Šugejz (Shoegaze)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.200
Shoegaze (prvobitno nazvan shoegazing i ponekad spojen sa "dream pop") je podžanr indie i alternativnog roka koji karakteriše njegova eterična mešavina prikrivenog vokala, gitarske distorzije i efekata, feedback-a i preglasnog zvuka.

Pojavio se u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu kasnih 1980-ih među neopsihedeličnim grupama koje su obično stajale nepomično tokom nastupa uživo u nekonfrontacionom stanju kao da nbe pripadaju tom prostoru.

Ime potiče od konstantne upotrebe pedala za efekte, pa su izvođači skoro sve vreme gledali dole na pedale (buljili su u cipele= shoegaze) tokom koncerata.

Album Loveless (1991) od My Bloodi Valentine se često smatra izdanjem koje određuje žanr.

Mojave 3 - Love Songs On The Radio (Official Video)​

Mojave 3 su bili britanski rok bend koji se sastojao od bivših članova Slowdive-a Nila Halsteda (vokal, gitara), Rejčel Gosvel (vokal, gitara) i Iana Mekačeona (bubnjevi) zajedno sa klavijaturistom Alanom Foresterom i bivšim gitaristom Čaphausa Sajmonom Rouom.

Bend je formiran kao trio ubrzo nakon raspada Slowdive-a 1995. godine, a Forester i Rove su im se pridružili nakon objavljivanja njihovog debi albuma.

Mojave 3 je objavio pet albuma pre nego što je otišao na pauzu. Bend se vratio živim nastupima 2011, ali je trajno prestao nakon što su Gosvel i Halsted reformisali Slowdive.

Korišćenje reverba, hala i vibra efekta na gitari, u produkciji i uživo, imali su za cilj da stvore poseban, "sanjivi" zvuk koji guta sve, i jačinu i tempo ...:)
Najveća zvezda: Mazzy Star... Kod nas: Bitipatibi (šta god im to značilo:D)

Back