Sunčev sistem

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da ne otvaram novu temu.
Evo nečeg "novog"

Sunce je staro oko 4.5 milijarde godina, ali neka naučna istraživanja pokazuju da više od 50% posto vode na planeti Zemlji je postojalo pre rođenja Sunca. Ta voda je došla iz interstelarnog prostora, gde je formirana sudarom sa ledenim kometama i asteroidima. Kada je solarni sistem formiran, ova voda je inkorporirana u planete.

To ima veze sa odnosom deuterijum prema protijumu. Deuterijuma ima više u interstelarnom prostoru nego u Suncu. Taj odnos u vodi Zemlje je visok, što sugeriše da voda na Zemlji ima poreklo u interstelarnom prostoru. ...

Mislim, moj komentar, očigledno je ta voda bila deo tamne magline od koje je nastao Sunčev sistem. tj protozvezde.

The Sun is about 4.5 billion years old, but some scientific research and study shows that more than 50% - 70% of the water on Earth has existed since before the birth of the Sun. This water is thought to have come from interstellar space, where it was formed by the collision of icy comets and asteroids. When the solar system formed, this water was incorporated into the planets, including Earth.

The deuterium-to-hydrogen ratio is a measure of the abundance of heavy hydrogen (deuterium) in a sample of water. Deuterium is more abundant in interstellar space than it is in the Sun. A study conducted by a team of scientists from the University of Chicago and the University of Arizona found that the deuterium-to-hydrogen ratio in Earth's water is high, which suggests that Earth's water originated in interstellar space.

Da li pratite promenu klasifikacija planeta, da postoje male tzv patuljaste planete (dwarf planets), i da nema 9 planeta kako su nas učili u školama do 2000 i neke godine, već 8?

Šta vas fascinira kod Sunčevog sistema?
Da li znate za pojas asteroida između Marsa i Jupitera?
Da Uran rotira "ležeći" ? :)
A za Kajperov pojas (Kuiper belt) i za Oortov pojas?
U temi možemo da pišemo sve što je vezano za našu zvezdu i sa celim sistemom.. kao i fotografije.

Evo za početak jedan video National Geographic-a
traje 4 min

Ja sam oduvek pretpostavljao da si ti smrasa pala ili venere? :D

Sad kad kažeš, na netu, dakle nisu zvanični podaci već negde u novinama sam videla razlog:

"Razlog za ovu neobičnost je odsustvo atmosfere na Merkuru. Solarna strana planete brzo se zagreva, a tamna strana se takođe brzo hladi. Temperaturne fluktuacije se kreću od -170 do +420 stepeni Celzijusa.

Sa Venerom je mnogo komplikovanije. Planeta ima atmosferu koja ne dozvoljava da se cela površina ohladi. Zajedno sa efektom staklene bašte, bez obzira na doba dana, toplota se ravnomerno raspoređuje po površini planete, a temperatura površine je 460 stepeni."
Taman da se pizza brzo ispece

Back