Susan Seddon - Boulet - Šamani i Boginje

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520

Susan Seddon-Boulet​

Susan Seddon Boulet 1941-1997 - Brazilian-born American Goddess painter - Tutt'Art@.jpg

Rano detinjstvo gospođe Bule je provela na velikom ranču za citruse i stoku. Volela je vezu sa prirodom koju je pružao život na farmi i uživala je u bogatom maštovitom životu hranjenom narodnim pričama koje su joj pričali njen otac i poljoprivrednici.

kfzy2PM.jpg

Upoznala je i udala se za Lorensa Buleta, koji je inspirisao Suzan da se ozbiljno posveti u svojoj umetnosti.
Bulet je pripisala da je rođenje njenog sina Erika, 1969. godine, oslobodilo njenu kreativnost, rekavši da je
Erik „nekako oslobodio dete u meni; dao mi je dozvolu da uživam u fantaziji, dao mi je dozvolu da radim jednoroge i zmajeve”.

Susan Seddon Boulet 1941-1997 - Brazilian-born American Goddess painter - Tutt'Art@ (23).jpg

Veliki deo Bule-inog dela iz 1970-ih prikazuje vesele slike iz bajki i šaljivdžija, vitezova, sirena, mađioničara i slično – izvedene u duginim jarkim bojama. Otprilike 1980. Bule je producirala
'Čula sam kako me sova zove', prvu u nizu slika koje su ukazivale na novi pravac u Buleinom stvaralaštvu.

Susan Seddon Boulet 1941-1997 - Brazilian-born American Goddess painter - Tutt'Art@ (15).jpg

Od ovog trenutka, Bule je slikala slike za koje je osećala da su uvučene u suštinu kolektivnog ljudskog nesvesnog - slike boginja iz različitih kultura i indijanske šamanske slike koje su spojile oblike životinje i čoveka u koherentnu celinu.

Susan Seddon Boulet 1941-1997 - Brazilian-born American Goddess painter - Tutt'Art@ (16).jpg

Inspiraciju za svoju umetnost Boulet je crpila iz širokog spektra izvora: mitologije i poezije, jungovske psihologije i svetskih duhovnih tradicija, kao i duboke ljubavi prema životinjama i prirodnom svetu. Danas se slike Suzan Seddon Boulet čuvaju u kolekcijama širom sveta.

Susan Seddon Boulet 1941-1997 - Brazilian-born American Goddess painter - Tutt'Art@ (14).jpg

Suzan Seddon Boulet umrla je u svom domu u Ouklandu 28. aprila 1997. nakon duge borbe sa rakom. Imala je pedeset pet godina.

https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/

Back