Sukob generacija,prevelike razlike ili nesto trece?!

Nije uopste u pitanju ni so ni kafa,to su sitnicew koje sam navela.Govorim o tom njenom ponasanju inat,tvrdoglavosti,koja joj samo steti.Ja nju zaista i volim i postujem i ne zvocam joj non stop,niti je ona nesto preopterecena samo ima stavove koji se tesko menjaju,ne ide u korak sa vremenom i nas dve nemamo dobru komunikaciju,stalno se svadjamo oko najbanalnijih stvari do najozbiljnijih.U tome je problem

Nije uopste u pitanju ni so ni kafa,to su sitnicew koje sam navela.Govorim o tom njenom ponasanju inat,tvrdoglavosti,koja joj samo steti.Ja nju zaista i volim i postujem i ne zvocam joj non stop,niti je ona nesto preopterecena samo ima stavove koji se tesko menjaju,ne ide u korak sa vremenom i nas dve nemamo dobru komunikaciju,stalno se svadjamo oko najbanalnijih stvari do najozbiljnijih.U tome je problem

Pa nemoj da se svađaš. Za svađu je potrebno dvoje. Ako je voliš i poštuješ, ti reci 'Dobro, mama' i to je kraj priče.
Biće da ti ličiš na nju (tvrdoglavi inadžija) pa se zato i svađate :)

A skoro svi proglasise majku malo pa ludom. ja ne vidimnista sto bi na to ukazivalo, mozda sam nesto propustila ali cini mi se da vise ti gresis popujuci nego ona odbijajuci da te poslusa. Druge probleme i ne vidim.

....a da ti malo smanjih kritikovanje majke, i da malo bolje sagledas svoje ponasanje prema njoj, svoje greske koje ocigledno pravis svakodnevno???
....ona je tebe rodila, podigla, odskolovala, pritom sluzila staru dementnu majku, "sabila" svoj zivot u sve sto je vama bilo potrebno, sluzila, ugadjala
godinama...i sad kad majke za koju si rekla da je bila teska i uskogruda i dok je bila zdrava (mogu misliti kakva je tek bila bolesna) vise nema, kad moze
da se malo psoveti sebi, da radi sta joj je volja, nasla si se ti da joj "solis" kako ce i sta da radi...izvini ali meni je sve to blago receno bezobrazno...
....ako ti ne odgovara, vrata uvek imaju kvaku i sa spoljne strane, pa izvoli, zivi po svom, jedni ne slano, slazi svoje stvari po sto puta dnevno ako ti se to
bas radi..a nju pusti neka jede slano, neka su joj stvari u haosu, neka sta god....

....cudo jedno ali ovakvih komentara, narodito devojaka tvojih godina, u zadnje vreme sam se naslusala...ooo...kako ste odjednom postale pametne, otresite,
vrednice...a do "juce" niste znale da izvadite ves iz masine ili ugrejete da jedete to sto je ta ista majka skuvala....cudo jedno....

....rekla bih da te je ta ista majka previse razmazila, a to mnoge od nas uradimo, pa nam se posle lupi o glavu...pa sad kad nema babe da joj "jede" dusu,
ti se staras da joj "ne bude dosadno" i zvocas joj od zore do mraka...noramlno da ce da ode iz kuce, normalno da ce da se naljuti, normalno da joj se tvoje
ponasanje, ton, kometari ne dopadaju.....i da je vredjaju, nisi li ti uzela sebi za pravo vise nego sto ti je dozvoljeno...zamisli da ti je rekla da to tako ne moze
i da mozes da trazis stan ako ti se ne dopada....

...za sve u zivotu je potrebno bar dvoje, i za svadju i za slogu i ljubav, pa poradi malo na sebi pre nego sto opet pocnes da kritikujes majku koja je od tebe
napravila to sto ti jesi...malo vise postovanja, ljubavi, razumevanja ne bi bilo zgoreg, pa da vidis kako bi sve doslo na svoje mesto, i kako bi taj sukob
generacija nestao....

...razmisli malo o tome....

..p.s. nije mi namera da se svadjam sa tobom, ni da se prepucavam, ali ajde sama sa sobom sedi i razmisli, zar zaista mislis da si idealna cerka?

I ja sam tvdoglava mozda i vise nego ona ali nisam inadzija,niti svesno radim ono sto mi nece nista dobro doneti.Rekla sam vec da je problem u komunikaciji izmedju nas dve jer ne znamo da razgovaramo.Nisam nijedanput rekla da sam idealna,imam ja mana oho oho.Nisam ni toliko razmazena,iako sam uvek imala sve sto sam htela,uvek sam to cenila i bila skromna,cak i previse.A sto se tice kuvanja podgrevanja i kucnih poslova,ja sama sebi znam da skuvam sve,od kafe i jaja na oko do kolaca i princes krofni.Isto tako i cistim usisavam sklanjam kad treba,cak sam i previse pedantna,nisam od onih klasicnih devojaka koje ne znaju ni gde je kanta za otpatke.Nisam ovde dosla niti da pljujem svoju mamu niti da je kritikujem nego po savet kako iako sam previse razlicite naucimo da se slazemo i razgovaramo i imamo kakav takav odnos,jer meni nije cilj da se odvojim od nje pa da se vise ni ne cujemo ni ne vidimo osim za praznike.Ja uvek trazim neki kompromis,neki miran i lep nacin da se stvari srede,jer smatram da za sve ima resenja osim naravno za bolest.

A skoro svi proglasise majku malo pa ludom. ja ne vidimnista sto bi na to ukazivalo, mozda sam nesto propustila ali cini mi se da vise ti gresis popujuci nego ona odbijajuci da te poslusa. Druge probleme i ne vidim.

Sugerisah da posumnja na demenciju,jer je rekla da joj majka od skora menja navike i ponasanje.Demencija nije ludilo,pobogu.Ako se na vreme otkrije,mnogo je lakse izaci sa obolelim na kraj.
A mozda bi bio bolji savet,mladoj postavljavcici teme,da s vise druzi sa svojim drustvom,nadje nekog momka,da izlazi,da se bavi sobom,a ne majkom!Ako je zavrsila skolovanje,nek upise neki kur ili ples,casove engleskog itd.

Sugerisah da posumnja na demenciju,jer je rekla da joj majka od skora menja navike i ponasanje.Demencija nije ludilo,pobogu.Ako se na vreme otkrije,mnogo je lakse izaci sa obolelim na kraj.
A mozda bi bio bolji savet,mladoj postavljavcici teme,da s vise druzi sa svojim drustvom,nadje nekog momka,da izlazi,da se bavi sobom,a ne majkom!Ako je zavrsila skolovanje,nek upise neki kur ili ples,casove engleskog itd.

I eto resenja problema i za nju i za majku.

Koji je nacin da se dve dijametralno suprotne osobe koje zive u zajednici sloze?Kada je druga osoba previse temperametna tvdoglava i inadzija i ne za rec razgovor i kompromis.Pr ja hocu da resim problem razgovorom a moja majka se inati,bezi od kuce,ne zeli dogovor,nego sve resava svadjom i nasiljem.Sve sam stvarno pokusala ali ne znam vise sta da radim.Ja imam 20 a ona 50 godina a ponasa se kao da ima 5 godina.I malo dete je zrelije od nje.Ne znam sta da radim stvarno,oko najbanalnijih stvari ispadne problem jer je postala jako neodgovorna i usmerena na svoje potrebe.Kad joj nesto nije po volji pocne da se inati da ide od kuce kao da je mala,a ja ostajem da se zderem posle svakog naseg razgovora.Pocela je da zaboravlja,postala je osetljivija i trvdoglavija a uvek je to bila ali sad u vecoj meri.Ne znam sta da radim.Pokusala sam na lep nacin,pokusala sam i na ruzan nacic ali nju kao da nista ne dotice.Da li se inatim i ja?Ona se tako ponasala uvek u razumnim granicama,poslednje dve godine to je drasticno.Koji je izlaz za ovakav problem.Kako se izboriti sa ovakvim ponasanje kod roditelja?
Ja bih to nazvala mentalnom psihickom i moralnom razlikom razlicitih tipola zrelosti,generacija i shvatanja sveta

Znas sta, ako 20 godina nisi uspela da resis to, zar zaista mislis da ce razgovor pomoci? Postoje samo dve opcije, otici ili ostati...Da je toliko nepodnosljiva situacija otisla bi ti odavno, bez obzira koliko nekog voleli, ako nam konstantno taj neko nabija tenziju ljubav tu izlazi kroz prozor...Koliko vidim, cim jos uvek pokusavas znaci da nije sve tako crno, pokusaj da 'oladis...Ako ti je za utehu, znam milion ljudi koji zive nezdravo ceo zivot, pa im nije nista...Ako neko ne vodi racuna o sebi i svom zdravlju, ne postoji nacin da je ti prisilis na to...Razgovarali se, ne ide, pomoli se Bogu da zivi sto duze...Sama je tako izabrala, ne mozes ti tu nista promeniti, tako da ne pogorsavaj stvari...

DRAGA I POŠTOVANA KOLEGINICE, USUDIO BIH SE DA VAM PONUDIM VEROVATNO NAJTEŽI, ALI VEOMA KORISTAN SAVET - PROMENITE SEBE I NAČIN NA KOJI MISLITE I DELATE

- VOLITE I POŠTUJTE SVOJU MAJKU I "IZLAZITE JOJ U SUSRET" ČAK I ONDA KADA SE TO NAJDRASTIČNIJE KOSI SA VAŠIM SHVATANJIMA, RAZMIŠLJANJIMA, PRAVILIMA ITD

- DAJTE JOJ SLOBODU DA ŽIVI I RADI KAKO GOD I ŠTA GOD MISLI DA MOŽE, TREBA I HOĆE

- BESPOGOVORNO PRIHVATAJTE SVAKU NJENU GREŠKU, MUKU I PATNJU I PROBAJTE DA OSLUŠNETE DA LI JOJ (NI)JE I NA KOJI NAČIN POTREBNA VAŠA POMOĆ

- PROGUTAJTE I JOŠ DVADESET NEŽELJENIH I NEOČEKIVANIH MAJČINIH LONACA KNEDLI, AKO TREBA (A TREBA)

- VEŽBAJTE ĆUTANJE TJ. PUSTITE DA SE VAŠA SRCA I DUŠE SPORAZUME(VA)JU

- SMIRUJTE SAMI SEBE I TRUDITE SE DA PODNOSITE ...

AKO SE U SVEMU TOME I OSTALIM "SITNICAMA" SVOJSKI POTRUDITE I AKO BUDETE ISTRAJNI, SIGURAN SAM DA ĆE I POMENUTA RAZLIKA SRAZMERNO DA SE SMANJI (AKO I POTPUNO NE NESTANE), A SMANJIVAĆE SE I (PO MOM MIŠLJENJU KRAJNJE POGREŠNA) ŽELJA I POTREBA ZA BILO KAKVIM TZV. LEKOVIMA !!

mozes samo da se udaljis i da se koncentrises na sopstveni zivot a da majku ostavis da zivi kako njoj odgovara. bez pridika koje nerviraju i nju i tebe, samo se maknes i pustis je jer ona nije tvoja odgovornost.
neodgovorna je? ona snosi posledice toga sto radi, ne ti. njen zivot, njena stvar.
ne mozes da je ostavis na miru? onda ti imas problem a ne ona. tj, ima i ona jedan problem - tebe. i mogu ti reci da je ona super sto izlazi iz kuce i ostavlja ti prostor, ja bih te najljubaznije zamolila da prosetas malo, bar dok se ne setis ko te izdrzava i da se ubuduce ponasas u skladu sa time, naravno ako zelis da te izdrzavam i dalje.

neki ljudi ne mogu zajedno bez obzira na krvne veze i u tim slucajevima samo je distanca dobro resenje za sve.
bilo kakvim insistiranjem se pojacava konflikt.

Back