Sufizam - islamski misticizam

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
images

Sufije se služe različitim medotama da bi dosegli stanje bliskosti sa Bogom
i oslobodili se ometanja iz spoljnjeg sveta. Jedan od izvora sufizma u Kuranu
nalazi se u preporuci da se praktikuje zikr, koji znači pamćenje, kontemplaciju,
pominjanje Boga (na primer, 13:28, 33:14). U sufijskoj praksi, to može biti
praćeno molitvenim brojanicama, kontrolom disanja, muzikom ili plesom
okretanja po kojem znamo derviše mevlevije.

Da li ste se nekada interesovali za sufizam?
Kako on opstaje u današnjem vremenu?

images

Sufije se služe različitim medotama da bi dosegli stanje bliskosti sa Bogom
i oslobodili se ometanja iz spoljnjeg sveta. Jedan od izvora sufizma u Kuranu
nalazi se u preporuci da se praktikuje zikr, koji znači pamćenje, kontemplaciju,
pominjanje Boga (na primer, 13:28, 33:14). U sufijskoj praksi, to može biti
praćeno molitvenim brojanicama, kontrolom disanja, muzikom ili plesom
okretanja po kojem znamo derviše mevlevije.

Da li ste se nekada interesovali za sufizam?
Kako on opstaje u današnjem vremenu?
uvek se interesujem za surfizam.

Žene su u ranom sufizmu bile jednake muškarcima. Bilo je i ženskih i
muških učitelja. Danas čitam na nekom blogu o sufizmu kako je to težak
asketski put i ženama bi bilo bolje da se mole za sufije i da kuvaju i da
rađaju decu i bla, bla..

Molitva Rabie od Basre bila je: "O Bože, ako te obožavam iz straha od pakla,
tada daj neka u paklu izgorim, ako te obožavam radi nade u raj, onda mi ga
ne daj. No ako te obožavam zarad tebe samoga, ne ustegni od mene svoju
vječnu krasotu!
"

9o posto krstenih hriscana u Srbiji nije procitalo tri knjige svetootacke literature npr, nista se ne zna osim da se okaci krst o retrovizor i da se prezdere za slavu.... tako da je pravoslavlje zapravo na ovim prostorima misticno ako bolje pogledas , a kamoli religije dalekog istoka.....
Има једна поучна прича, један монах није ништа знао. Мислио је да је вазнесење светац. Долазио би до мора и говорио "Свето Вазнесење, дај ми рибу за болесног брата". И риба би искакала из мора и слетала му у руке.
Па ти њега назови необразованим, он има више поверења него неко образован.
Или онај чобанин што је хранио Бога са млеком.
Образованост не подразумева веру, тј. ако је неко прочитао Библију уздуж и попреко, не значи да он има поверења у Бога као тај монах који није тачно знао ни који је светитељ у питању. Али је имао огромно поверење у Бога.

promasio si sustinu , postaljac teme postavlja pitanje da li se neko interesovao za Sufizam ....

da bi se interesovao moras da proucavas , da citas ili slusas , ili makar neki tik tok video,ako imas izremecenu paznju totalno i ne moes sebi da priustis koncetraciju duze od pola minute....
nemozes samo jedan dan da se probudis mamuran posle slave sa jakom potrebom otrcis u wc i tamo se prisetis Sufizma za kojeg nikad nisi pre toga ni cuo , jel tako ili nije tako ?

Da li se razumeš u sufizam? Da nam podrobnije objasniš njihova verovanja i rituale, i u čemu je otklon od originalnog islama? Meni je uvek delovao zanimljivo. 🙂
Neke religije kao da su napraljvene upravo sa smislom da čovek ostane
pokoran, nerazvijen, bezvredan. Čitam juče kako su nekog sufija koji je
doživeo prosvetljenje il kako se to već kod njih zove, ubili. Proveo se ko
Isus.

Има једна поучна прича, један монах није ништа знао. Мислио је да је вазнесење светац. Долазио би до мора и говорио "Свето Вазнесење, дај ми рибу за болесног брата". И риба би искакала из мора и слетала му у руке.
Па ти њега назови необразованим, он има више поверења него неко образован.
Или онај чобанин што је хранио Бога са млеком.
Образованост не подразумева веру, тј. ако је неко прочитао Библију уздуж и попреко, не значи да он има поверења у Бога као тај монах који није тачно знао ни који је светитељ у питању. Али је имао огромно поверење у Бога.
a to je hrist i tražio

Sufizam nije dio islama, to je inovacija, nema to nikakve veze sa orginalnim islamom koje je Muhammed propagirao.
Sufism originated after the death of Mohammed in 632, but it did not develop into orders until the 12th Century. The orders were formed around spiritual founders, who gained saint status and shrines built in their names. There are dozens of Sufi orders and offshoots.Nov 25, 2017

Sufism is the mystical branch of Islam in which Muslims seek divine love and truth through direct personal experience of God.[1] This mystic tradition within Islam developed in several stages of growth, emerging first in the form of early asceticism, based on the teachings of Hasan al-Basri, before entering the second stage of more classical mysticism of divine love, as promoted by al-Ghazali and Attar of Nishapur, and finally emerging in the institutionalized form of today's network of fraternal Sufi orders, based on Sufis such as Rumi and Yunus Emre.[2][1] At its core, however, Sufism remains an individual mystic experience, and a Sufi can be characterized as one who seeks the annihilation of the ego in God.[3]

Poslednja izmena od moderatora:
Da li se razumeš u sufizam? Da nam podrobnije objasniš njihova verovanja i rituale, i u čemu je otklon od originalnog islama? Meni je uvek delovao zanimljivo. 🙂

dovoljno dobro znam da ga se treba odbaciti.

zamisli se da ja sad sjedem i pocnem smisljati nebka vjerovanja i rituale i prilijepim ih na bozansku objavu na ono sto je doslo od Boga...ima l ito smisla raditi, korumpirati orginalnu objavu? nema smisla, e pa zato treba odbaciti, cak sta vise prakticiranje takvih novotarija povlaci Boziju kaznju na buducem svijetu, jer ubacis m uu vjeru sto joj ne pripada i tako sam sebe izlazes kazni Bozijoj....vjer anije nesto sa cim se covjek treba poigravati, jer ti se moze to odbiti od glavu.

dovoljno dobro znam da ga se treba odbaciti.

zamisli se da ja sad sjedem i pocnem smisljati nebka vjerovanja i rituale i prilijepim ih na bozansku objavu na ono sto je doslo od Boga...ima l ito smisla raditi, korumpirati orginalnu objavu? nema smisla, e pa zato treba odbaciti, cak sta vise prakticiranje takvih novotarija povlaci Boziju kaznju na buducem svijetu, jer ubacis m uu vjeru sto joj ne pripada i tako sam sebe izlazes kazni Bozijoj....vjer anije nesto sa cim se covjek treba poigravati, jer ti se moze to odbiti od glavu.
Mani me tvoje lične osude. Pitam te da li znaš nešto o sufizmu?

mislim da je sufizam pokušaj prosvetljenih ljudi da se da viši smisao islamu...jednako kao što neki moderni čitači Biblije traže viši smisao u svakoj priči iz nje...samo što tog višeg smisla nažalost verovatno nema..to su religije napravljene za široke mase a ne za intelektualce..

Back