Super otac

DEHamburgBucerius2008TemptationOfStAnthony.gif

Zamrzio sam oca kad sam imao čak četrnaest godina – pubertet mi je kasnio. Išla mi je na živce njegova svepamet i pokušaji da mi u svakoj prilici udeli lekciju. Inače je bio dobar – kupovao mi je kakve god hoću farmerice – ali *******, deca su nezahvalna, a ja sam bio dete i neću valjda izneveriti ulogu koju mi sam Bog udeli, Božo, šta ti bi...
Kad sam počeo stavljati gel u kosu, stvari su se promenile. Otac se povukao u garažu i vreme počeo provoditi "s mašinom". Majka me mazila i vrtela glavom nakon povratka sa roditeljskog sastanka, tamo u školi u koju sam išao, u kojoj su me mučili nastavnici i suučenici i čistačice, svi, svi, svi...

Te sam zime prvi put imao zaključenu jedinicu na polugodištu – iz matematike, naravno.
S matematikom sam imao problema još od nižih razreda. Imao sam teškoća u povlačenju granica između apstraktnih pojmova, veličina, vrednosti; sve se to stapalo u jedinstvenu belinu, a ta se belina, opet, stapala s onom belinom pri korenu moga jadnog hipotalamusa. Jasno se prisećam, čak i sada nakon svega, i toga i drugih stvari; sećam se kako sam u drugom razredu pred kraj časa matematike morao relativno brzo rešiti matematički zadatak. Teškoće u apstrahiranju i svest o tome kako možda neću imati dovoljno vremena za rešavanje zadatka – svemu tome pridružio se osećaj mlakog voska u trbuhu, potom i živoidno draškanje u penisu koje me nepristojno intrigiralo. Taj predznak seksualnog buđenja nekako me izolovao od ostatka razreda, a s vremenom i od kompletnog sveta. Nisam nikako mogao shvatiti u kakvom su odnosu moj qurac – uz sva ta mekoputna treperenja – i svet oko mene.

Đačku knjižicu s masnom crnom jedinicom unutar fino zaobljenih zagrada uspešno sam skrivao nepun dan. Kad je stvar otkrivena, otac se ostavio mašine i sav mastan došao u kuhinju. Pogledao je knjižicu, potpuno miran, odložio je na stol. Rekao je:

"Znam da ti nisam bio dobar u poslednje vreme. Možda ja nisam otac kakvog zaslužuješ; svi dečaci sanjaju o nekakvom superocu, ali stvarnost... Stvarnost će ti ga dati! Evo ga!"

Mahnuo je levom rukom prema prozoru; istog trenutka neko je pozvonio na vratima.

"Šta zvoni, blesan!", rekao je moj otac, "Trebao je samo ući."

I doista, tada su se vrata sama otvorila. Pojavila se osoba u odelu Deda Mraza, s tim da je preko pantalona imala navučene gaće ala Supermen. Nije nosila kapu, glavu joj je resila pankerska "Čirokezi" frizura; na čelu su joj isprepleteni bili – a amaterskom rukom iscrtani – kukasti krst i zvezda petokraka. Na očima umetne trepavice od nekih tri centimetra, a na ramenu obešena bazuka. To biće – jer nemoguće je bilo reći je li reč o ženi ili muškarcu (premda bi za „superoca“ razumno bilo pretpostaviti da je muškarac) – podsetilo me na mitološka stvorenja, poput Sfinge ili Minotaura, sastavljena od raznih delova stvarnih životinja.

Otac je superocu dodao kaiš i ovaj me pretukao kao životinju. Otišao je dok sam ja jecao na hladnim kuhinjskim pločicama, potajno snifajući fuge.
Nikad se više nije pojavio. Otac se vratio u garažu, a majka ribanju podova, pranju veša i svemu onom... Ja sam naučio lekciju i otada sam mnogo bolji čovek. I sam sam postao otac – još nikada nisam pao u iskušenje da dozovem superoca kako bi mi pomogao u rešavanju kriznih situacija.

Ali moja ga je žena pozvala, nakon jedne naše, prilično ružne svađe. Opet me pretukao. Super, 'ebem ti oca...

:gace:

Back