sto bih mogao da zivim na sirevima, isto tako bi mogao da zivim na sushiju

Jedem bar jednom nedeljno…nije bas da sam slikao sa namerom, ali pronadjoh par slika u telefonu…

IMG_2300.jpegIMG_2301.jpegIMG_2299.jpeg

Ne slažem se tobom…sveza riba i drugi specifični sastojci su skupi, takodje i specijalizovani kuvari su dobro plaćeni… sve se to odražava na krajnu cenu u retoranu.
Moja deca vole sushi i često im pravim. Zapravo je sushi ekstremno jeftin, doduše zavisi od vrste i izvedbe.

Na primer u jednu rolnicu običnog sushija (maki) ide nekoh 20tak grama ribe max. Rolnicu sečeš na 6-8 komada. Ja pravim obično losos ili tuna. To znači da ti po jednom isečenom komadu dođe ne više od 2-3 grama ribe, što je smešno. Ostalo je povrće, pirinač i nori alge. To je sve jeftino.

Malo više ide ako praviš sashimi, oko 40g, ali one se obično jednu samo po dve i kombinuju sa maki rolnicama.

Kako god okreneš, ne možeš da pojedeš više od 200 din materijala po osobi, a jedan dobar tuna steak sa dodacima koštaće bar pet-šest puta više.

Moja deca vole sushi i često im pravim. Zapravo je sushi ekstremno jeftin, doduše zavisi od vrste i izvedbe.

Na primer u jednu rolnicu običnog sushija (maki) ide nekoh 20tak grama ribe max. Rolnicu sečeš na 6-8 komada. Ja pravim obično losos ili tuna. To znači da ti po jednom isečenom komadu dođe ne više od 2-3 grama ribe, što je smešno. Ostalo je povrće, pirinač i nori alge. To je sve jeftino.

Malo više ide ako praviš sashimi, oko 40g, ali one se obično jednu samo po dve i kombinuju sa maki rolnicama.

Kako god okreneš, ne možeš da pojedeš više od 200 din materijala po osobi, a jedan dobar tuna steak sa dodacima koštaće bar pet-šest puta više.

Sushi se pravi (ako pričamo o pravom sushi restoranu) iskljucivo od sveže ribe (naglašavam sveže), to može da bude losos, tuna, morska jegulja, kraba, scallops (nisam siguran kako se prevodi) i sl, i svakako nije jeftin tip hrane.
Takodje unutra kao dodatni sastojci idu od manga do avokada, takodje ne bas najjeftiniji sastojci iz prodavnice.
Jedan “obicni” sushi roll set (6-8 kom) kosta otprilike $6-$7 ( a pre Covid-a $4-$5), dok “kompleksniji” koštaju i do $15 (nešto veća porcija, ali po meni precenjeno, bolja su dva obicnija roll set-a)
Tuna steak, sa druge strane radi poredjenja, košta bar $30-$35 u dobrom restoranu.

Kućna izrada je nešto drugo, jer sam mozes da kontrolišeš i ukus i cenu.
Svakako (bar za mene) uz Miso soup odličan lagani dnevni obrok.

Preporučio bi ti da kad već volite (porodica) sushi, probas da im napraviš i poke bowls koji je jako popularan zadnjih godina, i isto se relativno lako pravi. Jedino mora tuna da bude vrhunskog kvaliteta jer se jede sirova.

https://playswellwithbutter.com/ahi-tuna-poke-bowls/

Back