Sulejman Velicanstveni

Заборавих на помајку Мару скроз!!!!!!!!!!!.Била је старија само десетак година од "посинка". Мислиш да је она научила челеби Мехмеда да говори српски?
Интересантно колико жена је имало значајну улогу тада у животу Срба.

Ту је Мара ћерка кнеза Лазара удата за Вука Бранковића.
Па Мара Бранковић ћерка деспота Ђурђа Бранковића и жена Мурата II.
Мара(Јелача) Бранковић ћерка Лазара Бранковића и жена краља Босне и деспота Србије Стефана Томашевића.

Ако додамо и кнегињу Милицу и монахињу Јефимију сасвим задовољавајући број утицајних жена у Србији за средњевековне услове.;)

Хвала, ја нађох да је почело средином 15.века и трајало до средине 17.века.

Devširmu, prikupljanje “živog vojnog poreza” započeo je još sultan Mehmed Čelebi u prvoj polovini 15. veka, ali je ona u pravom smislu institucijalizovana tek za vreme sultana Murata Drugog, da bi poseban zamah dobila u vreme sultana Mehmeda Osvajača, a najžešća je bila u 17. veku.
Za buduću janičarsku službu, uzimana su, prvenstveno, deca i mladići iz hrišćanskih familija, a u kasnijim periodima, kada se pojavila potreba za očuvanjem proširenih granica i unutrašnjeg mira, i iz redova Turaka, Cigana i Jevreja.

Prema turskim izvorima, devširmom su se kupila deca i mladići uzrasta od osam, deset, petnaest, osamnaest ili dvadeset godina, ali ponajviše oni starosti od 14 do 18 godina. Devširma je prikupljana jednom u tri, pet ili sedam godina i skupljalo se, odjednom, između dve hiljade i deset hiljada dece koja su, uglavnom, bila birana po fizičkoj snazi, pameti i lepoti

Oduzimanje hrišćanske dece je bilo ukinuto 1638. godine. Povod za to je bilo nezakonito primanje novca koje su uzeli skupljači devširme . Uzimanje mita glavom su tada platili turnadžibaša Derviš-aga (general-poručnik janičara) i drugi kupitelj dece, Kazhadži- zade, dok se treći Devedži Mustafa spasao na molbu velikog vezira. Ovo uzimanje podaničke dece bilo je poslednje koje spominje osmanska istorija, i tako je pod najvećim osmanskim silnikom sultanom Muratom Četvrtim bila ukinuta i ova nasilnička mera.

Дакле као што видимо, девширма је укинута у вези са афером подмићивања. Једино мито које ми пада на памет је оно за које су платиле породице деце да буду поштеђене од девширме.

Толико о томе да је девширма била омиљена међу поданицима.

Хвала, ја нађох да је почело средином 15.века и трајало до средине 17.века.

Devširmu, prikupljanje “živog vojnog poreza” započeo je još sultan Mehmed Čelebi u prvoj polovini 15. veka, ali je ona u pravom smislu institucijalizovana tek za vreme sultana Murata Drugog, da bi poseban zamah dobila u vreme sultana Mehmeda Osvajača, a najžešća je bila u 17. veku.
Za buduću janičarsku službu, uzimana su, prvenstveno, deca i mladići iz hrišćanskih familija, a u kasnijim periodima, kada se pojavila potreba za očuvanjem proširenih granica i unutrašnjeg mira, i iz redova Turaka, Cigana i Jevreja.

Prema turskim izvorima, devširmom su se kupila deca i mladići uzrasta od osam, deset, petnaest, osamnaest ili dvadeset godina, ali ponajviše oni starosti od 14 do 18 godina. Devširma je prikupljana jednom u tri, pet ili sedam godina i skupljalo se, odjednom, između dve hiljade i deset hiljada dece koja su, uglavnom, bila birana po fizičkoj snazi, pameti i lepoti

Oduzimanje hrišćanske dece je bilo ukinuto 1638. godine. Povod za to je bilo nezakonito primanje novca koje su uzeli skupljači devširme . Uzimanje mita glavom su tada platili turnadžibaša Derviš-aga (general-poručnik janičara) i drugi kupitelj dece, Kazhadži- zade, dok se treći Devedži Mustafa spasao na molbu velikog vezira. Ovo uzimanje podaničke dece bilo je poslednje koje spominje osmanska istorija, i tako je pod najvećim osmanskim silnikom sultanom Muratom Četvrtim bila ukinuta i ova nasilnička mera.

Srebrena, na prethodnoj stranici ti već opisah detaljnije kako je nastala devširma. Evo malo da citiram i stručnu literaturu, šta piše čuveni francuski osmanista Nikola Vatan u čuvenoj francuskoj monografiji posvećenoj osmanskoj istoriji koju je priredio Robert Mantran i objavio u Parizu 1989. godine (prevela Ema Miljković-Bojanić):

Коначно, османска држава дугује Мурату I и Кара Халилу Хајрудину једну од својих најоригиналнијих творевина: институцију јаничара (тур. yeniçeri, „нове трупе“) Ова институција потиче од права емира на сваког петог заробљеника, заточеног у Светом рату (pensek/pencik). Највероватније је да је у време када је поново загосподарио Тракијом, Мурат дошао на идеју да створи војску од људи заробљених у походима. Људство је прикупљано путем институције devşirme, „одабира“. За време Мурата I створене су основе администрације, тако да то више није била обична кнежевина газија, већ право царство у рукама османских владара.

* Историја Османског царства, прир. Р. Мантран, Clio, Београд 2002, 49.

Царство се организовало. Институција јаничара, створена у време Мурата I, претрпела је, чини се, велике промене за време Бајазита I. У сваком случају, од периода његове владавине сусрећу се при помени система девширме (devşirme), редовног „одабира“ (у нашој традцији познатог као данак у крви, прим. прев.), младих хришћана који су примали ислам, бивали потурчени, васпитавани и образовани у анадолским породицама и у самој Палати, по веома строгим правилима, да би затим чинили војску која је била под непосредном командом султана, док су неки од њих вршили службу у државном административном апарату. Они су чинили ону институцију која се звала капи кулари (kapi kullari), „робови“, мада би било боље рећи „слуге“ Порте. Циљ такве праксе није био да се „униште“ млади хришћани, као ни то да се одвоје од своје родне средине (то и није увек био случај), већ да се владару обезбеде верне слуге, чија је каријера зависила од властитих способности. Та институција ће имати велики значај у историји Царства.

* Исто, 59-60.

Srebrena, na prethodnoj stranici ti već opisah detaljnije kako je nastala devširma.

Da, znam, hvala ti za to. Naveo si 1397. kao prvi zabelezeni slucaj, a Gotski je naveo poslednju deceniju 14.veka po zapisu u mletačkim arhivama i arhiepiskopu Soluna.
Gotski misli da je prvi slučaj bio u okolini Soluna, a po tvom poslednjem citatu, Murat Prvi je (najverovatnije prvi) došao na tu monstruoznu ideju kad je osvojio deo Traške, znači u vreme PRE Kosovskog boja- pa bi to trebalo da bude pretposlednja decenija 14.veka.
Takođe si naveo da je poslednji zabeležen slučaj bio oko 1740.godine.

Videla sam sve, i pročitala, i razumela, jedino što nisam uspela da i ja lično nađem te podatke nego samo ono da je od sredine 15 do sredine 17 veka postojala ta vrsta danka, institucionalizovana i na kraju, zbog zloupotreba, ukinuta od strane vlastodržca.

Poslednja izmena:
Da, znam, hvala ti za to. Naveo si 1397. kao prvi zabelezeni slucaj, a Gotski je naveo poslednju deceniju 14.veka po zapisu u mletačkim arhivama i arhiepiskopu Soluna.
Gotski misli da je prvi slučaj bio u okolini Soluna, a po tvom poslednjem citatu, Murat Prvi je (najverovatnije prvi) došao na tu monstruoznu ideju kad je osvojio deo Traške, znači u vreme PRE Kosovskog boja- pa bi to trebalo da bude pretposlednja decenija 14.veka.
Takođe si naveo da je poslednji zabeležen slučaj bio oko 1740.godine.

Videla sam sve, i pročitala, i razumela, jedino što nisam uspela da i ja lično nađem te podatke nego samo ono da je od sredine 15 do sredine 17 veka postojala ta vrsta danka, institucionalizovana i na kraju, zbog zloupotreba, ukinuta od strane vlastodržca.

Навео сам последњу деценију 14. века зато што је јадиковка митрополита Солуна Исидора Глабаса (1380-1397) из 1395, а млетачки извештај који спомиње одвођење дечака старих између десет и дванаест година. Исидор је записао како су дечаци одведени по "емировом декрету" и ламентира како људи морају да гледају сопствену децу како их на силу и изненада одводи туђин да постану носиоци варварства, страног језика, неверништва и других зала. Податак сам нашао у Encyclopedia of the Ottoman Empire, eds. G. Agoston, B. Masters, NY 2009, стр. 183.

Између онога што смо Славен и ја писали нема контрадикције. Мурат Први је, према османској традицији, основао јаничаре после освајања Једрене (1369) и оформио овај војни ред од ратних заробљеника тј. од оне петине заробљеника на које је имао право 8могло је ту бити и дечака и младића).

Бајазит Први уводи иновацију тј регрутује јаничаре (и државну администрацију и др) путем "данка у крви" почевши од последње деценије 14. века. Бајазит иначе спроводи и низ других мера на централизацији царства, али после Ангорске битке (1402) долази до разорног грађанског рата његових синова. Зато се и каже да је "данак у крви" институционализован у 15. веку у доба Мехмеда Првог или Мурата Другог.

Апсурдно је тврдити да је Мехмеду Освајачу дошао неки Грк са Имброса да му објасни 1458/9. у Једрену како Србију треба освајати због племенитих метала и јуначних младића, да треба тек да уведе данак у крви итд. Када је Мехмед упознао Критовула, Константин Михаиловић је већ био међу јаничарима.

Klaudije, dopusti, molim te... Srebrenka, bicu veoma plemenit, njezan i pazljiv, sve ce biti gotovo za manje od jednog minuta. Nece nista boljeti. Uz sve navedeno, postoji jasno, istorijski potkovano i logicki docarano objasnjenje Willcocksa o tadasnjem stanju rudarske privrede kroz prizmu Kritovulovih recenica, bez obzira sto su Srbija i Bosna do 1422. g. zajedno izvozile vise od petine evropskog srebra (John V. A. Fine, clanak o Bosni u "The Oxford Dictionary of the Middle Ages"):

willcocks001a.jpg

Samuel Willcocks, Turska uprava nad balkanskim rudnicima srebra u prikazima zapadnih putnika, Triplex Confinium (1500-1800): Ekohistorija, Zbornik radova sa medjunarodnog znanstvenog skupa odrzanog od 3. do 7. svibnja 2000. godine u Zadru, Split/Zagreb, 2003, str. 398.

Poslednja izmena:
Хвала вама, момци, свој тројици, на исцрпним и документованим објашњењима:)

. Исидор је записао како су дечаци одведени по "емировом декрету" и ламентира како људи морају да гледају сопствену децу како их на силу и изненада одводи туђин да постану носиоци варварства, страног језика, неверништва и других зала.
Нашла сам ламент у преводу на енглески:

“What would a man not suffer were he to see a child, whom he had begotten and raised…carried off by the hands of foreigners, suddenly and by force, and forced to change over to alien customs and to become a vessel of barbaric garb, speech, impiety, and other contaminations, all in a moment?”
http://militaryrevolution.s3.amazonaws.com/Primary sources/GlabasDevshirme-Vryonis.pdf
http://books.google.rs/books?id=ltR...6AEwBQ#v=onepage&q=Исидор Глабаs 1395&f=false

Овде има бројева- колико је јаничара стасалихи обучених за ратовање у неким годинама
http://www.ltisdschools.org/cms/lib/TX21000349/Centricity/ModuleInstance/3974/OttomanDevshirme.pdf

Фотографије и слике јаничара
http://www.ktersakian.com/2009/10/ottoman-slave-gathering-sytem-devsirme.html

Јесам ли ја нешто пропустио или се овде нешто озбиљно не уклапа? Фотографија малих јаничара (вероватно крај 19. века), а напред пише да је пракса укинута пре половине 18. века? Плус још и слика девојчица која је у оквиру данка у крви "вероватно завршила у харему".

Back