Sudoku - kako?

Kako generišu ?
Dal' ponove kombinaciju ?

Sećam se kad me jedan (malodušni) kolega pitao: "Kako znaš da taj koji sad rešavaš nisi ranije već rešavao ?
Verujem da je kalkulacija koliko ima kombinacija kompleksna, sigurno ima na netu info. A ima ih toliko da, sve i da si nekad rešavao neki identičan (malo verovatno), nećeš se ni sećati da jesi. Pritom, sve i da rešenje ima isti raspored brojeva, sama postavka može da bude takva da je drugačiji izazov kako dolaziš do tog rešenja. Od prelakog, do ekstremno teškog.

Dao si mi ideju, napravih svoj prvi Sudoku ! 👍Sad moram da iskomplikujem, da napravim sa "razbacanim" brojevima. ✍
Možeš da izgenerišeš jednu gotovu kombinaciju, a onda da uklanjaš brojeve. Po meni je veća težina koje brojeve ukloniti, kod nasumičnog izbacivanja možeš dobiti neki sudoku sa više rešenja, neki prelak ili pretežak. Da bi mogao da imaš kontrolu težine, morao bi da ubaciš u algoritam razmatranje koje i koliko napredne tehnike treba primeniti da bi se došlo do rešenja

Možeš da izgenerišeš jednu gotovu kombinaciju, a onda da uklanjaš brojeve. Po meni je veća težina koje brojeve ukloniti, kod nasumičnog izbacivanja možeš dobiti neki sudoku sa više rešenja, neki prelak ili pretežak. Da bi mogao da imaš kontrolu težine, morao bi da ubaciš u algoritam razmatranje koje i koliko napredne tehnike treba primeniti da bi se došlo do rešenja

Јеси то лупио, или стварно постоји могућност више решења ?

Јеси то лупио, или стварно постоји могућност више решења ?
Nisam lupio. Kreneš od trivijalnog slučaja. Ako uzmeš jednu kompletnu kombinaciju, i izbaciš sve osim jedne brojke iz nje, imaćeš milione mogućih rešenja. Ako ostaviš dve brojke, i dalje ćeš imati gomilu rešenja. Sve zavisi od toga koliko brojki ostavljaš, i koje ostavljaš.

Inače, google kaže da je ukupan broj kombinacija 6,670,903,752,021,072,936,960, znači ne moraš da brineš hoće li se nekad ponoviti ili neće, skoro je nemoguće da se ponovi ista kad generišeš nasumično, a i da se ponovi, nećeš ni primetiti

Nisam lupio. Kreneš od trivijalnog slučaja. Ako uzmeš jednu kompletnu kombinaciju, i izbaciš sve osim jedne brojke iz nje, imaćeš milione mogućih rešenja. Ako ostaviš dve brojke, i dalje ćeš imati gomilu rešenja. Sve zavisi od toga koliko brojki ostavljaš, i koje ostavljaš.

Inače, google kaže da je ukupan broj kombinacija 6,670,903,752,021,072,936,960, znači ne moraš da brineš hoće li se nekad ponoviti ili neće, skoro je nemoguće da se ponovi ista kad generišeš nasumično, a i da se ponovi, nećeš ni primetiti

Мој рекорд је решио сам Судоку са познатих 16 бројева (недостајало је 65 бројева !)
Хоћу да кажем са само 16 бројева постојало је само 1 решење !

Мој рекорд је решио сам Судоку са познатих 16 бројева (недостајало је 65 бројева !)
Хоћу да кажем са само 16 бројева постојало је само 1 решење !
Zato kažem da zavisi i od broja nedostajućih brojeva, kao i od pozicija na kojima nedostaju. Što više brojeva nedostaje, sve je teže napakovati da rešenje bude jedinstveno. Ključ je da poizbacuješ brojeve tako da nijednim izbacivanjem ne dobiješ mogućnost da dođeš do dva različita rešenja

Ključ je da poizbacuješ brojeve tako da nijednim izbacivanjem ne dobiješ mogućnost da dođeš do dva različita rešenja

Да ли ти то знаш сигурно или су то твоје претпоставке ?

( Божеее, баш жудим за правим одговорима, а њих има само неко ко је тотално продро у материју,
значи не математичар који се успут осврнуо на Судоку, већ неко ко то држи у малом прсту !)

IMG_20230729_170243.jpg

To pouzdano znam da ne mora da ima, a Google to i potvrđuje. Ako sudoku ima 7 ili manje brojeva, matematički pouzdano ima više od jednog rešenja. Ako ima više od 7 brojeva, moguće je napakovati sudoku koji može imati i samo jedno rešenje, ali ne nužno, tj činjenica da sudoku ima 7 ili više brojeva ne znači automatski da je rešenje jedinstveno.

Zamisli specijalan sudoku gde ti je popunjena samo prva vrsta, svi brojevi. I dalje sa velikom slobodom možeš da pakuješ druge vrste na razne načine, što automatski znači da taj sudoku ima više od jednog rešenja.

Strastveni sam rešavač sudoka, imam svoje metode i rešavam ih relativno lako.

Naravno, sada mi se postavljaju neka pitanja, pa ako neko zna, neka objasni.

- Da li je komplikovano pravljenje Sudoka ?
- Da li je broj kombinacija brojeva unutar matrice ograničen ?
- Koliko sve ima vrsta Sudoka, vidim ima i dijagonalno, ima sa više od 9x9, ima i sa slovima ..?
Ne moze svaki sudoku da se resi, neki su logicni i do srednje teskih moze, a oni najtezi jedino da stavljas napamet brojke, sto ja ne radim. Ako nema logike nego nagadjanja, odustajem.

Back