Sukana gibanica

bird again

Buduća legenda
Poruka
34.454
31965-sukana-banica-_zoom.jpg

Sastojci​

Za testo:​

• 500 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 dl ulja
  • 1 kg brašna

Za fil:​

• 6 jajeta
  • 400 g sira
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo

I još:​

• 1 dl kisele vode
  • 100 g masti
  • 1 dl ulja

Volite li i kako je pravite?​

Volim, ne mesim testo za gibanice.
Nisam jela dobru sukanu gibanicu od kada nemam majku koja je bila neprevaziđeni majstor za razvlačenje kora.

Što se tiče gore datog recepta, previše jaja ili premalo sira.
Šta više, da se poveća količina sira, treba manje jaja.
Uostalom, ukusi su različiti.

Priprema​

1. U mlaku vodu dodajte so, ulje i sa brašnom zamesite testo. Testo je gotovo kad počne da se odvaja od ruke. Odmah ga podelite na 4 dela, napravite loptice, pokrijte kesom i ostavite 30 minuta da miruju. Sir izgnječite, dodajte so, pola praška za pecivo i žumanca. Izmešati dobro da se sastojci sjedine. Belanca umutite čvrsto mikserom. Dodajte malo soli i pola praška za pecivo. Na sto stavite stoljnjak i pospite ga bogato brašnom. Stavite lopticu i rastanjite oklagijom. Pospite dosta brašna, jedan kraj smotati oko oklagije i valjati između dlanova nekoliko puta. Izvadite oklagiju pa postupak ponovite s drugog kraja kore sve dok ne napravite tanku koru.

31965-sukana-banica--1.jpg

2.
Na koru sravite 3 kašika rastopljene masti, četvrtinu fila sa žumancima i četvrtinu belanaca. Smotati celu koru u rolnu, pa u krug i stavite na sredinu pleha. Postupak ponovite i sa preostalim korama. Svaku narednu motati oko one prve da se dobije veća kružnica. Celu pitu prelijte sa ostatkom rastopljene masti i ulja. Ostavite je 15 minuta da miruje.

31965-sukana-banica--2.jpg

3.
Rernu uključite na 200 C i pecite dok ne porumeni. Pred kraj pečenja izvadite iz rerne i poprskajte sa kiselom vodom.

31965-sukana-banica--3.jpg

4.
Vratite u renu na 5 minuta. Izvadite, ohladite, secite na odgovarajuće parčiće i uživajte u divnom ukusu. Prijatno!

Volim, ne mesim testo za gibanice.
Nisam jela dobru sukanu gibanicu od kada nemam majku koja je bila neprevaziđeni majstor za razvlačenje kora.

Što se tiče gore datog recepta, previše jaja ili premalo sira.
Šta više, da se poveća količina sira, treba manje jaja.
Uostalom, ukusi su različiti.
Recept je sa interneta, mislim da je previse jaja, cak mislim da se pravi i bez jaja..
Probacu, pa izvestavam :)

Kada praviš jufkice, namaži ih uljem dok odmaraju.

Pokušala sam davno da mesim, ali mi je pucala kora pri razvlačenju.
Smotala sam pitu, nije bila loša ali ni blizu onoj koju je pravila moja majka.

Sada pravim sa kupovnim korama.

Back