Шумско гробље (FriedWald), Немачка

Ната Ли

самоникла
VIP
Poruka
51.019
Шта је Шумско гробље?

Цвркут птица, мирис опалог лишћа, шуштање лишћа – Шумско гробље нуди људима место сахрањивања где се осећају као код куће чак и током живота: шуму.

Шумско гробље представља алтернативни облик сахрањивања. Пепео покојника почива у биоразградивој урни, директно у корену дрвета.

Натписна плочица на дрвету скреће пажњу на гробно место. Ова натписна плочица се може изоставити по жељи. У овом случају, рођаци и даље имају могућност да посете гробно место покојника у било ком тренутку, јер су дрвећа обележена и регистрована код општине.
У Шумском гробљу нема одржавања гробова. Природа се брине о томе. Цветни аранжмани, свеће и надгробни споменици не уклапају се у природно шумско окружење. Уместо тога, маховине, папрати, дивље цвеће, шарено лишће и снег украшавају гробове на дрвећу у складу са годишњим доба, претварајући их у јединствена места сећања и комеморације.
Концепт Шумског гробља је независан од верских деноминација и слободан од друштвених ограничења. Сахрана омогућава персонализовани опроштај. Хришћанске сахране су подједнако честе као и сахране без духовног вођства.

https://www.friedwald.de/konzept

20250823_160924.jpg

Znam za to. U jednom manjem mjestu, selu u Njemackoj ima dio šume hrastove gdje se mogu sahranjivati ljudi. Dozvoljeno je 5 ,,mjesta,, za sahranu oko jednog hrasta.
Meni se to jako dopalo, ne samo zbog minimalnih troškova, zauzimanja male površine, već i zbog intimnosti trenutka sahrane. Ovo u RS je bogohuljenje. Žderanje, pijenje i glasno raspravljanje. Trošak da ne spominjem. Oni iz Maratonaca su male mace za ove ovdje grobare.

Da bi neko bio sahranjen na ovakvom groblju, prvo mora da bude kremiran. Ako se već kremira, onda može da bude sahranjen bilo gde, a logičnije je da to bude neka šuma koju je posećivao i voleo.
Да, ја сам превела само део текста.

Кремација је предуслов

Они који су заинтересовани за сахрану у Шумском гробљу генерално морају да изаберу кремацију. Многи потенцијални клијенти бирају одговарајуће дрво док су још живи. Рођаци и пријатељи се обавештавају о овом кораку, а идеално је да се изјава жеља у којој се наводи захтев за сахрану састави и поднесе руком.

Back