Sukob dve Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Duh Sekire:
Nexus 6:
a u radikalnoj realnosti nam nije izmenjena svest?

Ако ти волиш оне који су нас бомбардовали, можда ти и треба мењати свест.

“Napravićemo
sanatorijum za vas,
to vam obećavam.”
Velimir Ilić novinarima TV B92

Ranije sam negde citirao uglednog kompozitora i istoricara Dragutina Gostuskog, koji je rekao da u danasnjem svetu sirovosti i prostakluka mi Srbi mozemo da odigramo vodecu ulogu. Svaka cast Velji, neki put nekima mora i na taj nacin da se otvore oci.Isto kao sa avionima od cokalija. Nas narod ima bisere od izreka. Ova se zove: TANTE ZA KUKURIKU.

marlon:
Duh Sekire:
Nexus 6:
a u radikalnoj realnosti nam nije izmenjena svest?

Ако ти волиш оне који су нас бомбардовали, можда ти и треба мењати свест.

“Napravićemo
sanatorijum za vas,
to vam obećavam.”
Velimir Ilić novinarima TV B92

Ranije sam negde citirao uglednog kompozitora i istoricara Dragutina Gostuskog, koji je rekao da u danasnjem svetu sirovosti i prostakluka mi Srbi mozemo da odigramo vodecu ulogu. Svaka cast Velji, neki put nekima mora i na taj nacin da se otvore oci.Isto kao sa avionima od cokalija. Nas narod ima bisere od izreka. Ova se zove: TANTE ZA KUKURIKU.

Ма потпуно подржавам Вељу Илића, доста бре више
јахања, шта ми ћемо стално "на фињака" а они ће
стално да забадају нож у леђа... то на Б92 је
обична ПОЛИТИЧКА ФУКАРА. Када би Б92 знао шта им
мисле остали грађани - повели би добро рачуна
ЗА ЧИЈЕ БАБЕ ЗДРАВЉЕ раде ово што раде.

Али, моје мишљење је потпуно ирелевантно, јер:

Nisam tako mislio
BEOGRAD - Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije Srbije, izjavio je da mu je žao ako je svojom nedavnom izjavom na Kopaoniku povredio novinara, jer nije imao tu nameru, niti cilj. - Žao mi je ako sam svojom izjavom povredio novinara, jer mi to nije bila namera, niti sam imao cilj da ga uvredim - rekao je Ilić. Ministar je naglasio da bi "sigurno svakog novinara štitio, ako bi bio ugrožen ili izložen stvarnoj opasnosti". - Svako treba da radi svoj posao pošteno, odgovorno i u opštem interesu. Ja svoj, nadam se, radim - naglasio je Ilić. Inače, na jučerašnjoj sednici vlade ministar kulture i medija Dragan Kojadinović pokrenuo je pitanje ponašanja ministra Velimira Ilića kome su se pridružili ministri iz SPO i G17 plus. Kako Nacional saznaje u SPO, juče je postignuta saglasnost Vlade Srbije da Velimir Ilić treba da se izvini TV B92 zbog skorašnjih napada na njihovu novinarku i glavnog i odgovornog urednika te kuće Verana Matića. Ilić je prihvatio da se izvini i to je učinio tokom jučerašnjeg dana oglasivši se saopštenjem - rečeno je Nacionalu u SPO.

COMMODORE,niko nema pravo na hegemoniju,i ne znam zasto je ti tako zelis..cuj,grcima ne smeta hegemonija srbije na balkanu..o cemu ti pricas?!
zivis u nekoj virtuelnoj stvarnosti,igras se rata,rizika i stratega u svojoj glavi..nije to lako..
ljudi ne zele hegemoniju,vec da zive normalno..
i ta prica o zapadu je toliko vise ispljuvana,da mi je smor da se sa takvima prepirem..idi u belorusiju,i uzivaj..

commodore:
Ova tema je vise puta prezvakana na ovom podforumu...
Ipak je stvar mnogo prozaicnija.
To je klasican sukob konzervativnih i liberalnih snaga koji postoji u svim demokratijama,

Ne,ne,ne i ne.

Tacno je da u svim demokratijama postoji klasican sukob konzervativnih i liberalnih snaga ALI:

U Kraljevini Srbiji konzervativci su bili naprednjaci Milana Pirocanca a liberali Jovan Ristic i njegova Liberalna stranka.Radikali Nikole Pasica su bili nakaradna stranka neka mesavina socijalizma i konzervativizma :shock: (kao i danasnji radikali).

Upravo zbog radikala Kraljevina Srbija nije imala normalnu politicku scenu kakva je postojala u Evropi toga vremena a to su dve stranke levica(liberali) i desnica(konzervativci).Kasnije kada su se pojavile marksisticke tj.socijalisticke stranke,liberali su gurnuti na centar politickog spektruma.

Dakle jos jednom:

U Kraljevini Srbiji konzervativna partija je bila Napredna stranka.

commodore:
Ova tema je vise puta prezvakana na ovom podforumu...
Ipak je stvar mnogo prozaicnija.
To je klasican sukob konzervativnih i liberalnih snaga koji postoji u svim demokratijama, samo sto kod nas ima jedan specifikum a to je da su nasi "naprednjaci" ili liberali mahom placeni da rovare i rade za tudje interese, od strane drzava koje sa srbijom redovno ratuju... i to tako sto je napadnu... a nikad ne budu napadnute od srbije... i to je to... zato je kod nas okrsaj toliko krvav...
Ne moze prostije... okamova ostrica...

a jel si nekad gledao to brate iz drugog ugla. da je srbija bila manje "mi najachi... nebeski, netreba nam niko i nishta" da je vecina ratova o kojima prichash moglo da se izbegne?

eremita:
Али, моје мишљење је потпуно ирелевантно, јер:

Ма шта ти је бре човече, као извинио се, а сви знамо да је тако мислио (и не мисли само он тако). Сада није "политички коектно" пљувати новинаре, па морамо бити мало лукави (посебно што у влади има снага које никако да забораве да је Цобе у Хагу). Дакле Веља је овим извињењем само поентирао.

А што се тиче приче о (само)изолацији питаћу такве да ли им је Веља сметао 5. октобра пре пет година!? Ја мислим да је он тада био најисправнији јер је хтео да се обрачунамо са онима који су нас гурнули у го*на а и са комунизмом, али не да нам Сорош мења свест. Коштуница је направио грешку што је спречио чишћење поражених у револуцији, али то је друга тема... Уосталом, сам је то највише платио.

Nexus 6:
ne volim...al' vise ne volim one koji su me zayebavali tokom devedesetih...

Ти из деведесетих су прошлост. Њихови лидери су у Хагу, а странке се без тих лидера мењају.
Ни мени се не свиђа могућност да дође Марко али рашчистимо ствари:
1. Ако је поента само то да он посети татицу у Хагу а они који су лично били жртве њега и режима (Веља и онај што му је наводно претио тестером) су спремни да опросте, ја ту не видим проблем. Посебно да о томе кењају они који би да праштају НАТО агресију.
2. Ако он дође овде и не скрате га за главу (независно од суда, јер постоји и друга правда) онда нешто није у реду са Србијом. А није у реду ни са онима који се сад осећају "угрожено", уместо да се он осећа угрожено од њих. То су обични слинавци који само знају да плачу. Али нека, кажу то је здраво...

Сад, друго је то што ово отвара нека питања у вези филозофије права, али то је мало шира тема.

Petar_FPN:
COMMODORE,niko nema pravo na hegemoniju,i ne znam zasto je ti tako zelis..cuj,grcima ne smeta hegemonija srbije na balkanu..o cemu ti pricas?!
zivis u nekoj virtuelnoj stvarnosti,igras se rata,rizika i stratega u svojoj glavi..nije to lako..
ljudi ne zele hegemoniju,vec da zive normalno..
i ta prica o zapadu je toliko vise ispljuvana,da mi je smor da se sa takvima prepirem..idi u belorusiju,i uzivaj..

А што да не иде у НР Кину да ужива, пошто је Шангај право чудо?!? Прошла су та времена када је било сјајно само у Америци и Западној Европи.
Ствар је веома проста - били смо жртве империјализма и видимо да тај империјализам и даље угрожава људе који (будимо реални) не би никада први дирали Амере. Е сад, кад они желе да буду светски полицајци, то има своју цену. И ја желим да они што више то плате. Ево примера те цене: http://costofwar.com/

BG5:
Upravo zbog radikala Kraljevina Srbija nije imala normalnu politicku scenu kakva je postojala u Evropi toga vremena a to su dve stranke levica(liberali) i desnica(konzervativci).Kasnije kada su se pojavile marksisticke tj.socijalisticke stranke,liberali su gurnuti na centar politickog spektruma.

Све и да си у праву имаш подфорум историја, па прди тамо. Не знам какве то везе има са политиком.
Или можда мислиш да је то нешто карактеристично само за Србе, па "вашљивом племену" треба "мењати свест". Прочито сам ја тебе и оне од којих се учиш - рецимо Бранку Прпу и Смараџића.
Ајде баш ме занима твој одговор, па да шибнем један текстић о вашем "раскиду са прошчошћу" односно о томе како сте селективни у томе.

da...
IMPERIJALIZAM...
To je rec koju sam trazio...
...
... za sintagmu "poturice novog imperijalizma"...
ili "janicari zapadnog imeprijalizma"
sta god bili... slobodni i uspravni Srbi nisu...
...
Lepo Seselj rece na sudjenju pre neki dan:

"Zapad je, podrzavao sve srpske neprijatelje, a oni su, za uzvrat, uvek sluzili zapadu...
- hitler je od siptara napravio celu jednu ss diviziju "skenderbeg"
- od mulimana u bosni napravio je celu jednu ss diviziju "handzar"
- hrvati su pod ustaskom vlascu ratovali za staljingrad. hrvatska legija je brojala 10.000 ljudi pod staljingradom."

...oni sluze zapadu.
ili istoku... severu... jugu... svejedno je...
... mi nikom...

Ево мало мозгања на тему како прошлост виде они за које постоје "две Србије".

МОДЕРНА СРПСКА ДРЖАВА, МОНАРХИЈА
Прескачемо период турске окупације и идемо дрито на оснивање модерне српске државе почетком XIX века. Приметна је тенденција да се овај период, укључујући и Устанак сведе на тежњу за модернизацијом Србије, за укључењем у Европу. Сама компонента националног ослобођења се изоставља, јер се не уклапа у њихову идеологију. Како би се уклопило, осим можда оног шаљивог да би данас Карађорђу вероватно место било у Хагу. То свођење борбе за националну слободу према својој идеологији се видело приликом оне пропале прославе двестогодишњице модерне Србије, коју је организовао Зоран Живковић.
Ово се односи на мондијалистички део екипе, док онај националнији истиче светле традиције Срба XIX века, где је тежња за националним ослобођењем (не само од Турака и не само током првог и другог устанка) раме уз раме са модернизаторском иницијативом тадашњих династија и тежњом ка Европи. Заборавља се при томе држање те (западне) Европе у свему томе, рецимо срамна одлука Берлинског конгреса да спречи уједињење Босне и Србије 1878.
Насупрот њима мондијалисти нас убеђују да је тадашња Србија испољила тежњу ка остварењу великодржавних пројеката, према Начертанију, које је пандан фамозном Меморандуму САНУ из 80-их година прошлог века. Дакле, оно што су комунисти звали “великосрпска хегемонија”. Слично спољној и унутрашња политика одговара оној Милошевићевој. Тако се историчарка Бранка Прпа стално труди да нам предочи некакве погроме “напредњака” које је организовала Народна радикална странка. Слично томе подвлаче се стално нека општа места, као што је нпр. отпор железници. Такође је приметна подела на династију Обреновића која је тежила “европеизацији”, док династија Карађорђевића преузима улогу лоших момака.
Из такве Србије једино је могла да уследи хегемона Краљевина Југославија, у основи примитивна и заснована на истом “назадном” патријахалном домаћинском моделу. Нема међутим одговора шта би било да је којим случајем Краљевина избегла рат, или да су у њему победиле Дражине снаге. Да ли би та држава већ била чланица Европске уније? Нема одговора ни на питање како се звало друштвено уређење у Краљевини. Али се зато потенцирају наводно фашистичке изјаве владике Николаја Велимировића и улога Љотића чије идеје данас наводно јачају.
Насупрот мондијалистима, ово је за “демохришћане” и “вуковце” светао период историје који су касније потпуно опоганили комунисти, те је српски народ грешан и треба испашта наредни зилион година. Српска војска никада није правила злочине, али се често није борила за српске циљеве, што се заборавља. Занимљиво је да је тај аргумент да српска војска не прави злочине (те злочине почињене у Сребреници није извела “права” српска војска) поменуо неко из Сабора Двери Цеци Луковић, која је после буквално запенила. Вероватно не би толико пенушала да јој је то рекао Батић, али о томе више у следећем одељку.

Duh Sekire:
Све и да си у праву имаш подфорум историја, па прди тамо. Не знам какве то везе има са политиком.
Или можда мислиш да је то нешто карактеристично само за Србе, па "вашљивом племену" треба "мењати свест". Прочито сам ја тебе и оне од којих се учиш - рецимо Бранку Прпу и Смараџића.
Ајде баш ме занима твој одговор, па да шибнем један текстић о вашем "раскиду са прошчошћу" односно о томе како сте селективни у томе.

*Ima veze i sa politikom i sa istorijom.

*To nije karakteristicno iskljucivo za Srbe

*Srbima treba menjati mentalitet ali evolutivno ne onako kako bi to hteo Beba Popovic

BG5:
Duh Sekire:

*Ima veze i sa politikom i sa istorijom.

*To nije karakteristicno iskljucivo za Srbe

*Srbima treba menjati mentalitet ali evolutivno ne onako kako bi to hteo Beba Popovic

Пре него што наставиш да се глупираш БГ5
због других учесника обавештавам:

[b]менталитет[/b]
је новолатинска реч и означава:
- целокупно духовно устројство,
- начин мишљења,
- начин схватања,
- склоности,
- расположења,
- душевно стање,
- душевну устројеност.

менталан (nl.mentalis) значи КОЈИ СЕ ТИЧЕ
ДУХА, ДУШЕ, УМА, ДУХОВНИ,ДУШЕВНИ, УМНИ.

Јел' Ти и Теби слични ликови желите напред
наведено да мењате ???

Ако одговориш: ДА
моје мишљење је: МОРЕ МАРШ !!!

Duh Sekire:
Главна ствар коју замерам радикалима и њима сличнима је недостатак реалности.
Ни онај други екстрем нема много смисла за реалност...
Али једно је сигурно... ако бих могао бирати између "радикалне реалности" у којој је Србија победила и "сорошевске реалности" у којој је Србима измењена свест, бирао бих радикалну. Сад, ко нам је крив што нас нема 400 милиона или немамо 20 атомских бомби...

:))) koji nedostatak realnosti??? molim te... pa oni su najuspeshniji privrednici od kako je hrvat Vojislav reshio da zaradjuje na srbima. oni su uvek onoliko jaki da im se maximalno isplati. i pod cobijem i pod vojom. i kad imaju priliku da uzmu vlast, oni tako to veshto izbegnu nekom svojom gluposcu, iz jednog prostog razloga, ucena sa pozicije koju imaju dugorochno donosi vishe novca nego kao vrshioc vlasti u roku od godinu- dve.

svi se secate 96 i pobede nad lilicem. i shta je reko onaj babun "nisam hteo da pozivam narod na protest, pa kad su mi oteli izbornu pobedu, ja sam milio da je bolje da cobi * ovaj narod josh 5 godina nego da nedaj boze i jedan jedan srbin kine od suzavca ako milicija reshi da ga baca, a naravno da mi nije placeno" a dachic kad se neshto izlete posle... ona natacha zamalo da pojede choveka... kako je smeo da kaze :(

a o srpskim zrtvama na ovim prostorima izlishno je i govoriti... oni nisu bili bitni za gospodina sheshelja u datom momentu...

i shta kasnije, 2 puta u vladi. danas se pravda, to sam ja da ne izgubimo kosovo. :( ochigledno je da nismo... sva sreca zabole sudije da ga pitaju shto je nedelju dana posle izlaska ponovo usho u vladu, kakve li bi se gluposti tad naslushali...

a nervira me da se svako ko je i malo liberalan i proevropski ili shta vec odmah strani placenik, soroshev maloumnik, izrod... il shta vec.

ko je veci patriota, na kraju ce da pokaze istorija...

eremita:
Пре него што наставиш да се глупираш БГ5
због других учесника обавештавам:

[b]менталитет[/b]
је новолатинска реч и означава:
- целокупно духовно устројство,
- начин мишљења,
- начин схватања,
- склоности,
- расположења,
- душевно стање,
- душевну устројеност.

менталан (nl.mentalis) значи КОЈИ СЕ ТИЧЕ
ДУХА, ДУШЕ, УМА, ДУХОВНИ,ДУШЕВНИ, УМНИ.

Јел' Ти и Теби слични ликови желите напред
наведено да мењате ???

Ако одговориш: ДА

Odgovor je da sto se tice nacina misljenja,nacina shvatanja,sklonosti.I drugi narodi menjaju svoj mentalitet nabolje.Kroz obrazovanje pre svega.

Back