"Suncev tocak"

Ma ko se svađa? Egipatska religija je toliko promena pretrpela tokom vekova da je teško uopšte razgovarati o njoj i svetilištima, centrima i atributima bogova. Čak zbunjuje obiljem bogova koji menjaju svoja imena i oblike, pojavljuju se u ljudskim, životinjskim, biljnim ili složenim oblicima, a identitet im se često ne može sa sigurnošću utvrditi. Potrebno je temeljno proučavanje.

Isto je sa slovenskim religijama:?:

da, ali bitno je u kom periodu je slavljen i kako i koja noma je tada bila najjaca....ne mogu sve da ti objasnjavam, to me iscrpljuje, moras sam da istrazujes...egipat je komplexna tema, najbolje da krenes od pocetka tj od predinastickog perioda...

Nisu to svetilista vec kultni centri, ogromna je razlika....

NISAM JA REKO DA NISTE U PRAVU, ni da treba da mi objasnjavate o tome sad.:twisted: Ja velim da pise "sirom celog Egipta" samo. "Celog":rolleyes: mada vise verujem vama nego linku koji mi je jedna od vas dala:!:

Ma ko se svađa? Egipatska religija je toliko promena pretrpela tokom vekova da je teško uopšte razgovarati o njoj i svetilištima, centrima i atributima bogova. Čak zbunjuje obiljem bogova koji menjaju svoja imena i oblike, pojavljuju se u ljudskim, životinjskim, biljnim ili složenim oblicima, a identitet im se često ne može sa sigurnošću utvrditi. Potrebno je temeljno proučavanje.

Postoje neke ikonografske forice i kanoni prema kojima mozemo prepoznati bogove, atributi se zaista ne mogu pohvatati j mogu ali ih ima mnogo i tako... sve u svemu slazem se da je potrebno (visegodisnje) temeljno proucavanje

zaboravila si sinkretizam . . .

sve u svemu vrlo neravan teren...

ptica Benuu je fenix, izguglaj malo
povezana je sa Reom

i Oziris se reinkarnira :)

Ne zanima me ni jedan Egipatski bog, Feniks me zanima al za njega nisam ni znao da je Egipatski:)

Ptaha sam pomenuo jer sam procitao da je to bio prvi u egiptu monoteisticki bozanstvo.

E, mene zanima suncev distk.

Idem guglat malo i gledat temu da vim ocete jos sta da napisete, zanimljivo mi sve ovo, :heart: ste stvarno:mrgreen:

"According to this tradition, the bird came to rest on a rock from which its cry broke the primeval silence and this determined what was and what was not to be in the unfolding creation." ay... ovo isto pise i za Ptaha. Pa dal od Benua da krenem u proucavanju:mrgreen:

pogledaj temu sfinga, atlantida i 2012 tamo je doticni Narmer pisao puno o Egiptu, imas i za fenixa i za Rea i za svasta nesto....

Vidi ovako : Ptah ti je praiskonska humka(brdo), a na tu humku je sletela ptica Benuu(Ra).
pre Ptaha Atum je bio praiskonska humka

pogledaj temu sfinga, atlantida i 2012 tamo je doticni Narmer pisao puno o Egiptu, imas i za fenixa i za Rea i za svasta nesto....

Vidi ovako : Ptah ti je praiskonska humka(brdo), a na tu humku je sletela ptica Benuu(Ra).
pre Ptaha Atum je bio praiskonska humka

Pazi vako, ja toga Feniksa zelim (a ne celu mitologiju) prouciti jer je on tu kolko vidim prvi simbol kretanja (a rekoh vec da se simboli kretanja vezuju uz suncev tocak), i to (gle cuda) u krug - jer "kruzenje" je reinkarnacija. Jos ptica, analogije, nebo...

Onda bi po tome humka bila simbol "staticnog" ili ti "uredjenja" a ptica bila simbol "kretanja" ili ti "haosa"... al, sta znaci za njih rec "humka"?

"Herodotus tells us that the bird lived for 500 years before building a nest of aromatic boughs and spices which it then set ablaze and was consumed within the inferno" vako nesto sam gledao na neki film o indijki koja se bavi "zacinima" i tim sranjima. Zanimljivo je da se na istom filmu ta lepotica (glumica:)) reinkarnira. Zar i u indiji ima takvih mitova?

hm... nemam izgleda nacina da saznam sta simbolise taj tocak. Simbolise sunce, al sta u vezi sunca, pa nisu ludi, mogli su nacrtat sunce, da su hteli, hteli su nesto drugo verovatno...

"u krugu" u simbolologiji znaci obicno "u vremenu", kao sto "van kruga" znaci "van vremena, izvan vremena, u svim vremenima ce biti... , pre vremena". Ali sta znaci obican krug... a sta ako ima 8 pregrada. A sta ako je zmija... joj:)

Back