Sujeta

Cesto sujeta ume da bude tako teska,da zauzda coveka, da ovaj iako je svestan da gresi ,ne moze da joj se odupre.
Tesko je izaci sa njom na kraj.Slatki otrov za koji je protivotrov veoma gorak.

Omamljivac koji hipnotise svoju zrtvu. Ubica koga zrtva ne prepoznaje , nego mu se prepusta u "slatki" san koji se avaj, pretvara u kosmar.

Ima onih koji se trgnu... koji se razbude...ali sto covek dublje upada u taj san, sve mu je teze da se iz njega iscupa.

Neka nam se Bog smiluje i sacuva nas od ove podmukle i velike opasnosti.

Poslednja izmena:
Prvo, otpiši boga. Nsu svi vernicii, i na dušu ti ide ako misliš da svi jesu.

Teško razumno zborit s bilo kim ko uobičajeno ljusko ophođenje nalazi ko đavolje. To nek ide na dušu posavljaču.

"mamljivac koji hipnotise svoju zrtvu. Ubica koga zrtva ne prepoznaje , nego mu se prepusta u "slatki" san koji se avaj, pretvara u kosmar."

Ko što rekoh.

Teško razumno zborit s bilo kim ko uobičajeno ljusko ophođenje nalazi ko đavolje. To nek ide na dušu posavljaču.

"mamljivac koji hipnotise svoju zrtvu. Ubica koga zrtva ne prepoznaje , nego mu se prepusta u "slatki" san koji se avaj, pretvara u kosmar."

Ko što rekoh.
Pomoc nije obavezna. Ko je nece, ni ne mora.

Ko što rekoh.
U prve dve recenice ste napisali na dusu ti ide! Koliko znam ateisti ne priznaju ni postojanje duse...tako da "kletva" nema znacaja. Inace, Jung jeste dokazao da dusa postoji i da je religiozna... Ego (mental) nije religiozan... Pa zaista ispada da je tesko "razumno zborit" sa onim koji iz duse zbori...
Licno mislim da "uobicajeno ljudsko ophodjenje" ne sme biti optereceno nicijom sujetom, niti je uslov za "uobicajeno". Naprotiv, sujeta je sve osim pozeljna u relaciji medju ljudima.
P.S. Na moju dusu mozete bacati kletve, ali znajte, iste ce vam se vratiti.

Sujeta je bolest koja se ispoljava konstantnom potrebom za "dokazivaanjem" sopstvene više vrijednosti. Sujetnost u svemu tome ispoljava potrebu da se u drugima vidi samo loše, ignorišući ono dobro.. potencirajući negativnost u svima drugima osim sebi, na taj način grade neku svoju višu vrijednost.
Niko od nas nije savršen, i svi smo mi vjerovatno manje-više sujetni u nekim momentima.. ali to nas ne smije tjerati u neku potrrebu da bi sebe uzdisali kudeći druge. Sujeta je i hvalisavost koja ima za cilja stvaranje iluzije o sopstvenoj višoj vrijednosti.

U prve dve recenice ste napisali na dusu ti ide! Koliko znam ateisti ne priznaju ni postojanje duse...tako da "kletva" nema znacaja. Inace, Jung jeste dokazao da dusa postoji i da je religiozna... Ego (mental) nije religiozan... Pa zaista ispada da je tesko "razumno zborit" sa onim koji iz duse zbori...
Licno mislim da "uobicajeno ljudsko ophodjenje" ne sme biti optereceno nicijom sujetom, niti je uslov za "uobicajeno". Naprotiv, sujeta je sve osim pozeljna u relaciji medju ljudima.
P.S. Na moju dusu mozete bacati kletve, ali znajte, iste ce vam se vratiti.

Ne smatram Junga naročito kompetentnim. Zašto, nije ni vreme ni mesto.

"Na dušu" izraz je čisto jezički, nema nikakvu religioznu konotaciju.

Cesto sujeta ume da bude tako teska,da zauzda coveka, da ovaj iako je svestan da gresi ,ne moze da joj se odupre.
Tesko je izaci sa njom na kraj.Slatki otrov za koji je protivotrov veoma gorak.

Omamljivac koji hipnotise svoju zrtvu. Ubica koga zrtva ne prepoznaje , nego mu se prepusta u "slatki" san koji se avaj, pretvara u kosmar.

Ima onih koji se trgnu... koji se razbude...ali sto covek dublje upada u taj san, sve mu je teze da se iz njega iscupa.

Opasan porok.Napada kao ogromna zmija koja se polako savija oko zrtve dok ova misli da je greje.

Neka nam se Bog smiluje i sacuva nas od ove podmukle i velike opasnosti.
Sve pet, ali sujeta se sujetom ne izbija :)

Hocu reci,sta to boli onda kada nas povredi tudja sujeta?
Nasa sujeta? :)

Volim i ja da dajem savete onda kada ih niko ne trazi, da ne bude sad da se postavljam s neke bezgresne pozicije u odnosu na tebe, ali se ne strecam mnogo ako me taj, koji savet nije trazio, napenali.

;)

A sujeta jeste zajebana stvar, da.
Mislim da je najljigavija posledica sujete coporasenje.
teznja za okupljanjem oko sebe grupe laskavaca laskanjem,spletkarenje protiv nelaskajucih i uskakanje u odbranu laskajucih :)

Ovo poslednje se ne odnosi na tebe, nego je cisto moj licni osvrt na problem.

Poslednja izmena:

Volim i ja da dajem savete onda kada ih niko ne trazi, da ne bude sad da se postavljam s neke bezgresne pozicije u odnosu na tebe, ali se ne strecam mnogo ako me taj, koji savet nije trazio, napenali.

;)

teznja za okupljanjem oko sebe grupe laskavaca laskanjem,spletkarenje protiv nelaskajucih i uskakanje u odbranu laskajucih :)

Ima i onih koji su toliko sujetni da mrze laskanje jer je ljigavo,
a pošto niko nije dovolno dobar za njih ili na njihovom nivou,
beže u osamu.

Ima nas raznih...;)

Ja sam najraznija, da se razumemo, nikoga ne osuđujem...:zcepanje:

Ima i onih koji su toliko sujetni da mrze laskanje jer je ljigavo,
a pošto niko nije dovolno dobar za njih ili na njihovom nivou,
beže u osamu.
otkud ti znas gde je neko pobegao kad pobegne?
Ako je u osami, nemas pristup tamo pa ne znas da je tamo.
A svet je previse veliki da bi proverio sva mesta bez mogucnosti osame.

Mada je osama moguca i u drustvu, ako si vest osamljivac. :manikir:

;)

Korisno je za nas, kada nam neko pomogne da raskrinkamo sujetu...
Samo ne valja biti kontradiktoran, narocito kad izricemo kritiku .
Razmisli o tome.

Mozes li da mi navedes tj. citiras jedan primer mog umisljanja, i jedan primer pametovanja?

Umisljanje bi po definiciji pametovanja trebalo da ide skupa s pametovanjem.

Mozes li da mi navedes tj. citiras jedan primer mog umisljanja, i jedan primer pametovanja?

Umisljanje bi po definiciji pametovanja trebalo da ide skupa s pametovanjem.
Pa nisi ovde ispisala knjigu da sad moram da ti izdvajam.
Mozes toliko; potrudi se malo. Lovi sebe u greskama. tako je najefikasnije.
Dao sam ti sve naznake.

Oslobodjenje od sujete je oslobodjenje i od njene gluposti.

Ako li pametujes, pa nemoj jos i da umisljas.To ce te potpuno razgolititi i napraviti smesnom...tako da ne da neces postici cilj, nego ces samo biti na gubitku.
Mada ,u stvari ono sto nije dobro za tvoju sujetu - dobro je za tebe.I obrnuto.
Uci na svojim greskama. Nemoj da ih ponavljas.

Back