Suše i veliki požari na sve strane

mario80

Stara legenda
Poruka
83.928
Svake godine isto, suše i požari. Kako u italiji ne gori svake godine?!?? Sećam se davno tu gde imam kuću, sve uraslo i zapušteno. Svakih par godina požari jedva kuću spaseš. Danas tj zadnjih 10 godina sve se kosi, ispod dalekovoda pokošeno, ljudi se uozbiljili prokrčeni požarni putevi... Evo pu pu da ne ureknem godinama ništa.

Imaju li možda ti požari veze sa kulturom i razvijenošću svesti u zemljama ili su samo suše problem? :mrgreen:

Лепи сви ти сплавови-ресторани,ал сва гооувна иду у реку
+
многе фирме испуштају свој отпад у реке,онда се чудимо зашто нема рибе
+
ако се не варам,иста та вода нам долази на чесме наших Домаћинстава,тако.

Па сад..
шта рећи

Svake godine isto, suše i požari. Kako u italiji ne gori svake godine?!?? Sećam se davno tu gde imam kuću, sve uraslo i zapušteno. Svakih par godina požari jedva kuću spaseš. Danas tj zadnjih 10 godina sve se kosi, ispod dalekovoda pokošeno, ljudi se uozbiljili prokrčeni požarni putevi... Evo pu pu da ne ureknem godinama ništa.

Imaju li možda ti požari veze sa kulturom i razvijenošću svesti u zemljama ili su samo suše problem? :mrgreen:

Gori Kalifornija,Oregon gori Jug Italije, Grcka, Turska, ( Spanija, a
narocito Portugalija gori svake godine), to su sve civilizovane zemlje,
Kalifornija sebe smatra najekoloskijom zemljom na svetu, temperture
su uzasno visoke, od kisa ni traga ni glasa. Znaci da je do suse.

Лепи сви ти сплавови-ресторани,ал сва гооувна иду у реку
+
многе фирме испуштају свој отпад у реке,онда се чудимо зашто нема рибе
+
ако се не варам,иста та вода нам долази на чесме наших Домаћинстава,тако.

Па сад..
шта рећи
Neko od nas dvoje pise na pogresnoj temi :lol:

Meni drugar vatrogasni amater kaže da svašta može da bude uzrok od samozapaljenja poput sena i trave, preko efekta lupe kada kap kiše ostane na nekoj lisci i sunčevi zraci kroz kap fokusiraju se na donji deo suve podloge i dođe do zapaljenja pa sve do mogućnosti pada malih meteora .
....................................
Da ne govorimo o nebrizi poput opušaka, roštilja , izduvnih gasova iz auspuha automobili, i paljenja vatre.

Meni drugar vatrogasni amater kaže da svašta može da bude uzrok od samozapaljenja poput sena i trave, preko efekta lupe kada kap kiše ostane na nekoj lisci i sunčevi zraci kroz kap fokusiraju se na donji deo suve podloge i dođe do zapaljenja pa sve do mogućnosti pada malih meteora .
....................................
Da ne govorimo o nebrizi poput opušaka, roštilja , izduvnih gasova iz auspuha automobili, i paljenja vatre.
Stručnjaci za protivpožarnu zaštitu tvrde da oko 2/3 šumskih požara
nastaju bez direktnog ili posrednog učešća ljudi.

Pa eto to su meni tako zanimljivo objasnjavali ali sam preskočio atmosferska pražnjenja . Meni je jedino u celom svetu neobično da pored stotine satelita , dronova i mobilnih stubova nema snimanja IC kamerama da se to javi u nekom vrlo kratkom vremenu.

Pa eto to su meni tako zanimljivo objasnjavali ali sam preskočio atmosferska pražnjenja . Meni je jedino u celom svetu neobično da pored stotine satelita , dronova i mobilnih stubova nema snimanja IC kamerama da se to javi u nekom vrlo kratkom vremenu.
Нешто технике и исталација за дојаву шумских пожара има Канада, док у исто време
у неким њиховим извештајима стоји да су се догодили шумски пожари за које нису
ни знали, који су се самоугасили због природних падавина.

Ja u to i verujem.
Sve ovo što se događa u svetu i kod nas-delo je nemara pojedinca ili grupe, ali svakako ne medveda, vrapca ili gubara, nego samo čoveka.
Igrom slučaja mi je kuća na saobraćajno prometnom mestu, i nema šta svakodnevno ne skupljam po dvorištu od divnog naroda iz prevoznih sredstava u prolazu-od bebi pelena punih materijala, preko staklenih flaša, konzervi i kesica od koje čega, do upaljača i ambalaže koji u ekstremnim situacijama i te kako mogu da budu zapaljivi.
Ja ću se za moje dvorište i oko njega pobrinuti kako znam svaki Božiji dan dok mogu (Mada sam luda Nasta jer skupljam štroku i van svog dvorišta jer volim da mi je lepo i bezbedno kad prođem tu gde prolazim), ali ključ za očuvanje prirode od požara je da svako uživa u istoj, ali i da bude odgovoran.

Nema tu sateliti i tehnologija-ovo je jednostavno, a najjednostavniji način je da se pobrinemo da iza nas nakon nekog plandovanja po brdima i šumama ne ostane nikakav trag da smo tu bili.

Čini mi se da na severu hrvatske postoje termo kamere koje snimaju i aktiviraju alarm tj vatropalce pa ovi brzo izlaze i reaguju. Zato i imaju manje požara nego ostali. Ali ima tu i do kulture življenja što reče indigo.

Lično sam učestvovao u gašenju jednog većeg požara kada smo bukvalno branili kuće.

Onda sam posle tog požara obišao požarište i shvatio da okopanoj maslini vatra nije ni prišla. Zaobišla je u širokom luku.

Пожари у Италији: Евакуисана насеља око Рима​

1500x500

Back