Superiornost

Nad raznim džudžama, prezir, mržnja, gađenje, odvratnost, podsmeh, osećaj ponosa i besa, kružno je, jer i oni to osećaju u vezi mene, naravno, sve je to pogrešno, malo šta ovde nije pogrešno, jedna velika močvara govana je ovo sve...

Na prvu bi rekao - DA - moja kompletna, idiotkinja, sestrična.
Onda si stvari ispreslažem u glavi i shvatim da su njeni prioriteti u životu totalno drukčiji.
Shvatim da ona ima iskustva u nekim stvarima koja ja za života najvjerojatnije nikada neću spoznati.
Ima iza sebe razvod, dvoje male djece, švalera.
Ja u životu nisam imao žensku dulje od par tjedana, pogotovo ne nekakve bračne brodolome, djecu, švaleracije, tako da ne znam.

Da li ste se nekada osećali superiorno nad nekim?

Moras da definises pojam "osecaj superiornosti". Predlazem da pozoves @Umri_muski da ti pomogne :cool:

Osecaj superiornosti = percepcija da si od nekoga bolji u necemu.

Normalno je da se Novak Djokovic oseca superiorno u odnosu na mene kad je u pitanju tenis. Realno gledano, decko igra bolje tenis nego ja.

Precenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcenjivanje tudjih su neke druge stvari.

Svako se u nekom trenutku, nekoj situaciji osetio superiorno, ne postoji osoba koja to nije doživela. U ljudskoj prirodi je da oseti nadmoć kada je u nečemu uspešnija od drugih. Ne mora to da znači da je negativno osećanje, pod uslovom da nije praćeno ponižavanjem ili potcenjivanjem druge osobe na neki način. Verovatno da se jesam osećala nadmoćno nekada, ako se setim nekog primera, izneću ga.

Svako se u nekom trenutku, nekoj situaciji osetio superiorno, ne postoji osoba koja to nije doživela. U ljudskoj prirodi je da oseti nadmoć kada je u nečemu uspešnija od drugih. Ne mora to da znači da je negativno osećanje, pod uslovom da nije praćeno ponižavanjem ili potcenjivanjem druge osobe na neki način. Verovatno da se jesam osećala nadmoćno nekada, ako se setim nekog primera, izneću ga.
Ne sećaš se, teško ti je da se setiš... jer sve naše male pobede nad drugima nisu superiornost. Da, bili smo tu i tamo bolji, drugi su bili bolji od nas u mnogo stvari, ali nismo trenirali superiornost. To je drugo polje u odnosu na ono ko je od koga malčice bolji.

Kada te neko pravi budalom , to je pokušaj superiornosti, njen jadan suvišan patrljak.

To je kad neko tvrdi da si budala a ti to zapravo nisi.

Svako ima pravo na svoje misljenje, makoliko bilo pogresno, kao i da ga iznese ako je prilika odgovarajuca.

Problem nastaje kad neko u nastojanju da te opameti unisti tvoju pamet. Nema veze da li je bio u pravu ili ne. To je u stvari razlika izmedju konstruktivne i destruktivne kritike. Konstruktivna te cini pametnijim, destruktivna te zaglupljuje. Sa ljudima koji su preterano osetljivi, tj. koji su skloni preterano brzo da donose zakljucke, moras da budes izuzetno pazljiv zato sto je ogroman procenat stvari koje mozes da izustis a koje bi im srozale pamet.

To je kad neko tvrdi da si budala a ti to zapravo nisi.

Svako ima pravo na svoje misljenje, makoliko bilo pogresno, kao i da ga iznese ako je prilika odgovarajuca.

Problem nastaje kad neko u nastojanju da te opameti unisti tvoju pamet. Nema veze da li je bio u pravu ili ne. To je u stvari razlika izmedju konstruktivne i destruktivne kritike. Konstruktivna te cini pametnijim, destruktivna te zaglupljuje. Sa ljudima koji su preterano osetljivi, tj. koji su skloni preterano brzo da donose zakljucke, moras da budes izuzetno pazljiv zato sto je ogroman procenat stvari koje mozes da izustis a koje bi im srozale pamet.
Ovo je neka tvoja opšta teorija ?
Ili je usmerena konkretno sada na nekoga?

:eek:

Ovo je dobro misljenje da se odavde krene...
Prilicno je bolesno , a istovremeno je mozda cesto...

Samo je takticki ublazeno da se ne oseti , ali dzaba..

Zapazite da cak nije potrebno ni da budete drasticno bolji da bi se napunili ovakvim emocijama, a vrlo je bitno naglasiti da su u pitanju emocije a ne osecanja..
Niti da uopste budete bolji...
Klasicna odluka da ste superiorni u odnosu na nekoga ako imate razlicito misljenje...seljak u odnosu na gradjanina, glupan u odnosu na pametnog, lukav u odnosu na postenog...

Ali da ostavimo Srpsku realizaciju i potrebe za potvrdom i sopstvenom vrednosti u bezvrednosti po strani....
Odsetajmo daleko daleko, na pusto ostrvo...

Uraditi nesto bolje od nekoga ili necega je moguce, ali u sustini to nije povod da bi se upotrebila rec superiornost, zar ne?
Superiornost se upotrebljava samo za potrebe podmuklog ponizavanja neke vrednosti, to je praksa...Najcesca je kod morala, tj tamo gde u sustini nema nikakve realne osnove da postoji , pa kod zenskog moralisanja, dakle duplo golo, dupli razlig gde ne bi trebalo da postoji sto je primer kako se najcesce i upotrebljava ovaj pojam....Moralna superiornost je ono cime se zene danas cesto koriste kad nesto sto ima manju vrednost ili je samo varijanta tj nema neku povezanost sa vrednosti podizu na nivo nadserijske orginalne ili posebne moralne vrednosti....Naravno cilj je ponistiti moralnu vrednost svih drugih u okruzenju..

Da vratim na uraditi nesto stvarno bolje...Da iskljucimo balkan, Srbiju , zene i ostale sund smetnje i buku iz razmatranja....
Pojedinac koji uradi nesto bolje, uopste ne koristi pojam superiornost, nego bolje.
Superiornost kao termin se moze koristiti tek kad je apsurdno porediti i koristiti dva kriterijuma ili pojma jedan pored drugog....ili dva kriterijuma...
Osecaj superiornosti je nesto drugo....ocigledno...Nema veze sa terminom superiornost nego sa potrebom pojedinca i vecina ljudi koji nesto bolje rade od drugih shvataju da je to bolje ili da ocekuju bolji rad i nikad se nece osetiti superiorno niti sami niti u odnosu na nekog...
Bolji da, kvalitetnije da, ali da bi se stiglo do nadmoci potrebno je ubaciti i nemoc kod iste osobe u glavi...Sto znaci da se osoba koja je bolja itekako nekad osecala ili upravo u istim uslovima osecala nemocnom pa se trenutno oseca nadmocnom, i tek tako postoji emocija nadmoci.....u paketu sa osecajem nemoci....

Superiornost je sledeca gradacija nadmoci....tj kad uparenu emociju nadmoci i nemoci pocinjemo da obradjujemo na statisticki nacin, cesce pojave nadmoci.....
Tj nemoc se vise ne javlja pa osoba razvija osecaj superiornosti, tj nadmoci koja je stalna.....

Da ne vracam na Srpske balkanske i zenske superiornosti , vidite koliko je to apsurd i samo iskompleksirana metoda zlobnosti...samo uporedite u ovom trenutku razliku koja je potrebna da bi nesto bilo demagoski bolje, bolje, nadmocno , stalno nadmocno pa superiorno...

Kad neko izjavi da se svako osecao nekad superiorno , to je povod za ozbiljno psiholosko razmatranje....ali garantujem da je tu negde i super par nadmoc i nemoc koji je bio pre toga pa tek onda plodno tlo da neko toliko bude ubedjen da je svako osetio superiorno....
Jos kad to stalno slusate od mediokriteta, vezbanje ocnih misica kolutanjem vam ne gine..

Da ovde skrenemo na pojam nemoci, da li se ponizna osoba oseca nemocnom cak i kad ne moze nesto da ucini ili je nemoc povezana sa bar minimalnim osecajem beznadja i ocaja?
To je vec druga tema, poniznost u religijskom smislu je tek poseban ugao u toj temi...

Poslednja izmena:
Ako nekad i imam taj osećaj gledam da ga maksimalno ignorišem jer mi ne prija

Upoznala sam solidan broj ljudi raznih vera, nacija, rase, obrazovanja, kulture .. samo jednom sam se osetila inferiorno i to od strane jedne Indijke koja je udata za matorog Danca bar 2 decenije starijeg od nje, doktora
(Muž joj je bio ok lik)

Bio je odvratan osećaj i od tada pazim da i ja nekome ne priredio ni minut takvog iskustva

Jedina superiornost koju priznajem je superiornost nad životom , bolšću , rešavanju životnih problema...
Baš se osećam lepo kad tu izvojevam pobedu
Svako drugo pokazivanje superiornosti nad ljudima je puko pumpanje ega i lečenje komleksa. Neki plemenski atavizam kod ljudi
Ne računam tu sportiste jer to i jeste svrha sporta , takmičenje

Poslednja izmena:
Svako drugo pokazivanje superiornosti nad ljudima je puko pumpanje ega i lečenje komleksa.
Tačno.
Ako je neko bolji od nekoga(u nekim oblastima), ako ima više iskustva ili znanja(takođe , u nekim oblastima) , nije nikakvo opravdanje za osećaj superiornosti.
Jer je direktno vezano za spuštanje te druge osobe.
I ne, nema veze sa neslaganjem s nečijim mišljenjem.
Obično se ispoljava na očigledan način, tipa"ja sam pametan, ti si glup".

Da li ste se nekada osećali superiorno nad nekim?
Da, dešava se.

Kakav je doživljaj, ukoliko jeste?
Osećaj je više nego dobar.Puni baterije.

Da li je to osećaj ponosa (koji se oteo kontroli)?Trenutno zadovoljstvo?Možda urođena privilegija?Ili nešto deseto?
Osećaj da si visoko.
Ti si gore, na vrhu, a ta osoba nad kojom si "superioran" je
Neki bedni crv kojeg treba izgaziti.

Da li ste se nekada osećali superiorno nad nekim?Kakav je doživljaj, ukoliko jeste?
Šta uopšte smatrate pod time?

Da li je to osećaj ponosa (koji se oteo kontroli)?Trenutno zadovoljstvo?Možda urođena privilegija?Ili nešto deseto?

Tema je, naravno, autorska.
Inspiracija trenutna.
da jesam nekoliko puta ali sam se prestravila svog osećaja i vratila se u kolosek u kome piše
jednaki pred bogom i pod zvezdama...

Back